Totaal aantal pageviews

maandag 30 januari 2012

DIE ROBOTS JATTEN ONZE BANEN!


Dat gaat er in de VS weer in als (oude) koek!  Net zoals in Frankrijk (en ook al elders) de roep om de grenzen te sluiten steeds luider wordt. En geef het maar toe: het klinkt ook super simpel en logisch, toch? Waar wachten die sukkelige politici dan eigenlijk op? Die WW die hebben we dan toch zo plat: fabrieken mogen gewoon niet meer naar het buitenland, we heffen invoerrechten op concurrerende producten en wie mensen ontslaat omdat hij in robots investeert krijgt een forse boete of erger. En klaar toch?

Helaas het is weer zo’n voorbeeld van een “volks simplisme” waarvoor politici zich moeten schamen, als ze dat ongenuanceerd bevestigen. Immers, zij zijn er nou net voor om goed uit te leggen dat het zo echt niet (meer) kan! Ik zal dus alle politici die mijn blog lezen even wat helpen: niet omdat dat het niet zouden wéten, maar opdat ze zich nog erger zullen schamen!

Eerst dus die robots maar even en daarna komen er nog enkele soortgelijke kwesties aan de orde. De illustraties en de cijfers komen vooral uit de VS, waar men nu (weer) massaal in robots investeert en waar nu de werkeloosheid eindelijk wat lijkt te dalen…
-In 1900 werkte 41% van de Amerikanen in de landbouw… nu is dat nog 2% (!). Dank zij de enorme mechanisatie. Al die mensen vonden dus elders werk..
-toen de fabrieken, de laatste decennia,begonnen met rationalisaties, vonden arbeiders en hun kinderen werk in de financiële, de gezondheid- of de informaticasector en elders.
-in 2005 produceerde een Amerikaanse arbeider evenveel alleen als twee collega’s deden in 1970; en 4 deden in 1940 en zelfs 6 deden in 1910.!
De verwachte werkeloosheid door de technologische vooruitgang kwam er dus niet, en de reële salarissen stegen zelfs fors. De toename van de productiviteit schiep veel welvaart en dus bepaald geen armoede. In de niet-agrarische sector kwamen er over langere tijd gemeten 50 miljoen banen bij  terwijl in sommige sectoren de werkgelegenheid halveerde…

Op vandaag veroorzaakt de technologische vooruitgang ook nog zowel winnaars als verliezers. De laatste dertig jaar nam de werkgelegenheid tóe in de lagere banen én ook bij de hogere jobs. In  de middengroep werd het aantal jobs echter steeds minder. De eenvoudiger jobs in fabrieken industrie en administraties worden weggerationaliseerd: de hogere (en vaak hightech) jobs vermeerderen en de ook in laagste jobs komt meer werk. Wat ook leidt tot een snelle toename van het gat tussen arm en rijk en het inzakken van “de middenstand”. Wat dus een heel andere verklaring is voor die kloof: arm -rijk.
De nationale productie is nu ca 5% onder zijn mogelijke niveau. Er mankeert dus in de VS een vraag van 800 miljard dollar die dus geen werk schept voor mensen en machines.

Ook in  Frankrijk is de discussie over “made in France kopen” weer levendig: invoerrechten heffen op producten uit bedreigde sectoren is hoorbaar in de discussies en ook al “gewoon grenzen sluiten”. En bedrijven bij hun vertrek naar goedkopere oorden gewoon openlijk frustreren, dát durven sommige nu ook al te verdedigen. Natuurlijk heb ik het niet over bedrijven die willen vertrekken nadat ze dikke subsidies kregen en die dat negeren bij hun besluiten; dat is natuurlijk heel wat anders. Premier Orban van Hongarije, die buitenlandse bedrijven nu zelfs extrabelasting laat betalen, omdat ze Hongaarse bedrijven beconcurreren, moest in Brussel op de mat geroepen worden.

Ja, er bestaat nogal wat “protectionisme”, en zelfs in superliberale landen als de VS is dat te vinden. Recent nog door Obama, die autobanden import vanuit China met accijns aanpakte. Als het gebeurt in “een noodgeval om een omvallende sector even te redden” is het te begrijpen en ook te verdedigen, maar om het als “nieuw principe of structureel concurrentiewapen” wordt bedoeld, is het gewoon voor de hele wereld erg schadelijk.  Wie werkelijk gelooft dat het “je meer op jezelf terug trekken de welvaart dient”, maakt een ernstige fout tegen de wereld waarin we nu leven. Kijk om u heen naar de veelvoud van (soms ook goedkopere en unieke) producten die er zijn, (en die ook u koopt) en besef dat u dan profiteert van de creativiteit en de knowhow van een ander land. Het beste kun je daarbij een  belangrijk medisch product als voorbeeld nemen dat vele zieken kan helpen: dan ga je daarvan toch niet de import verbieden omdat je liever ziet dat het “door een vaderlandse farmaceut zou moeten worden gemaakt, die dat niet kan of wil”? We profiteren toch altijd al graag van elkaars slimheid en vernuft om het leven op aarde beter en aangenamer te maken, ook als dat kan met producten van elders?
Ook wij willen toch graag ónze mooie (of goedkopere) producten aan de (buitenlandse) man brengen  om meer werkgelegenheid en welvaart in eigen land te verkrijgen?
Wel, als je dus min of meer stelselmatig je grenzen sluit of het overschrijden er van met geïmporteerde producten duur maakt, dan gaat de betreffende landen dat uiteindelijk ook met jouw export doen. En zo maken we dan die “internationale welvaartsmachine helemaal stuk. Dus die politici die de mensen de simpele waarheid verkopen dat je jezelf in onze geheel vervlochten wereld zou helpen door de ander de toegang te weigeren (of die erg lastig te maken), plegen boerenbedrog. Het uitschakelen van buitenlandse concurrenten kan erg duur worden voor de eigen bevolking en ook erg slecht zijn voor de “eigen” werkgelegenheid in de exporterende industrie. Dat kan een kind snappen als het maar compleet en eerlijk wordt uitgelegd.
Helaas zijn er steeds meer landen waar de huidige malaise politici brengt tot het propageren van dit soort van “fout patriottisme”. Met name de politici die geen idee hebben hoe (bijvoorbeeld) die werkeloosheid echt en blijvend te verminderen en die dus (uit onkunde), maar iets gaan roepen als “eigen product gaat vóór”. Net zoals sommigen roepen of riepen: “eigen volk gaat vóór” en daarmee anderen die in hun land te gast waren of die zelfs daarheen waren gehaald tot tweederangs landgenoten bombardeerden en ook de dynamiek uit hun economie haalden. Vaak wordt het dus gedaan om het eigen gebrek aan concurrentievermogen en inzicht te maskeren.
Zij die beweren dat met name de EU een soort van “vergiet” zou zijn, hebben dan ook ongelijk: Japan, de VS en de EU hebben elk een praktisch een gelijke aanpak voor hun douanerechten, beweert Pascal Lamy , chef van de Wereld Handels Organisatie. 
Dit alles zet extreemrechts en ook wat “linkser links” dus te kijk als volks misleiders. Wie zich structureel bedient van economisch protectionisme, sloopt de toekomst van het eigen land en maakt het tot een achterblijver en dus tot “een arme van morgen”.

Dus is die vaak verfoeide mondialisering ons lot, maar ook de garantie van echte en blijvende vooruitgang. Wie dat te moeilijk vind of “zich die concurrentie van de nek wil halen” is dus een ten dode opgeschreven ondernemer op termijn en iemand die zijn land geen dienst bewijst. Elk land dat zich ooit isoleerde (zie het China van ná de boxeropstand!) zakt af naar armoede en achterlijkheid.

Dus als u ook gelooft in de “levenswijsheid”: “Veel geld hebben maakt  niet gelukkig, maar armoede maakt wel ongelukkig”, blijf dan ver uit de buurt van die populisten die u simpele oplossingen verkopen om u te paaien. Zij schakelen ook de politieke concurrentie uit met zeer bedenkelijke, niet vaderlandslievende, ja, ondemocratische middelen!  Dus wantrouw hen, die elke keer weer op de proppen komen met dat ei van Columbus!   

Maar,
  'de mooiste foto van Nederland' 2007
 Dutchphotozone.nl
Gelukkig mogen we allemaal nog vrij van de zon en mooie landschappen in het buitenland genieten, zonder te moeten betalen voor de grensoverschrijding. En mogen we zelfs nog  wonen in landen die ons bekoren. Gelukkig kunnen we ook lekkere buitenlandse spijs en drank kopen “om de hoek” en mogen we ook van mooie dingen uit andere landen in eigen land genieten. En wie vind het nou schadelijk of slecht om mooie mensen, zowel van lijf als van binnen, te kunnen ontmoeten, die van verre naar ons toe komen? 


Zoek dus die zonzijde op; buiten, maar ook in uw gedachten. En stop dat benauwende en conservatieve gedoe, dat enkel berust op gemakzucht en/of gebrek aan inzicht hoe de wereld het beste voor iedereen kan functioneren. Dat werkt veel beter, u zult het zien!
Dus ook nu weer:  veel zon toegewenst en doe mee om een plekje in de zon voor elk mens op aarde mogelijk te maken.

, 30 januari  2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten