Totaal aantal pageviews

woensdag 16 oktober 2019

GELOVEN, GEVEN EN BEDELEN..

       In Marseille wordt steeds meer gebedeld, het meest door EU-Roemenen en af en toe zie je ook  anderen.
   
     Zoals recent een Engelsman die een bordje vasthield waarop stond: "Please help me to get drunk as fast as possible".. Hij kreeg zijn zin, want hij begreep the power van de humor!

    Een moslim moet 10% van zijn inkomen "aan de armen geven", natuurlijk alleen als hij dan niet zelf van honger sterft! Het is een van de "5 pijlers in hun religie". Tijdens de ramadan is het aantal bedelende moslims maximaal, want dan kijkt de aartsengel Gabriël (die Mohammed altijd instrueerde) nauwlettend toe!

    In Duitsland bestond ooit "Kirch-steuer"  die de overheid uitdeelde aan de Kerken. Deze mix van Kerk en Staat is in La France ondenkbaar: dat gaat dwars in tegen de "laïcité"...

    Toen ik klein was graaide ik ooit in die "offerbuidel aan een houten stok" die de gelovigen bij de Offerande werd voorgehouden. Daar werd die supergoeie miswijn van gekocht, waarvan ik als misdienaar wel eens een lokje proefde.. Ik deed toen gewoon de kapelaan na hoor! Maar die proefde even "of de open fles "om was", werd me uitgelegd.

    De Kerk van Rome leeft bepaald niet in "arre-moede".  Mijn familie liep nog ooit een erfenisje mis omdat oma al haar geld aan de nonnen gaf. Dat waren haar buren en beloofden er missen van te bestellen voor haar zielenrust..

    In Frankrijk wordt wel eens gesproken over de "3 G's" en dan gaat het niet over supersoon vliegen of snelle mobieltjes. Men bedoelt dan: God, Geloof en Geld..

    In Nijmegen kocht een meubelhandelaar een RK Kerk als verkoopruimte, want die konden de gelovigen niet meer onderhouden. Er hing een bord op: VISSER, MEUBELEN IN DE KERK.. De ouderen spraken er schande van..

   In Marseille bestaat een tekort aan RK priesters, dat werd opgelost door het inzetten van zwarte Afrikanen, die "ons uithielpen"... Ik stond te kijken bij het "uitgaan van de kerk na de Zondagse Hoogmis" en zag dat de zwarte pastoor van elke gelovige afscheid nam... met een stevige omhelzing. De kerk won met deze bises veel aan warmte..

   Wat is nu de moraal van dit alles?
Wel, niets blijft in stand zonder genoeg geld! En Petrus drukt daarboven geen bankbiljetten, dat plan werd afgekeurd..

   Het wordt hoog tijd dat "die scheiding van Kerk en Staat in La France" wordt doorgehaald. Uiteindelijk moete de burger toch meebetalen zie dat slopen van leegstaande kerken door de overheid. Het moet wel zo anders vallen ze nog boven op ons..

   Dat is geen humbug: in de straten van Marseille zie je de nodige omleidingen  bij bouwvallige gebouwen. Het slopen ervan is duur omdat zo'n pand in een rij staat.. En dan moet je als overheid de burger beschermen ....

 Leon de Marsilho, oktober 2019




Geen opmerkingen:

Een reactie posten