Totaal aantal pageviews

vrijdag 15 maart 2013

ALLEDAAGS OVER MP2013



HET NIEUWE MUSEUM: REGARDS DE PROVENCE

Op de dag van de opening 1 maart j.l. waren we al vroeg in het nog net niet helemaal voltooide nieuwe museum aan de (ook nieuwe) Boulevard du Littoral, tegen over MUCEM en de Villa Mediterranée. Even later was er al een aanzienlijke wachtrij in dit gebouw dat het vroegere Station Sanitaire van Marseille was. Deze plek is J4 gedoopt, short voor Joliette 4 het haven-kwartier van vroeger. Het gebouw kwam er in de 50-er jaren om de grote stromen immigranten (veelal uit Algerije) te ontvangen en te “schonen” , maar dan puur medisch gezien natuurlijk. Toen zocht men nog niet naar bommen en andere narigheid, maar liet artsen de mensen checken op hun gezondheid. Dat gold overigens voor allen die uit de zuidelijke landen binnen reisden: want je kon gevaarlijke ziektekiemen meenemen en de medische wetenschap was toen nog wat beperkter. En de leefomstandigheden in vele landen waren toen ook veel slechter. Alles wat de reizigers (vooral mannen) bij zich hadden werd gecleand in drukketels. En deze ketels liet men er uit piëteit ook staan: u kunt ze nu ook bewonderen. 



Bravo, hier geen geschiedvervalsing dus! Het gebouw/museum nu, is een soort van “entree” geworden voor het vernieuwde Marseille (wat zelfs al het tweede centrum heet) en het geeft rondom een fraai uitzicht op het oude én het splinternieuwe. En natuurlijk ook op de aloude Mare Nostrum. Het is mooi gerestaureerd en zit vol met ruimten met veel ramen, op een totaal oppervlak van 2300 m2. Daarvan zijn 1200 m2 aan tentoonstellingen gewijd op meerdere etages. De permanente expo verhaalt over de eerste functie van het gebouw: hier passeerden vele tienduizenden Maghrebiens die hun vaderland verlieten om in het koloniale Frankrijk te gaan werken. Nog zonder familie in hun nabijheid. Dit zagen vele van hen nadat ze van de boot Marseille hadden zien opdoemen. En ze zagen daarna dus de enorme kathedraal Le Grand Major die de buurman is… Een poging tot snelle bekering van deze moslims? Nee natuurlijk, grapje, maar het demonstreerde toch ook wel de sterke aanwezigheid van een ander machtige religie. U ziet in foto’s en enkele resterende ruimten en apparaten wat hier gebeurde… Dus ook een plek met beladen historie.
De wisselende expositie van nu toont 200 schilderijen en sculpturen uit de totale collectie van 900 stuks. Nu staat de focus op Marseille stad en de volgende expo’s, 2e helft 2013,  gaan over Cassis en de Provence in haar geheel..  Dus u ziet nu heel veel van wat u ook ziet als u uit de ramen kijkt naar de omgeving. Dus Marseille tijdens de laatste 150 jaar maar ook de “overkant” de Maghreb dus; alles in fraaie kleuren. Een getuigenis van een periode van relatieve industriële bloei en van de relatie met de overburen vooral het departement Algerije… Alles is met veel romantiek en respect voor traditie op het doek gezet. Zeer charmant en vol met licht, natuurlijke schoonheid van zee en stad en vol zon natuurlijk.
Er is een erg fraai café-restaurant “Regards Café” genoemd. Smaakvol en met zeer fraai panorama en goede keuken en met een terras op het dak natuurlijk. Zie ook www.museeregardsdeprovence.com en kom kijken als historie u iets zegt en die oude zonovergoten Provence. U betaalt voor de permanente expo een paar euro en wat meer voor de tijdelijke, de wisselende. Het is óf als het begin óf als de afsluiting van een mooie ballade over de Boulevard du Littoral en de Vieux Port, ook zeer aan te bevelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten