Totaal aantal pageviews

zondag 3 maart 2013

LE TRESOR DES MARSEILLAIS





Ja, schatten zijn er genoeg hier maar dé schat die nu is te bewonderen in La Vieille Charité, gaat over een groot cadeau dat Marseille tussen 500 en 530 v. Chr. aan de Griekse stad Delfi schonk. Enkel zeer rijke kolonies van de grieken deden dat. Men kwam hier achter bij een expeditie naar Delfi door een Franse ploeg wetenschappers in 1901 naar Marmaria (een terras in de hevels van Delfi). Dat cadeau lag in een “eigen gebouw:  een tempel die men geheel heeft “terug geconstrueerd” met behulp van zeer moderne fototechnieken en 3D projecties. En dat ziet u dus allemaal in de mysterieuze kapel op de binnenplaats van La Vieille Charité.

U ziet hier de resten van oude vazen, sieraden en ook beeldjes gevonden in Marseille. Maar ook  steen-fragmenten uit de fries, die de omtrek van die tempel van de Marseillanen in Delfi heeft gesierd. Die fragmenten zijn meegenomen door die Franse expeditie en nu weer in de (getekende)  fries geplaatst  (die men reconstrueerde op papier ,en ook in 3d-view). U kunt ze dus nu ook in het “echt” zien in de kapel. We lopen hier dus rond in  500 jaar voor JC  toen de Griekse beschaving was te vinden van het Spaanse schiereiland tot in Azië. U ziet de hervonden tempel ook in moderne 3D-projectie, U hoort hier ook geluiden van meeuwen uit die tijd, hoort water klotsen (dat u ook geprojecteerd ziet op de vloer voor de projectie, u voelt ook het waaien van Griekse wind. Én u ziet hoog boven u, op het scherm in de koepel van de kapel, ook de Griekse luchten bewegen… Zo voelen de huidige Marseillanen zich even in het Griekenland van toen. In “hun tempel” en te midden van de resten van de door hun geschonken “schat aan hun oude vaderland”. U moet het zelf gaan zien: het zal u verbijsteren en meevoeren, net als de duizenden bezoekers voor U!
Deze schatten worden voor het eerst getoond en in een setting die de bezoeker zich in echt in het oude Griekenland doet wanen. Wij, uit deze stad van 2600 jaar oud, willen dat elke bezoeker  doen ervaren. En dat in La Chapelle de la Charité waar altijd al de sfeer hangt van vervlogen tijden. Zij die willen weten over die “roots van de Marseillanen en ook de Europese beschaving” komen hier aan hun trekken in dit gebouw van 150 jaar oud uit een heel andere periode lang na Delfi. Kom dat alles dus zien in het Marseillaanse Delphi!

HET PALAIS DU PHARO IS WEER SPLENDIDE!

Het werd tijdens een storm in 2008 deels flink beschadigd; dat krijg je als een dak te lang niet wordt onderhouden. Maar dat is nu weer vergeten. Het Palais was een cadeau van Marseille aan Eugenie de épouse van Louis Napoleon III, die er echter nooit heeft overnacht… Ze was niet al te dol op die Marseillanen, heette het. Maar na een aantal jaren gaf ze het terug aan de stad. En men zegt, onder de voorwaarde dat de bevolking ervan zou profiteren. Dat heeft even geduurd want de gemeente zat er wat mee in de maag  en gebruikte het dus maar voor van alles en nog wat. Zelfs voor opslag van materialen van de “voirie” (= openbare werken). Later werd het als conferentiecentrum gebruikt en er zat ook een afdeling van het gemeentehuis. En een deel bleef leeg… 
Tot het stadsvernieuwingsproject Euromediterranée kwam en toen ook nog het geluk dat Marseille Europese Cultuur Hoofdstad werd in 2013. Dat was hét moment om deze zeer fraaie plek een flinke zet te geven. En in 12 maanden ging er 12 miljoen tegen aan. Want men had niet al te veel conferentie faciliteiten en deze plek met zijn echt fantastische zicht op de stad, de Vieux Port en op de havens en nú ook op de nieuwe musea, de nieuwe Boulevard du Littoral en überhaupt op het hele “nouveau centre de Marseille”.  Let op: de toeristische plus de vrijetijdssector doen hier al 4,1 miljoen mensen jaarlijks opdraven. En dat is goed voor 18.000 arbeidsplaatsen en minstens 700 miljoen aan omzetten. Ook waren er in 2012  al 285.000 “congresnachten” voor de 331 evenementen hier; in 1995 waren er dat 65.000  resp. 75… .Deze sector doet 150 miljoen in het laatje vloeien dus ca. 175 euro per persoon.  En daar gaat nu het Palais nog een stevig schepje op doen. Met zijn 10.000 m2 aan congresfaciliteiten. Er kunnen nu 900 personen als één groep in congresseren en eten.. en ze hebben dan ook nog 12 kleinere zaaltjes voor sub-activiteiten.
Eind februari mochten we er allemaal even kijken: het liep (weer) eens storm: wachtrijen dus voor de rondleidingen. Het is subliem gerestaureerd en het uitzicht completeert het genot. Marseille, dat al 1 miljoen cruise-gasten trekt is nu in staat nog eens veel meer dan die  kleine 300.000 congresnachten te realiseren. De directrice van het Palais sprak ons dus zeer optimistisch toe en wij konden enkel instemmen met haar blijdschap. Zo’n congrescentrum on top of a hill,  aan haven en aan de Mare Nostrum, en dat is uniek. Het gaat dus zeker lukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten