Totaal aantal pageviews

woensdag 6 augustus 2014

MARSEILLE: OOK EEN SPIEGEL VAN ARMOEDE..






EEN SPIEGELBEELD  VAN ONZE WERELD



LUXUS SHOPPING TERRASSES DU PORT MARSEILLE

 
 
LA CANEBIÈRE: NO PARADISE VOOR MAMI
 
 Marseille is de oudste stad van Frankrijk, ook de tweede en ook de armste onder de grote steden. Wat alles van doen heeft met de massa-immigratie van tientallen jaren en de daaropvolgende massa-werkeloosheid van meer dan 25%. Hier vindt je families waarin drie of meer opvolgende generaties nooit of heel weinig hebben gewerkt. Families uit ghetto’s waar enkel huns gelijken wonen en jongeren die situatie als “normaal” leerden ervaren… En later opliepen tegen nogal wat discriminatie, criminaliteit en natuurlijk diploma-loosheid…

De jongsten van hen vindt je veelal in criminele en/of drugscircuits en de ouderen zie je op terrasjes in hun wijken, op bankjes op grasveldjes en op trottoirs hun miserabele leven uitleven..
De beelden die je op wandelingen door de stad ziet spreken voor zich.. Hier en daar vindt u teksten, die wat nadre details geven.

Hier moet aan worden toegevoegd, de snel groter wordende illegale immigratie. Ziehier een frans persbericht va 4 augustus j.l.:



"In Italië kwamen op één dag 1300 vluchtelingen aan van 8 nationaliteiten. In totaal nu voor 2014: 62.000. Het jaar 2013 gaf voor de zelfde periode 4300... Ongeveer 31% kwam en 17% was vertrokken uit Syrië. Op 5700 opgepakte immigranten werden er 57 in procedure genomen; de rest is losgelaten. In Calais (Fr.) zijn zeer regelmatig grote vechtpartijen waaraan 300 mensen deelnemen. Veelal in een oude chemische fabriek (ex-Tioxyde) waar men de beurt afwacht. De laatste rel leverde 30 gewonden op". ..


Ik laat commentaar verder weg: iedereen kan snappen wat er aan het gebeuren is! En de overheden? Ze staan machteloos. Wie zij er ooit: "Ach, dat is de "ver van mijn bed-show?"




Zie hierna, de knettergekke mix van wereld-extremen in deze stad op de grens van diverse wereldregio's. En onderga een beetje wat hier dagelijks aanbod is. Niet voor iedereen: je moet er wat voor doen en je begeven in de mini-ghetto's van deze stad. Die zijn saldo-positie van de Europese immigratiepolitiek met gelatenheid draagt.

 
 

 
 
 





Discreet bedelen: Ramadan








Dierenvriendin


Aandelen, drank en vrouwen?
bang voor beroving?


 





Ook de europese armen verzamelen zich hier onder de zon: er worden maandelijks wel twee Roemenen-kampjes opgeruimd. Dan verspreiden zij zich weer over de stad, en de cyclus is weer rond. Spiegel van een falend europees rom-beleid....



.
 











Er woeden grote oorlogen in het MO en Afrika. Vele vluchten om hun leven te redden en worden niet erkend. Ze gaan op zwerftocht door Europa om uitwijzing te voorkomen. En landen vaak onder de zon van Marseille. We zien hun bedden in de openlucht, hun wasbeurten bij de fonteintjes en hun bedelende handen in de stad... Nette mensen, vluchtten voor een zekere dood en eindigen als straatbewoner in het rijke deel van de wereld....





















































Wennen doet het nooit, enkel de verbazing slijt weg. De wereld die er altijd was maar die we met succes buiten onze regio konden houden, dringt nu onhoudbaar onze leefruimte binnen. Wat je vroeger in de sloppen die favela's heten of de subtowns van New Delhi als toerist "mocht gaan begapen" is nu onderdeel van ons straatbeeld.
Onderwijl gaat de stad fervent door met zijn grote vernieuwing en richt zich steeds sterker op toeristen. Waarbij de rijkere de voorkeur krijgen via de expansie van de cruise-industrie. Sommen over dagbesteding per type toerist staan in onze kranten. En we gooien af en toe een euro in een pet of een blikje van een bedelende medemens met tienduizend kilometer op zijn teller.


Hoe dit alles in de hoofden van deze armen beklijft laat zich enkel raden. Niemand weet het want met hun praten is "not done". Daarvoor zijn de hulpdiensten die de ontmoeting vaak aangaan op het moment dat dingen helemaal uit de hand liepen. En dan verdwijnt er weer een uit ons blikveld en er komen er tien voor terug...
Allemaal bekende stuff maar niemand wil nadenken over wat de accumulatie op termijn betekent. We houden ons, in grote luxe en vrede, bezig met een der grootste "vluchten vooruit" van de mensheid.


BONNE NUIT LES VOISINS!



9 augustus 2014










Geen opmerkingen:

Een reactie posten