Totaal aantal pageviews

woensdag 6 augustus 2014

DIE WONDERLIJKE KABOUTER QATAR

kijkje van grotere hoogte

Het is een van de Arabische Emiraten, met het enorme Saoudi-Arabië in de rug en tegenover Iran. Niet ver ook van de grote olie-Straat van Ormoez. A very strategic position! 
Zo’n 11.000 km2 oppervlak; zo groot als Corsica. Bevolking 2,3 miljoen, waarvan 80% immigranten; veelal uit Zuid-Azië! De eigen bevolking is dus kleiner dan die van Luxemburg.. BBP 213 miljard dollar,  per kop 75.000 euro.. En uiteraard soennitisch; net als zijn buren, maar dan wel een vorm die niet lijkt op dat oer-conservatieve wahabitische van de saoudi's. Men kiest hier voor "open en modern" qua type islam en draagt dat ook uit in moslimlanden in de regio.


gas is great stuff!
Groei 5,5%, Staatsschuld 31%, inflatie 3,1%... Gasreserves 25 miljard m3: de 3e reserve op de wereld… Olie: 1,5 miljoen barrel /dag waarvan veel naar Japan gaat (het grootste exportland!).
En de VS plus Frankrijk en Duitsland zijn dé (luxe en de wapen) exporteurs voor dit zo puissant rijke mini-landje. Dat zowel bewondering alsook afkeer oproept. Omdat het zijn rijkdom niet stil beleeft, maar  luidruchtig etaleert. Omdat het ook onze rijkdom en kennis voor morgen hard nodig heeft..
 
Al-Jaziraa (het eiland)

  
 
  
Bevriend met Frankrijk en de VS
 
Frankrijk kent Qatar van vele investeringen in hun land zoals: PSG Paris, 12% van Lagardère, 7% van Vinci, 5% van Veolia, 3% van Total, 3% van Vivendi… en 1% van LVMH. Ook EADS-Airbus zit in deze rij. Meestal investeerde QIA: de Qatar Investment Authority met zijn grote berg oliegeld. Vele mooie hotels zijn ook al aangekocht en samen met Parijs heeft men zelfs een investeringsfonds voor de franse banlieu’s: voor kansarme jongeren. Frankrijk levert ook 75% van het militaire materieel hier en Parijs hoopt nu vurig op de aankoop van 36 rafales. Qatar zou de eerste klant zijn…. Net voor India?



the Woods of Qatar!
maximale luxe













flatje? 5 miljoen dollar..



Qatar draait dus voor 80% op zijn gas (na Iran en Rusland is het 3e  gas-gigant),
 dus moet het ook, voor de toekomst, diversifiëren. Wat gebeurt via zijn plan Vision 2030. En daarbij horen goede partners: zeker als je niet op zeer goede voet verkeert met die saoudi’s. Dus wordt in Europa en vooral naar Parijs gekeken en natuurlijk wereld-wijd ook naar de VS. Die daar een grote basis houden naast… die van de fransen. Er bestaat dus zelfs een “onderlinge steunafspraak”… Qatari's volgen hun hogere opleidingen vaak in het westen: Frankrijk, de VS en UK zijn dan in. Er zijn ook de nodige vermogende westerlingen die chique appartementen kopen in Qatar. Het heeft zo iets van de positie van Monaco qua stijl, inkomensniveau, tolerantie en kosmopolitisme.  Een westerse exceptie op een arabisch schiereiland..



zondags ritje
Zie ook Aljazera in Doha, de enige internationale nieuws-zender in de Arabische wereld die ook uitzendt in het engels via satelliet. Met een uiterst moderne redactie met vele westerse journalisten. Wat zich ook ver houdt van openlijke islampropaganda zonder zijn achtergrond te verhullen. Zonder twijfel een opmerkelijk fenomeen dat zijn buurlanden ets westers toont en hun laat zien dat je moslim in westerse stijl kunt zijn… Want vergeet ook niet die miljoenen moslims die al leven in dat “moderne” westen!


 

De modernisten van het MO

Het kleine land heeft forse ambities: het wil het modernste islamland worden. In de soennitische regio van het MO en zeker die oer-conservatieve saoudi’s overtreffen. Daarom strooit het met geld bij de vechtende partijen in Syrië nu: het wil gewoon flink blijven meedoen en met alle bevriend blijven! Het verloor recent zijn vriendschap met Egypte, waar het Morsi en zijn Broederschap steunde. Nu deze ter dood is veroordeeld en Sissi er kwam zijn de saoudi’s weer de grootste (betalende) vrienden van Caïro.


First lady Qatar (met hoofddoek)
Qatar raakte ook stevig in diskrediet in zijn geldgeverij aan ISIS. Die nu zoveel afkeer oproepen, met hun gewelddadige optreden, in de hele wereld en ook bij vele islamieten. En natuurlijk is het land zeker geen vrienden met de sjiietenkampioen Iran.. 
Qatar speelt een complex spel met zijn regio en in de wereld, maar vanuit een kabouterspositie. Een schatrijke kabouter dus, die in moderniteit vooraan wil lopen en die zo ook respect wil verkrijgen in de westerse wereld, die het zeer bewondert. Het landje wil graag met iedereen vriend zijn, maar merkt dat dit een te simpele strategie is… Dus zoekt het nu weer troost in Parijs dat die qatari-money meer dan hard nodig heeft..
 
Geen bord van de conservatieven van de broederschap
Qatar lady in Spain


 

















Rijke bankier of ook bondgenoot?
 
OG collectie Qatar in Parijs
Qatar is een zoekende met veel centen midden in het MO in het hart van de olie+gas-regio. Een rijke bankier en een welvarende klant van en voor het westen.

beleggingen van Qatar








Voor sommige verarmen-de westerse landen ook een financieel reddingsvlotje. Net als de chinezen nemen de puissant rijken hier ook vele dure duitse auto's af, vele producten uit de franse luxe-industrie en ook.... vele (nog duurdere) wapens "Made in the West"..  Het is dus een grote klant en een steunplekje in die strategisch zo importante regio. Vanwege zijn energie maar nu zeker ook vanwege dat zo verstorende terrorisme, waar "reasonable" Qatar niet gek op is.

Qatar zoekt onze levensstijl met een islamsausje en wil graag rolmodel zijn voor de toekomst van “het moderne islamland”. Wat eerst Ankara nastreefde. 
Het bekvecht als een keffertje met de oerconservatieve en lelijke islam..

En het weet dat de olie en het gas eindig zijn en dat het via het westen zijn industriële diversificatie en volgende welvarende periode moet zeker stellen. Vooralsnog mikt het op de duurdere sport en toerisme, maar ook op culturele aantrekkelijkheid, waarbij het samenwerken met westerse culturele instellingen ook niet schuwt.



Op naar het WK-voetbal...
Een nog verwend land dat overleven wil maar niet goed weet hoe. En dat het westen ook als zijn verzekeringsbedrijf wil zien vanwege zijn uiterst kleine maat. Dat enkel de Moslimbroederschap ziet als een redelijk “moderne partner in zijn idee van de islam”. Waarin het met die Morsi in een onverwacht probleem terecht kwam.. En er dus nu strategisch redelijk verloren bij staat: zie zijn chaotische subsidiëring in Syrië… Waarbij het overigens niet zo heel ver weg is wat een aantal daar opererende westerse landen doen..

Arabische kunst
Maar Qatar is ook een MO-land waar de westerse levenswijze NIET categorisch wordt afgewezen; in tegendeel. Vergeleken met Turkije lijkt het of Qatar meer "westelijk" denkt dan dit land. Terwijl Ankara kandidaat EU-lid en Nato-lid is en onder Erdogan steeds meer afstand tot "ons" lijkt te nemen.

museum stijl Qatar
Gezien de huidige ontwrichting en radica-lisering in het MO, kun je Qatar een tragische kabouter noemen. Met een nogal onzekere positie op de lange termijn.. Qatar is natuurlijk geen Israël, maar er is toch een interessante analogie in positie te zien. Obama c.s. en ook Hollande kunnen dat uit ervaring bevestigen. Toch een schaars ankerpunt voor het westen in de nieuwe wereldorde? Dat nu vol schrik en ook afgrijzen ziet wat er in Gaza werd aangericht en wat ISIS uitvreet aan rottigheid in dat nieuwe kalifaat... Allemaal heel ver af van dat mooie moderne beeld van de elegante rijke... Die nu ook weet wat het betekent als je teveel met vuur speelt... En wat er kan gebeuren als je stouteriken lucifers geeft...

 


We verhuren die zon ook..
 9 augustus  2014

 






 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten