Totaal aantal pageviews

vrijdag 15 augustus 2014

DE KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE INNOVEERT OOK….EN HOE!

KIJK BREED, VAN HOOG

Filmstuff en gewoon science fiction, dat is al dat robotgedoe toch gewoon?

Nu we echt beginnen te voelen dat de “eenvoudiger middenbanen op kantoor en in de fabriek ons worden afgesnoept door automaten, zijn we al genoeg verontrust! Maar dat dit eigenlijk “een simpele vervanging van wérk is “, -zoals dat er eerder ook gebeurde bij vorige “technologische omwentelingen”-,  en dat wat er nú aankomt echt lijkt op een tótale vervanging van “de hele mens”, dat is voor de meesten “een heel ver van zijn bed show”. Die hij ook niet geloven kan en niet wil.

WIE IS DE MENS, WIE DE ROBOT?

Het probleem is nog dat het nu in een wir-war van duizenden vondsten in duizenden nog kleine bedrijven over de hele wereld gebeurt. En dat wij niet veel meer horen dan die “Google Lexus zonder chauffeur”,  die lollige Google bril en ook dat wat nare jatten van “onze data” door internetbedrijven en overheden. En ja, er wordt wel steeds vaker gesproken over die Big Data. Dat verzamelen van ware  massa’s aan data. Die vervolgens met krachtige computers, statistieken en zoekprogramma’s worden bewerkt. Waardoor er “wijsheden” ontdekt worden, die niemand eerder kon te weten komen en ,- wat nog belangrijker is-, die veel inzicht in het gedrag van ons mensen en ook over de veranderingen daarin oplevert. En, wie dat weet en ziet aankomen, die kan het echt grote geld verdienen en meer dan dat ….. Dit is de echte nieuwe wereld, die om de hoek al bestaat.. De big business van Google via Apple tot Microsooft en Facebook kopen dagelijks succesvolle start-ups op. Want hun succes hangt nu af van acquireren van vondsten met behulp van hun “oorlogskas” van vele miljarden. En dat is het meest significante signaal dat de wereld weer op de kop gaat. Want wie Google zegt zegt “change”! Hoog tijd dus eens een kijkje te nemen in deze mystieke chaos met zijn wat abnormaal ogend publiek, dat echter verre van dwaas is.

 



Een mens is gewoon niet na te maken!


Hoezo: mensen blijven toch altijd beter dan robots? Al weten we, ook nu al, dat nogal wat menselijk kunnen,  veel beter, preciezer en betrouwbaarder, door allerlei machines kan worden gedaan! Maar die creativiteit, die vele emoties en die verbeeldingskracht dat hebben wij via de evolutie verworven. En een machine zal ons dat nooit na kunnen doen… Daar zijn de meesten van ons wel zeker van.

Maar hoe anders begint het nu te worden: de machines corrigeren onze gebreken en tekorten. Maar na de bril, het hoorapparaat en het simpele kunstbeen, begint nu de tijd voor “echte  empowering van die gebrekkige mens”. Nog sterker: de mens wordt “uitgebreid en sterk verbeterd”, mens + ICT levert mensen zonder grenzen! Zie dit voorbeeld!

 

ALLES KAN ZOMAAR?


Op nederlandse TV, bij het filosofenprogramma van Buitenhof, zette een presentator een Googlebril, op en keek daarmee de zaal in. De “bril” herkende aanwezigen én…. toonde meteen welke twitters die een minuutje eerder, verzonden! Twitter-commentaren op de lopende uitzending…. Het sloeg in als een bommetje: de presentator ging live in discussie, over (nog) niet voor haar bestemde twitters van aanwezigen!  Dat gaat dus niet meer over prothesen, die wat “beperkende wrijvingen van de mens wegnemen”, dit gaat over een nieuwe mens in een totaal andere wereld!


 

EEN VAN DE TOVENAARS

Ene Jack Kerouac, wil daarover graag babbelen. En over wat zijn bedrijf in de Valley doet, dat Vicarius heet. Wat heel wat ongewone supporters kent.. Wat dacht u van: Zuckerberg (Facebook), Jerry Yang (Yahoo), Peter Thiel (Paypall), Khosla (Sun Microsystems), Friis (Skype) en Bezos van Amazon? Als die je zien zitten, dan  is er echt iets met je loos.. Zij stopten er meteen 40 miljoen in… en er komt nog veel meer. Vicarius houdt zich bezig met KI, kunstmatige intelligentie en kunstmatige evolutie…. Kerouac leest vaak in “On Intelligence” van Jeff Hawkins van Palm Pilot, dé expert in neurosciences. Hij die wijst op de ongelofelijke kracht van de combinaties van de vele ontwikkelingen van nu. Van stem- tot beeldherkenning en nog veel meer. Wat dit alles betekent? Ziehier een kijkje in deze wat verborgen, mysterieuze wereld.



 


Wereldwijde tsunami’s van opmerkelijke vindingen.


JONGE WERELDVERANERAARS

De laatste 18 maanden was er geen enkele economische koploper, die niet investeerde in Kunstmatige Intelligentie, zegt ons ene Raj Singh. Ook geen kleintje in zaken. Hij vertelt geamuseerd over ene “Eugen Goostman”, die helemaal niet echt bestaat. Maar die wel die waakzame boys van de Royal Society of London, -waar veel toppers werken van russische en oekraïnse kom-af-, enorm wist te belazeren. Zij geloofden na een tijdje contact, voor 100% zeker, te doen te hebben met een zeer slimme 13-jarige pre-puber…  Terwijl ze met een computer communiceerden, die onder hun ogen slaagde voor de beroemde Turing test. De test die is genoemd naar de brit die in WOII de duitse Enigma ontcijferde. Die een maat is voor het meten van intelligentie. Het grapje sloeg in als een bom, in nieuw-wetenschapsland.  



Een groot (ook beleggend) pensioenfonds in Hong Kong, kocht voor veel geld het nogal pretentieuze programma Vital. Om dat in te zetten bij… hun beleggingskeuzes.

Google legde 400 miljoen op tafel voor de start-up Deepmind, die is gespecialiseerd in “deep learning”. Een “programma” dat een computer continu kan doen leren, zonder enige menselijke hulp..   

 

ZE DOEN EN VRAGEN NIETS

Baidu, dé succesvolle zoekmachine van China, zette ook zijn eigen KI-unit op. Microsoft ging met Skype in zee, waar men nu direct in 100 talen simultaan per computer kan vertalen. Stel u voor: straks praat u via Skype en smartphone met iemand die enkel swahili spreekt en zonder taalprobleem…

 

Google en co kopen dagelijks en voor miljarden succesvolle start-ups op. Het tempo is moordend geworden; de “progress ratrace” is echt “on”. U weet het: wie Google zegt, zegt “change and lots of cash for change”.

 

Een garantie op weer een andere wereld in hoog tempo… Dus: wat zegt dit? Wat gaan we nu weer meemaken? Wat betekent dit alles? Lees verder…


 


Kunstmatige intelligentie: snel van kunst tot kunde!



Al 50 jaar is het geleden, dat ene berucht geworden John McCarthy (de anti-comunist) met KI bezig ging. Samen met ene Minsky en in het van: de Koude Oorlog! Zij zette daarbij toen al een computer in… Bij een communistenjacht!

Toen dacht er maar een enkeling na over “robota”. Een term van ene Karel Capek uit Tjsechië, die daarbij aan “slaven dacht” (want robota = gedwongen arbeid). Zie waar we nu al zijn aangekomen.

Wat is er toch voor fundamenteels met die techniek gebeurd?

Wel, dat we nu op KI gebied, in een enorme stroomversnelling terecht komen, heeft van doen met die Big Data-ontwikkeling samen met die supermachines als de computer Watson (van IBM). Die met gemak 200 miljoen bladzijden leest: in 3 seconden…  Met een speed, die ook de grote Karpov, de schaker, van hem deed verliezen. Van dit ordinair, maar razend snel, stuk rekentuig.

Bij NY University werkt ene (franse) LeCun, die ook voor Facebook werkt aan KI. Met 100 toppers op dit gebied in zijn dienst. Hij zegt: die rekensnelheid wordt vooral opgejaagd, door die nieuwe hoog-kwalitatieve sensoren/opnemers. Die steeds preciezer en gedetailleerder beeld en geluid kunnen registreren. Nu kunnen machines al in HD filmen en tegelijk al die beelden ook herkennen.

Zie die honderden indrukwekkende voorbeelden, uit alle hoeken van de wereld. Zoals die robot Pepper van Robotics, die feilloos gezichten herkent in voortrazende stromen van beelden die hem worden getoond.


EEN AKELIGE PROFETIE?

Hoor over die expert, die voor de “grap” een programma maakte dat feilloos alle katten op You Tube kon vinden… In die miljoenen, door honderdduizenden mensen op You Tube geplaatste video’s..   

Weet ook dat het lab van Microsoft en Inra in Parijs, het nu al klaar speelt om alle stukjes film/video te vinden, die behoren bij een bepaald opgegeven théma!

Hoor over die neurochirurg, die een systeem uitvond, dat in 47 seconden en met 100% zekerheid “weet” of u een hersentumor heeft. Straks worden zo, -zonder een mens in de buurt-, diagnoses gesteld. Zegt hij achteloos…. 

UW CHIP IN UW KOP!

MENSELIJKE NEURONEN


 

 Zie ook de robot van de Ecole Poly-technique van Lau-sanne. Die feilloos rondvlieg-ende voor-werpen vast-pakt, en dat veel beter doet dan een mens. 

 

 



DE GOOGLE-MUTS: NIEUWE MODE




Luister naar ene Vinod Koshla, die zegt, dat over een tijdje 80% van de artsen naar huis kan… Omdat diagnose stellen met machines gaat gebeuren, die ook meteen de therapie uitspugen. Beter en sneller dan gewone artsen dat nu doen en kunnen…

Zie dan die Antoine Bordes van CNRS (Fr). Hij leerde computers om stijlen in teksten te onderkennen. Hij gaat nu teksten van Hemigway uitgeven, die zijn omgezet in de stijl van Marcel Proust. En hij wil je straks ook best live laten discussiëren, met een auteur die niet meer leeft…!

 

ZE BABBELT LEUK!

Ontdek die “multi-sensuele” robot van morgen, die al uw verlangens feilloos kan ontdekken. Die Aether Cone van Apple, -een soort van slimme luidspreker-. Hij kan u nu al chansons laten horen, die feilloos passen bij uw momentane humeur…  

VERREKT SLIM ROBOTJE

WEET ALLES OVER KOKEN

De Start-up YouEye, laat de computer via de web-cam naar u kijken. En hij kan 50.000 menselijke gezichtsuitdruk-kingen herkennen. Dat zal, zegt de uitvinder Kyle Henderson, zelfs de opiniepeilingen totaal gaan veranderen.. Dus niet wat u zégt wordt “geteld”, maar wat uw gezicht etc. uítdrukt! En wat dacht u nu van die sollicitatiegesprekken van morgen?

DIE OOGOPSLAG IS...

Cortana van Microsoft, de “automatische assistente” die werd uitgevonden door ene Susan Hendrich is,  zegt zij: “Heel opmerkzaam” . Maar, “tegelijk ook zeer gereserveerd”. Een apart grapje van haar is: Twee antennes gingen trouwen… En hun huwelijks-receptie was werkelijk eindeloos…

 

IK ZIE HOE JIJ JE VOELT!


Rbot Pepper toont U de mimiek die bij úw humeur past, terwijl hij naar u kijkt. De mimiek die u dus onderdrukt en niet wil prijsgeven… Dat hebben zijn scheppers samen  met een groep acteurs, hem geleerd… Vraag het Bruno Maisonnier maar, Peppers “vader”.

 





Die KI wordt razendsnel Big Business.


IBM gelooft helemaal in de KI-markt en richtte de divisie Watson op. Die in 2018 al 1 miljard moet omzetten. Citigroup gebruikt Watson nu al: voor… het geven van kant en klare financiële adviezen!

Het Amerikaanse leger bestelde ook het programma “Ankie Drive” van de slimme auto van Google. Voor… zijn F-22 en F-35 jagers… Want dit programma doet het zo perfect bij de rijdende Googlecars en dus waarom het niet ook in de lucht geprobeerd?  

Paul Allen mede-oprichter van Microsoft heeft een eigen instituut dat een opvallende slogan hanteert: “Kennis is niet genoeg, we moeten haar toepassen. Willen is ook niet genoeg, we moeten actie nemen”.  

U WORDT VERTROETELD


Lijkt u de volgende vraag, idioot? Iemand wilde weten of je een robot ook het onderscheid tussen “goed en kwaad” zou kunnen leren. Belachelijk vindt U? Wel, sinds 2012 eist het ministerie van Defensie in de VS, dat geen enkele robot een wapen mag dragen op Amerikaanse bodem…! 

NIEUWE LOW-COST COLLEGA

Wist u ook dat al in de 50-jaren, ene Asimov, regels opstelde voor het gedrag van robots?  Én dat de VS-defensie nu 7,5 miljoen uitgeeft (aan Tufts, Brown en Yale en Georgetown) om na te gaan:  hoe je robots een soort van moreel bewustzijn zou kunnen geven… 

U vindt het allemaal knettergek? Wel, past U dan maar op!

Nog een pikant puntje: Hoe lang zal het duren voor mensen en robots verliefd op elkaar worden? Zal de eerste een mens zijn? Vooralsnog kunnen die robots, als ze emoties kunnen waarnemen, nauwelijks onderscheid maken tussen de ene of de andere mens…  Zie de film Samantha, waarin een robot-computer op enkele duizenden personen tegelijk verliefd wordt.

 

HOEZE ROBOTS HOEVEN GEEN SEX?

Ach, zeggen de experts: “zo ver is het echt nog niet”. En ook: “Irrationaliteit beperkt zich niet tot de mens. Het is echt voorstelbaar dat een robot, bij conflicterende waarden, óók zeer verbazingwekkende besluiten kan nemen”. 

Expert  Peter Thiel zei ooit: “ Toen wij leerden om te vliegen hebben we niet zomaar de vogels geïmiteerd, maar ons wel uitgebreid door hen laten inspireren. Wat nog steeds gebeurt op vandaag”. Straks inspireren wij mensen de robots…

 

 




Komt er ook K.E. = kunstmatige evolutie?



Kasparov verloor ooit van de IBM-computer Deep Blue. Maar die was geladen met 700.000 schaakpartijen van grootmeesters. Zo werd eigenlijk vooral gebruik gemaakt van “eerder door schaakexperts geproduceerde intelligentie”. Dat kan nu heel anders, vooral omdat via grafische cards, massaal parallel rekenen mogelijk werd, Daarmee kunnen er miljarden “proefberekingen” plaatsvinden, per seconde. Die berekeningen worden aangestuurd door zogenaamde “evolutionaire programma’s…  “


ZE WORDEN... MEDEMENSEN!

Vooralsnog wordt deze werkwijze enkel toegepast in de techniek. Zoals voor het vinden van optimale trajecten van ruimtevoertuigen. Of bij het vinden van antivirus-middelen. De programmatuur ontwikkelt zich dus zélf, net zoals dat virus doet! En dat gebeurt ook al bij het maken van die evolutionaire programmatuur zelf…. NASA heeft er zelfs al een prijs voor ingesteld: de Humies Award.

Al in 2004 lukte het NASA om met een evolutionair algorithme (=programma) de ideale vorm voor de antenne van Nasa-missie ST5 te vinden. Wat vele honderden ingenieurs op de orthodoxe wijze niet was gelukt… Hierbij gaat een programma op een soort “simulatietour” en probeert van alles razendsnel en… leert dus zo “al proberend”… En komt zo steeds dichter bij “de ware, betere oplossing”…

 

MAGIC TOUCH

Straks kan zo’n evolutionair programma ook gedichten maken en niemand ziet dat het een machine was die deze schiep. Of, zoals in de film Transcedentie werd getoond, kan er een fusie plaats vinden tussen de menselijke en de kunstmatige intelligentie.. In die film vragen onderzoekers aan een computer, waarin het bewustzijn van iemand (=de acteur Depp, die acteert in deze film) is opgeslagen: “Kun jij bewijzen dat je een geweten hebt?” En de computer antwoordt dan: “Wel, kun jij dat zelf dan?”…


WE HOUDEN VAN HAAR!

Dit alles belooft met grote zekerheid een volgende immense revolutie te gaan ontketenen, die de wereld opnieuw op de kop gaat zetten.. Maar dat is pas, overmorgen dus?

 

 

 


Waar gaan we heen in die wereld vol robots?



Stephen Hawking zei: “Die KI, dat zal het grootste menselijke evenement ooit worden. Helaas zou het ook het laatste van de mensheid kunnen zijn”… Maar Hawkins zegt ook: “We moeten niet alleen weten hoe snel het “voertuig rijdt”, maar vooral ook wie er eigenlijk aan het stuur zit”…

 

ROBOT-CARNAVAL

De mens, die zoekt naar onsterfelijkheid  zou best zijn “hersens” kunnen “laden” in een computer, zoals ene Ray Kurzweil nu al voorspelt. Hij verwacht dat rond 2045 de bionische mens in echte concurrentie zal komen met intelligente robots/machines.

ROBOTS: ECHTE VRIENDEN

Dus we gaan in toenemen-de mate “ook strij-den” met die steeds krachtigere machines? Waarbij niet op voorhand duidelijk is, wie gaat winnen?  

Roy Amara van het Instituut voor de Toekomst zegt: “We hebben de neiging om de dingen op korte termijn te óverschatten en op langere termijn te ónderschatten…”. En ene Scott Phoenix zegt: “Het is zeker denkbaar dat een robot op een dag zijn eigen verbeelding kan hebben en ook gaat dromen”. Wat al een thema in films is sinds 1968; sindsdien kwamen er ook steeds meer..

Sinds die McCarthy in 1956, die term KI “uitvond”,  kun je aan een reeks van vondsten op dit gebied , zien dat de tijdspanne tussen twee interessante vondsten snel korter wordt.. 

DEZE BLAFT EN MIAUWT!

Maar pas op: ook de mens verandert en dat nog voortdurend. De evolutie stopte nooit. En elke nieuwe generatie verbetert het gemiddelde IQ met 3 à 7 punten. Dat heet het Flynn effect.


Nauwelijks iemand, behalve de strategen van Silicon Valley, hebben een redelijk overzicht over het werk van die duizenden start-ups met hun miljoenen ingenieurs/uitvinders. Die elkaar kennen via internet… Deze golf van innovatie gevoed met de miljardenstromen uit de oorlogskassen van de Google’s c.s., garandeert een volgende verandering van formaat in onze wereld. Maar ook oplossingen voor vele problemen die ons nu zorgen baren. Denk aan: vergrijzing, verzorging, medische wondertjes en nieuw onderwijs. Enkele voorbeelden op diverse terreinen. Zeker ook op het terrein van: terrorisme bestrijding…

 

KOPJE KOFFIE? 25 CENT!

De smartphone lost eenzaamheid op in de grote steden, gelijkgestemden te vinden of “peer to peer” relaties. Internet maakt ook veel belangeloze coöperatie mogelijk. Zonder vooropgezet ideologisch doel. We kunnen op gelijkere voet omgaan met experts denk aan artsen.

OLD MAN BABY-SITTER

Maar er zijn ook risico’s voor onze privacy, onze jobs en onze welvaart en levensgeluk.

Ons leven komt vast te liggen op internet en wordt geheel publiek. Sensoren meten alles en u wordt straks met uw I-bril op door honderden mensen/machines continue gevolgd.. Maar u weet niet wie. De private en de publieke ruimten overlappen…  De publieke ruimte die u straks “ziet” werd door “anderen” toegesneden. Wie zijn ze en wat zijn hun bedoelingen?

Regels voor het internet moeten wereldwijd werken dat is een lastige opgave. Wie mag wat, blijft echter cruciaal. De “eendimensionale mens” die de hippies afzwoeren werd vrij en de wereld behoort hem toe. Maar tegelijk stuurt men de wereld die u ziet…  Dus de vrije mens wordt ook weer machteloos, overheden worden zwakker terwijl andere machten en krachten de dienst uitmaken en voor overheden ongrijpbaar werden. Wie zijn die Googl’s, Apple’s ideologisch gezien eigenlijk?

WAS EINSTEIN EEN ROBOT?

Maar waarom toch niet gewoon een “techno-realist” geworden of gebleven? Ondanks de grote paradox die er in schuilt: ICT haalt alle grenzen weg. Prachtig! Maar er ontstaat ook een nieuwe greep op onze vrijheid. De revolutie-idealen van Liberté, Egalité en Fraternité ( = LEF afgekort!) krijgen weer een nieuwe inhoud. 

De nieuwe wereld en leefruimte is tegelijk een grote nieuwe uitdaging. Dat is wat was en blijft… The Global Village reikt wereldwijd, maar brengt ook nieuwe sociale controle en pressie mee.

EEN LEGER ROBOTS

Meer dan ooit moet ook de po-litiek en de democratie alert zijn. Zoals steeds, lopen ze per definitie achter. Zij zijn vooral de power van de status quo. Daarom moet er ook meer politieke vernieuwing komen: en ook meer jeugd aan het roer.

 (Zie ook Le Point van 19 juni 2014).



So, don't be afraid...

 

 

Maar,


Volgens onderzoekers van MIT zouden de wortels van de menselijke talen wel eens kunnen zitten in de orale communicatie van vogels en andere dieren. De gibbons kunnen zeer goed fluiten… Wie weet brachten de apen de “woorden in” en de vogels het “muzikale element”? Zo zou in 100.000 jaren de menselijke taal kunnen zijn ontstaan…


Talk to me or shut up!

Gibbon talk sounds so good!

Muizen die dagelijks een zonnebad kregen bleken een flinke dosis endorfinen aan te maken door die UV-straling!  Dat ontdekte de Harvard Medical School die nu nagaan of dat ook zo werken kan bij de mens. Stelt u het zich voor: de zon als geluksgevoel-brenger! Ach, regel-matige lezers van deze blog weten alles al van die wel-dadige zon, waar nu eindelijk ook de wetenschap achter komt. Die psy-chische ravages van dat sombere weer daarvoor trachten wij onze lezers al jaren te behoeden!

Zou dat Marskarretje Curiosity dat nu al een jaar rondkart daar ook van dat UV-effect profiteren? Het onderzocht het hart van de krater Cam en boorde een gaatje van 6,5 cm diep en deed ontdekkingen. De sporen in dit fossiele meer geven ideale condities aan voor “het kunnen bestaan van leven” daar. Na zo’n 7 km rijden op de planeet komt nu de berg Sharp aan de beurt die 5,5 km hoog is. Dat is een echt geologisch museum zeggen de bazen van Curiosity die het eeuwige ruimteleven lijkt te hebben…

Dus dubbel blij nu naar uw plekje in de zon, om te mediteren over Mars en die weldadige UV-straling. Maar hou daarbij uw petje op en de zonnebril voor ogen… 

Waar u ook bent: we wensen u weer veel zonnestralen toe.

a sunny life... forever

 16 augustus 2014

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

4 opmerkingen:

  1. We zijn door God geschapen .. als "gebrekkige" wezens. Met veel fabrieksfouten, zeker als je bedenkt
    dat Hij ons schiep naar zijn voorbeeld en gelijkenis .

    We zijn als mensen maar "maandag-auto's" , OF we hebben het einde van de Evolutie nog niet gezien.
    Wie weet is die KI "gewoon" een volgende stap: een addendum of postscriptum dat Darwin niet geschreven heeft, omdat hij dat gewoon nog niet kon doorgronden; en zelfs wij nog maar amper .

    De maandag-auto is regelmatig aan reparayie zo niet restauratie toe.
    Maar als alle reparaties nou es gaan leiden tot de perfecte mens, die niet meer doodgaat en een IQ heeft van minimaal + 200 , wat heeft dat dan voor consequenties voor onze vrije wil en dus ook de menselijke moraal ? Vooral als die onsterfelijkheid en die superhoge IQ zeer kostbaar blijkt , en dus alleen beschikbaar is voor de happy few ... Dat wordt dus een uitvergroting wat we nu al hebben: de Habens un die Habennichts . Het aanmeten van een perfect lichaam en het installeren van een superbrein zal wel niet in Obama-care zitten . Menige dumbo (Cain) zal wel zijn superslimme en supergezonde Broertje Abel doodslaan .
    Diersoorten zijn onderling volledig gelijk. En ze doden elkaar niet ! Mensen, als enige diersoort wel.
    Dus : welke kant gaan we op? A. Gaan we mekaar (definief) uitmoorden ? Of B : worden we een diersoort met alleen maar de klassieke instinkten : 1. Stuggel for life ; and 2. Survival of the fittest species ?
    Wat heeft onze God bedoeld op de 8e en op de 9e dag ? Zijn die Maandag-auto's maar schijn, dus eigenlijk proefmodellen ? Kunnen we straks rijdrn zonder stuur, terwijl we 'n tukkie doen ? Installeert de 2e zoon van God, Google, alle programma's en apps achter ons dashbord ?
    Als we al deze ontwikkelingen aan de vrije markt overlaten, net zoals Energie, Wapenhandel, Pharmacy, Ziekenhuizen, KI , Geldstromen en Banken, dan denk ik dat het une grande bordelle wordt, dus : A . Alle egoisten lopen naar alle andere egoisten, en slaan mekaar de dure ict-koppen in. Dan blijft er uiteindelijk nog maar eentje over : Adam 0.2 of daar ook een Eva 2.0 bij hoort, dat is de vraag. En al evenzeer of zij nog de visie, drift, zin, lust, moed of energie hebben om zich te kloonen .. dat waag ik voorlopig nog even te betwijfelen.
    Het voor-paradijselijke biologieboekje zal gaan gelden: er zijn alleen planten ; en verder vele mooie en lelijke diersoorten, die alleen andere diersoorten doden (om zichzelf en hun jongen mee te voeden) om zo deze soorten te trachten in stand te houden. En dat kunnen ze heel lang blijven volhouden, zoals ze dat al miljoenen jaren doen. Maar hun collega's van de diersoort Mens .. ja die komt er slecht van af. Die is ooit bevangen door een dodelijke ziekte: hoogmoed, gekoppeld aan egoisme, en dat in een "sociaal" systeem van hard bevochten maar helaas doorgeschoten Vrijheid : fatale en dramtische combinaties.
    Zal onze Schepper zijn zoon nog een 2e keer sturen om de mens op z'n donder te geven ? Of zal hij denken : laat maar zitten; ik pak m'n verlies. Zoonlief heeft de 1e keer toch echt niet veel kunnen uitrichten. De fabrieksfouten waren te heftig. Het onschuldige Offerlam, gespijkerd en gedood aan een kruis heeft niet geholpen. Zal het in de herkansing dan beter gaan ?
    Ik denk dat god dat laatste hoodstuk (de mens) verder vergeet, en zorgeloos , dagelijks, kijkt naar zijn mooie dierentuin, en natuurlijk naar zijn schitterende bloementuin en de bossen. En af dn toe dan knippert ie ff met zijn vingers, en dan is er weerlicht en donderslagen: dan is ie weer echt Zeus cq Jupiter. En als ze wat vuurwerk willenzien (Hij, zijn zoon, Maria, en de goede moordenaar, zijnde de enigen die in de Hemel zijn .. vlgs het NT) dan stampt ie ff op de hemelvloer, en jawel dan barst er een of andere vulkaan uit. Ach, dat mislukt "experiment mens" zijn ze dan zo weer vergeten ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat was een mooie reactie, beste A>!
    De vuistbijl was al een "opheffing van een menselijk "gebrek", elke stuk gereedschap is dat. En echte protheses die "ware fouten" repareren zijn ook niks nieuws. Enkel de h9igh-tech die nu heel veel mogelijk maakt tot 3d-printen van botjes en organen toe!
    Alles eigenlijk toch "gewoon natuurlijk? "Wat hersens + natuurlijk spul toch? Evoluitie IS de Natuur het zit er in gebakken we willen vooral een ding DOORGAAN! Wat maakt het uit of die natuur die prachtige complexiteit zelf onderhoudt of dat er een knoppendraaier is? Darwin ontdekte gewoon een prachtige werkelijkheid en valt dus ook geen enkele gelovige aan.
    Trouwens in DArwiN zat altijd al dat later gevonden DNA toch?

    En ik moet je even uit de droom helpen: die high tech electronica etc. is nou net NIET duur! Enkel de R&D erin verrekend is wat duur. Net als bij een complex medicament dat 20 jaar wordt beschermd om... de R&D terug betaald te krijgen. Dus helemaal niks van high-tech is voor de rijken! Heel Afrika heeft eem mobieltje en half Afrika zit op het net! Nee we maken nieuwe spullen (ook robots) met 3D-printers: super gpoedkoop en van stteds betere en ook goedkopere materialen! En een beetje programma krijgen we GRATIS!
    Dat uitmoorden? Wel een mens is een "vrreedzaam dier"met hersens, ideeën, overtuigingen etc. Dus die heeft ook heel ANDERE behoeften dan eten etc. . DAAROM schiet hij ook uit de geweldadige slof af en toe... Nadat er flink ruzie was over.... ETEN (!), beetje welvaart en perspectief! Wat de andere mensen hem onthielden of afpakten... De keerzijde van de intelligentie is de kans op dit gewelddadig gedrag (als een dier) maar dan over "geestelijke dingen". Waarden. iddeën etc.: zelfs de paus roept nu op om ISIS te stoppen. En dat met preken?
    Dus ik denk dat de mens alles kan het goede en het kwade: meer dan andere items in die fraaie natuur. Maar dat komt... door omstandigheden die door onbegrip, hebzucht, ANGST, honger etc. worden opgeroepen! Dat is het essentiële verschil van mensen en niet-denkende elementen!
    En een wrqakende God? Dat is de natuur niet.... Vergeet ook niet dat VERUIT DE MEESTE DODEN EN GEWONDEN OP AARDE vallen door.... juist NATUURRAMPEN! Die mooie natuur is dus ook ongewild onze grootste moordenaar...
    Godsdienst is opium voor het volk? Ik weet het niet maar als Gd bestaat en wij zijn evenbeeld zijn, dan is er ook best wat aan geduvel te verwachten in Paradiso!
    Veranderen zet ogenschijnlijk weer alles op de kop.... Maar zie ook de mensen in Azië: met een niet-christelijk-joodse-moslim moraal. Die zien geen enkel probleem in klonen, gerommel met embryo's en andere biotech! HUN religies zeggen daar niets remmens over.... Dus zij zijn al lang daarmee bezig waar wij WEER een commissie voor in het leven riepen!
    We moeten echt gaan oppassen voor grote onbalans omdat wij ook nogal stat en eigenwijs met de waarden en moraal om gaan.... De rechten van de mens zeggen daar ook NIETS over toch? Of zie ik iets over het hoofd?
    Wees dus eigenlijk blij: de mens kan weer oneindig veel meer en dat betekent: in het goed EN het kwade. Naar Gods beeld en gelijkenis... denk ik dan.

    Veel groeten uit M. en zeer veel dank voor de reactie.

    Leon Speetjensi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het cruciale verschil tussen mens en dier is dat het dier een toonbeeld is van absolute onschuld .
    Een dier KAN NIET zondigen . Een mens wel. Omdat ie een vrije wil heeft.
    De mensheid worstelt met vrijheid en moraal. Het gaat op en neer.
    Moord is iets dat de dieren niet kennen. Ze doden alleen andere rassen; iets wat demdns ook doet.
    Maar de mens kent ook het fenomeen moord: zowat de zwartste score op de meeste maraalscala's.

    ( Dat er zeer veel doden vallen bij natuurrampen , jah o.k. en dan ? Heeft hier niks mee te maken.
    Je hdbt nou eenmaal mdnsen die op verkeerde, domme plekken gaan wonen. Aan de voet van een modderberg; in de delta van de Ganges. Op de hellingen van een vulkaan. Onder de zeespiegel. Op een breuklijn van onderaardse schollen. ----->leeevens-gevaarlijk ! Het beste kun je wonen in : Ulestraten, Beek, Sittard, Berg en Terblijt, Vaals, Sittard, Amstenrade, Spaubeek etc. Daar zijn in nog geen miljoen jaren natuurrampen gebeurd. )

    Onze blogger reageert niet op het toenemende egoisme, de almaar groeiende kloof tussen de Habens un die Habennichts, de toenemende effectiviteit van moordwapens, en de globalisering van haat, afgunst en godsdienstwaanzin in de grote/kleine mensenwereld. Hij zou DAT eens moeten extrapoleren, zoals hij dat bij zo vele andere onderwerpen doet : bevolkingsgroei en -krimp etc.
    Heeft de komst van Jezus, namens onze Schepper, eigenlijk wel iets geholpen de afgelopen 2 millen-nia ? Helaas : niks. A. De maandagfouten zijn niet hersteld. B. De mondiale zeer verbreide en zeer hardnekkige zonde van het EGOISME is niet verminderd, maar groeit als kool. Helaas. Waar eidigt dat ? In een grote kladderadatch, une fatale Bordelle saignante. Une Apocalypse ! Het falen van Jezus' Goddelijke, te late , sneue boodschap. Het hellevuur is veelvuldig en bijna overal op aarde NU al te zien. Maar t.z.t. zal het globaal zijn; 10 x de som van 1e en 2e WO ! 20 x de Rode KMER, 40 x Hutsi-Tutsi, 50 maal ISIS ! 100 x Holocaust, 400 x Gaza-strip . Deze extrapolatie zit er kennelijk gewoon, naturnotwendig, ingebakken .... Door wie ? Door de schepper. Maar die zal de schuld wel geven aan die duvelse, ongehoorzame Eva ........
    M.a.w. het loopt fout af. Robotisering zal niks helpen; maar alleen versnellen.
    Dus mensen van deze noodlottige, vrije, planeet: kom tot inkeer, luister naar Franciscus, stop Isis, stop A. P. te M. , stop de dwingelandij van de US, vernietig alle A en N bommen, sloop alle vliegdek-schepen, investeer in onderwijs voor iedereen, verdeel het mondiale voedsel op een faire manier, maak een einde aan het genitaal verminken van jonge mensen, roei oneerlijkheid en corruptie uit, vernietig alle poppy-velden in Afganistan en Colombia, bevorder Fair Trade, versterk de VN , richt een Wereldregering op & een heuse Wereldpolitiemacht, bevorder de Laicite, en promoot - universeel- de beginselen van de grootste van alle Revoluties : Raison, Liberte, Egalite en Fraternite. Dat kan dan een voorzichtige poging zijn om de totale ondergang van de mensheid te voorkomen. En lukt dat niet, dan krijgen we weer die hele mooie Dierentuin terug die we hadden voor de 6e dag. De spectaculairste Zoo-ever-seen . Een wereld zonder zonden !!

    BeantwoordenVerwijderen