Totaal aantal pageviews

zaterdag 24 maart 2012

VAN KERNENERGIE NAAR KOLEN?

 
George Orwell schreef het 70 jaar geleden: “Onze beschaving is gebouwd op steenkool”. Zij die daarover wat glimlachen, moeten snel worden bijgepraat over wat de mensheid nu weer rond steenkool doet…
-Na het verdrag van Kyoto, wat de Chinezen, de Amerikanen en de Russen (en anderen) nooit tekenden, was er recent weer een wereldconferentie over “ons klimaat”, die erg magertjes in de pers verscheen. Ook de klimaatprojecten werden een slachtoffer van de razende economische crisis. Ondanks die tsunami die ons weer deed schrikken over de potentiële, enorme gevolgen van natuurrampen, die een klimaatverandering met zich mee kán brengen…. Al was deze aardbeving+tsunami echt niet door CO2 toename veroorzaakt, zeiden de geleerden met stelligheid. 
-Pas geleden besloten de Duitsers, de Japanners, de Zwitsers, de Italianen en de Belgen zo snel mogelijk van die “linke” kernenergie af te willen. Merkel sloot, onder grote politieke druk, meteen acht (oude!)  kerncentrales en ging kernstroom in Frankrijk kopen (dat daardoor in afgelopen, strenge winter op het net-belastingsrandje balanceerde!).  Tokio sloot ook meteen zo’n 50 stuks en ging op grote schaal aan de olie, het gas en… aan de steenkool hangen (ze produceerden overigens al steeds 27% van hun energie met kolen vóór de tsunami van Fukushima!). De laatste factuur voor die radicale switch liep intussen zeer hoog op: + 35 miljard dollar nu al. En de Japanse industrie dreigt, tot grote schrik van vele, oude en jonge jappen, nu met “vertrekken”: produceren in Japan is hen gewoon te duur geworden.
-Nog even geleden was steenkool in de OECD-landen goed voor 20% van de energieproductie. Maar in China en India verbranden ze nu bijna alles voor energie en zo zagen we de consumptie van steenkool tussen 2000 en 2010 zelfs 50% van de groei in de wereldenergieverzorging voor zijn rekening nemen! In 2020 is steenkool voor energieproductie belangrijker dan… olie, zegt een goeroe uit Boston. Ook in Duitsland is het overigens verre van zeker dat de voorgenomen giga-switch van kernenergie naar “andere energiebronnen” zo maar zal gaan lukken: ook daar zijn veel sommetjes erg bedreigend gebleken...
Peking tekent nu al voor 3 miljard ton steenkool per jaar en dat is drie (!) keer meer dan de hele VS opstoken. Ze doen in China ook echt erg hun best met alternatieve energie; dat weet nu iedereen. Maar McKinsey voorspelt, dat dit giga-land in opkomst, in 2030 zo’n 44 miljard ton steenkool zal moeten op stoken. India is hier geen haartje beter af: het haalt nu 70% van zijn energie uit het zwarte goud en is producent nr. 3 van dit spul op de wereldlijst. Ook daar doen ze erg veel om andere energiebronnen te ontwikkelen, maar dat zal ook hier niet verhinderen dat dit land de gróótste importeur van steenkool ter wereld zal worden…
-Dit alles is geen best nieuws voor onze atmosfeer: en India zal in 2030 zelfs 2,5 keer meer CO2 in de luchten blazen dan het nu doet. Maar pas even op voor u echt boos wordt op Chinezen en Indiërs: per hoofd van de bevolking vervuilen ze mínder dan de Amerikanen nu al lang doen……
-Dus wat nu gezongen, in die race om meer energie, die door groei van diverse economieën ontstaat? Het antwoord moet, onvermijdelijk, ook worden gevonden in veel meer research om tot een veel minder vervuilende steenkool verbranding te komen! Daar zit echter nog veel te weinig schot in vooralsnog, al zijn er ook aardige successen te melden.
-Ondanks dit alles zou het ons toch móeten lukken om ónder die twee (maximale) graadjes aardopwarming te blijven in de 21e eeuw? Om nog meer en grotere klimaatrampen te voorkomen?
Hoort u daar iets over bij de drommen bezuinigingsplannen die de media vullen? Gelukkig zo, dat minder groei en krimp natuurlijk ook minder CO2 betekenen… maar dat maakt geen politicus echt gelukkig.
Is het niet juist om dat “klimaatrapport” van de VN, met zijn aanbevelingen maar gewoon te naïef te noemen? En ook zeer onrealistisch? En ook dat “het vergeten te wijzen” op de nogal onrechtvaardige claims voor opkomende landen over hun CO2 aandeel (gezien de enorme productie van CO2 in het westen), gewoon niet kon en kán?
Als in Nederland steeds  meer stemmen opgaan om de ontwikkelingshulp ook maar eens fors bij te snoeien, gaat het niet aan om van de opkomende landen onmogelijke mileu-inspanningen te vragen: beide zijn immers ernstige mankementen in het tonen van “solidariteit en collectieve bezorgdheid”.
-Opnieuw moet je dus constateren dat te veel politici neuzelend blijven rondlopen en het echt hebben over peanuts, als je deze nogal duidelijke en wereldwijde ontwikkelingen ziet. Dat zeker in een land waar men de verhoging van de zeespiegel echt niet “over het hoofd kan zien”. Ze durven nog steeds niet “het kiezersvolk” een compleet en realistisch plaatje te geven van “de echte bedreigingen” (laat staan dat ze iets zinnigs zeggen over “oplossingen”). En wij, het kiezersvolk, lopen ook in steeds grotere aantallen aan achter die partijen en politici, die Nederland niets te bieden hebben voor de onontkoombare problemen voor de toekomst (= de tijd ná de volgende verkiezingen).
Is de wereld nú pas zo laks waar het om echte grote narigheid “van overmorgen” gaat of was dat gewoon altijd al zo? En moest daarom ook steeds gelden: “De wal keert het schip?” en  “Als het kalf is verdronken dempt men de put?”
-Is het ontbreken van een adequate wereldregering nú weer de reden van deze hopeloos lijkende toestand of zijn wij ook dáár van de eigenlijke verantwoordelijken, als je moet erkennen dat al bij het “maken van een verenigd Europa’ de meerderheid van ons niet meer mee kan en wil denken?
Zo het antwoord “ja” is,-en daar lijkt het weer op-, dan zullen we nog heel wat gaan afprutsen, veel niet tijdig op gaan lossen en dus zwaar moeten “betalen en of boeten” in de eeuwen die volgen…
-Maar zelfs als dit zou kloppen blijf ik toch overtuigd van de noodzaak van kritische geesten die “onvermoeibaar en optimistisch gewoon doorgaan”; met het wijzen op “morgen” en het eisen van aandacht en tijdige maatregelen voor een beter “morgen”.
Dus blijf ook bij “die club” als u het ook zo ziet en meldt u aan als lid als u het nú ook zo bent gaan zien.
   

Maar,
Kernfusiereactor
ook al vind je op de zon geen grammetje steenkool, het is er toch verrekte warm. Kernfusie zegt men en mede daarom is er,- hier vlakbij-, een plaats genoemd Caderache met zijn Iter(kernfusie)project. Een internationale poging (waar ook China en de VS in meedoen!), om het energie vraagstuk in 2050 van een “definitieve oplossing” te voorzien.
En die zon blijft ons, met zijn oneindige reservoir aan energie, zonder ophouden uitdagen… Ze is eigenlijk een al miljoenen jaren durende demonstratie... Zag  u dat voorheen ook niet?  En wat 's nachts dan, zegt u? Wel dan is die zon elders en werkt gewoon keihard door, maar nu voor onze medemensen!
Hoezo “opslagprobleem”; het lijkt míj  veel meer een transportprobleem eigenlijk! Onze hele natuur wist overigens  met dit probleem al oneindig lang om te gaan. Waarbij die evolutie ook niet weinig hulp bood.
-Dus mensen, mediteer hier regelmatig wat over, zittend in die heerlijke zon. En denk vooral na over onze échte problemen, die we best kennen. Denk na, -mogelijk is dat nog belangrijker-, over ons mensen, die zo moeilijke en egocentrisch lijken te blijven. Kortom:  doe gewoon wat meer “Spinoziaans”.  
Want je zou bijna concluderen, dat enkel de zon,-die betrouwbaarste energieleverancier aller tijden-, onze echte hoop is en blijven zal. Denk ook aan de Egyptenaren, die zonaanbidders, al haalden zij het toch niet echt (zie het huidige gebrekkige land,ooit rijk van de farao’s).
-U ziet het:  ik kom weer bij uit bij die onuitputtelijke zon. Dat kan geen toeval zijn dus en daarom is mijn advies weer eens:
                            zoek de zon op
                                            en voel haar wijsheid en haar voorbeeld!

23 maart 2012

1 opmerking:

  1. Ach Leon zelfs als je zou denken dat de CO2 ons voor onoverkomelijke problemen gaat stellen, dan nog is er voorlopig maar 1 weg naar schone energie en dat is voorlopig kernenergie. Wind en zon komen zelfs niet in de buurt.

    Laat je niet gek maken door die zgn gevaren van kerncentrales. Op de trein klimmen naar Gorleben kan zonder risico, maar o wee als het spul is opgeslagen, dan wordt het pas echt gevaarlijk!

    De tsunami in Japan heeft heel wat meer doden veroorzaakt dan er ooit vanwege straling zullen overlijden (als dat al gaat gebeuren).

    Met vriendelijke groet

    Raf

    BeantwoordenVerwijderen