Het is Macron gelukt om die jaren oude werkeloosheid te remmen en de trend te keren. In één trimester zakte die van 8,5% naar 8,1%.. Dat kwam mede door een zacht herstel van de economische groei in Europa en La France..
Frankrijk, -dat zelf weinig export weet te scoren-, ontving recent vele bedrijven die er graag investeerden. Franse export is vaak te duur (mede door hoge overheidslasten) en nogal eens van beperkte technologische kwaliteit.. Uitzonderingen daargelaten, maar daarom mist La France vele exportbanen..
Duitsland krijgt intussen zijn vacatures niet vervuld: te weinig jongeren.. Hier draait de export op VW en Mercedes en op "de beroemde Machinenbau" (nu robots genoemd). Nederland zit in een vergelijkbare positie..
Deze situatie is er eigenlijk al ruim een halve eeuw, maar nu is er weer wat optimisme dat het ook anders kán!
Frankrijk startte met een eigen versie van het Duitse leerlingstelsel en zo verdwenen er duizenden werkelozen in "geschapen" leerling-jobs.
Je vraagt je af of de Brusselse ambtenaren echt hun best doen om de lessen te trekken uit de verschillen tussen de Franse en de Duitse situatie. Want je kunt in Europa echt van elkaar leren..
Leon de Marsilho, maart 2020
Geen opmerkingen:
Een reactie posten