Totaal aantal pageviews

woensdag 26 februari 2020

COMING UP: CHINA EN EUROPA

   Het aandeel van China in het wereld-BBP was in 2019 al bijna 20% (koopkrachtmeting). Hun aandeel in het totale olie-verbruik ligt boven de 16% en in de totale goederen-export is dat bijna 13%.  Hun deelname aan het toerisme schoot omhoog en was in 2019: 150 miljoen reizigers. Dat toont hoe sterk China werd getroffen met de afname van het transport door het corona-virus.

   La France stapte volop in het opzetten van een kopie van het Duitse leerlingstelsel: men zit op 50.000 nu.  Helaas worden nu veel dure ouderen eerder met pensioen gestuurd: ze zijn relatief nog duurder.. In de  groep 50-60 jarigen werd het nog moeilijker om werk te houden.  En de wettelijk start van het pensioen staat nog op 62 jaar..

 Macron vergrootte het besef in La France omtrent  het belang van meer industrie: met diensten alleen zal het niet lukken. Gelukkig investeren er veel buitenlanders in de Franse industrie-sector.

  Trump pocht op zijn balans wat immigratie betreft. Maar zijn Mexicaanse muur van 9 meter hoog ligt nu stil. En economen wijzen op de belangrijke bijdrage aan de economische groei door die immigranten (vooral uit Midden-Amerika) naar de VS. Zijn felle campagne had echter wel degelijk een verlagend effect op het totaal: de VS ogen onvriendelijk..

   Kenners waarschuwen voor de omvang van het Trump-effect en wijzen op "de diepe verandering in opinies en gedrag van de VS". Vooralsnog is zijn lokale succes stevig: de werkeloosheid slonk en de groei herstartte.

  Dus let op Donald die een goede kans op herverkiezing maakt in 2022, ondanks stevig campagnevoeren van Pelosi.  Al met al verzwakt de kracht van het "Oude Westen" (VS + Europa)  aanzienlijk en Azië neemt de lead.


 Leon de Marsilho, maart 2020





Geen opmerkingen:

Een reactie posten