Zijn we nostalgisch aan het worden en denken we liever aan gisteren dan aan morgen? Ook al weet een kind dat vroeger vaak "ellende" betekende. Denk terug aan hongersnoden of de alles verzengende pest: daaraan stierf 50% van de Marseillanen rond 1720, binnen enkele weken. Is het fraaie, positieve idee van de Verlichting versleten of uitgewerkt?
Zie hoe politici als Trump en Boris Johnson zich van andere landen afwenden. Boris wil in oktober 2019 definitief uit de EU: Brexit, dat is zijn toekomstvisie..
De sociale media werden het terrein van nieuwe, obscure denkers, die de evolutie zien eindigen. Een Nobelprijswinnaar verliest het op vandaag van een handige populistische "denker op het internet. Kunnen wetenschappers het vertrouwen herwinnen dat ze ooit hadden? Te lang zaten ze stil in hun ivorentoren en lieten de ontwikkeling voor wat die was. Cambridge Analytica gaf populistische politici inzicht in hun kiezerspubliek, waardoor hun campagnes zeer goed scoorden.
Moeten we denken aan een Rabelais met zijn Pantagruel, een eeuw na de veroordeling van Gallileo, die de aarde om de zon zag draaien en niet andersom? Hij botste met de visie van de Kerk van Rome die het gewoon anders zag... en moest bakzeil halen..
Het geweten zonder wetenschap lijkt het (weer) te gaan winnen en uit ervaring weten we dat het geen panacee is.
Gaan we naar een periode van ultra radicale opvattingen, zoals we zien in Griekenland (Gouden Dageraad) en zie de Duitse AfD, de franse RN (Marine Le Pen) en de politieke beweging "De ware Finnen" (die op 25% kwam). Zie ook Santini in Italië, die de sfeer in de EU bederft samen met de Liga van het Noorden..
Politieke partijen zoeken naar populaire "zieners", maar vinden enkel "boosaardige zwartkijkers" als opvolgers van de afgedankte, foute elites van gisteren.
Er is maar een troost die de geschiedenis ons leerde: ze komen en... ze gaan weer ooit. Het zijn en blijven overgangsverschijnselen..
Leon de Marsilho, aug. 2019
..
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten