Totaal aantal pageviews

zaterdag 9 maart 2013

L’ EXCEPTION FRANÇAISE



HET AANTAL TWEEWIELERS DAALT



Je hebt voor een brommertje ook in Frankrijk een rijbewijs nodig  en er is ook een crisis gaande: dus zakt de verkoop van tweewielers met 10% in 2012! Dat zijn de 125 cc types, de lichte categorie dus. De zwaardere lopen lekker; de scooters zijn zelfs met 37% gestegen! En ook de driewielers zijn nog op niveau gebleven en weinig gezakt. We zitten nu hier op minder dan 300.000 uitgegeven kentekens per jaar. In 1998 waren er dat 400.000. U ziet waar die WW vandaan komt!  De snelle tweewielers zijn mijn grote concurrenten in de stad waar ik dagelijks fiets. Ze zijn nog onvoorzichtiger dan ik en ook veel te snel: je ziet ze te laat! Dus u begrijpt waar mijn echte risico’s liggen, naast die van de crisis. 



HET TOERISME IN FRANKRIJK LOOPT PRIMA! Er kwamen liefst 81 miljoen toeristen naar La France in 2011: + 5% t.o.v. 2010. Bravo dus; Frankrijk is de grootste ter wereld op toeristengebied!

De VS trekken “maar”  62,3 miljoen in datzelfde jaar en dat was… +4,2%! China leverde 58 miljoen toeristen en dat waren 3,5 % meer dan een jaar daarvoor. Spanje, de buren, hadden er bijna 57 miljoen ook niet slecht; + 7,6% (!). Italië sloot de rij met 46 miljoen en +5,7%..Het leverde Parijs 77 miljard op aan inkomsten: meer dan men nu (per jaar!) moet gaan bezuinigen wat moet worden opgebouwd in de komende 5 jaar..  In de Franse cijfers ontbreekt nog het laatste trimester 2012 wat volgens insiders ook heel goed was. Want de hotelbezetting was flink boven de 80%. Al deze cijfers zijn extra-goed omdat de Fransen zelf minder op vakantie gingen; -2,8% Franse overnachtingen in 2012 namelijk. Dat is dus gewoon goed nieuws en dat is zeer nodig!   

HET FRANSE LEGER KRAAKT

De oorlog in Libië liet zien dat er nogal wat mankeerde in het sterk afgeknepen Franse leger; want ook hier (net als in België en Nederland bijvoorbeeld) sloegen de bezuinigingen toe. Daarbij komt dat oorlogvoeren sterk veranderd: zie de VS met zijn drones in Afghanistan en Pakistan die vanuit een kantoortje in de VS bestuurd worden… En zie ook de cyberwar: computers plat leggen bij de tegenstander; Amadinedjad weet er alles van na het  Stuxnet-virus uit Israël. De VS en Israël zoeken met haast veel cyberkids om hun nieuwe IT-warcrew snel aan te vullen want daar zit straks de crux van de oorlog. Toch moet er meestal ook op de grond worden gevochten om het laatste restje oorlog te winnen: zie ook Libië en Syrië…

Wel het Franse leger mankeert het een beetje aan alles zeker aan bevoorradingsvliegtuigen, een antwoord op de moderne luchtafweer en aan drones. Dat en veel meer staat in het laatste “Livre Blanc” een geheime en anonieme publicatie over de ellende van nu in het Franse leger; de admiraal de topper is er niks blij mee, zegt hij. Na 3 miljard bezuinigen is het ook een grote gatenkaas in het leger geworden en de moraal is echt “au fond” bij de manschappen. En nu kwam er ook nog dat schandaal bij van die foute salarisbetalingen… Vele soldatengezinnen zitten zelfs al maanden zonder geld! Het komt dor de onverwachte lawine van premies voor de echte vechtende soldaten in Afghanistan en Libië… Daar kon het nieuwe geautomatiseerde systeem (en ook de menselijke organisatie!) niet tegen. Er is beloofd dat het in drie maanden (!!) weer zal kloppen en de bijna failliete gezinnen kregen voorschotten… Ach Frankrijk heeft geen echte vijand meer al moet je Al-Qaida nu nog niet onderschatten, zie Noord-Mali. De admiraal krijgt het nog veel moeilijker nu er weer een andere regering in Parijs zetelt; want deze is echt niet primo militair gezind. Troost is dat de vechtende soldaten, zegt de admiraal, zich prima voelen in hun job. Ondanks de bijna 100 doden in de laatste oorlogen… vooral die in Afghanistan. Waar Frankrijk nu snel uitstapt. Het is eigenlijk best paradoxaal: in een tijd van snel toenemende onveiligheid en totale modernisering van de oorlogsvoering, in de wereld bezuinigt men op het leger. Dat deed Nederland ook vlak voor WOII en we kennen het resultaat: want een deed dat niet en die kwam op bezoek…
Dit leger vecht nu in Mali samen met vooral Tsjaad en het lukte hen snel op te treden. Maar de rebellen bleken taai en er is nu wel sprake van een echte guerrilla, waarbij al twee kopstukken van Al-Aqim  zouden zijn gedood. Maar de Fransen weten het niet zeker, ze zijn voorzichtig. De versterkingen uit W-Afrika blijven nog uit en de Fransen willen best dat de VS en de EU mee gaan betalen. Hoe dit gaat eindigen is niet duidelijk: in juli zijn er in Mali nieuwe verkiezingen…

DE EXPOSITIES WORDEN BELEGERD!

Centre Pompidou Paris
Musée d'Orsay Paris
In 2012 bleek er in Parijs een enorme toeloop los te komen naar expo’s in Grand Palais, Centre Pompidou, Musée d’Orsay etc. Om diverse expo’s te bezoeken stonden mensen uren in het koude winterweer! Het Louvre ging over de streep van liefst 10 miljoen bezoekers vooral vanwege de nieuwe afdeling over de Kunst van de Islam.  Die haalde alleen al 3,5 miljoen bezoekers. Nu is het ook weer de expo van werken van Dennis Hopper: al meer dan 700.000 bezoekers in een paar maande: er wordt verlengd. Maar wat in Parijs gebeurt heeft niet plaats in de steden à la campagne: daar mindert het bezoek in het algemeen. En ook in het Europese buitenland is de tendens omlaag gericht. Frankrijk en Parijs hebben dus een unieke nationale sport! De cijfertjes: in 2012 een stijging van 20% in het museum Orangerie (=800.000 personen). Musée d’Orsay haalde 500.000 met één expo! Nu zijn er dagelijks 6800 mensen die in de rij staan voor de expo van Dali in het Centre Pompidou.  En de pagina van Facebook van het Louvre staat op wel 850.000 “likes”; hun Twitteraccount doet 35.000 nu. La France, L’Exception Française is nog springlevend!

DE TREINREIZIGERS KOMEN IN OPSTAND

De SNCF beleeft harde tijden nu de reizigers steeds duidelijker en harder aan de bel trekken: met petities, abonnementen stakers, belangenverenigingen etc. En bij elk incident breekt er nu een storm van protest los..  Naar de SNCF wordt geageerd maar ook naar de politiek en de politici..  En Pepy en de zijnen haasten zich nu om de vele verwaarloosde trajecten en het materieel te verbeteren: wat een giga-klus is. De tijd van een directie die bibberde voor de vakbonden en haar stakingsdreigingen is niet meer: nu staan men te bibberen voor de acties van boze klanten die zich steeds beter organiseren. De club “A fond du train” met 300 leden die allemaal reizen in de trein Parijs-Cambrai publiceerde op het internet de rammelende treinwagon zonder verwarming. En ze kwamen meteen op TV en de presi8dent van de region werd met hen boos op de SNCF… Nu is er een mooie verwarmde wagon in deze trein… Op de lijn Lyon-Amberieux (12000 reizigers per dag) ontstond er ook een vereniging van reizigers: ook hun protest kwam in de media en nu worden er 100 miljoen geïnvesteerd in deze lijn…  Dus zo werkt het: de vereniging verzamelt klachten via het net, gaat naar de media en de politiek en dan moet SNCF wel luisteren en ageren. Kijk op de site Turbulances (van de vereniging AVUC) om te lachen: vele bezoekers en een grote vrees voor de SNCF-directie.
Nu komt daar ook Twitter waar sommige klachtenaccounts al duizenden followers hebben. Sindsdien is er de SNCF-site “Question-Reponse”  en het werkt; zeker voor wat het grote gebrek aan info steeds was bij incidenten. Ook de blog SNCFvametuer van drie jonge dames is een groot succes voor de reizigers van ligne B van de RER tussen Parijs en Creil. Kortom de stilte is voorbij, de reiziger pikt het niet meer en de media bewijzen weer eens hun macht… En dan is de combine media-politiek er om SNCF op de knieën te dwingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten