Totaal aantal pageviews

zaterdag 13 oktober 2012

L’EXCEPTION FRANÇAISE



NIET MEER JAGEN OP ZONDAG?
Drie doden bij de jacht de eerste beste zondag… Een jongen van 9 jaar werd door zijn vader doodgeschoten. Een man van 83 werd geraakt en een andere schoot zichzelf dood toen hij viel. Nu zijn de anti’s weer actief en vragen om een zondags jachtverbod en hebben al 260.000 handtekeningen. Want op zondag zijn er veel mensen in het bos te paard , op de fiets of gewoon à pedes. Dit verbod is er al in Nederland, Zwitserland en Groot Brittannië overigens om dezelfde redenen. De Federatie van 1,3 miljoen jagers hier vraagt om afwijzing van de petitie want : “De meeste ongelukken zijn jagers”. Opvallend is dat er maar 2% vrouwen onder de jagers zijn… maar ja daar wordt ook de hele week op gejaagd!

SLOOP IN DE MEDICAMENTEN
De Secu sloopt de medicamentenlijst die het vergoedt! Want de medicamenten zijn duur: vergeleken met Nederland twee keer hogere prijs vaak! Ook in Italië is de pil etc. goedkoper; merkwaardig want het zijn dezelfden. Er zijn volgens experts wel 10 miljard te halen hier: de meeste euro’s omdat er veel te veel wordt voorgeschreven! In Frankrijk wordt er in 9,7 gevallen van de 10 consulten iets voorgeschreven… dat is in Nederland maar 4 keer. En 30% van die voorschrijverij helpt niets beweert men: de zieke blijft even ziek mét medicament. Zo’n 223 van de pillen deden niets en 209 keer was de verbetering marginaal… dat wezen tests uit. De winsten van de farma-industrie stijgen en de SECU draait met grote onderdekking… Steeds meer stemmen verheffen zich nu over 2011 het tekort 12 miljard was…. Allemaal foute of onnodige pillen!

ARRET MALADIE BIJ MARIANNE
Als je in de Var het ziekteverzuim ziet dan valt op dat Parijs 4x (!) minder verzuim hebben dan dit zuidelijke Departement. Parijs: 2,7 dagen de Var 13 dagen… Ook in de Ardeche, Isère, de Gard, Eure, Jura, Moselle, Nord, Oise en de Tarn zit men hoger dan 11 dagen per jaar ziek-zijn. Het verzuim van meer dan 3 maanden is een aandeel in het totaal van 11% (landelijk) in 2010. Maar in Corsica is dat 17%, In de Bouches-du-Rhone 15%, de Vaucluse de Var en de Tarn alle 14%. In de Elzas, Ile-de-France, Aube en de Doubs is het met 7 à 8% heel anders in deze categorie. Tja, over de verklaringen zijn er veel meer vragen dan antwoorden, en dat al jaren. Maar zie er werd ook een Total andere duur van ziekenhuisverblijf gevonden in de diverse departementen: Cataract vereist gemiddeld 21 dagen maar 25% is thuis binnen 6 dagen en 20% blijft langer dan 34 dagen!
En nu even de controles: die nemen nu met 4% per jaar toe maar ze lijken volgens de Rekenkamer heel erg verschillend te verlopen. Er worden verdacht weinig fraudes gerapporteerd…  Tja en intussen bleek dat het budget van de Securité Sociale dit jaar op 14.7 miljard gaat komen: gepland was 1 miljard (!)  minder… De Kamer deed dus maar eens 72 aanbevelingen…

DE PENSIOENEN ZIJN OOK NIET MEER ONAANTASTBAAR?
Wel 1 miljoen gepensioneerden leeft in Frankrijk onder de armoedegrens ook al is het algemene gemiddelde pensioenniveau van vandaag hoger dan het gemiddelde inkomen van de actieve! Wat mede komt door de fiscale voordelen voor de gepensioneerde zoals een algemene aftrek van 10% bij de Impot sur le revenu (wat de lieve som kost van bijna 3 miljard euro voor de staatskas) en ook de lagere CSG (kost wel 6 miljard!). Als je alle fiscale voordeeltjes van deze bevoorrechte groep optelt kom je zelfs aan bijna 12 miljard! Waarvan ook delen erg verdedigbaar zijn overigens. Hollande is er verdacht onduidelijk over en Sapin sloot een aanpak ook niet uit… Dus wat in andere landen in Europa al een tijd “gewoon is” en in La France een echt taboe leek, wankelt nu ook daar… Er blijft geen heilige koe meer over zo.

DE FRANSE STAAT WIL HET ROKEN AFSCHAFFEN?
Dat zegt men in Parijs maar de belastingopbrengst is al 14,5 miljard nu na de laatste verhoging: de zesde in…. zes jaren. Sinds 1 oktober moet u 6,20 euro neertellen voor een pakje van 20 stuks: 3 sigaretjes kosten u nu al 1 euro… In 2000 was de prijs nog 3,20 per pakje toen verkocht men bijna 83 miljard sigaretten dat viel nu terug naar 54 miljard. Dus zo’n 35% minder… Als je dan de belasting bijna verdubbelt boer je als overheid niks slecht! *0% van de prijs is belasting, 8% is voor de “buraliste” en 12% is voor de sigarettenfabrikant… Internationaal onderzoek bevestigt dat enkel prijsverhoging het roken doet terug vallen; voorlichting etc. zijn niet krachtig genoeg. Toch rookt er nog 30% van de fransen nu nog…. Het blijft een taaie strijd ondanks al veel rookverboden. Maar nogal wat Fransen gaan “over de grenzen” naar Spanje waar je 4,25 euro lappen moet of naar Italië waar een pakje 4.90 euro kost. Luxemburg vraagt 4,40 euro nu. Zo’n 20% van de sigaretten komen uit het buitenland en dan is er ook nog de toenemende contrabande. In Marseille op markten worden je voortdurend smokkel-sigaretten aangeboden.
Let wel: paft u een pakje per dag dan is uw smoke-budget nu al 189 euro per maand… En u koopt al 2,5 pastis in de bar voor een pakje sigaretten. Het is dus duidelijk waar u uw heil moet zoeken: vertrek naar Spanje en rook lekker verder en de pastis is er ook nog goedkoper!

DE OECD SLOEG ALARM
In Frankrijk zakt nu al jaren het percentage 15-19 jarigen dat een school volgt. Met zijn 83% (was nog 88% in 1995)  ligt het nu ook onder het OECD gemiddelde en ook ónder landen als België (93%!), Duitsland (89%) en zelfs Polen en Ierland zitten beter.
De gevolgen zijn er ook: 71% van de niet-scholieren in die groep zijn werkeloos of inactief in La France; het OECD cijfer is 57%... Het later weer reparen, wat in Frankrijk gepoogd wordt, is ook nog zeer duur. Nog een laatste cijfer: 25% van de franse jeugd van 25-29 jaar verliet de school zonder einddiploma en is nu werkeloos… Dat is in de OECD gemiddeld “maar” 15%.
Dus moet Parijs zich hierover gauw ook wat meer zorgen maken…

DE WW IN LA FRANCE
Mitterand zei al in 1993 (tijdens de regering Balladur) dat: “ zijn land alles had geprobeerd in de strijd tegen de werkeloosheid en dat niets had geholpen…”.  De ww zit intussen al tientallen jaren boven de 8%...en schiet nu snel verder boven de 10%. Daarmee zit het land bijna op het dubbele (!) van Duitsland (5,2%), gelijk met Italië en ook boven UK (8,1), VS (8,1) en Japan (4,3%). Gelukkig nog ver onder Spanje (24,8%) en Griekenland… De optelsom van werkelozen (2.746.000) en de “mensen met niet-passend werk” (5.360.000) geeft ruim 8 miljoen mensen die geen of een niet-passende job hebben (=deeltijd, onder hun nivo, zij die werk zoeken opgaven en uitzendbureau-werkers). Dat is een gigantisch getal!
Met de jeugdwerkeloosheid is het nog droeviger…Frankrijk doet hier 22%, Duitsland 8,5%, VS  17,3, Japan 8 en UK 20, Italië 29 en Spanje… 47%! Een gelijksoortig beeld is er ook bij de langdurige werkeloosheid en ook bij de arbeidsparticipatie van de 55-64 jarigen… Bij dat laatste zit Frankrijk op magere 44%, Italië zit nog lager op 39%, maar alle andere reeds genoemde landen zitten hoger. De VS zitten hier op 64%, Japan op 68% Duitsland op 64% (!). UK doet 60 en Spanje 52..
Dit alles ondanks uitgaven van Parijs van bijna 100 miljard per jaar aan de werkgelegenheids-bevordering! Een vergelijking met Oostenrijk schokt werkelijk: daar is maar 4,5% werkeloos! Dat  moet komen door de uiterst flexibele arbeidsmarkt en het uitstekende overleg tussen werkgevers en bonden en de overheid aldaar. Het regende in La France al jaren ingrepen en acties met veel subsidie-banen, maar dat beklijfde niet. Ook het verschil arm-rijk is in Oostenrijk veel lager dan in Frankrijk; waarmee weer eens de invloed van de hoge werkeloosheid op dit vlak bewezen lijkt. En het Oostenrijkse zeer intensieve en succesvolle systeem van “jeugdbegeleiding” dat een jeugd-WW van nu 8,9% (15-24 jarigen) oplevert, spreekt ook boekdelen.
Het lijkt er op dat de nieuwe Franse regering, de werkgevers én de bonden nu begrijpen dat er iets heel fundamenteels niet klopt. Dát nu bestrijden met die forse schulden zal dus ook niet gaan meevallen… maar het moet snel aangepakt worden. Intussen bloeien wat men hier noemt “de sektes” , privé-organisaties die zich richten op “welbevinden in werk en dagelijks leven”. Een markt van nu al 30 miljard euro! Bij recente controles werden al 50 instituten verboden en bij de heft van de 187 geïnspecteerde instituten was er iets essentieels mis. Ze reiken van yoga tot boeddhisme maar kunnen vaak in genen dele waar maken wat ze de gestreste werkers of werkelozen in hun folders beloven.   Al moet erbij worden gezegd dat deze organisaties ook werk scheppen…

DE FRANSE CHINEZEN
Er zijn er al 450.000 in Frankrijk en vele zijn clandestien.Vele van hen komen uit Wenzhou een stadje bij Sjanghai en ze hadden meestal geen cent bij aankomst. Maar in tien jaar bezitten ze nu al ruim 30.000 bedrijfjes en zelfs 60% van de bars-tabacs. En hun business schijnt te bloeien. Maar wat is nu het geheim van hun succes? Ze werken in wat de Fransen noemen “les trois couteaux” dus Confection, Cuisine en Maroquinerie en ze zijn in clans georganiseerd. En dat gebeurt vanuit China waar hun dorp het geld voor de reis (12000 à 20.000 euro) geeft aan de organisatoren van de clandestiene immigratie. Aangekomen worden ze meteen aan het werk gezet in  een chinees familiebedrijf: lange dagen werken voor weinig geld. Ze werken een eerste periode van drie jaar om de reisschuld af te betalen, trouwen en krijgen twee kids. Wat over is wordt gespaard. Tien jaar later vragen ze een carte de sejour aan en ze investeren met privé-leningen in een winkel of bedrijfje en ze nemen personeel in dienst. En na 15 jaar zijn de bedrijven groter en investeert men vaak al in het commercieel onroerend goed. Hun carrière in  a nutshell. Het huwelijk is een verbinding tussen twee clans en op de dag van het feest geeft iedere gast wat cash in een enveloppe: 200 à 300 euro zoiets. Startgeld voor het echtpaar. En als men de rechte weg gaat daarna zal de clan later ook geld lenen om de eigen zaak te kopen en te runnen. Vaak heeft men al zo’n 175.000 euro’s spaargeld na en met een lening erbij kan men een zaak starten. Traiteur worden (instap ca 150.000), import-export bedrijf (instap: 500.000 à 1 miljoen). De lenig gaat op basis van 10% rente en is van de clan.
Het is vanuit Frans oogpunt een grijs gebeuren maar steeds vaker mengen zich chinese maffioso in deze toestanden. Soms worden de immigranten al bij aankomst gekidnapt en pas na losgeld betaling door hun familie vrij gelaten… De politie ruimde intussen al een dozijn gangs op van ca 15 personen die ook stammen uit Wenzhou maar die daar ook maffieuze praktijken uitoefenen. Ze doen ook aan zwart kamerverhuur (10 euro/nacht) en exploiteren casino’s voor chinezen. Het uiteindelijke verdiende geld gaat weer naar Wenzhou en wordt opnieuw ingezet om de emigranten te helpen. Een compleet eigen systeem binnen de chinese gemeenschappen in het emigratieland en vanuit het thuisland functioneert feilloos. Als een soort collectief of coöperatie maar wel gebaseerd op stevige zelfwerkzaamheid van de deelnemers. En de echte succesvolle worden president of vice-president van een der vele bedrijvenverenigingen van chinese bedrijven en zij staan ook in verbinding met de partijfunctionarissen van de communistische partij in de regio in China. Want ook die ziet toe, net als de chinese maffia…

DAT DURE TRANSPORT?
Hoe verplaatsen zich de Fransen? Wel, 75% neemt de auto het meest, 39% zet “lopen” op plek twee, dan volgt metro etc. op plek drie met 18% en plek vier is voor de bus met 15%. De fiets op vijf doet 12% en de trein op zes neemt 8%... Dan de tramway met 75 en de scooter/motor met 3%. Dat is bepaald een echt Frans plaatje!
Dan het transportbudget even in maandcijfers: 30% van de Fransen spendeert per maand tussen 100 en 300 euro. 24% zit onder de 100 euro en 19% verreist tussen 200 en 300 euro. En 22% zit boven de 300 euro per maand (dus meer dan 10 euro per dag). Een gemiddelde berekenen eindigt op ca 200 euro (dus 2400 euro per jaar). Daar zit ook de auto of een ander eigen motorvoertuig bij… voor zo’n ¾ van de Fransen… Want we praten over kaartjes, abonnementen, brandstof, onderhoud, garage, verzekering en parkeren.
Wij deden de auto aan de kant twee jaar geleden en hebben een jaarabonnement op metro+bus+tramway voor 420 euro/jaar per persoon. Reizen gebeurt voor de verre afstand met vliegtuig, TGV/trein en bus en regelmatig wordt er een auto gehuurd in Frankrijk of buitenland. En laat op straat betekent vaak taxi. Uitgaande van het jaargemiddelde van 2400 euro blijft er bij ons dus 1600 euro voor alle vervoer buiten de stad over… Waaruit blijkt dat Fransen niet al te veel ver reizen… Al is die statistiek altijd wat gammel…  

SCHOOLGAAN GAAT VERANDEREN
Als het aan de nieuwe minister van Onderwijs ligt komen er per jaar in de toekomst 180 schooldagen in plaats van de huidige 144: dus liefst 36 méér! Dus moeten de vakanties korter worden, nu zijn die 9 weken per jaar. Ook wil hij naar “zonage” dus naar verschillende periodes per regio in het land.
Per week gaan we hier dan van 4 naar 4,5 dag en de dag wordt dan korter. Men denkt nu aan het toevoegen van de woensdagochtend. Zo’n 75% is daar vóór lijkt het. De dag moet korter dan de huidige 6 uur gemiddeld men denkt aan 4,5 uur.
Het geheel van de hervormingen zou in drie jaar zijn beslag moeten krijgen te starten met 2013…
Engeland en Duitsland hebben de kortste vakanties in Euopa: 6 weken. De Turken hebben 13 weken (!) en de Bulgaren ook… Rusland heeft drie-urige schooldagen (!), Chili ook liefst 6 uur net als Frankrijk. De Zuid-koreanen gaan 5,5 dag/week naar school en in Israël is dat 4,2 dagen. Tja wetenschappers en pedagogen zijn het internationaal gezien maar beperkt eens: dus waarom zou Peillon de nieuwe minister dus geen gelijk hebben? Het woord is vooralsnog vooral aan de… vakbonden en dat kan best even gaan spannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten