Totaal aantal pageviews

zondag 3 maart 2013

EEN POSITIEVE BLOG? NATUURLIJK KAN DAT!



-Het gezoek naar een nieuwe blog
Het leven van een retraité, die in Marseille resideert en die voor de lol wat blogt, is eigenlijk een feestje! Want onderwerpen om over te bloggen zijn er met de dozijnen, te veel om uit te kiezen. Als je zoekt naar iets wat “er uit schiet”, kom je zomaar op een paar dozijn items. En als je zoekt naar iets positiefs is er ook wel wat. Maar ja, er moet gekózen worden natuurlijk….
Ons dagelijks leven hier, kent  de nodige pret. Zoals gisteren toen we even in de zon liepen in dat vernieuwde prachtige Parc Longchamp, met zijn fraaie Palais en zijn musea. Al bleek de daar aangekondigde recital van “La noce di Figaro” daar helemaal niet te gaan plaatsvinden. Een vergissing van een cultuurredacteur van La Provençe, onze krant.

De zonovergoten Vieux Port maakte deze misser met gemak weer goed. Met een versnapering vóór ons, keken we naar het finaliseren van de nu al beroemde “Ombrière”. Het immense zonnedak van 1000 m2 op acht dunne palen, waarvan de onderkant  (van het dak!) een enorme spiegel is. Waardoor je alles wat op aarde staat of in de zee dobbert, dus dubbel ziet. De Middellandse Zee zie je hier dus in de lucht hangen! Zeer apart en daarom bravo voor Lord Norman Foster, de beroemde Engelse architect. Vieux Port en Ombrière worden over een week officieel geopend; al weer feest dus! Komt dat zien!

Daarna op naar een concert in de Temple Protestant (protestante kerk uit 1830) waar een vijftal zangers, religieuze en andere muziek zongen uit de 16e eeuw. Enkele keren begeleid door het fraaie orgel. Het klonk best fraai in die neo-klassieke kerk met zijn zuilen en balkons. Zo’n vijf kwartiertjes lang Duitse palmteksten etc.. Door twee dames , drie heren en een organist. Mooie muziek, mooi gezongen en ook met enthousiast publiek.
Natuurlijk  zijn er vele soortgenoten die, net als wij, ook heel prettig van hun “verdiende rust genieten” en dat op vele plekken in de wereld. We hebben niets te klagen ook al slijt ook onze koopkracht best wat.  Maar ja, enkel dáarover wat bloggen, dat is wat al te dunnetjes natuurlijk.
Bloggen, dat er weer een nieuwe lente komt en ook een nieuwe paus, -omdat de huidige met pensioen ging in des Kerks belang- , kan ik u ook niet gaan voor zetten.
Zo gingen enkele dagen voorbij, en het weekend naderde. En er móest worden gekozen…

-L’embarras du choix
Dat zegt men in Frankrijk, als het kiezen lastig is omdat er zich te veel aanbiedt. Een echt luxeprobleem eigenlijk. Maar toch ook wel lastig. Dus besloot ik dat nu de positieve zaken om ons heen, maar eens moesten worden belicht. Iets wat je in de media maar mondjesmaat aantreft.
Ik dacht, bijvoorbeeld, aan de huidige gang van zaken in de Nederlandse politiek. Die toch niet zo gek is. Zeker, als je die grote herrie ziet in de VS (over het staatsschulden plafond) en ook die in Frankrijk (over ja/nee voor het homo-huwelijk)…Ook is het in Nederland op de wegen/straten nog best rustig met een paar files en zonder betogers en woeste stakers. Dat politici moeten wennen aan een “minderheidsregering zonder permanente gedoogpartner “ en dus pragmatisch steeds meerderheden moeten gaan zoeken, is niks vreemd eigenlijk. Ik hoorde ook al zeggen dat de politiek weer opleeft, na die jaren van een dichtgetimmerd regeringsakkoord en een gedisciplineerde meerderheid, die enkel ja blijft knikken. Het past exact bij die politieke versplintering die in het polderland optrad en die ook elders steeds vaker blijkt te ontstaan.    
In Zuid-Europa, dat ook al politiek sterk is versplinterd, is dat wel even anders. Zie de grote betogingen in Lissabon tegen de bezuinigingen en idem in Madrid, waar men ook protesteerde tegen massa’s huis-uitzettingen (vanwege hypotheekschulden) en nu ook echt gaat staken. En kijk in Italië waar we nu, net vóór de verkiezingen, opnieuw clown Berlusconi omhoog zien schieten in de peilingen (terwijl die arme Monti verder zwoegt). En zie verderop de schokkende resultaten.. Zelfs in Boekarest vielen bij betogingen, net voor verkiezingen, ook 14 gewonden.
Wel, dan lijken mij die best snelle deals van politieke partijen in Den Haag, -waarbij natuurlijk ook steken vallen-, heel wat positiever. Men tracht toch en hoe dan ook, samen te werken om het land te redden. Ook al zijn en blijven de meningen over de juiste route verdeeld. Wat in een democratie natuurlijk zeer gewoon is; ja, essentieel zelfs.
Dus ik bekeek wat zaken die als overwegend als positief moeten worden gezien. Natuurlijk kwam ik toen het bericht van het aftreden van de paus tegen; een immense verrassing. Ook omdat het nu 600 jaar geleden is dat een paus zijn pensioen wilde. Ik  rangschikte dat bij de “positieve berichten”, omdat Benedictus in zijn laatste publieke speech zei dat de Kerk “moest moderniseren en zich moest heroriënteren”.. De kardinalen kunnen daarmee in de Sixtijnse Kapel hun voordeel doen, ten dienste van de ca 1,2 miljard katholieken op de wereld (Europa en Latijns Amerika doen samen meer dan 50%).  
De recente G20, die nogal stil verliep, en waar men het eens was over het “ verbod tot het inzetten van valuta-moves in de competitie” en waar Merkel weer opriep tot “het belasten van financiële transacties, minstens in Europa”, rekende ik ook maar tot de positieve zaken.
Maar toen ik ook nog een alarmerende analyse las over Spanje, -waar nu premier Rajoy in een
partijschandaal verwikkeld raakte-, aarzelde ik over mijn positieve mood. Want dit land glijdt nu nog harder weg dan Griekenland, las ik. Het zou zelfs kunnen uitdraaien op een ongekend grote steunaanvraag uit het Europese fonds…
En toen werd de verleiding te machtig. Daarom vindt u, ná alle positiefs dat in deze blog staat,  ook iets over de alarmerende situatie die in Spanje is ontstaan.. Deze Spaanse story staat natuurlijk wel helemaal aan het einde. Eerst al dat betere nieuws.

-Het “overwegend goede” nieuws
Als je de zaken beschouwt vanuit het gezichtspunt: “gewapende conflicten”, moet je constateren, dat de meerderheid van de aardbewoners nu in relatieve vrede leeft in zijn land en in zijn regio… Ruw geschat gaat het op dit punt niet zo best voor ca 1,5 miljard mensen nu; dus een minderheid. Die zijn op de vlucht, verschuilen zich, vechten tegen elkaar, lijden honger of worden mishandeld. En gelukkig, nu dus voor ca 5,5 miljard, -bijna 80%(!)-, van de medemensen is dat niet het geval. Dat is dus “de prent”, objectief gezien en zonder de bias van onze huidige pessimistische, westerse blik. Mogelijk acht u het niet genoeg,-en dat mag-, maar al met al vecht nu niet iédereen met iédereen! Ook zijn er niet weinig landen waar men een positieve en stabiele ontwikkelingslijn ziet.
  Natuurlijk blijven er die afgrijselijke voorbeelden als Syrië, ook Mali en Bahrein… En het kennelijk weer oplaaiende geweld tegen christenen in veel landen met een moslimmeerderheid . Waarbij de historie dan wel vermeldt, het bescherming zoeken door de christenen bij de dictatoren (Syrië, Irak, Egypte e.a.), wat hun echt niet populairder maakte.
  En dan de wapenhandel in de wereld: voor het eerst in 20 jaar dáálde de omzet van wapentuig en met ca. 5% (in 2011 en t.o.v. 2010). Van 412 miljard naar 392… Dat is ook prima nieuws toch? Hopelijk is de oorzaak meer dan de crisis. Hierbij is wel het wat onduidelijke exportgedoe van China er buiten gehouden. Vermoedt wordt dat de chinese wapenindustrie nu al plek 2 op de lijst van bedrijven inneemt. Vóór Lockeed (VS) dat op plek 1 stand houdt. In marktaandelen is de VS 60% en Europa 29%: dus “het westen” doet hier wel even bijna 90% van die handel…!
  Dus, smile even, bij dit positieve kijkje in het doen en laten van onze aardgemeenschap. Ook al valt dat niet mee als je nu woont in het deel van de wereld, dat van hoge welvaart en veel vrede, nu duidelijk wegzakt. Want dat vertroebelt altijd een neutrale brede kijk. Al vindt je ook steeds weer die opvallende opinie in veel Europese landen: “Met mij persoonlijk gaat het best goed, maar ik maak me wel zorgen over mijn land…”.
Steeds meer wordt er aandacht gegeven in de media en ook in boeken aan perioden uit onze geschiedenis. Zoals in een recent boek over de 14e eeuw in Europa. Als je leest hoe link toen het dagelijkse leven was, wordt je meteen blij met “vandaag”! We realiseren ons zelden dat “onze dagen” heel veel beter zijn dan de die van de vorige generaties. Dus moeten we ons ook realiseren dat er een echt risico bestaat op slechtere tijden. Dat besef alleen al zou ons gewoon moeten opluchten. En nu verder met een inventaris van de vele positieve feiten..

   We zien nu een politieke crises in Egypte en Tunesië, nadat de verkiezingen eerder eigenlijk redelijk democratisch verliepen. Voor landen die dat eigenlijk voor het eerst echt deden, of na een dictatoriaal bewind van vele decennia. Tijdens die periode van meerdere generaties werden religieuze moslimpartijen (Broederschap en vergelijkbare partijen) veelal  stevig onderdrukt. Ze  werden zeer populair omdat ze veel deden aan sociale goede doelen en armoedebestrijding; en dus wonnen ze stevig wat stemmen. Vooral bij de ongeschoolde straatarme bevolking buiten de steden. Waar de moderne jongeren die tegen religieus radicalisme zijn zich stevig weerden en ook stemmen haalden. In Egypte bleven ze oppositie en in Tunesië kwamen ze in het kabinet. Niemand kan het verbazen dus dat het nu, in grote onervarenheid, politiek spaak loopt daar…  Men volgt ook hierin het voorbeeld van de oude democratieën in het westen.. Al gaat het bij hun nu nog veel meer keihard en met oppositie in straten en op pleinen. Egypte heeft nu zijn Grondwet (nogal geforceerd!), maar Tunesië nog niet… Daar trad de premier af toen een nieuw kabinet vormen niet lukte.  Maar er blijft, hoe dan ook, een soort democratisch gevecht van een oppositie tegen de regeringen. Beide kanten zijn daarin zeer onwennig en het lukt nog niet echt… De volharding waarmee die oppositiekrachten druk blijven uitoefenen met acceptatie van alle gevaar wat daar bij hoort, is een zeer heugelijk iets: de democratie wordt opgeëist. Bravo!
  Dat er ná revoluties ook nog bloed vloeit, is ook in de westerse geschiedenis ook niks vreemds: zie ná de Franse en de Russische bijvoorbeeld en de (burger)oorlog noord tegen zuid in de VS; etc. !
Dus het gaat eigenlijk zoals te verwachten was, nog net geen twee jaar na de opstanden. Idem in Libië, dat nu ook, nogal wat labiel, haar derde jaar ná de revolutie in gaat.. De strijd over de machtsverdeling Tripolis--Benghazi is er nog steeds hét probleem..
Wat verder, in Bahrein, waar nu de grote meerderheid van sjiieten opnieuw de revolte doet oplaaien tegen een soennitische koning en consorten (die door de Saoudi’s wordt gesteund) kun je ook spreken van positiefs. Men verzet zich ook hier tegen een lang durende dictatuur. In welke richting Jemen nu gaat (waar ook Obama’s drones aktief zijn) is niet echt duidelijk. En hoe moeten we denken over Saoudi-Arabië  en de “moderne” Emiraten
Niet ver daar vandaan zien we Somalië, wat lang een volkomen chaos was, met enkel nog een hoofdstad die geregeerd werd. Het lukt nu, -met veel moeite-, om terrein te winnen op de misdadige en piraterende shebab. Een ommekeer, na vele jaren van chaos en terreur.
Soedan viel na een referendum in het zuiden in twee stukken, na een bloedige onderlinge strijd. Het is daar nu nog lang geen pais en vree, maar de ruziemakers zijn gescheiden en leven naast elkaar, wat onwennig nog, verder.
Dan is er ook Mali in de Sahel, waar na een positief begin, decennia van politieke onrust volgden, met diverse staatsgrepen. Ook een land waar het (Arabische, Touareg) noorden het niet kan vinden met het (zwarte) zuiden, waar de hoofdstad Bamako ligt. Parijs tracht daar nu orde te scheppen op verzoek van de (voorlopige) president en met instemming van buurlanden en de VN. Veel extra-bloedvergieten lijkt te zijn voorkomen, maar de weg naar wat rust en stabiliteit is nog lang: verkiezingen in juli? Er zijn nu steeds meer geluiden over “een bijltjesdag” met name in het Arabische noorden en door het Malinese leger…De oorlog lijkt  wat op Libië, al waren (en blijven?) de Fransen nu wel erg alleen..  Maar de west-Afrikaanse staten steunen de operatie en er vechten ook al troepen uit Tsjaad, Ivoorkust en Nigeria..  De afkeurende geluiden , o.m. uit Tunesië over de Franse inmenging zijn wat minder positief… Natuurlijk zijn er meer radicalen in meer Arabische landen het niet eens met waar Parijs voor koos en wat het deed.
Algerije dan waar het ook even fors mis ging, lijkt weer rustig. Al weten we dat het land, dat zich nu (officieel) geforceerd afzijdig houdt, -zeker ook vanwege zijn bloedige burgeroorlog van meer dan 10 jaren-. Wat  goed te begrijpen is. 
Over naar Europa, waar men niet met fysiek geweld vecht gelukkig. Maar minder fraai was opnieuw de grote verdeeldheid van de EU, die maar niet toekomt aan een goed collectief veiligheidsbeleid. Ook elke militaire samenwerking bleef in wat gebabbel steken… Al met al toch een goed voorbeeld? Ondanks de groeiende wrijvingen, die echter vredig verlopen. In deze oude, ervaren en getrainde democratieën met veel ervaring. Het lijkt in Brussel wat op de machteloosheid van de VN en zijn clubs. Dus niet te veel lachen met de worstelende Afrikaanse Unie en de Arabische Liga, die ook met hun verdeeldheid zitten. Overigens, die noord-zuid wrijvingen in het Afrika van nu, vertonen ook enkele overeenkomsten met die tussen noord en zuid Europa! Ons kent ons…
Het vechten en worstelen voor meer democratie en tegen onderdrukking in Afrika en op het Arabisch schiereiland is eigenlijk gewoon een positieve boodschap. Net als het vredig kibbelen in de EU. Het is nodig voor verbetering. Maar uit eigen ervaring weten we: dat het best even kan duren!

Ook Zuid- en Midden-Amerika in full upswing is eigenlijk een half continent waar geen oorlogen  woeden en het politiek redelijk stabiel lijkt. Al weten we dat Chavez na het ziekenhuis in het “rustige” Cuba, nu weer thuis wacht op zijn dood en er dan ook daar onrust zal ontstaan.  Ook broeit het weer rond de Falklands; de twistappel van Argentinië en Groot-Brittannië. In de VS is het intern nog steeds spannend met dat schuldenplafond waar nu Kerry zijn tanden in zette, maar men kruipt daar langzaam maar zeker uit het gat nu. Dus, de bijna 1 miljard Amerikanen van dit continent mogen zich, al met al, verheugen in relatieve rust en vrede én ook op vooruitgang.
Ondanks een stevige portie natuurrampen mag je ook zeggen dat Oceanië een stabiel continent is zonder gewapende conflicten en ruzie. 
De kolos Azië is een geval apart en in zijn razende ontwikkeling. Los gezien van het “Middeleeuwse” N-Korea, en van ruzies over eilanden en onderlinge gevoeligheden tussen het kwijnende Japan (en nog wat landen in de regio) en China met zijn spierballen, is dit continent geen bloedig slagveld. China is intern een mix van vooruitgang maar ook de nodige maatschappelijke onrust. Die blijft beperkt, omdat het elke dag economisch beter gaat daar. Nu ook Birma recent bijtrok, lijken de problemen beperkt te zijn tot Zuid-Azië waar zich in Maleisië, Bangladesh en ook Thailand oude wrijvingen doen gevoelen. Vietnam het grote zorgenkind van weleer, is een fraai voorbeeld geworden van herwonnen stabiliteit. Denk maar eens terug aan de vreselijke tijden van de Vietnam-oorlog!
Pakistan blijft een vat vol onrust , krijgt ook zijn portie aan drone-aanvallen, en zit met die taliban in Waziristan in zijn maag. Maar in het eerst hopeloze Afghanistan dat nu op eigen benen zal moeten gaan staan, lijkt er nu toch vooruitgang te zijn geboekt. De reus India is intern natuurlijk een land met vele problemen, maar naar buiten is het rustig. Al heeft het ook (oude) wrijvingen met zijn vroegere “provincie” Pakistan en ook wat narigheid met China (over Kashmir). 
Het Midden-Oosten past (nog) echt niet in deze positieve setting. En ook in de Kaukasus rommelt het steeds; maar er is daar nu geen gewapend conflict.
Rusland wat intern niet erg stabiel lijkt en ook botst met zijn buren (vnl. Japan en de Kaukasus) voert ook nergens meer oorlog nu. Al is zijn rol in Syrië zorgelijk al zien we het nu ook schrikken van het uit de hand lopen van zijn politiek daar.
Ons Europa vecht niet met wapens op eigen gebied, maar diverse landen wel in Nato-verband in Afghanistan. Dat lijkt snel af te gaan lopen en we moeten rekenen met veel onrust daarna. En nu vecht Frankrijk wel in de Sahel… en daar zullen ook anderen nog veel last gaan krijgen: het nieuw “Sahelistan” is er al.

-Het onvermijdelijke stukje negatieve nieuws..
Het komt uit de EU, uit het Europese continent dus.
Wij zijn gewend dat “exits” in de EU alleen bij Griekenland,of, zoals recent ook bij Groot-Brittannië opkomen. Maar nu gebruikte de Franse econoom Bavarez, -iemand met een profetische blik-, dat hij in Spanje een akelige ontwikkeling ziet. Een crisissituatie, zegt hij, en ruikend naar een “Spexit” zelfs.  Ziehier zijn betoog, samengevat…
In Spanje is het kritiek geworden, mede aangestoken door het grote corruptieschandaal in de PP en rond de premier Rajoy. De PP van Rajoy (en ook hijzelf?) zouden gelden hebben geïnd van een bevoordeelde zakenman. Die vooral werkte voor de overheid..
Ook komt in dit land, dat nu nog trauma’s heeft uit de tijd van de burgeroorlog en de periode Franco, ook weer het extremisme op… Net nu het er even op leek dat de gevaarlijke bocht zou worden gehaald. Immers, de arbeidskosten gingen intussen met 20% omlaag en er kwamen industrieën terug uit het buitenland. En de export steeg met 18%. Het lopende tekort zakte van ook van 10 naar 2%!
Ondanks 40 miljard steun van de EU en de nationalisatie van 5 banken, zijn er nu toch nog 200 miljard aan herkapitalisatie van banken vereist. Het Spaanse OG zakte intussen al met 35% en opnieuw was er een krimp van het BBP met bijna 2%.. Het begrotingstekort zal voor 2012 op ruim 7% komen en niet op de verwachte 6%... De totale staatsschuld loopt nu op naar 80% (het was in 2007 nog maar 36%!). De WW is er al voor bijna 6 miljoen personen en dat is 26% van het actieve deel van de bevolking. Meer dan een van elke twee jongeren zit zonder werk en ze gaan al massaal naar Duitsland en Engeland en zelfs naar Chili en Colombia. De immigranten uit de Maghreb keren nu ook huiswaarts..
Omdat ook hier het geboortecijfer laag ligt; namelijk ook op 1,3 kids per vrouw, en omdat ook de emigratie snel toeneemt, zou de bevolking wel eens met 10% (!) kunnen dalen tot 2050. Een voordeel bij hoge WW? Nee niet echt als er zoveel oudere zijn en te weinig jongeren; het Duits-Japanse syndroom heerst ook hier.. In dit vanouds zeer katholieke land.
Narigheid alom dus: de koning ging al jagend in de fout, zijn schoonzoon ook en al 18 autonome regio zijn failliet gegaan. En Catalonië wil desondanks echt autonoom worden. De instituties verzwakten en ook het leiderschap. En nu komt er ook nog dat corruptieschandaal bij… Het kon niet slechter samenkomen.
Het jaar 2013 ziet er dramatisch uit: een tekort van 8%, nog meer WW en behoefte aan maar liefst 152 miljard steun.. Er zou voor liefst 800 miljoen euro een beroep op de EU moeten worden gedaan! Terwijl de bovengrens van het EU-solidariteitsfonds op 940 miljard ligt… Daaruit is al 220 miljard geclaimd door Ierland, Portugal en … ook Spanje. De gok, die Rajoy deed, net als dat Hollande, op terugkeer van de groei in 2013 is ook voor hem fout af gelopen. Hij die zo ferm hervormde, kan er nu nog niet van profiteren. Dus moet het hervormen nog verder gaan… Daarbij riskeert men dat het land in een neerwaartse spiraal komt: financieel maar ook maatschappelijk. Het Griekse scenario doemt nu op in Madrid.. En de omvang van de klap richting Brussel lijkt zo mogelijk nog hoger… Terwijl deze blog werd geschreven, begon het echt zwaar te rommelen bij een hele grote hypotheekbank in Madrid: het failliet zou aanstaande zijn. Rajoy bezweert zijn parlement dagelijks vol te houden omdat hij weet dat afhaken daar zijn land acuut in een financieel Armageddon zal voeren dat ook als lont in de EU zal functioneren.

Stelt u zich voor wat dit voor een tumult zou veroorzaken in de parlementen van de EU-landen!  Waar een nieuwe aderlating politiek wel heel lastig te verkopen zal zijn. En wat ook nog die “nieuwe stroppenpot” helemaal zou doen wegsmelten!

Dan is daar ook nog Cyprus de kleine kabouter, goed voor een BBP-aandeel van 0,2% in de EU (minder dan dat van een klein Frans departement), maar als altijd,  psychologisch met veel meer gewicht.  De groei was in 2012  -2,3%  en het begrotingstekort deed -5,3%. De totale staatsschuld is nu 90% van hun BBP, maar men verwacht in 2013 de 160% te halen. (Griekenland staat nu op 170%).

De WW staat op 14,7% en er is een handelstekort van 5,9 miljard euro. Klein Griekenland dus… Maar met nogal dikke banken ook, die veel “lucratief belegden” in de Griekse schulden. Een leninkje was daar niks moeilijk en de meeste debiteuren blijken nu insolvabel. De salarissen zijn hier uitstekend: een onderwijzer krijgt 2500 euro/maand en een simpele agent dus 4000 euro en zo krijg je best een begrotingsgat wat groter. Men rekende op hulp uit Brussel en dacht aan 17,5 miljard, hoor je zeggen. Dat is maar één keer het BBP; een kniesoor die dat veel vind. Ja men heeft best ook pech gehad: in 1974 pikten de turken zuid-Cyprus in en daarmee 2/3 van het BBP. Dat was hét signaal om zich om te toveren tot dé City van de Mediterranée. De bedrijventax ging meteen op 10% dus en een bedrijf oprichten was gefixed in 48 uur.  De bedrijven zijn gefinancierd met redelijk verdacht russisch geld en er wonen nu ook al zo’n 40.000 van hen op N-Cyprus. Er zijn Russische kranten, winkels en radiostations. Limassol een stadje heet al Limassolgrad. Ook al is het er zelden onder de 15 graden, er zijn vele fraaie nertsmantels te koop. Die dan in Petersburg en Moskou worden gedragen. De dure Franse wijn en champagne is daar een dagelijks drankje. Cyprus is dan ook de eerste buitenlandse investeerder in Rusland… Schäubele, de Duitse centenminister zei het al lang geleden: “de banksector in dat land is wel heel groot ten opzichte van zijn BBP”. Dat is een terechte vraag als de bankactiva ca 800% zijn van het BBP in een land. Natuurlijk wist iedere serieuze bankman dat het land bol stond van het foute geld..  Dé grote witwasserij van de EU. Industrie is er helemaal niet en de enige inkomstenbron is het toerisme.  Een beetje export van wat koper, aardappelen en zuidvruchten; het mag geen naam hebben. Maar pas op: eind 2011 werd er een enorm gasveld ontdekt dat meteen Aphrodite werd gedoopt. Maar omdat er ruzie is met de turken kun je geen pipeline leggen (vastknopen aan de Nabucco-line dus) en moet het gas vloeibaar worden gemaakt voor transport met tankers. Die fabriek is pas operationeel einde 2019…  Dat duurt lang nu het geld op is en dus is het nu sappelen geblazen. En hopen op Brusselse steun, wat moet kunnen omdat die wat merkwaardige Christofias weg is en zal worden vervangen na verkiezing door de rechtse Anastasiadas. Vers verkozen en echt geen communist; hij is van rechtse huize en zegt te gaan bezuinigen en moet ook die 17 miljard in Brussel lospeuteren... De kindertjes mogen intussen niet ondervoed raken en krijgen dus nu op school een stevig ontbijt. Aangeboden door de multi-miljonair Shakolas. In afwachting van steun uit Brussel en dan dat vloeibare gas! Want dan is alles hup opgelost en is men echt rijk!
Dit wat sarcastische verhaal is er dus nóg een à la Greque en hét bewijs dat dit maar verder rotte ondanks het feit dat elke politicus in Brussel het wist… Net als in Griekenland. Leg dat maar eens aan “het volk” uit. In Cyprus en de hoofdsteden van de EU…    
Een directeur van de Saxobank, waar men echt niet tegen de euro speculeert, liet uit het verre oosten weten, dat “die euro, die nu wel zo stabiel lijkt, het op den duur echt niet haalt”. Hij wees natuurlijk weer eens op de immense kloof die er feitelijk al (economisch en politiek) gaapt tussen het zuiden en het noorden in de EU. Maar noemde nu ook Frankrijk wat nu de boot ernstig begint te missen, nu zijn groei stuikt en zijn tekort onvoldoende afneemt. Terwijl ook zijn verschil van inzicht  toeneemt met die andere helft van de Europese motor.
Duitsland zou een Franse steunaanvraag ook gewoon niet kúnnen betalen! Veel te zwaar dus. Er  zijn nog maar weinig experts die denken, dat Berlijn dat ook nog zou willen proberen.

Italië stemde voor chaos: 1/3 wil links, zo’n 28% wil die oversekste clown terug en de popuklist Grillo strikte zelfs 20% van de kiezers. Arme Monti, de ster van Brussel en Berlijn, bleef  steken op goed 10%.. Hier is geen regering mee te maken of een, die na een week al herrie heeft. Slechts een wonder kan hier nog redding brengen. Monti wilde een nationale coalitie (de man is een held!) en anderen wilden.. een nieuwe verkiezing. De laatste economische ster van het zuiden “stops flickering…” Dit debacle is tekenend voor de positie van de “te brede euro”, het volk sprak en wil geen genezing, maar brood en spelen.

Hoe jammerlijk de huidige ontwikkeling in de EU is (én was…) blijkt dus opnieuw. Wat zou nu enorm veel hebben aan een goed samenwerkend, en niet half failliet  Europa, dat ook nog een stevige plaats zou kunnen innemen in de grote overleg/gremia van onze wereld! Doodzonde dat dit nu niet kan,  ook niet morgen. Het wordt lang en keihard puinruimen, dat is de boodschap. Ook wat het aanzicht, de reputatie van de EU betreft. Dus kijk niet té veel naar die slechte reputatie van de VS die de crisis deed ontvlammen! Iedereen kan het nu wel raden: deze drie highlights wijzen de euro de weg naar het schavot. Beter gezegd naar de guillotine, waarbij de kop het zuiden van Europa is. De N-euro nadert dus en dan ben ik echt nog optimistisch. Na de verkiezingen voor Berlijn, zal de dag des oordeels komen. Die dag, zal later de dag van Europa’s ommekeer worden genoemd! .    
Ik schreef hier een paar zinnen over de verkiezingsuitslag in Italië. De inkt was nog niet droog of de beurzen daalden al en de leningsrente steeg klom al weer.. In Madrid werd men toen nog nerveuzer dan in Brussel..


-Epiloog

Hoe positief of negatief je oordeelt over de wereld, hangt af van hoe breed je wereld is en hoeveel je er van ziet en begrijpt. Vandaar de neiging bij ons mensen om onze wereld, als het roerig en onzeker wordt, maar wat kleiner te maken. De neiging om je terug te trekken, “ze” maar te laten aanklungelen en om zelfs de grenzen te sluiten…  Dan lijkt de wereld mooier, beter en positiever en is het slechte bijna onzichtbaar…. Zoals Nederland deed in de 30-er jaren vóór WOII, toen de spanningen in Europa steeds hoger opliepen. Het verklaarde zich “neutraal” en er waren zelfs vaderlanders met “het gebroken geweertje”. Zo wilden ze protesteren tegen de wapenwedloop die weer fors bezig was bij de buren…  Neutraal dus, maar in mei 1940 vielen de Duitsers massaal het land binnen. We maakten de Blitzkrieg mee van Grebbeberg tot het afgrijselijke bombardement van R’dam. En tijdens de bezetting werd Nederland een land van collaborateurs, verzetsstrijders en bange mensen. Honderdduizenden reisden naar Duitsland om er (gedwongen) te werken of te sterven in vreselijke kampen. Omdat ze fout waren in geloof, ras, seksuele geaardheid of verkeerde politiek in de kop hadden. Gelukkig zagen de geallieerden de wereld niet als klein en bleven ze niet neutraal.. Ze bevrijdden ons en we telden samen zo’n 20 miljoen doden, toen de vrede weer terug keerde.
Nederland leerde toen dat je niet aan dit soort kwaad kon ontsnappen door eenvoudig “weg te kijken”. Het werd daarna een open en tolerant land dat zich zelfs opwierp als “centraal punt” in internationale en ook vredeszaken. We zagen de wereld toen zeer breed en positief…
We zien dat zelfde nu in de houding van Duitsland en andere bij die dreigende moordpartij in Libië, en ook bij de strijd tegen de bezetting van Noord-Mali door zeer gewelddadige terroristen. En ook bij China en andere landen, zelfs na 100.000 doden en een plat gebombardeerd land in Syrië, zien we nog steeds een neutraal “wegkijken”.
In de open en vervlochten wereld van nu is wegkijken uiteindelijk geen optie en kun je desondanks in een conflict terecht komen. Je moet kunnen rekenen op vrienden, om na een bezetting bevrijd te kunnen worden. Het huidige terrorisme kent ook geen grenzen; het kwaad zit overal en zelfs onder ons. Wegkijken is dus al gauw zelfmoord op termijn!
Dus moeten we wel breed kijken en dan zullen we ook veel zien. En we zullen dus ook moeten “beoordelen”. Zelfs moeten kiezen en meedoen om het slechte te bestrijden. Zo niet dan komen we het later toch weer tegen. Breed kijken moet dus… oordelen ook en zo nodig meevechten...
  
  Maar als je beseft  dat meer dan 80% van de wereld niét in een gewapend conflict is betrokken, dan is dat gewoon een blijde, positieve constatering!
Als je dan ook nog ziet, dat de armoede wereldwijd gezien, de laatste twintig jaren aanzienlijk verminderde, is ook dat uiterst positief!
NB:  het ónderontwikkelde deel van de wereld kwam grotendeels boven “zijn” armoede-norm:  van enkele dollars aan inkomen per dag… Tegelijk steeg het aantal armen in het ontwikkelde deel van de wereld, gemeten naar “hun armoede-norm” van zo’n 40 dollar inkomen per dag (=ca 950 euro). De Zuid-Europese landen in crisis hebben nu al,- schrik niet-, ruim 30% armen. Zelfs Duitsland heeft rond de 20% arme inwoners en Frankrijk zit nu ook al boven de 10%.. En het stijgt nog steeds door. 

   Een en ander betekent dus, dat we ook moeten blijven doen aan “internationale organisaties” en “samenwerkingsverbanden”. Omdat je anders nauwelijks economisch en juridisch kunt functioneren en omdat je zo ook echt samen kunt werken. Tegen het kwaad en ter bevordering van het goede. Het nog steeds ontbreken van “een europese interventiemacht” bleek al enkele keren een lastige omissie; zeker nu de VS duidelijk maken dat zij sommige zaken, om ons heen, “gaarne aan ons overlaten”.
   Je eindoordeel over de wereld van vandaag is dus sterk afhankelijk van “wat je als wereld wilt zien”. Het SCP constateert jaarlijks dat Nederlanders “in meerderheid persoonlijk gelukkig zijn , maar zich tegelijk zorgen maken over hun land”. Kennelijk kun je je dus gewoon persoonlijk happy voelen terwijl je ook narigheid ziet aankomen in de wereld om je heen. Gelukkig maar? Of bewijst dit onze naïviteit?
   Het behoeft geen nader betoog hoe belangrijk een samenwerking in een Europees verband dus ook is, met of zonder één munt of een echt federatief verband. De euro-sceptici moeten dus oppassen en heel duidelijk maken dat een klein land in Europa, zonder enige vorm van samenwerking, er wel heel belabberd zou voorstaan! Dat is zelfs gevaarlijk voor het voortbestaan van alles wat je hoog acht in je land en je samenleving.

   Dus: durf in de breedte te kijken en bezie de zaken vanuit een positie van “wereldburger”. Kruip niet in de eigen schulp om rust en zekerheid te zoeken, want dat zal niet helpen. En dan ontgaat het u ook, dat er op de wereld veel meer geluk en goeds is dan u anders zou denken.
Je opstellen als een verantwoordelijk wereldburger en niet stomweg achter zulke gevaarlijke smalkijkers als Wilders en 50-plus aanlopen, is dus echt meer dan een “naïef stukje jeugd-idealisme”! Dus ik eindig nu met  een positieve state of mind!


Maar,
          van de zon weten we eigenlijk niets dan goeds te vertellen.  Dat niet zij om de aarde draait maar dat het andersom is, -wat ene Copernicus bijna zijn leven kostte-, daaraan heeft zij geen enkele schuld. Dat had de schepper vergeten te vertellen aan de paus uit die dagen!
Dat van die af en toe optredende zonnevlekken is ook niet iets slechts. Het is een moeilijk te genezen zonnehuidaandoening, die af en toe optreedt, en die dan ons klimaat wat ontregelt. De schuld van die zonne-eclips moet u ook al niet bij haar zoeken, want dat is die maan die even vóór langs komt. 
Die hete zon is zelfs zo goed dat we haar in de reactor van Iter in Caderache  na bouwen, imiteren dus. Als dat ons lukt krijgen we vele zonnetjes op aarde, opgeborgen in grote machines, die grote hitte in stoom omzetten. Voor de productie van elektriciteit. Waarna we dan ook nog gaan rijden op die elektriciteit? En dat nog bovenop al die zonne-energie uit die vele panelen. Overal die zon dus , waar je ook maar kijken kunt! De zon blijft eeuwig een deel van de betere dingen op onze aarde. En zal, ook in lastige tijden, warmte en licht blijven brengen.
Stap dus even naar buiten, in het licht van de zon en erken dat er op onze wereld in meerderheid goeds is te vinden. Al kan het best nog wat beter. En bedenk, dat de zon zich al weer herpositioneert voor de komende lente en zomer.
Ik hoop weer op de nodige zon voor u en de uwen, en groet u uit dé dynamische stad aan de zuidgrens van de EU, waar “cultuur” nu op plek één staat!
2 maart 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten