Totaal aantal pageviews

donderdag 10 november 2011

KUN JE WO III ZIEN AANKOMEN?

We zagen de oorlog in Joegoslavië ontstaan en “we” smeten met bommen op Belgrado, daarna kwam de preventieve oorlog in Irak waar “we” het politiek mee eens waren en na Ground-Zero stapten we ook, maar voorzichtig, in de oorlog in Afghanistan. En recent verleenden we hand en spandiensten bij het “richting geven” aan de “burgeroorlog in Libië”. Dus zeg me niet dat wij geen ervaring hebben met oorlogen!  Oké, niet zo erg als onze grootouders die er drie flinke “mee maakten”: die van 1870 tussen Berlijn en Parijs, idem die van 1914-1918 en idem en nog veel meer die van 1939-1945…
Dus moeten wij eigenlijk een volgende, dus WO III, echt kunnen “ruiken”, zeker als ie dichtbij is. Daarom ga ik een poging wagen voor hen die ook wel van realisme houden.
Daar gaan we en we kijken uiteraard richting Midden-Oosten..

Het bloedige kruitvat dat Syrië heet  heeft vele minderheden waarbij de spannendste in dit verband nu zijn: de koerden (1,9 miljoen), de soennieten en de (regerende minderheid) de alouiten (Sjiietisch). Nu de stad Homs, (soennitisch)  zo ongeveer wordt platgemoord ondanks de acceptatie van het plan van de Arabische Liga, heeft Assad er voor gekozen om het vuurtje tussen zijn clan en Turkije op te stoken. Dat doet ie natuurlijk door die koerden, wat zachter te behandelen en op te zetten tegen de turken, die het opstandige deel van “zijn leger” onderdak bieden in hun land en die de oppositie tegen hem steunen. Dus vechten er nu koerden tegen Turken in Europese steden en in het Midden-Oosten op diverse plekken: Turkije gooit er al heel wat bommen op in Noord-Irak..
Iran is een “goede vriend van Syrië” (want ook sjiietisch) en ze kregen van Assad de kans om een stiekeme atoomfabriek in zijn land te bouwen, die enkele jaren geleden “preventief werd platgegooid door de Israëlische luchtmacht”. Verder gaf Iran nogal wat wapens aan Assad via Hezbollah (ook sjiietisch) in Libanon.. Intussen haalde Hezbollah al, preventief denkend, zijn wapens uit de stocks in Syrië… Libanon dat lang werd bezet door Syrië, gooide Assad er uit toen die premier Hariri opblies.. Maar toch lukte het hun weer de soennieten uit de Libanese regering te wurmen en hen in te ruilen voor sjiieten.
Iran kijkt vanwege dit alles erg bedroefd naar Syrië dat ernstig in de moeilijkheden kwam nu de Arabische Liga het zelfs genoeg vonden , dat gemoord en gemartel. Want Iran wil de moslims graag leiden in haar strijd tegen het verwerpelijke westen… en is daarom helemaal geen vrienden met de soennitische Arabische landen in de “club van Saoedi-Arabië”,  die grote vrienden is met het daar olie-tankende westen… Er is dus een forse rivaliteit aanwezig in moslimland tussen de Saoedi’s en de Iraniërs (vroeger perzen geheten): want beide willen de moslims leiden….    
Bij dit duo voegde zich intussen ook het sterk opkomende Turkije dus zijn er nu drie “concurrenten in moslimland”. Dat wordt dus lekker druk zo… en zeker nu twee er van hen , via de koerden, het met elkaar steeds heviger, aan de stok krijgen.

bron: RTLNieuws.nl
De VS ontdekten recent een Iraans moordcomplot tegen de ambassadeur van de Saoedi’s, al werd er door experts aan getwijfeld… Iran ontkende het in alle talen en probeerde later de relatie met de moslimbroeders in Jedda weer wat op te krikken.  Ook zou Iran, volgens de EIAE (VN Atoombureau in Wenen), heel dicht bij een echte kernbom zijn aangekomen… Ondanks het Stuxvirus in de Siemens-software, dat de centrifuges voor verrijking van uranium in Iran, op halve snelheid deed lopen. Dat was er lekker door de Mossad (??), ingehackt, zei men. Want Israël zit echt niet te wachten op een kernbom in Iran, ook al heeft het er zelf al lang een. Dus spreekt Israël nu openlijk en duidelijk over een “preventieve klapper” tegen de centrifuge-installatie bij Teheran; immers het deed hetzelfde al tegen die Iraanse fabriek toen in Syrië. Dit plan wordt luid door de EU en de VS “afgekeurd” en als waanzin betiteld. Als de opmaat mogelijk tot een grote oorlog mogelijk een kernoorlog?

Ook de Russen doen mee: die zijn bevriend met Assad en leveren hem wapens en kerntechnologie…En roepen elke week dat “het westen” met zijn vingers van Syrië moet afblijven en dus niet zo moet gaan duvelen als in Libië. De Chinezen doen daarin met Moskou mee, ook in de V-raad. En de wat gekke N-Koreanen, bevriende buren van China, leverden ook al kennis aan Iran over precieze ontstekers voor kernbommen.
bron: flickr belkin59
De VS heeft een grote marinebasis in Bahrein, waar het ook niks pluis is en dat wordt geholpen in het onderdrukken van de sjiietische meerderheid door een kleine soennitische koningsfamilie. En in Qatar zitten Franse soldaten op een militaire basis: het bevriende Parijs (nu weer volledig Nato-lid!) krijgt naast olie ook veel leningen van dit land én heeft er een bilateraal militair verdrag mee. Dus Parijs helpt Qatar als de vijand (en dat is Iran de overbuurman) te lastig zou worden. Bijvoorbeeld door het zeetransport van olie en gas, onze energie dus ook, daar in de buurt te gaan hinderen.

Zo nu begrijpt u, als u nog niet bent “uitgestapt”, minstens drie dingen:
  1. Waarom niemand echt durft Assad aan te pakken die al 3500 mensen vermoorde en er zeker 70.000 gevangen houdt en vele martelt.
  2. Hoe ongelofelijk link deze hele boel is geworden, zeker nu er ook nog wat “Arabische revoluties” om heen hangen met akelige landen als ook Jemen..
  3. Dat er sprake is van religieuze spanningen en een daaraan gekoppelde machtsstrijd , én van mogelijke verstoringen van de gigantische energiebelangen van het westen én het oosten…  

Dus is er nog maar één vraag over, denk ik: WIE gooit WANNEER ergens een smeulend peukje in dat gigantische kruitvat, dat al aardig “hot” is? Gewoon een “geplande peuk” of, dat kan ook nog,  een “toevalspeukje”?
Maar toeval bestaat eigenlijk niet meer, geopolitiek gezien, zeggen vele. Dus wacht een heel gemêleerde en uiterst gevarieerde “militaire brandweer” op het moment dat het alarm over gaat…
Wij zitten vol schrik nu in Frankrijk “onze economische en politieke crisis te beleven”; de grootste in bijna een eeuw, heet het. Intussen zit de hele EU, met verbijstering, naar een Grieks-Italiaans ballet te kijken, dat over onze euro gaat en dat wordt gedanst door een oude geile bungabok en een nauwelijks te vertrouwen, besnorde Griek… Het geheel  staat onder leiding van een Duitse, protestantse fysica en een succesvolle ex-advocaat uit Neuilly. Daarbij geflankeerd door een soort van korte-termijn-boekhoudende nazaat van de VOC, één eerlijke Italiaan (nét baas van de ECB) en de vroegere franse minister van Financiën , ook nét baas van het IMF, die de supergeile DSK mocht opvolgen.
Zo slijten wij arme euroburgers nu onze dagen, wachtend op wat er nu weer komt. Ja, inderdaad, er is nog veel meer rampzaligs: zoals de scherp groeiende bevolking en nou net in die gebieden waar het aanbod van voedsel en water achterblijft bij de vraag… Maar dat is voor óvermorgen en, oplosbaar door herverdeling en.. transport van de tekorten. Vraag het bijvoorbeeld maar aan China die daarom alle hectaren én de havens graag willen bezitten of huren…. Nee WOIII is, helaas, een hogere urgentie. En in Homs sterft nú de hele stad heet het…


Maar,ook al ontbreekt nu, even, het zonnetje in Marseille, u weet mét mij, dat ze er nog is en ons zonder dralen weer zal verwarmen als alle regen uit de wolken is gevallen. Ze trekt zich nergens wat van aan en doet gewoon haar voortreffelijke werk waardoor we, blij kijkend naar het blauwe zwerk, de moed er gewoon even in kunnen houden.
Kunnen wij, gewone stervelingen, nou niks tegen deze ontwikkelingen ondernemen? Natuurlijk wel! Zie wat die Tunesiërs en Libiërs deden tegen hun onderdrukkers en kijk ook nú naar die Syriërs in de straten, die zich dagelijks, protesterend, laten doodschieten. Idem Jemen en Bahrein. Of denk aan de Franse revolutie ruim 200 jaar geleden en aan de Russische vóór honderd jaren. En wees ook blij met de beweging van de “ontevredenen” in vele Europese hoofdsteden en met “Occupy Wall-Street”, in nu al honderden steden in de VS… Want dat laat duidelijk zien, dat “wij”,-die erbij waren toen het fout begon te lopen-, er ook,-en meestal veel later-, zelf een eind aan kúnnen , en soms, móeten maken… Soms met blote handen… Dus beste verschoppelingen der aarde we wensen U: “Bon courage “, zo spreken we hier moed in. In de stad van de Marseillaise.  “Allons enfants…”


Léon de Marseille,  november 2011.

1 opmerking:

  1. Huiveringwekkend vergezicht; angstaanjagend perspectief; ..scherpe analyse !
    Om bang van te worden; je zou het willen verdringen, wat we met z'n allen waarschijnlijk ook zitten te doen (en al veel te lang).

    Beste Leon, schets ons eens een ander perspectief.
    Vertel eens over een ander scenario. --> mondiale Crowdfunding; virtuele Pleinbezetting; Occupy-beweging met 7 miljard mensen.

    Vergeet niet: de 3e weg van de Coöperatie, die al generaties lang een stevige AAA+ stayus heeft.
    Geld moet weer een door het volk en regeringen gecontroleerd "ding" worden; geld leent zich niet voor privatisering (zoals bussen en treinen, postzegels, zwembaden en vliegvelden).

    E.e.a. wereldewijd gekoppeld aan moraal en eerlijker verdelen van energie, onderwijs&kennis, eiwitten, zetmeel en H2O.
    Vergeet daarbij ook niet het oprichten van een alternatieve? digitale? VN en Veilig-heidsraad, en een WHO en WFO met ballen. Een nieuwe wereldpolitie, anders dan het sterkste land [nú nog US, straks China ?]

    Bedenk hoe we 'n paar miljard mensen kunnen mobiliseren (niet alle 7, maar toch wel 5..!).
    Wellicht stopt dan het geneuzel over micro-problemen. S.v.p. alles groots aanpakken. Alles op het web; iedereen op het web. Directe, digitale, democratie.

    Ach het zijn maar 'n paar simpele dingetjes van iemand uit een klein Brabants dorpje. Denk er nog eens over na, voordat je vanuit met mondaine Marseille vertrekt naar het mondiale Los Angels.

    Leon, geef ons weer hoop ! En vertrouwen; vertrouwen in de toekomst ! Dank.

    Frits Speetjens,
    Oirschot

    BeantwoordenVerwijderen