Totaal aantal pageviews

vrijdag 22 augustus 2014

ER IS EEN SOUK OM DE HOEK........




             EEN SOUK OM DE HOEK





DE SOUK LEVENDIG EN WAT MYSTERIEUS

Zó'n 5 minuutjes van hier is het een beetje Magrhabia en dan is een souk nooit ver. Souk of esouk of souq betekent allemaal "(arabische markt)". Meestal is die in de open lucht, maar je ziet die ook overdekt.

RARE SOUK!
MANNEN KOPEN VAAK  IN!












SPEL VAN LICHT, KLEUREN EN SCHADUW


De souks van Marakkech, Fez en Djerba kennen wij een beetje en zijn de moeite waard. De onze, de échte voor ons, is gevestigd niet ver van de Porte d'Aix in en om een vroeger parkeergarage. Binnen en buiten zit die met textiel en kledinghandel plus wat accessoires. In de wat chaotische gangetjes kun je zo'n 150 piepkleine winkeltjes vinden. Buiten is er veel groente, fruit, huishoudelijke artikelen en natuurlijk met terrasjes met muntthee, koffie en zoetigheden.



HOOFDINGANG VAN DE MARCHÉ DU SOLEIL (een binnen-souk)


Alle kleuren mensen: ook blank!
De oude straten met heiligennamen waar van alles te koop is en marktluiden te vinden zijn van diverse Afrikaanse kleuren. Wie goedkoop wil roken kan hier terecht: smokkel-sigaretten op elk hoekje.. OUTLETS van sigaretten contrabande uit de Sahelregio... Made in... China!Deze vroeger zeer katholieke volksbuurt is onherkenbaar. Straatna-men en gevels en oude gevelborden verklappen ons wat de geschiedenis weer eens deed..



Plaats voor een babbel en un thé à la menthe















Een van de soukhandelaren  is Suleiman uit Zuid-Algerije. Ik raakte al langer geleden met hem in gesprek, toen ik hem vloeiend engels hoorde spreken tegen een passant... Ik sprak hem aan en ik bleek het talenwonder van de souk te hebben gevonden. Hij spreekt naast moerstaal arabisch, natuurlijk frans, ook duits en nog engels. Zelfs een woordje nederlands komt er uit...

SULEIMAN IN ZIJN SOUK-WINKELTJE
Want Suleiman reisde veel in Europa en heeft ook op vele plekken vrouw en kids. Zijn duitse kids zag ik al eens ze waren uit Berlijn en zijn huwbare franse dochter zag ik in niqab. Dus was ook een babbel over zijn geloof niet ver weg..
Intussen praten we zeer open over van alles: de islam en de andere geloven, de oorlogen ook in MO en de spanningen in de Magrheb. Niets is taboe want we spreken in het engels met frans als hulptaal als het even vast loopt in engels. Suleiman is een bereid en open mens, maar ook zeer gelovig. Streng naar onze idee maar zeker niet fanaat en agressief. Hij is ook een vreedzaam iemand die hoopt op vrede.
We spreken ook veel over de geschiedenis van de regio aan de overkant van de Mare Nostrum. Hij kan mij veel vertellen en ook ik weet het nodige aan historie dat hem flink kan verrassen. Onze "souktalk"  is voor ons beiden prettig en we zijn altijd blijk als ik hem even opzoek in zijn stoffenwinkeltje op een van de hoeken in de overvolle souk.

Mijn pakkie van Suleiman uit de souk
Én, hij verkocht me zelfs wat en voor een vriendenprijs. U mag mijn "Mao-achtige vrije-tijd pakkie" dus hierbij zien. En Suleiman hield woord wat zijn prijs aangaat!











HEEL STILLE DEMONSTRANTEN


EEN CHAT OP ZIJN SOUKS



GEEN DAKTUIN MAAR EEN MUURTUIN








JURKJE? 10 euro of zo...



 





Office du  Souk-Tourisme?


 
PERSOONLIJK FOTOTHEEKJE















EVEN VOOR HET SUIKERFEEST


















Na de ramadan van een maand die hier in de hitte niet meevalt, komt het grote suikerfeest dan gewoon Aïd el Fitr heet.
Wij hebben na 40 dagen vasten en Goede Vrijdag het vrolijke Paasfeest. Ook een religieus getint familiefeest.
Men koopt in de ramadan 30% meer in: want dat eten ná zonsondergang is dan ook écht eten! In de familie met veel onderling bezoek. Geloof en familie staan in de ramadan centraal.


NIET ONZE SMAAK? WEL ZEER VROLIJK!











DE LOLLIGE ISLAM BESTAAT OOK!

















Na veel over buiten-souk,  nu wat beelden uit de overdekte binnen-souk, een vroegere parkeergarage die op onnavolgbare wijze werd omgetoverd. Zie de nix "met/zonder hoofdoek" , zie de wat slappe tijd ook want vele klanten zijn in "le bled".. Dus thuis in de Magrheb op het platteland bij de familie. Vakantietijd nu én net na de Ramadan.


IN DE SOUK LE SOLEIL

RUSTIG MOMENT IN SOUK  LE SOLEIL

MENUISERIE IN DE SOUK

ZONDER HOOFDOEK EN NIKS BESCHEIDEN!

 
En nu de moskeeën uit de buurt. Een bestaande met mooie kleine minaret waar later een grote moderne uitbreiding vóór werd gebouwd. Net als bij protestantse kerken is de moskee ook "zondagsschool = cultureel centrum". In Frankrijk in de vorm van een "Association".  De moskee is zeker in islamlanden maar een beperkt deel van het complex: vele m2's zijn voor de culturele activiteiten..


OUDE FABRIEK DE BUURMAN VAN DE MOSKEE

DE LATERE MODERNE VOORKANT V.D. MOSKEE










 
En nu de moskee in renovatie, die al even stil ligt omdat de centen er niet zijn.
Moslims zijn hier veelal arm, maar er zijn er ook steeds meer "ongelovig" en vanouds is een deel van hen nauwelijks nog kerkelijk.
Sommige zijn (afstammend van ) de socialisten/communisten uit de tijd direct na WOII. Die van de Koude Oorlog. Toen Moskou de invloed van het westen in Magrehb en MO aanpakte. En mensen daar "bekeerde tot het communisme/socialisme". Restanten zijn er overal nog: onder meer de Baath-partij in Syrië (Assad=vriend van Poetin) en die in Irak (vroeger Saddam). Het westen schrok daarvan en subsidieerde dus uitvoerig de Moslimbroederschap: want die kon die "ongelovigen tegenwerken". Een lijn die liep vanuit Hitler en zijn nazi-partij die in München met moslims samenwerkte en er zelfs een moskee liet bouwen. Ook was er een ss-onderdeel met moslims: bestrijders van de... zionisten. Paste best bij de Jodenhaat van de nazi's.
 
 
COLLECTE MOSKEE VOOR ALLAH!
GELOVEN IS DUS OOK HIER: BETALEN!
 
 
 
TENSLOTTE GEWOON NOG WAT POT-POURRI
 
 
OOK HIER: WIE SCHRIJFT DIE BLIJFT!
Frankrijk is een papierland en alles moet op schrift. Niet alle kunnen redelijk schrijven en sommige snappen ook niets van dat ambtelijke gedoe. Dus is er, -zoals vroeger bij ons ook-, werk voor de "beroeps-brievenschrijver" met "toelating"(= agrée). Ook vaak adviser in "van alles". De oude marabout is er dus ook in de stad Marseille...
 
 





MEER THEE EN MOSLIM-GRAFFITTI



HELAAS NIET IN ONZE SOUK!










DOEN DUS: BEZOEK DE SOUK!
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 




 








 

GAZA HEEFT MAAR EEN KLEINE PLEK HIER...

Leon de Marseille, 23 augustus 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten