Totaal aantal pageviews

zaterdag 27 juli 2019

ZO VOELT DUS EEN CANICULE..

We kennen de uitdrukking "hondenweer"  en mogelijk weet u dat in het latijn een hond "canus" heet.
Vandaar "cani-cule" denk ik, maar ik geef u geen garantie!. 
    Men beloofde ons 5 hete dagen met de laatste twee op +36 graden.. Zou die weerman weten dat onze lichaamstemperatuur 37 graden is en dat dus onze airconditioning op de top moet gaan draaien?
    We zijn intussen wel wat gewend maar nu komt de echte test. Ik beloof u te berichten hoe het voelde en ging...   Tenminste als we niet gesmolten zijn..
    De nabijheid van de Mare Nostrum zal ons weer moeten redden voor oververhitting al moet je er nu niet spontaan inspringen. De waterkwaliteit bij een miljoenenstad is nooit al te best en Marseille is geen uitzondering.. Dus blijft het bij "naar het frisse water kijken"...
   Net,- buiten lopend-, viel me op dat er geen hond te zien was! Die hebben hun lesje geleerd: blijf in je hok en verroer je niet..
   Onze vroegere buren (met wortels in Marokko: beide rond 30 jr) ) en hun twee kids waren op bezoek in hun vroegere appartement, dat even onbewoond was. We trokken als vanouds samen op en genoten van hun twee kids, Maria en Bahyia een leuk stel.. We hadden een heel leuk weekend: op het strand, eten in town, winkelend in koele winkelcentra etc.
   We zijn blij met hun, we voelen ons al jaren nauw verbonden. We waren ook met hun bij hun hele familie in Z-Marokko: een gastvrijheid zonder grenzen met kado's (!) als je vertrekt..
   We weten dat zij bij ons nooit iets van "die terughoudendheid voelden":  wij zijn nul racistisch opgevoed. Als ze je vertellen hoe anders dat vaak verliep voor hun, schaam je je voor onze witte medemensen! Ja, we weten dat het tegenwoordig ook "omgekeerd" bestaat helaas..
    De mensen om ons heen zien twee witte +75-ers rondsjouwen met twee 30-ers met hun kleine kids en we worden vaker echt "bestudeerd"! Vele snappen het niet..  Tja de Heer heeft nu eenmaal vele soorten kostgangers!

   De 1e dag van de hittegolf voelde al om 6 uur dodelijk zwaar: dus vluchten op het grote water was een must: dit was echt. De tweede dag was zo mogelijk nog zwaarder... bewateren dus maar weer.. Om 6 uur was de lucht zwaar te ademen maar moedig stapte ik in de metro om naar de apotheek te gaan. Want het leven moet doorgaan ook in de canicule. Het werd echt moeilijk, maar op vrijdag werd het later op de dag wat frisser en zaterdag werd de dag van de verlossing en dat was  vroeg in de ochtend voelbaar..

   Hier stopte het kwik bij 36 graadjes maar noordelijker werden de 42 graden breed gehaald in Frankrijk en in Gilzerijen (Ned.) zou het zelfs 41 zijn geweest! Rampologen voorspellen in de toekomst vaker canicules en het krioelt in de Franse media van de adviezen om dat te overleven..

   We mogen verwachten dat er een nieuwe industrie komt die "de canicule-markt gaat bewerken". Ik denk er over even mee te doen en zal u binnenkort wat diensten en producten aanbieden. Natuurlijk voor een vriendenprijsje! En natuurlijk zal het niet bij ijsjes eten blijven..

Groet uit de canicule van,

Leon de Marsilho, juli 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten