Totaal aantal pageviews

vrijdag 15 februari 2013

ALLEDAAGS OVER MP2013: DE VILLA MÉDITERRANÉE



Het heette hier ooit het CeRem, u kent mogelijk ook de voorliefde van de Fransen voor afkortingen, maar de nieuwe naam bevalt ons veel beter: Villa Mediterranée. Het wordt een prachtig centrum voor “ontmoetingen en uitwisselingen in verband met de Middellandse Zee”  zie straks de eerste programmering. En los van de geplande activiteiten: het gebouw in de vorm van de letter C, (maar dan een C in drie rechte lijnstukjes opgebouwd), is een waar kunststuk van architectuur. Het staat, diep onder de zeespiegel (de zee spoelt om het gebouw heen!), op zijn basis. Die “basis” is dus de onderkant van die wat vierkante letter C. En het bovenste deel van de C, steekt horizontaal liefst 40 meter (enkel aan een kant ondersteund!) vrij in de luchten uit… De “basis” van de C zit liefst 19 meter onder de zeespiegel. Het gebouw vereiste  een indrukwekkende staalconstructie (die later met betonnen platen werd bekleed), en die woog liefst 3500 ton. De “vrijhangende oversteek” is de langste van zijn soort in Europa! Elke architect likt er zijn vingers bij af…  

Dit is het huzarenstukje van de Milanese architect Stefano Bouri die zijn schepping ook bedacht met 10.000 m2 oppervlak. Daartoe behoort een fraai amfitheater op 14 meter onder de (echte!) zeespiegel waar 400 bezoekers in kunnen. Voor conferenties, concerten, schouwspelen , exposities en films. Als ze omhoog kijken zien ze de zee door de koepels in het plafond. Op niveau -2, ook onder het zeewater,  vindt u een agora van 2000 m2 voor een permanente expositie. In totaal 3600 m2 zit dus onder water hier. In de half vrijhangende poot van de C is de niet-permanente expo-ruimte, met zijn adembenemend panorama op de rade van Marseille met de Frioul eilanden, de kathedraal de Grand Major en de Panier (de oudste buurt van de stad). En het is ook de trotse buurman van het museum het MuCem (wat verhaalt over alle beschavingen rond de Mare Nostrum) met zijn zeer aparte muren die deels zeewier-achtig zijn en deels blauwglazig. Een schepping van de marseillaanse architect Rudi Ciotti met ook veel pikante ideeën..  

Natuurlijk is de Villa (samen met het Mucem) ook een voorbeeld van “groene technologie”. De gevels van de Villa zijn dubbel isolerend en de warmte wordt met een warmtepomp gewonnen uit het vele zeewater..


De thema’s van de expo’s zijn al enkele jaren in voorbereiding. Wetenschappers beginnen en die worden dan voor de vormgeving geholpen door een filmregisseur, een romanschrijver en een journalist. Want er komt ook, modern als men is, veel beeld en geluid aan te pas. In de 2e helft van 2013 is er, in de onderzeese agora, een eerste expo over de menselijke mobiliteit denkend aan de handelaren, maar ook in virtuele zin.. De tweede expositie daar behandelt het grote historische verhaal van de Mare Nostrum. Gelijktijdig is er in “het hangende deel van de C” dat hier porte-à-faux heet, eerst een audiovisuele “tocht” waarin de regisseur Régis Sauder het woord geeft aan de jeugd rond de Middellandse Zee. Die dan nadenkt over klimaatverandering en biodiversiteit.  Daarna komt de expo over de mooie kleurige diepten der zee, die wat meer gericht op de jongere kinderen. Omdat dit moois nu door veel menselijke activiteit worden bedreigd.

Na 3 jaar bouwen kan de hele wereld ook ín deze Villa; nu is hij voor de gewone burger (na een eerste bezoek binnen, tijdens de afwerking), nog enkel van buitenaf te bewonderen. Zie daarvoor de foto’s hierbij. De auteur komt dagelijks en dat al ruim twee jaar, op de fiets naar de Villa en de buurman het MUCEM kijken. En ontmoette steeds meer mensen, die door publicaties waren getipt over de prachtige idee, die Marseille aan het vormgeven was. Iedereen die ik sprak, vaak architecten en historici, waren verrukt van wat ze zagen en van het concept…

In 2014 is het centrale thema: de Mare Nostrum en de media inclusief het vraagstuk van de vrede… En zeg nu zelf: actueler en meer intrigerend kan het bijna niet, met Syrië, Israël en buren en hun problemen met vrede en oorlog.
Omdat geen verhaal of foto alleen vermag de emoties op te roepen die het geheel van Villa, museum Mucem en omgeving in een mens doen opkomen, is er maar een goed advies. Kom zo snel mogelijk naar Marseille om alles met eigen ogen te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten