Totaal aantal pageviews

zaterdag 9 februari 2013

ALLEDAAGS OVER MARSEILLE EN MP2013



DE BEESTENBENDE VAN MARSEILLE

Ja, er is soms wel wat verkeerd met de reputatie van deze zo spannende stad. Maar daar lijkt toch niet de inspiratie uit voort te komen van hen die het hele centrum vol hebben gezet met lollige beesten op (bijna) ware grootte! Nee, zij wisten dat Marseille half 19e eeuw trots was op zijn echte Zoo in het Parc Longchamp. In de fraaie tuin van het Palais Longchamp dus, dat ons herinnert aan de drinkwatervoorzienig van de stad. Want daar staan nu nog enkele kooien van deze Zoo, die ooit roemloos en failliet ten onder ging. Om een echte Zoo te herbeginnen ontbraken vooralsnog de middelen: maar dat hield deze creatieve stad niet tegen. Er werden een paar dozijnen (wilde) beesten gemaakt in fraaie kleuren en met vriendelijke uitstraling. Op de foto’s ziet u er enkele van die je nu in het centrum overal tegen komt. Bij het Sofitel staat een hert op zijn kop, op zijn zeer uitgebreide gewei dus, dat ietwat in de war raakte! Voor de Mairie staan twee pikzwarte leeuwen op stelten en in de Vieux Port staan onder meer een olifant, een giraffe en een rhino te prijken. Deze is de auteur echt het allerliefste!  Ze zijn een feest voor kinderen en volwassenen en iedereen laat zich naast of op zo’n beest fotograferen. Het idee is een succes en dat als aanloop naar een volgende verrassing: deze beesten ( “les fauves”) worden binnenkort in de fraai gerestaureerde kooien van Parc Longchamp geplaatst! Waar ze niet gevoederd mogen worden natuurlijk. Zie wat foto’s van de kooien en hun standplaats. Deze stad heeft iets speciaals met giraffen: we kenden al Safara van plaatstaal en met haar jong (en haut de la Canebière) waarvan de holle buik dient als boekenruilplek…  Zij blijft vooralsnog op die plek, tenzij ze heimwee zou krijgen naar haar clan. Die zijn intrek nam in het oude Giraffenhuisje in het park. In zijn hoedanigheid vlot te herkennen aan de witte koepel op het dak die vereist is vanwege die lange nekken…
De Marseillanen zullen verrukt zijn van die gevulde kooien in Parc Longchamp in maart; zeker weten. Maar of ze het wel eens zullen zijn met het verdwijnen van hun fauves uit het centrum moet worden betwijfeld. Daarom is te vrezen dat het een echte beestenbende gaat worden in deze stad. MP2013 krijgt zo toch nog een bestiaal accentje en ook daar zijn we blij mee. En voor hen die er vluchtelingen in zien: wees niet ongerust ze zijn allemaal “Made in France”! Wilt u ze bij een bezoek ook bewonderen? Ga dan naar Paviljon M naast de Mairie en vraag hoe dat het beste kan. Wie weet krijgt u een echte “benevole” toegewezen die u er heen brengt en die u zal vermaken met nog meer beestachtige verhalen!

EEN UITSTAPJE VOL CULTUUR, ARCHITECTUUR EN BESCHAVING

Als u komt moet u absoluut de tocht maken langs onze nieuwe gebouwen met hun verrassende architectuur. Begin voor de stokoude kerk Saint Laurent en neem “het luchtpaadje” (de zwarte personenbrug) die u brengt naar de Italiaanse tuin en zijn exposities in het oude Fort Saint Jean  en geniet van mooi groen en een veelbelovend panorama. Ga na de koffie of pastis weer over zo’n luchtpad van vele meters hoog over de Mare Nostrum naar het dak van het museum dat MUCEM heet en kijk onder het lopen naar het prachtige decor: naar de Villa Mediterranée die op één ferme poot staand, in de Middellandse Zee, een hele expositie overeind houdt. Kijk over het water naar de enorme ferries die wachten op vertrek naar Corsica, de Maghreb en Sardinië  waarbij ze langs de Digue du Large varen naar open zee. Zie de neo-byzantijnse kathedraal Le Grand Major geheten en daarbij kijkt u over het nieuwe museum Regard de Provence dat een collectie huisvest van cultuurgoed over de Provence. U nadert nu het dak van het MUCEM dat gevuld is met exposities etc. over de beschavingen rond de Mare Nostrum: de onze en zijn zusters van rond het oude water. Uw panorama verwijdt zich en u ziet ver weg de blauw-zwarte  120 meter hoge, toren van de reder CMA-CMG en uw blik reist daarbij over de immense hangar  die nu J1 heet. Het kunstzinnige actiecentrum van MP2013. Met zijn zeer bijzondere expositie over de beroemde steden van toen en nu rond de Mare die we alle kennen. Ook uit de Griekse en Romeinse escapades duizenden jaren geleden. U wordt er geconfronteerd met lang geleden en met vandaag, verpakt in echte zeecontainers, en de wijze waarop men beide verbindt, zal u ontroeren. U bent nu rijp voor een wandeling vanaf het MUCEM-dak, buiten over de hangende trappen naar beneden, langs de ramen naar de immense esplanade. Vanwaar u de nieuwe Boulevard du Littoral neemt om langs de oude Hausmanngebouwen, onder langs de Major en de hangar J1 op te trekken naar de Place de la Joliette met zijn fameuze geheel opgeknapte Docks. In 2014 zult er tegenover Les Terrasses du Port vinden wat nu in aanbouw is. Met zijn 160 winkels, zijn restaurants en hotels en zijn terrassen aan de zee. Neem nog een drankje op een van de terrasjes van de Place de la Joliette en bekijk de Docks van de buitenkant met zijn prachtige redersgebouw, dat er ook al monumentaal, aan vast kleeft. Heeft u nu nog energie over dan loop om naar het nieuwe museum FRAC genaamd, -ook al zo’n “merveille” van architectuur-, dat u verrast met zijn exposities van contemporaine kunst.   
U heeft uw vuurdoop gehad en het is pas een begin. Vele attracties wachten u nog waaronder Palais Longchamp, La Bourse, het kunstcentrum Le Friche, de basiliek Notre Dame de la Garde op haar hoge top en het uitzicht vanaf Le Pharo over de Vieux Port en de hierboven genoemde gebouwen en dijken. Marseille is weer opgestaan en trekt nu al enorme aantallen nieuwsgierigen. Die geheel verward over de spanning die ze ervaren tussen een (karikaturale) reputatie en een splendide werkelijkheid, huiswaarts keren en dat ook in stille bewondering.

1 opmerking: