Totaal aantal pageviews

zondag 7 juli 2019

VROEGER WAS ALLES BETER!

De nostalgie heeft ons weer te pakken we zien in alle landen de politiek regelmatig wijzen "op het verleden dat zo goed was".  Het is een trucje om ons af te leiden en onze angsten wat te temperen.  Hoe groter de ontevredenheid hoe sterker die nostalgie, lijkt het..
 Macron wijst regelmatig op Frankrijk als "grande nation in de historie", Boris Johnson (mogelijk nieuwe Engelse premier) praat over "het grote zeevarende United Kingdom": Brittania ruled the waves.. In Frankrijk praat de minister van landbouw graag over " de landbouw van onze grootouders" . Erdogan praat over het Ottomaanse Rijk, Poetin over het Rusland van de grote Catherina.. Het lijkt nu in alle landen van India China tot Rusland dé manier van politiek bedrijven.. 
  Terwijl objectief gezien veel beter gaat dan vroeger is zelfs Trump niet meer in staat dat te zien en keert ook hij zich naar het verleden.  Let's make America great again, zegt hij..
  De dreigende veroudering,  de zwakkere groei, de nieuwe technologie en het veranderende klimaat vergroten de onzekerheid en vele vrezen dat de politiek de nieuwe problemen niet aankan. Erdogan droomt van het Ottomaanse Rijk,  China toont een expo waar het koloniale westen er niet best af komt en zegt niets over Mao met zijn miljoenen doden..
  Nostos (wijzelf) en de algos (het lijden) komen samen... Nostalgie kan ook helpen repareren omdat het toont dat problemen ook kunnen opgelost worden.  Bij elke revival nu zien we het nationalisme winnen en ook nu zijn de complottheorieën niet van de lucht..
   Nostalgie is onze kuur tegen onze angst en onzekerheid en het hielp vaker. Maar het kan ook zeer remmend werken met verdere neergang als gevolg. Dat zien vele als ze naar Poetin kijken, die niet meer weet hoe hij het arme en onmoderne Rusland niet meer in beweging weet te krijgen..
   De tijden zijn onzeker en politici zoeken hoe ze energie kunnen mobiliseren om verder te komen: nu wordt dat gezocht in "het terugkijken naar vroegere roem en succes". Dat zal de geschiedschrijving ook geen goed gaan doen
   Als je 77 bent ben je ook een brok nostalgie, maar de jongeren om ons heen tonen ons dat het morgen gewoon alles door gaan zal. En ook beter dan eerder, want elke generatie lukte een omslag..

Leon de Marsilho, juli 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten