Totaal aantal pageviews

vrijdag 22 augustus 2014

PRIVACY, RECHT, ECONOMIE: OOK AL IN CRISIS?


CRISES,
DIE ONS OOK KUNNEN LOUTEREN!

kijk ver en breed

Aan crises zijn we nu echt wel gewend; ze waren er eigenlijk altijd en nu wat meer... De situatie in de wereld is van dien aard dat hierin voorlopig ook weinig ten goede zal veranderen. Nu al of zeker binnenkort, schrikt dan ook geen mens meer van krantenkoppen van het “crisistype”. Wat ook beter is voor de bloeddruk en ook voor het risico van “ onverstandig wegkijken en negatie”. Veranderingen roepen meestal crises op en omgekeerd… Na een halve eeuw van relatieve rust en vrede, moeten nu ook wij weer  wennen. Aan wat voor onze (groot)ouders jarenlang dagelijkse werkelijkheid was... Do you remember?

Nostradamus Salon de Provence: charlatan?


 Crises zijn veront-rustend, maar zijn ook tekenen van aan-passingen en aanlei-dingen tot ingrijpen in te oude misstanden. Een crisis kan dus ook erger voorkomen.

“Crisis” , leek lang gereserveerd te zijn voor economische crisis. Maar intussen zijn er ook op andere vitale gebieden grote fricties te ontdekken. Van privacy,  via het (internationale) recht tot zelfs aan ons westerse democratische model…. En bij dat laatste doel ik niet enkel op de Teaparty-ideeënwereld. Want zelfs in de kringen van The Economist zijn verrassende denkbeelden over crises al niet meer zeldzaam….



Profeet Karl Marx: knap met een foutje




 

 

 

De vraag is steeds vaker, wie er iets moeten initiëren. Ook  wie er kunnen (of moeten?) ingrijpen, in de vaak wereldwijd optredende ontrege-lingen, onevenwichtigheden en fricties en conflicten. Naast uiteraard het essentiële publieke debat.

 Ziehier een greep uit wat er in de media op dit vlak recent langskwam..






Ome Joop den Uyl:oliecrisis




Bijbelse profeet Elya

  





Wat zegt Mr. Roubini, bekend als Dr. Doom, van die “crises”?

 
Pret-profeet

Roubini zag in 2006 die subprimecrisis echt aankomen in de VS. Toen het 2008 werd en er inderdaa1d gebeurde wat hij voorzag, heette hij “Dr.Doom” of  “Dr.Catastrofy”, deze prof van de Stern university  in NY. Desgevraagd door journalisten liet hij zijn gedachten hun vrije loop over “nieuwe crises”, Waarbij zijn toegenomen voorzichtigheid vele opviel…. Ziehier een overzicht van zijn “analyses en profetieën”:


-De eurozone zit er beter bij dan een paar jaren geleden. Het domino-effect vanuit  Griekenland of Spanje/Italië is nu miniem. Dank zij de grote manoeuvres van Draghi. Maar de schulden-ratios (BBP/schuld staat + privé) zijn nog knap hoog en groeien zelfs. Zeker in het zuiden, waar het tekort verminderde maar het BBP niet meer groeide. Ondanks de lage rentes is hun schuld gevaarlijk. Terug naar die 60% norm lijkt volslagen onhaalbaar: dus die schuldencrisis blijft bij ons… En omdat de hervormingen traag gaan, zal de ww ook hoog blijven. Waardoor ook de consumptie achterblijft. Én, de banken lenen niet genoeg. Ook omdat ze die aanstaande ramp-tests afwachten. Want daarna zullen ze zeker hun reserves stevig moeten aanvullen.


Roubini en zijn muzen

-De groei blijft zeer zwak, behalve in Duitsland. Ze wordt de rest van 2014 ook niet beter. En de euro is te sterk: 15 à 20% te hoog t.o.v. de dollar. Als de ECB niet zou hebben gereageerd dan zou die op 1,40 dollar zitten. Terwijl 1,20 de echte verhouding lijkt. Duitsland doet dat eigenlijk weinig, maar de anderen zit het dwars. Waarbij Frankrijk voorop loopt.

-Weinig pluspunten dus voor de eurozone en de landen in de zone-rand, hebben ook nog een stevig handelstekort en verder oplopende uurkosten. Enkel Duitsland en Nederland hebben overschotten, wat de onbalans nog doet toenemen, alsmede de deflatie. De zuidelijken geven minder uit en sparen meer, en de noordelijken geven te weinig uit en sparen teveel… Een scheve boel: dus het hart van de zone zou nu meer moeten uitgeven..

De crisiswals

-Deflatie is nu een reeël probleem geworden, want de externe vraag blijft duidelijk achter . De schulden stijgen in waarde en het lenen wordt zo ook duurder. De ECB reageert nog steeds te langzaam en blijft ook monetair achter. Waardoor die euro te duur blijft. Dus moest de depotrente al op negatief en moet de ECB weer publieke schulden kopen. Zo moet ze de prijzen wat hoger maken en… het vertrouwen opschroeven.

-De grieken zouden nu voor hun inspanningen moeten worden beloond (!): door kwijtschelding van een deel van die 170% staatsschuld. ECB en IMF zouden dat moeten accepteren. Tot nu toe wilden de grieken wel offeren om in de euro te blijven. Maar of dat nog lang politiek houdbaar is (zie de opkomst van ultra-links) is toch de vraag.

Wat is dat nou weer?

-Frankrijk is de zwakke in de EU, al tracht de nieuwe premier nu forser te corrigeren. Uitgaven lager, hervorming van de arbeidsmarkt en de ww-uitkeringen: men gaat enigszins de goede kant op. Zo kan het hopelijk tot de kern van de EU blijven behoren en ook goedkoop blijven lenen.


De euro kan het op den duur enkel houden als er een echte bankenunie komt.  Dus een markt van goederen en diensten, mobiliteit van de arbeid en ook van kapitaal. Daarna is er ook die politieke unie echt nodig. Die wel democratisch legitiem moet zijn. Anders loopt het fout af.


-De VS worden beloond voor hun exceptionele monetaire politiek, die lijkt op die van de ECB. Maar de VS gingen niet meteen bezuinigen zoals de EU wel deed. En de VS pompte liefst 700 miljard in de banken. De eurozone heeft dat nu nog niet gedaan en mede daarom stokt de kredietverlening nog steeds! In de VS zal het gemakkelijke geld (en nu ook in de EU) wat echter ook het ontstaan van zeepbellen bevordert. Dat is het dilemma van een royale monetaire politiek, ook nu weer. Als je dan later weer remt kunnen er klappen vallen. Maar tot zover gaat het goed...


-De energie-intensieve bedrijven komen terug naar de VS uit het buitenland. De stijgende kosten in China leveren daaraan ook hun bijdrage. Ook omdat de fabrieken van morgen zeer kapitaal-intensief zijn en ook hoog opgeleid personeel nodig hebben, zal de retourbeweging nog toenemen.

 

dus: smile!

 -China heeft ook erg veel schulden het totaal is ca 220% van hun BBP. De immense kredietverlening in het verleden heeft excessieve toestanden in het OG opgeroepen en ook overcapaciteit in de productie en in de infrastructuur. Dus het aantal “bad loans” in het bankactief is groot. Dat kan tot een financiële crisis leiden en tot een groei te ver onder de 7% grens. Men moet dus van een investeringsmodel over op een consumptiemodel wat nu ook niet meevalt. Als dat fout loopt zal de tweede economie op de wereld een grote shock produceren: om te beginnen in de landen die grondstoffen leveren. Daarna komt de aziatische industrie, waarin ook China zit. En daarna komen de VS, Duitsland, EU en Japan in last omdat, hun export instort. Vervolgens kunnen de aandelenmarkten een correctie ondergaan. En dat heeft ook weer een naar effect op ondernemingen en consumenten.  


 

Een pikant besluit van Dr. Doom?


 
Profeet Mozes

Er is ook steeds minder goedkoop handwerk over. Want de fabriek van morgen dat zijn 1000 robots met één persoon voor onderhoud en één om te poetsen... Dus erg veel werkgelegenheid komt daar niet aan te pas. De witte boorden van hoge opleiding zitten nog goed , maar die “bluecollars” absoluut niet. Waardoor de inkomensongelijkheid nog toeneemt.

Het boek van Piketty (Capital) besteedde hieraan veel te weinig aandacht: in deze technologische breuk zit de echte hoofdoorzaak van de ongelijkheid. Natuurlijk zal e.e.a. leiden tot meer belastingen, voor de hogere salarissen en de kapitaalbezitters. Hét probleem is echter veel meer, wát er met die belastinginkomsten wordt gedaan! Verder distributie daarvan “aan de have nots” zal weinig helpen. Er moet veel worden ingezet voor veel betere opleidingen. Daar ligt de énige echte oplossing op termijn.

knap met een foutje?

Dus: al die risico’s van nu, maken alles tot nog complexer geheel. Risico’s van het ploffen van de eurozone, van een budget probleem in de VS en ook rond de schulden in Japan: die lijken nu te zijn verkleind. De deflatie (m.n. in Europa), een oorlog tussen Iran en Israël of nog andere in het MO, dat zou de energieprijs kunnen opjagen. Ook het stevig inzakken van de chinese groei, een monetaire fout van de FED, of een crisis in de opkomende landen en ook dat Russische conflict rond Oekraïne naast dat chinese in de Pacific… dit alles kan destabiliserend werken. De investeerders zullen dus nog voorzichtiger worden…


2015: DE EERSTVOLGENDE CRISIS (VOLGENS ATTALI)!
 
Goed boekie!

De franse econoom van naam opent met: “Ach, de crisis was eigenlijk nooit meer weg. Of moet je zeggen: de ene kleine volgt nu op de andere? Who knows?


En hij wijst ons dan fijntjes op “de zevenjaarse crisis”, die ook al bestaat. Voor de kenners ziehier: in 1987 toen de Dow 23% verloor in een dag; in december 1994 toen in Silicon Valley vele failliet gingen en daarna die aziatische crisis, die ook naar Rusland en Brazilië ging (de FED greep toen fors in). Ook in april 2001 toen de beurs weer 8% instortte en de FED moest optreden. En in de zomer 2008 kwam die subprimecrisis, en dat leverde wereldwijd echt veel bonje op…


Tja, en 2015, dat is 7 jaren na 2008. En zeepbellen zijn er weer zat. En ook aan potentiële wereldconflicten is er nu zeker geen gebrek (Zie Oekraïne, het MO (ook Gaza), China en Brazilië…). Helaas zal het redresseren daarvan, steeds moeilijker worden. Alle jokers zijn al gebruikt en nog meer schulden maken is… ondenkbaar..


Dus zal er niets anders op zitten dan.. die oude schulden te betalen, maar dat betekent vaak ook die.. te annuleren! Daarbij moeten spaarders goed oppassen en denken aan Cyprus. Waar zij een deel van de klap uit het spaartegoed moesten lappen! Let wel: dat staat ook expliciet bij die uitgangspunten van de niewe Bankenunie, die in de maak is!


Attali gebruikt dit broeierige verhaal, om zijn volgende aanbevelingen kracht bij te zetten:

 

1.Bijstellen van de verhouding euro-dollar moet: door actie van de ECB


2.Herlanceren van de investeringen met grote publieke projecten in de energie, de telecom etc. is nodig. Te financieren met eurobonds of door de europese Investeringsbank of de diverse nationale depots..


3.Snellere structurele hervormingen doorvoeren, met name in Frankrijk. Die betere en nieuwe mogelijkheden openen kunnen: zie Duitsland, Zweden en Engeland.


4.Investeren in vredesacties: met name ten zuiden en ten oosten van de EU….


Ook goed!

Dus aan het werk zegt hij dan... Ook om de klappen van die crisis over 18 maanden niet te zwaar te laten zijn…


Nog een valse profeet of een overtrokken pessimist? Niemand kan zijn gelijk ontkennen of  bewijzen. Mogelijk is de voorspelling van dat móment 2015, niet zo precies. Maar de analyse is moeilijk weerlegbaar. En zwarte zwanen zijn er zeker genoeg… Optimisten? Die vindt je enkel nog bij clubs als de Teaparty.. 

 


DE VS EN DE CRISIS VAN HET RECHT!
 

Washington deelde voor vele miljarden aan boetes uit aan stoute banken. Voor het verstoppen van tegoeden van amerikanen, gerommel met de Libor-rente en het “ontduiken van embargo’s tegen stoute landen”. Maar let wel: dit waren geen veroordelingen van een hoge rechtbank of een Internationaal hof … Nee, dit werd gedaan door het onderdeel OFAC ( Office of Foreign Assets Control) van de VS-regering (deel van de Treasury)!

 

HOOG GERECHTSHOF VS


Deze club is dus op weg om “dé berechtende instantie op economisch gebied” van de hele wereld te worden. Officieel moet men strijden tegen terroristen, drugshandel, massa-destructiewapens, etc.  “in het belang van de nationale veiligheid, de buitenlandse politiek en de economische belangen van de VS”… Daartoe kreeg ze grote volmachten van de Amerikaanse president: ook om tegoeden te verifiëren en te bevriezen. En het strafwapen is… enorme economische sancties tegen de foute instellingen en landen… Zoals we al zagen: ook bevriende naties ontsnappen hieraan niet! 

lastige dame


 Europa heeft niets soortgelijks (die concurrentiecommisaris EU is toch wat anders) en in het kader van het nieuwe handelsakkoord VS-EU… moet ook elk conflict via arbitrage worden geregeld…  Elke (internationale) rechtbank wordt hier opnieuw uitgesloten. Het recht (en de positie) van de sterkste, regeert dus ook hier weer.

Ook dat “meetellen in het BBP” van de “omzetten in drugs-, prostitutie etc.“, wat nu al in diverse landen mag (waaronder Nederland!), is ook juridisch iets merkwaardigs. Het lijkt best op een soort van legalisering van illegale activiteiten.. Waar dit heen gaat, weet intussen niemand meer. Maar het lijkt hoog tijd dat dit soort zaken onderworpen wordt aan internationale rechtspraak, die wordt ingesteld door een internationale organisatie als de VN.


 


OF GAAT DE VS NU ECHT “AAN HET IMPERIALISME”?

 
Recht of beetje krom?

Banken die de sanctiemaatregelen van de VS (en andere) overtraden en op grote schaal kregen zware boetes. Betalen dus, en zo niet: weg die banklicentie in de VS! Waarbij in de VS de eigen wetgeving eenvoudigjes BOVEN de internationale gaat (!). Zo kan de overheid via wet de ITAR verbieden, om wat dan ook aan wapentuig te verkopen. Dus ook áls er ook maar één chipje van VS-makelij in zit!


Dit zien niet weinig landen intussen niet meer als “veiligheidsvoorziening voor de VS”. Maar als een “ordinair stukje handelsoorlog”! En nu zit de franse Thales en Airbus ook weer met zo’n blokkering in verband met de levering van spionage satellieten aan de Arabische Emiraten… Daarbij gaat het om veel geld net zoals bij de giga-boete voor BNP Paribas voor embargo-overtreding. Washington heeft er bij ons allen dus flink de wind er onder… 



 Intussen schreef de hoofdredacteur van The Economist in dit verband: “Elke dag twee eetlepels dictatuur toe voegen”. Waarmee deze teruggang van de democratie werd ingeleid..

 



ANTI-GOOGLE ALARM VAN DE SPRINGER-GROEP?

Brieven zijn tegenwoordig uit, maar de open brief van Matthias Döpfner van de machtige Axel Springergroep aan Eric Schmidt van Google, gaat snel rond en is natuurlijk ook via… googelen te vinden! Nog wel dus?


“We zijn bang van Google”, kopt de baas (ook van Bild!) boven zijn brief. Wat zelfs moedig is voor iemand die weet dat ook zijn omzet via Internet ook in belangrijke mate via Google komt… In Duitsland komt men via 91% der zoekopdrachten via Google dus ook “bij Springer”! Als Google nu en uit pure nijd, “zijn algoritme (dus het stelsel van criteria), dat de volgorde van presentatie van zoekresultaten (–de hits-), bepaalt), zou aanpassen kan dat Springer TIENTALLEN procenten van zijn omzet kosten! Want niemand kent die criteria en niemand weet wanneer en waarom Google ze aanpast.. Niet zelden blijken dan ook “de producten van door Google aangekochte bedrijven” hoger in die zoekresultaten te scoren… Misbruik dus van eigen positie?! Wat met het “compromis van Brussel”, waarbij “men zich een hoge plek kan kopen” ook bepaald niet werd opgelost!

Onrechtmatige muur 


“Het lijkt wel ”crimineel gedoe” schrijft,  Döpfner zelfs. Google verdient veel geld via “ andermans inhoud-en”. Die ook vaak komen van de Springer-persgroepen die daarvoor slechts wat kruimeltjes toegeschoven krijgt… Zoiets van 300 miljoen voor de Duitse bedrijven: maar 3 miljard voor Google.. Frankrijk bedong ook al dat Google een deel daarvan in een fonds stort van 60 miljoen en in Duitsland moet Google ook licentierecht lappen… Als Google méér gebruikt dan extracten, …maar dat werkt nog van geen kant.
ook van Springer


Naast de info van uitgevers, wordt door Google ook zwaar verdiend aan de verkoop van data van de googelaars zelf (=aan de eigen klanten van Google). Zoals wat Google in de G-mails vindt: dat leidt onmiddellijk tot het sturen van publicity per mail aan de PC’s van waar die mails werden verstuurd! Schmidt van Google zei het in 2010 zelf: “Wij weten waar u bent, waar u van houdt en weten ook wel wat van uw gedachten. En dus van wat u nog gáát doen”! Via de Google-brillen en de Google auto-zonder-chauffeur weet men steeds nóg meer.  Erger nog: u surft naar een site over “hoge bloeddruk” en Google ziet ook (via uw Googlewatch of armband) dat u te weinig beweegt. En meldt dat aan… uw verzekeraar. Die u vraagt om “nadere gegevens om eventueel uw premie aan te gaan passen”, conform uw polis… En NSA informeren? Dat deed men daar ook al! Zuckerberg van Facebook verdedigde zich met: “Wie niets te verbergen heeft hoeft ook niets te vrezen”! Wat echt een ongelofelijk statement is: een totalitair regiem waardig zelfs.


 De rij wordt snel langer: Döpfner van Springer en diverse auteurs ook al (Bellanger, Tucker en anderen) wijzen nu ook op de gevaren. Maar Döpfner is de eerste pàrtner van Google die dat “openlijk” doet nu. Monopolies breken meestal op den duur hun nek en gaan dan vaak vanzelf “minderen”. Maar vele “slachtoffers” laat alles nog te onverschillig. Dus zegt Döpfner nu: “Wij hebben geen andere keuze, dan het publiek openlijk op het gevaar te wijzen”. Google gaat ook superboten of platforms bouwen en die “buitengaats” gaan liggen en als werk- en woonplekken dienen, die onder geen enkel land (en wetgeving! en dus regering) ressorteren… Maar die enkel onder onder wat dun internationaal zeerecht vallen. Daar bestaan enkel wetten en regels, die dus nog niet democratische kunnen worden gecontroleerd.
Niet voor iedereen? 



Dit gevoegd bij het bovenstaande, begint nu vele ongerust te maken. De VS is al een hele machtige en wil dat blijven. Maar nu lijkt men echt van methode te veranderen. Niet een forse defensiemacht moet de power geven om “te regeren”, maar de “digitale soft power” via een internet. Dat ook al stevig in VS-handen is.

Belachelijk? Wel, wat we nu al zien, wat we nu horen van de plannen wijst akelig in deze richting. En, niemand anders gaat ook die richting en te weinige durven te protesteren vanwege te grote afhankelijkheid.

 Een akelige en overdreven cocktail? VS-bashing? Helaas niet: die open brief van Döpfner van Springer toont dat dit geen geopolitiek geneuzel is van wat naïeve politieke radicalen…  

En nu hoorden we ook over een grote aktie van auteurs tegen het amerikaanse Amazon, dat ook in Frankrijk al zo veel protest opriep. Europa in verzet tegen zijn Atlantische partner die ons nu zijn ongeschreven (machts)wetjes opdringt? Weer eens iest anders dan een pure economische clash of een religieuze: een juridische... 


 

EPILOOG VAN EEN SIMPELE BLOGGER


 

Het grote spel der vele labiele, linke evenwichten, in een wereld waarin alles beweegt en is verbonden lijkt nu hét grote risico te zijn. “Kleine” fouten bij hen die sturen (financieel, monetair of politiek) kunnen, onverwachte, grote gevolgen hebben.



  Hoe moet “men” in Godsnaam nog enig overzicht behouden? Zie die ogenschijnlijk “uit het niets opdoemende Arabische revoluties”. Die aantoonden dat “men” ondanks duizenden “geheime diensten, die high-tech inlichtingen-technologie, en hele diplomatieke diensten van formaat, compleet werden verrast door deze reeks van vitale gebeurtenissen.

Ja het is waar! 



De tijden van “plotselinge ontploffingen” zijn er ook weer. Zie ISIS, dat in no-time een pseudo-kalifaat uitriep midden in een oliegebied! Voortkomend uit de diepe ontwrichting van Syrië en Irak. Een gevaarlijke Al–Qaida remplacant is geboren die ook invloed lijkt te hebben op geweldadigheden tegen het westen, van Nigeria, via Mali-Niger (de Sahel) tot in Somalië toe. En waarin ook landen als Kenya, Tanzania en Oeganda lijken te worden meegezogen overvallen, explosies, chaos en geweld. Ook tegelijk met die scherpe geweldsopleving in Palestina en Israël, -zie nu het Gaza-drama-, die razendsnel leidde tot een ware mini-oorlog. In de lucht en ook alop de grond.


Oorlogen en riskante conflicten in regio die van eminent belang zijn voor ons aller  energievoo1rziening. Waardoor grote economische problemen kunnen ontstaan door de bedreigde transportwegen en via de prijzen. En dus in hét smeermiddel van alle moderne economieën. Het risico van een oncontroleerbare spiraalwerking duikt op... Landen ontdekken tot hun schrik, dat hun middelen voor veiligheid en tegen geweld, inclusief de noodzakelijke samenwerking tussen landen en geallieerden niet aanwezig zijn of niet functioneren.


Zie ook die steeds weer optredende scherpe wrijvingen in kringen van “oude bondgenoten”. Na NSA en spionage op hoog niveau nu weer dubbelagenten onder vrienden. Ook economische drukmiddelen van enorme omvang, privacy-vernietiging van grote groepen mensen en organisaties, bedrijven en zelfs voor landsbesturen.

 

Mijn hulpje! 



Het liberale gedachtegoed zegt dan gauw: “De markt zal het corrigeren”. En bij de geopolitiek gelooft men in de preventieve dreiging van “hard-power” en het inzetten van verzachtende “soft-power”.  Maar zijn de verhoudingen daar nog naar? Het kan ook wel eens te lang duren of snel té grote schade veroorzaken. Waardoor er weer omvangrijke sociale en politieke instabiliteit ontstaat.

We weten het allemaal: het grote wereldsysteem heeft geen centrale leiding. En de politie-agent heeft te veel aan zijn hoofd en is moe geworden van de vele mislukkingen. Waardoor nihilisme, protectionisme, niet waarmaken van allianties en verdragen, nu ook dreigen,

 


De VN kan het niet (zie zijn stuntelende V-Raad) en de G20 is een gremium vol belangentegenstellingen. Het algemene wereldbelang vertegenwoordigt daar iedereen,.. dus… eigenlijk niemand. Het blijft dus een enorm avontuur, een link spel met veel risico’s en dus met slachtoffers. Die het lang niet altijd tijdig zagen aankomen…

Apocalyps? Nee, al steekt die idee de kop wel op. Maar vooralsnog lijkt deze dreiging veel mensen die waren weg gedroomd, nu toch echt op te schrikken.. De realiteit toont zich keihard en zal ook de vereiste reacties om erger te voorkomen nog sterker dan eerder gaan oproepen. Zie nu de VS terug in de oorlog in Irak en nu met "een lange termijn strategie"! Ook de Arabische Liga en een Afrikaanse Unie… zullen nu moeten mee gaan doen! Ook oudere, wat slapende vriendschappen en belangengroepen, zullen weer tot leven moeten komen..

Dat gaan we nu zien en het kan heilzaam werken. Obama zit al midden in dit proces, Poetin zeker maar dan in een soort schurkenrol lijkt het. Hij viel door die rampraket op dat vliegtuig fors terug en daarna werd het nog erger... Zelfs in de EU opent men nu verschrikt de ogen: bijna oorlog aan haar grenzen? We moeten het echt erkennen: er zijn heel andere tijden aangebroken na bijna 70 jaar van relatieve vrede binnen Europa. En die oorlogen die zo ver weg leken? Daar blijken we alles mee te maken krijgen. Zie Lampedusa, Oekraïne rm de wapenleveringen aan de koerden tegen ISIS...

Vluchten kan echt niet meer! We moeten op zoek naar echte bondgenoten en ook ons defensiebudget omhoog doen.. Het ideaal van een vredige, welvarende europese enclave is stuk. We blijken te barsten van de grote problemen op alle gebieden: in eigen land en in onze relaties met de buren... We blijken te barsten van de problemen en het ergste is dat we het allemaal niet echt zagen aankomen.. 


 

 

Maar,


onze zon wist al dat we ooit die “mega-aarde” zouden ontdekken maar het was even wachten op Kepler onze superspion in het heelal. Hij is nu echt gezien: ook nog 6 à 7 keer zo zwaar als moeder aarde, rotsachtig en ook draaiend om een zon “als de onze”…

 

Het was niet lang geleden nog theoretisch onmogelijk en nu hangt hij op 564 lichtjaren van ons vandaan en draait zijn rondjes om een andere zon…

 
NASA SPACE FOUNDATION

En nu blijkt dat de al jaren zwijgende, “verouderde” satelliet uit 1978 van NASA die Sun-Earth Explorer heet ten onrechte in 1999 werd “uitgezet”.  Maar hij bleef om de zon draaien en in augustus komt hij ook dicht bij de aarde. En dat bracht enkele slimmeriken van de Space College Foundation op het idee om NASA te vragen deze satelliet weer te mogen beluisteren… Maar Isee-3 gebruikt nogal wat “oude technologie” dus moest er in de “afval-stocks” oud materiaal worden opgedoken. En jawel op 3 mei kon er weer contact worden gemaakt! Blijdschap alom want men kan hem met wat geluk op een traject zetten van een komeet om die eens wat nader te bekijken. Want de waarnemingsinstrumenten zijn nog prima van kwaliteit… Het “occasion-tijdperk” is nu in de ruimtetechnologie ook “officieel geopend”. Dit gaat tot meer “reanimaties” leiden. Dus straks kopen we ons 2e-handsje en doen de eigen ruimtewas!


 

HIER IS-TIE!
ISEE TRAJECTEN 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereid u dus maar wat filosofisch voor op de mogelijkheid om uw eigen satellietje te gaan exploiteren en u te voegen bij de grote schare der ruimte-ontdekkers. Dat komt nu ook onder ons bereik… En gaat veel verder dan wat kijken naar de Provençaalse sterrenhemel en wat koekeloeren met uw “oude telescoopje”!

 

 

 We wensen u weer veel  mooi weertje toe!

 

 
23 augustus 2014.








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten