Totaal aantal pageviews

maandag 31 maart 2014

DIE NIEUWE “WIJZE-GEKKEN” VAN NEW SILICON VALLEY


Ik probeer al jaren een beetje een “trendwatcher” te spelen. Van der Werdegang van de wereld, van het dagelijkse leven van de medemensen en mezelf. Wat niks meevalt ondanks internet en zo. Want een rode draad
vinden in die tsunami's van informatie is het nieuwe probleem geworden. En wat “waar is en wat leugens zijn” is ook niet gemakkelijker te bepalen. Ofschoon je sneller dan ooit, -via allerlei achterdeuren-, van alles snel kan checken.
Maar het meest verwarrende en mooie tegelijk komt eigenlijk dagelijks uit al die nieuwe ontdekkingen. Die met elkaar interfereren, en zo tot totaal nieuwe mogelijkheden scheppen.
Daarom denken wij, gewonere stervelingen, dat die “geeks”, echt gek zijn geworden. Maar nee dus! Wij zijn achterlijk aan het worden, want de miljoenen experts die tegelijk overal ter wereld “zoeken, proberen en elkaar opjutten”, zijn in werkelijkheid ontdekkingsreizigers geworden. Die in nieuwe lagen in onze wereld ontdekken en nieuwe wegen,  en die er door verrukt worden. De “homo ludens” is nu aan zet, we leven in een wereld met miljoenen Leonardo’s. Daarbij
mogen natuurlijk de critici en de ongelovigen niet ontbreken. Want zonder hen is er ook geen bal aan.
U voelt zich te oud hiervoor? Wel dan moet u zeker verder lezen, want u kunt zelfs zorgen dat u 800 jaar wordt… En dan moet u dus nog iets van 700 jaren meedoen! 

Op bezoek bij de Singularity University
Vroeger waren er de “brainstorming” en de “challenger methode” om “creativiteit op te roepen” of te ontketenen.  Ik onderging zelfs ooit een “T-grouptraining”, waarbij blokkeringen in menselijke verhoudingen binnen een “arbeidsgroep” werden opgelost. Allemaal “trucs” om het creatieve potentieel van mensen en groepen dieper aan te boren. Maar dat is op vandaag niet meer voldoende: nu moet u op cursus op de Singularity University in Californië.
Deze “University” deed me terugdenken aan
ervaringen bij het Philips Nat(uurkundige) Lab(oratorium); zo heette de R&D-club van dit concern in Eindhoven in de 70-er jaren. Daar was het best lachen met die soms verstrooide, maar ook uiterst niet-conventionele collega’s. Daar vond je ook dé moppenclub van het concern, waar je teksten kon zien hangen als: “Philips-TV fl 500,- , mét bijl fl 525,-“. , of dit mopje kon aanhoren: ”Frits Philips is uit het raam van de 5e etage gevallen! Gelukkig is hij ongedeerd, want hij viel op de (onverkochte) voorraad”.  Een voorbeeld van een “crisismopje” uit die
dagen. Deze R&D-afdeling was de crossroads van “het buitengewone, de onafhankelijkheid en de creativiteit”. Ook de bakermat voor vele uitvindingen.  
In onze dagen zijn creativiteit en innovatie goud waard. Ze werden tot de motoren van onze groei. Daarom moest ooit ook deze Singularity University er komen. En dat kon enkel in Silicon Valley opbloeien. Op een half uur van San Francisco staat een stalen
gebouw. In 1933 stond dat op de USS Macon. Daarna was het een plek voor Navy Research. Het maar 1/7 van het oppervlak van Stanford, maar ook hier zijn de onderwerpen: robots, biotechno, nanotech, kunstmatige intelligentie etc. . Hun WIFI code is: 1.2.4.16.256. geheel in stijl in “machten van twee”.
In de ontvangsthal zie je de namen van cursisten, die bijna allemaal “C’s” waren:
CEO, CTO, CFO. Ze stonden ook alle in Forbes 500, als algemene, technische en financiële directeuren. De lijst van leerlingen is ook indrukwekkend en divers; wat hier natuurlijk passend is. Een greep: de oprichters van Fox en Linkedin, ene Buzz Aldrin (de astronaut) en ook de rapper Will-I-Am kwamen hier. Een bont stel. 

Peter Diamandis
Oprichter Peter Diamandis schreef het boek: “Het tijdperk van de overvloed”. En licht toe: “De chinezen waren in 1960 op 1/10 van de huidige rijkdom” en “Energie maken we straks van micro-algen; dan komt er per hectare en jaar, 25.000 liter olie af, in plaats van de huidige 45 liter via maïs”! Deze man komt uit de Bronx en studeerde op Harvard en MIT. En is vriend van Branson, Tata, Huffington en Musk. Allemaal mensen die vooral aan morgen denken in positieve zin. Hij raakte bevlogen na lezen van het boek: “Het bijzondere wordt de toekomst” van ene Ray Kurzweil. Die het Internet voorspelde, de ondergang van de Sovjet Unie en ook de kunstmatige intelligentie. En die ook zei: “Duizend jaar geleden leefde de mens gemiddeld ca 20 jaar; 200 jaar geleden werd dat 37. In 2129 zal een van de twee baby's die worden geboren eeuwig leven. Dan kunnen we “ons lichaam herprogrammeren, organen klonen en app’s downloaden in onze hersens”.
Hij richtte samen met Diamandis de Singularity University op en is nu directeur bij Google… Waar hij recent zei: “Google wil de dood.. van de dood!” Dat was zelfs daar een goede “inswinger”.
U kunt hier 10 weken op cursus voor 29.500 dollar. Een zeven dagen “speedcursus”, kost u 12.000 groene flappen. Uw pauze, -na de tofu bio lunch-, bestaat uit wat tennis (met een racket dat via 3D is geprint) gevolgd door een video-game met een speciaal videomasker op. Om u heen discussiëren cursisten met een colaatje over de aardopwarming, etc. . U wordt dus even  “ondergedompeld in morgen”. Never a dull moment, hier dus.

Een verzameling rare “op niets en op alles lijkende” profs
De profs hier zijn merkwaardige mensen die door niets geremd worden.
Prof Avi Reichental is expert in nanotechnologie en numeriek fabriceren. Hij is baas van 3D-systems en denkt veel na over fabriceren van spullen en over voeding in de ruimte.
Robin Farmanfarmanaian, een dame, denkt na over onze gezondheid, Zij weet dat we binnenkort alle lichaams(onder)delen zelf kunnen 3D-printen. 
Neil Jacobstein denkt na over kunstmatige intelligentie. Hij weet dat uw smartphone in 2045 slimmer is dan uzelf én ook meer kan dan 1 miljard mensen tegelijk kunnen! Immers, de Wet van Moore geldt nog steeds, zegt hij. Dus: “Elke 18 maanden verdubbelt de snelheid van de microprocessor”!
Prof Raymond McCauley is biotechnoloog en bio-informaticus. Hij is gespecialiseerd in “do it yourself gezondheidszorg”. Want U ontwerpt (en produceert) straks ook al uw medicamenten zelf. Dus: dag ome dokter! Hij installeerde ook de “biohacker space” in San Fr. waar het motto is: “Neem uw eigen toekomst in uw handen”. Dat meent hij echt, want hij eet nu 150 vitamines per dag en beweert 800 jaar te gaan worden! Als hij niet onder die auto-zonder-chauffeur van Google komt natuurlijk!
Ene Moffet Field gaat de landbouw veranderen, met zijn project “Glowing Plant”.
Dat onder meer inhoudt dat planten licht gaan geven via genetische aanpassing. Om zo supersnel te  groeien. Ook hoort u hem praten over het 10-jarige huwelijk op contract, de toekomst van de religies of over uw tweede carrière vanaf uw 75e  jaar…

Is het puur circus of is het ook serieus?
Moet je op vandaag concluderen dat we snel bij de bionische mens zullen aankomen? Nu “Not Impossible Labs” in Californië, met zijn 3D-printers, hulpmiddelen print van 75 dollar per stuk voor de vele geamputeerde in Zuid-Soedan? Nadat deze firma, -in de  universiteit van Boedapest in 2013-, voor een duizendtal mensen, een mooie blonde dame liet rondlopen, die dat niet meer kon, als gevolg  van  een ski-ongeluk. Ze deed dat daar vlotjes met behulp van een “exoskelet”:
een extern neurologisch-elektronisch bediend kunst-skelet.
“Om de toekomst te begrijpen is het onvoldoende te denken via het model van de wereld van gisteren”, zegt een wat wanhopige Franse geleerde. Die schrok van het heersende onbegrip in zijn land over die enorme technologische acceleratie. Enkel daarmee kan de grote massawerkeloosheid worden overwonnen, weet hij. Dus hij ging met zijn collega’s naar Spanje, haalde 50 miljoen op en gaat daar nu 50 start-ups mee helpen. Waaronder Getaround: een bedrijf dat autoverhuur organiseert voor privé-auto bezitters. Maar ook: Made in Space een bedrijf dat 3D-printen in de ruimte gaat doen. En ook: Modern Meadow, dat steaks wil gaan maken zonder dat je er dieren voor hoeft “vet te mesten”. De sponsors zijn Coca Cola, Lowe en Unicef…
Tja, verandert u nu wat van opinie? Of moet u eerst die héle lijst van duizenden van dit soort bedrijven en initiatieven zien, voor u gelooft dat we echt zijn aangekomen “in andere tijden”?  Waarin de creativiteit van de mens nu pas écht zal worden aangeboord?

U houdt niet zo van een gekkenhuis?
Door wat toevallen in het leven, moest ik wat vaker dan andere, enkele medemensen opzoeken in diverse psychiatrische inrichtingen. Omdat ze door zichzelf, door nare dingen of door drugs, de weg echt een tijdje goed kwijt waren geraakt. Zo’n visite was steeds een mix van het meebeleven van enorm leed maar ook terecht komen in een wondere wereld. Die voor hen gewoon leek.
Ik moest daar vaker denken Picasso-schilderijen en aan doeken van ene Vincent van Gogh.   
Als een bijzonder aardige man, je daar vertelt, “dat hij de zoon is van een lid van de Koninklijke familie”, denk je eerst aan de gek die dacht dat hij Napoleon was. Maar als “deze koninklijke zoon” dan vertelt
dat het huwelijk van zijn vader en (zijn ook koninklijke) moeder werd gesloten op de bevroren Maas in Venlo, wordt het lastiger om te blijven volgen. Al bleek later dat de Maas ooit echt bevroren was. Dat kon dus kloppen. Maar waarom dat echtpaar huwde op die plek: was enkel voor mijn zegsman vanzelfsprekend.
Die mensen huwden altijd op de grens van de landen van herkomst, lichtte hij toe… Pas toen hij ons allen, luid en uitgelaten, uitnodigde om op zijn kosten per luxebus op wintersport te gaan in Lech, werd zeer zichtbaar dat er niets veel klopte. Of net wel? Want we wisten immers nu waar hij zijn geld van had geërfd! Deze bewoner leek, ondanks alles, een gelukkig mens. Die het heel goed met de medemens voor had. Al leek hij niet meer echt in onze wereld te leven. 
Dit is een heel ander verhaal dan dat van die Singularity profs, maar het dilemma wat er in steekt, is best te vergelijken. Alles kón immers echt waar zijn, ook al leek het nog zo onwaarschijnlijk….

De mensen waren altijd al een beetje gek, dus…
U denkt dat Singularity University een verzameling “knetter-gekken” is? Dat u daar dus gewoon wordt opgelicht? Wel, dat is uw goede recht.
Maar als nu goed om u heen kijkt, kunt u nauwelijks nog ontkennen, dat “bijna alles (op techno-gebied dan) nu al blijkt te kunnen”. Én ook dat het “innovatieve onze hele economie en ons dagelijks leven lijkt te gaan beheersen”. Waarbij het “do it yourself (wat ook nog o zo goedkoop is!)”, ook sterk voorop staat. Ons leven wordt een soort van hightech-sprookje en het  enige is, dat wij ouderen daar aan moeten wennen. Onze kleinkids nauwelijks: die leven al in het Smartphone-Facebook-Twitter en Googleglass-Tablet-I.watch-tijdperk en scoren de hele dag vele “Apps”.
We gaan dus gewoon lekker terug naar vroeger: toen de mens een echte “zelfverzorger was”. Voordat hij, -door de arbeidsdeling-, van eenieder afhankelijk werd. Binnenkort kunnen we het dus weer “helemaal alleen”. Via het bereikte uit “die hightech-wereld”.
Wij gaan lijken op echte “Hanze-burgers”, die mensen uit de tijden van de VOC. Nadat we op grote schaal, -en bijna tot in het belachelijke-, over gingen op “arbeidsverdeling”. Via “lopende banden”, detailstudies van vingerbewegingen en stopwatches om werk super-efficiënt te maken. Wat ons overigens de “betaalbare T-Ford” opleverde. “Every worker his own car”, bedacht ene Ford toen en dat lukte hem. Terwijl toen ook niemand hem geloofde. Minder dan een eeuw later landde zijn landgenoten echter op de maan. Wat mijn grootouders lang daarná zelfs niet wilden/konden geloven.
Dus pas op met die “ongelovigheid van ene Thomas” en laat uw fantasie meer de vrije loop. Want dat is nu dé hoop geworden voor het nageslacht. Dat aan de start staat van een enorm avontuur, waarbij niemand weet “welke Amerika” er nu gaat worden ontdekt. Hopelijk kon u me volgen en ziet u “gekken en geeks” nu in een wat gunstiger licht…  

Maar ,
 de zon weet nog heel goed van die grote dreun op Mars, waar normaal zo’n 200 meteorieten vallen van wat beperkt kaliber. De Nasa Orbiter vond het bewijs van een ware doodklap via die krater van 30 m. diameter en die brokstukken tot op 15 km van de plek van de inslag. De kaart van Mars
toont zich steeds verder aan ons, langzaam maar zeker…
Wie de oudste is in het heelal van al die miljarden sterren? Wel dat is er een die “slechts” 200 miljoen jaar na de Big Bang is geboren. En die dus nu 13,6 miljard jaren telt. Zij hangt daarboven op maar 6000 lichtjaren van de aarde!  Er zit geen grammetje ijzer aan en in, want dat is verdwenen in de kosmos. Via de explosie van die eerste sterren.
De Nederlander Bas Lansdorp maakte een plan om Mars te koloniseren: ook echte VOC mentaliteit dus. Het heet: Mars One. Iedereen snapt dat deze kolonisering heel anders gaat  verlopen dan die van Amerika. In 1494, toen Columbus met 700 man, vee en paarden en 12 missionarissen, landde op het eiland Hispaniola, en er La Isabella stichtte.
Wist de mens in de 15e eeuw waaraan hij begon? Nee dus. En zie eens wat het “ons”bracht! Waarbij het natuurlijk ook wel op de definitie van “ons” aankomt. Daar zit ook een verschil: op Mars woont geen muis! Dus daar geen kuddes dode bizons en neergeschoten  indianen. Dat is tenminste een wat andere start.
Ga maar wat geruster in die sterker wordende zon zitten. En denk daar buiten weer wat positiever over de toekomst. Die wij eigenlijk het beste van alle zouden moeten begrijpen:  na wat wij al meemaakten in onze generatie!
Koester u dus in de warmte van de zonnestralen, waarvan steeds meer beschikbaar komt.
Voor u dus ook in de komende week: nog meer mooi weertje toegewenst!

29 maart 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten