Totaal aantal pageviews

vrijdag 15 februari 2013

ALLEDAAGS UIT MARSEILLE EN DE MIDI



DE NIEUWE BURGEMEESTER VAN MARSEILLE
Hier wordt een burgervader verkozen zoals dat hoort en dat in Nederland maar door één partij een goed idee wordt gevonden. Nu hebben we al vele jaren onze oude aardige vos Mr, Gaudin, al een eindje in de zeventig, vroeger geschiedenisleraar en dat kun je echt nog aan hem merken. Dat bedoel ik in positieve zin!

Hij weet niet of hij nog een rondje wil meedoen, zegt hij, gevaarlijk lachend. Want hij is nog populair zat, deze gezellige, maar ook keiharde politicus, van groot gewicht. En dat in beide opzichten. Hij is, zegt hij, getrouwd met Marseille want Mevr. Gaudin is er niet. Hij had jaren een echte rechterhand, ene Mr. Muselier, die apotheker was van origine. Hij gooide hoge ogen maar stopte, nadat hij niet de job kreeg van “baas van MPM”. Dat is de club van samenwerkende gemeenten Marseille en omgeving, waar nu ene Caselli (PS) neerdaalde. Gaudin en Muselier zijn beide rechtse (katholieke) politici en dat in het ook knalrode Marseille.. Een pikante situatie dus. Nu gaat het ons dus weer overkomen: die enerverende verkiezing van de volgende burgervader!

Caselli  (PS-MPM) is natuurlijk kandidaat en ook nog een burgervader van een arrondissement ene Menucci (ook PS). Maar hij ligt “thuis” niet meer zo lekker.. Dan is er ook nog Samia Ghali die wel eens onaardig “guerini girl” wordt genoemd. Naar de in diskrediet gevallen Guerini, de president van de region, die in kwade zaken lijkt  verwikkeld te zijn. Hij kwam zelfs recent nog in het hospitaal met problemen: stress zonder twijfel..  Ghani is van Algerijnse en arme kom-af en ze is ook mooi. Ze maakte binnen de PS een grote carrière. Dan hebben we ook nog, naast al deze PS-ers, Guy Teissier een UMP-er, ook burgervader van een arrondissement,  die niet erg populair is. Dus is het “tijd voor een echte derde man” zei de vertrokken Mr. Muselier en hij zou wel eens Bernard Tapie kunnen bedoelen! Die nu weer hier in de buurt woont en die lokale kranten kocht van zijn miljoenen. Hij was DE grote Marseillaan vele jaren terug: baas van Adidas en ook OM. Maar hij viel in ongenade binnen de PS… Hij moest zelfs even in de bak voor fraude met zijn bedrijf, ging daarna naar Parijs, werd daar ook toneelspeler en dus nu weer krantenman. Hij won het giga-proces tegen de bank LCL (toen een staatsbank), maar wel via een “arrangement”. Dus met “mediation”. Het gebeurde onder Sarkozy via een club van wijze mannen… Hij kwam er uit met honderden miljoenen op zak. Tot grote woede van “nieuw” links! Mede daardoor werd hij rechtser en vele denken dat hij gaat echt mee doen. Dan wordt het hier pas echt spannend dat is zeker! Suspense dus!

DE RAPPE "REPPER"

Hij vond het een fraai idee als clip bij zijn nieuwste rapsong en nodigde fans uit om mee te helpen. Zijn plan was om een filmpje te maken, waarop een trein zou worden gestopt op ludieke wijze! Zoals je in het wilde westen ook een trein stopte maar nu dan wel zonder geweld natuurlijk. Dus organiseerde iemand wat toortsen voor hem, die de SNCF gebruikt om losgeslagen treinen (waarmee de communicatie is verbroken dus) tot stoppen te kunnen brengen om een ongeluk te voorkomen…. Hier begint u al, met mij, zich wat af te vragen niet? Hoe kom je aan deze “officiële balises”? De rapper uit de buurt Air Bel, een moeilijke buurt natuurlijk, had om rendez-vous gevraagd 's avonds ergens langs de TGV-lijn Marseille-Nice en enkele honderden meters na het station Saint Charles. En hij kreeg een enorme lading enthousiaste jongeren op die plek, terwijl enkelen de toortsen al hadden ontstoken: want er kwam een TGV aan… De conducteur had geen keus en hij stopte… maar opende gelukkig niet de deuren! Want de veel te grote groep jongeren raakte wat té enthousiast en deed veel angst ontstaan in de trein. Immers, er was een week of twee gelden een TER-trein ook gestopt met dwang en daarin waren de passagiers echt beroofd! U begrijpt het al; het liep op z’n Marseillaans daverend uit de hand en al gauw stond er een ferme groep CRS-sers (oproerpolitie), die uit de vluchtende jongeren zo’n 10 personen arresteerde.
De media waren er meteen mee weggelopen: want de passagiers van de trein wisten het natuurlijk het beste. Die vertelden dat ze op een haar na waren overvallen door wilde jongeren.. Marseille schrok zich een hoedje, tot de prefect liet weten dat het een “uit de hand gelopen jongeren-ideetje betrof”. Wat nu nog 50% niet wenst te geloven natuurlijk! De video lijkt mislukt, of, nou net niet? De rapper Naps kreeg een aanklacht aan zijn broek maar ook een dot gratis publiciteit voor zijn rap. En de culturele hoofdstad van Europa was er ook niet blij mee, want de internationale pers ging er ook mee aan de haal.. Op de eeuwig foute manier. Dus zit u straks in de TGV en u ziet rappende jeugd om uw gestrande trein: get out and dance with them! Al begrijp ik dat u mijn advies was voorzichtig zult opvolgen… Creativiteit en werkelijkheid staan natuurlijk altijd op gespannen voet met elkaar… dus moeten we gewoon een beetje ouderwets voorzichtig blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten