Totaal aantal pageviews

zaterdag 9 maart 2013

ALLEDAAGS OVER MP2013



LES CANTATES DU MONDE MARSEILLE, PORTE SUD
Dit meeslepende programma aan concerten neemt ons mee op een tour rond de Mediterranée. Het is georganiseerd door de Cité de la Musique (Gesubsidieerd Muziekcentrum vlak bij Saint Charles/Porte d’Aix) in het kader van MP2013. De meeste uitvoeringen zijn in J1 de gigantische havenhal die in het water uitsteekt met zijn fraaie uitzicht op de haven en de rand van de stad met zijn oude en nieuwe gebouwen. De symboliek van de plek doet het goed.
De organisatie trakteert ons elke twee weken op een concert door muzikanten uit een mediterraan land. Sicilië, ook klein-Griekenland genoemd,  opende de rij met “de groep “Radica Sicula”. Gitaar, mandoline, percussie en zang door Carlotta. Met een stem als een storm die je deed denken aan Italië, Griekenland en ook een beetje aan de Maghreb. Een ware oefening in de multi-culti van rond de Mare Nostrum. Er waren natuurlijk de nodige Italianen en zeker ook Sicilianen, die zeer enthousiast dankten voor het gebodene. Velen zongen de teksten mee..

De tweede, enkele weken later,  was een groep uit Algerije die landelijk klassiek repertoire speelden uit de scholen van Tlemcen en Algiers. Sterk Andalusisch klinkend dus Spaans gemengde met de Arabische loopjes. In de zaal natuurlijk nogal wat Algerijnen die we in Marseille met de duizenden hebben. In no time werd er gedanst door enkele vrouwen en bij het applaus klonk ook het typische geluid dat de vrouwen maken als ze blij zijn zoals op Maghrebiaanse bruiloften. De viool wordt gesteund op het bovenbeen en dus verticaal bespeeld. De oud een soort van maxi-luit klinkt melancholiek. De maxi-banjo en de mandole en de kleine trommel die met beide handen wordt bespeeld completeren de sound. Uiteraard worden de nummers in het Arabisch ingeleid en dan in het Frans nog een keer. Veel liefdesliederen en liederen over het vaderland. Griekenland zal de volgende zijn met traditionele muziek uit Thracië; van Adriatische Zee tot de Egeïsche wateren. En dan op naar Tunesië en Egypte;  Spanje gaat de reeks sluiten. .
De sfeer in J1 is zeer geschikt voor deze cyclus: zo midden in de zee met de grote ferries om ons heen. En ook de mensenmassa’s die de vele ateliers en exposities bezoeken geven een gezellig accent. Dit is toch echt genieten van cultuur in een prettige, open en jeugdige ambiance. MP2013 is gebaseerd op veel goede ideeën. Sla dus zeker niet J1 over bij uw bezoek en ga ook naar het Paviljon M, naast de Mairie in de Vieux Port. Daar is het ook prachtig, ze hadden al meer dan 100.000 bezoekers én ze kunnen u alle inlichtingen geven.. Doen dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten