Totaal aantal pageviews

zaterdag 22 maart 2014

IMMIGRATIE WORDT SUPER-AKTUEEL: LEVE DE NIEUWE POLITIEK

Te vaak denken we dat onze problemen nieuw zijn en dus “uniek en lastig”. Maar de geschiedenis bewijst vaak het tegendeel. De mens had ook nooit eerder zo’n krachtige gereedschappen, om zijn historie terug te vinden en te duiden. We kijken steeds meer terug omdat onze toekomst zo onzeker lijkt. Daarbij vinden we vele vergeten, onloochenbare feiten, die ook flink kunnen verbazen. Omdat zulke feiten en inzichten politiek ook heel verkeerd kunnen vallen, worden ze nogal eens verdoezeld of verdraaid. Zoals dat regelmatig gaat bij met super-actuele onderwerp van de “(massa)-immigratie”. Aanhangers van populisten en hún duiding van de geschiedenis, moeten deze blog maar niet verder lezen. Want die kan wankele waarheden verstoren. Echter niemand kan tegenhouden dat immigratie DÉ grote ontwikkeling wordt voor komende tijden. “Lampedusa, Griekenland, Ceïta, Malta en Turkije, zijn slechts bescheiden voortekenen daarvan. Een heel andere manier van denken is vereist; en over meerdere zaken. Wie goed, en ook positief kijkt, kan zien, dat zo’n “nieuwe politiek” al een beetje is begonnen. En ook in Nederland.  Nieuwsgierig? Lees dan verder en ook wat van die “politieke pep”, aan het einde van de blog..

Immigranten in de EU zijn waar je ook maar kijkt!
In Frankrijk werken er al decennia immigranten in de wijn- en fruitgaarden. Eerst
Spanjaarden en daarna vele uit de Maghreb. Zonder hen was en is het ook economisch niet te doen. Want de Fransman was/is te duur en…. hij/zij is ook niet echt gek op dat karwei in weer en wind. Want die clandestiene zijn echt goedkoop (vaak ook zwartwerkers) en zijn blij met die jobs. Wat later waren ook de (auto)fabrieken in grote steden en ook de havens (zie ook Marseille) boordevol met immigranten uit de Maghreb.
In Parijs telde L’INSEE recent 5,3 miljoen “immigranten” (= buitenlanders én Fransen die in het buitenland zijn geboren). Het is maar 9% van het totaal. Duitsland heeft 13%, Spanje 14,6% en de Zwitsers zelfs 27,3% aan immigranten! Ze veroorzaken in Frankrijk een “gat van 0,52% van het BBP”: staatsinkomsten min de -uitgaven dus. Maar pas op: Frankrijk heeft al veel gepensioneerde immigranten en ook een omslagstelsel in pensioenland! Verder: in deze som zitten ook niet de bijdragen die hun kinderen voldoen. In 2013 zagen we in La France 46.000 “regulaties” van mensen zonder papieren. Waarvan er 50% gewoon werkten.
In de OECD-landen zijn er gemiddeld 224 asielzoekers per 1 miljoen inwoners, Frankrijk kent er 164 per 1 miljoen. Duitsland doet hier 144. De Franse immigranten komen voor 37% uit Europa ( waarvan 11% uit Portugal), 43% uit Afrika (13% uit zwart Afrika) en 14% komt uit Azië. Ze zijn twee keer zo vaak in de WW dan een fransman.
In Duitsland is men nu “gek” op immigranten,
net als in de VS. President Gauck zei het duidelijk: “Immigratie is prima voor ons land; we zijn van immigranten afhankelijk!”. In 2013 was er een migratiesaldo van +400.000, wat het land net op die 80,2 miljoen inwoners hield. Hier zijn nu 16,2 miljoen immigranten geteld (=19% dus), waarvan 9% zonder Duits paspoort (=7,2 miljoen). Zo’n 75.000 mensen kwamen uit nieuwe EU-landen (Polen, Tsjechië en Slowakije: = +20% in een jaar). Zo’n 29.000 kwamen er uit Bulgarije en Roemenië (+24%) en 38.000 uit Griekenland. Totaal uit de nieuwe EU-landen: 142.000. De economie groeide hier met 353.000 banen en er waren niet genoeg mensen om de vacatures te vullen. Dus zeggen de autoriteiten: het zijn er niet genoeg uit de EU, want de nodige gaan ook weer terug. Bijgevolg moeten ze nu van verder weg worden gehaald.

Limburgse asperges in Poolse handen
In Nederland gaat het enigszins als in Frankrijk. Zie die Polen etc. in de tuinbouw. U kent dat verhaal uit R’dam wel, waar er van 1000 Nederlandse WW-ers (die best in de kassen konden werken), uiteindelijk maar een enkele overbleef. Nederlandse werkgevers zijn gek op die Polen, die dat niet altijd zijn op die werkgevers. Want er is nogal eens wat mis.

Ook elders is het niet veel anders!
Het Zwitserse referendum leverde een score van 53% op vóór “een immigrantenstop”. Tot grote schrik van de werkgevers die daar draaien op immigranten. Zo’n 60% van de nu al 27% immigranten komen ook uit de EU. Vaak hoogopgeleiden, met prima banen.
Die Zwitsers pompten hun land vol met buitenlandse bedrijven door hun lage winstbelastingen. Dat leverde hun zeer veel welvaart op. Maar dat vereiste ook veel immigranten en dat maakte het land ook flink vol. Zo vol, dat “de eenvoudige Zwitser”, zich niet meer thuis voelde in zijn lieve landje. Een econoom riep dus: “Doe dat belastingtarief gewoon omhoog en het wordt meteen minder druk hier”! Een merkwaardige situatie: de business (en de regering) wil geld verdienen en graag bedrijvigheid aantrekken. Maar het gewone volk ziet zijn land veranderen en wil de rem er op… Niet snappend dat ook “zijn welvaart afhangt van die drukte”! Dus iedereen, weet dat minder -de facto-, niet gaat gebeuren daar! De politiek moet het dus overmorgen maar weer “recht liegen”!    
Hetzelfde zien we ook al heel lang in de VS met zijn miljoenen (ook veel clandestiene)
Border VS-Mexico
Mexicanen. Vaak ook in de landbouw en “kleine huisbaantjes”. Immigranten worden hier “officieel geweerd en teruggezonden”, maar in het geniep heel graag ingezet bij kleine klussen bij particulieren en bedrijven. Niet veel anders ging het ook tijdens de boom in Spanje: vele gebouwen werden daar snel en goedkoop gebouwd tot de crisis toesloeg. Het land legaliseerde ook miljoenen clandestiene… Idem in Italië, waar Berlusconi riep dat hij “die clandestiene er uit zou gooien”. Toen protesteerden vele rijkere families die hun goedkope tuinman, huishoudster etc. zagen verdwijnen. En het ging daar dus niet door..
Zie nu ook die wegjaagpartij van arbeids-immigranten uit Afrika en Azië in Saudi-Arabië. In Riad waren er al gewelddadige opstanden toen men razzia’s ging uitvoeren. Twee nachten flinke opstand: 560 gevangenen, 68 gewonden en 4 doden. Er zijn daar nu al 8 miljoen van hen en maar 4 miljoen krijgen verder een verblijfsvergunning. De rest moet naar huis terug. Want het land kent een WW van 30%! Zo’n 900.000 illegalen moesten terug naar Hoorn van Afrika. Daarom zijn er nu problemen met vuil ophalen.. Overigens stuurde ook de VS in de 30-er jaren vorige eeuw Zuid-Europese immigranten massaal terug naar huis tijdens de grote crisis..
In Qatar bouwt men de WK-voetbal-stadions en onderdrukt daar nu duizenden gastarbeiders die zwaar worden onderbetaald. In Bahrein en enkele Emiraten zijn er vaak veel meer immigranten dan autochtonen. Het deed even terug denken aan VOC-tijden toen Arabieren en Nederlanders gezamenlijk veel geld verdienden aan de zwarte Afrikaanse slaven voor de VS. En wie denkt nu ook niet aan die Zoeloe-slaven van de calvinistische Boeren (van Nederlandse en Duitse komaf) in Zuid-Afrika. 
Ook in Australië gaat het er ruig aan toe: echte opstanden in kampen met asielzoekers en clandestiene. Want hier wil men ook “officieel niet veel immigranten”, maar intussen…

Obama c.s. willen graag immigranten!
De VS bestaat eigenlijk, afgezien van die paar resterende indianen (die ook al van over de Beringstraat kwamen ooit!) alleen uit immigranten. Heel veel uit Europa vroeger, ook nogal wat zwarte slaven toen en sinds “eeuwig” doet de VS aan “contingenten” en Green Cards etc. Men maakt er dus een simpel lijstje met: “hoeveel er van waar, in mogen”. En echte bollebozen mogen er natuurlijk meteen in!
De blanken in de VS zullen in 2042 al in de minderheid zijn: nu zit de gekleurde bevolking op 37%.. En nu zijn er ook al 353 staats-counties (van de totaal 3143), waar gekleurd nu al de meerderheid is. Zo’n 50% van de kids onder de 5 jaar is ook al niet-blank nu. Het aantal interraciale huwelijken stijgt ook gestaag: nu zijn dat er 8,4%. Californië heeft al vanaf 2011 al 38% niet-blanken, Texas idem, Florida 23% en de staat NY zit nu ook op 18%. De verkoop van salsa-saus overtreft nu ook de verkoop van ketchup.
In het Congress vind men 38 afgevaardigden van Spaanse afkomst en 14 van Aziatische. Zonder latino’s, zou er ook geen aardbei of tomaat meer verbouwd kunnen worden en ook geen wolkenkrabber meer tegen een goede prijs kunnen worden gebouwd.
Liefst 60% van de motels wordt er gerund door Indiërs/Pakistani. De grote slachterij Cargill verving bijna alle blanken door Mexicanen, want die trekken nu vaker al weg van de grote steden naar het platteland. Om op het land te kunnen werken nam in 10 jaar het Spaanse deel van de bevolking in Nebraska toe met  77%, in Indiana met 82% en idem in Iowa. Niet weinige daarvan zijn nog clandestiene. De politie vangt er vele bij razzia’s in de fabrieken; ze hebben vaak valse papieren. Er komen ook steeds meer Afrikanen met een “visum divers”. Daarvan worden er jaarlijks 55.000 uitgegeven voor de landen waar te weinig (!) immigranten vandaan komen. Er zijn nu vaker ook Franssprekende Afrikanen bij: vaak uit Congo en Togo. Ook leraren, ingenieurs etc. komen al. Regelmatig gaan ook Mexicanen vrijwillig naar huis terug: intussen al wel één miljoen clandestiene denkt men. Want Mexico gaat ook steeds beter, mede dank zij vestigingen van Amerikaanse bedrijven die uit Azië terug kwamen.. Sinds 2009 bleef het totale aantal clandestiene per saldo gelijk. Ondanks de jaarlijkse “deportatie” van 400.000 naar Mexico terug en de strengere grensbewaking in vele staten. De stad Bearstown werd in de 19e eeuw door Duitsers gesticht en was tot voor kort een echte “sundown town”; dus een stad zonder blanken. Nu zijn er veel immigranten, van een paar dozijn soorten. Dat verliep in 2006 niks lekker, maar nu gaat het overal en zelfs in de kerken prima. De dienst wordt soms al in drie talen gedaan nu, op de school zijn er +50% gekleurde kids en er kwamen ook veel meer jobs. In de fabrieken wordt nu ook in drie talen gecommuniceerd. De stad is sterk opgeleefd, de winkeliers zijn blij en de afstervende stad kreeg een ware op-pepper van + 7% inwoners in 10 jaar. Die immigranten kopen nu de leegstaande huizen, knappen ze op en men verkoopt nu zelfs Afrikaanse maniok op de markten. En ook meer crême’s om de huid wat blanker te maken. Men is in deze stad nu ook zeer voor de regularisatie van de illegalen Obama wil dat ook doen voor bijna 12 miljoen; wat de repu’s nu nog blokkeren. Deze zaken liggen er nu heel anders dan in 2006!

Zelfs prehistorisch Europa was een multi-cultiboeltje
Elk ontwikkeld mens weet dat wij zelf zo’n 100.000 jaar geleden Europa binnenkwamen. Na een lange tocht uit onze geboortestreek, Oost-Afrika. We waren toen dus ook pikzwart. Wat er gewoon af sleet na vele generaties met veel minder zon. Want dat doet evolutie met ons mensen:  we passen ons aan door die nieuwe omstandigheden.
Uit modern DNA-onderzoek, op oude gevonden skeletten en bij huidige Europeanen, blijkt dat slechts 10 à 20% van
de huidige bewoners afstamt van de autochtone Europeanen. Men vindt dus, -of dat nou gezellig is of niet-, in ons DNA ook een Iraanse en ook west-Aziatische afstamming. En in de Nieuwe Steentijd (6000-2200 v. JC) vond er ook een flinke vermenging plaats, vooral in noordwest- Europa.
Elk volk(je) dat arriveerde nam zijn kleine en grote weetjes mee en ook zijn eigen cultuur. Wat men ziet aan de vele vondsten van voorwerpen bij opgravingen. Die voorwerpen waren dus niet afgekeken van een verre cultuur of door “ons” nagemaakt, maar dus gewoon mee gebracht door de immigranten. In een filmpje van een Duitse archeoloog zie je de diverse volksverhuizingen als vele elkaar opvolgende en overspoelende inktvlekken over Europa bewegen.  Zo’n 5500 jaar v. JC kwam er een grote wave uit Anatolië en rond 4000 v. JC zie je een sterke flow vanuit Duitsland naar Scandinavië. En dan weer een move de andere kant op. Rond 2800 v. JC komt er een grote mensenstroom uit het oosten Europa binnen.
Dat betekent helemaal niet dat die dames en heren er meteen flink op los gingen mengen. Nee; vaak leefden de diverse groepen lang gescheiden; dus naast elkaar. Maar dan komt er altijd het moment van een steeds sterkere vermenging. Uit bottenonderzoek (via DNA) bleek dat er vele eeuwen jagers náást landbouwers woonden; dus dat men lang en stug vasthield aan het eigene. Maar ook dat het uiteindelijk toch sleet en er daarna volop gemixt werd… Stelt u zich voor dat je in het huidige Europa, en vlak naast elkaar en heel lang zeer verschillende culturen zou zien leven. Of is dat nu eigenlijk gewoon ook Europa een beetje? Is het ook dat wat Wilders bedoelt, -zonder deze achtergrond te beseffen-, als hij het heeft over “achterlijke olijfolielanden” naast de geïndustrialiseerde landen?
Hoe dan ook, begint er in de nieuwe steentijd een veelkleurig geheel van volken en leefstijlen te ontstaan met ook veel lokale verschillen. Eigenlijk zoiets als we nu ook in Europa zien met zijn “zuunige” noorderlingen, de wat meer “losbandige zuiderlingen”, die roma’s en de ca 10% immigranten (veelal uit Afrika en het MO). Maar van de menselijk DNA-kennis weet je ook dat het ooit allemaal door elkaar gaat lopen. Dat vergt een ontwikkeling van generaties en dus van eeuwen. Daarom is er ook vaak veel gedonder bij de integratie “op de kortere termijn”, alvorens er na veel geworstel en pijn, dan toch een échte integratie plaats heeft. Zo doen mensen dat kennelijk al eeuwen. Het is hun maniertje om het toch “eens” te worden en elkaar uiteindelijk maar te accepteren…
Bruikbare wijsheid voor in het achterhoofd, zeker bij elk integratiedebat.. Wilders zou zelf ook deels Indisch zijn en heeft ook een eega uit Oost-Europa, zegt men? Nou dan. Hij weet goed en zelfs uit eigen familie wat integreren is en dat het kan lukken...

Waarom toch dat eeuwige gesjouw van volken over de wereld?
Ik las veel over die reeksen van volksverhuizingen, vaak ten gevolge van grote, ingrijpende klimaatveranderingen. U
Italiaanse mijnwerkers in Limburgs Gezellenhuis
kent ook die verhalen van uitstervende diersoorten door klimaat “omslagen”. Die soms ook ontstonden door meteorieten-inslagen vanuit de ruimte. Hoe dan ook waren er vele grote wijzigingen in het klimaat. Ook wij maken nu de nodige mee, en dat gaat gepaard met vele natuurrampen.
De beroemde paleontoloog Yves Coppens gelooft zelfs dat de vele klimaatveranderingen essentieel waren voor de ontwikkeling van de mensheid! In zijn recente boek beschrijft hij een reeks van klimaatveranderingen en de bijbehorende migraties…
Vanaf de eerste dagen in “ons bestaan” als de rechtop lopende halve aap, zien we ingrijpende migraties over grote afstanden en zelfs van continentale dimensies. Het “vertrek” van de vroege mens uit Oost-Afrika is mogelijk ook door een grote droogte aldaar veroorzaakt. Dus zegt de historie ons dat de eerste mensen wel op hun uitputtende, verre reizen móesten gaan! Om te kunnen overleven in een acceptabel klimaat! Dus die grote veranderingen in de natuur joegen de eerste mensen al eerder rond over de aardkloot. Zij waren ook krachtige “motoren” achter de hele menselijke evolutie. De geïmmigreerde zwarte Europese mens in Europa verkleurde er zelfs helemaal van, door gebrek aan zon. En wel zo sterk, dat hij nu zelf bang is geworden van die pikzwarte kleur, die zijn verre voorvaderen ook hadden! Het is me wat, met die zwervende mensjes!
De “betweters” van de GIEC (de klimaatclub van de VN met zijn dikke rapporten) mogen dit stuk historie ook best wat meer ter harte nemen. Zeker als zij de mensheid wéér vertellen dat die ZELF “en voor 95% zeker” verantwoordelijk zou zijn voor de aardopwarming. Terwijl ze geen enkele raad weten met een stilstand van (nu al 20 jaar!), in de temperatuurstijging en ook niets kunnen met dat weer aangroeiende ijs op de zuidpool… Jongens van de GIEC, pas toch wat op, en denk niet te gauw dat je alles nu al snapt. Wees in elk geval wat bescheidener in je uitspraken. Twijfel siert, als de waarheid ermee wordt gediend! Wetenschap moet geen politiek gedoe worden en zeker geen consensus-gevecht zijn, gedreven door het mondiale krachtenspel!

De mens werd voortdurend (ook technologisch) slimmer.
De mens werd beschaafder en vond vooral steeds meer hulpmiddelen uit. Natuurlijk eerst de wapens in een vervolg op zijn jachtgereedschap. Ook leerde men ook steeds beter hoe je er  “georganiseerd” boven op kon timmeren. Zo ontstonden er steeds meer en ook grotere oorlogen om de tegenstellingen en de spanningen “op te lossen”. Natuurlijk leidde ook dit tot massale vluchtelingenstromen van de verliezers of van hen die gewoon een vrediger leven wilden, elders. We moeten ook niet die enorme slavenhandel vergeten, waardoor honderdduizenden “goedkope” mensen over grote afstanden werden verplaatst om voor nop te werken. Voor de welvaart van andere, de machtigere aardbewoners! Over immigratie en integratie gesproken: we zien het nu toch weer met die duur betaalde immigrantentransporteurs! Nu nog zijn er de gevolgen van te zien in de Bronx in NY en in Watts in LA. En ook, -maar dan omgekeerd-, in de indianenreservaten in de VS waar de echte autochtonen nu nog “niet-geïntegreerd” creperen.  
Wie nu om zich heen kijkt ziet nu weer vele miljoenen displaced persons (de term komt uit de wereldoorlogen van de 20e eeuw). Die naar buurlanden vluchten, maar ook naar verre landen om de ellende in eigen land ver achter zich te laten. Weer is “overleven of een minder gevaarlijk leven dé grote drijfveer” achter de immigratiegolven van astronomische afmetingen. Lampedusa,
Spanje (Cueita), Griekenland en Malta weten er nu ook over mee te praten. Ze schudden ons wakker en enkele luiden nu al de noodklok.
Dit alles moet hen die nog denken dat we ons “af kunnen sluiten van dat verre gedonder” toch een beetje wakker maken. De tijd van de postkoets is echt voorbij en met wrakke boten en visa-bedrog kom je er soms ook wel… Tenminste wat een deel van de passagiers betreft: vele liggen al anoniem op Europese kerkhoven en in de Mare Nostrum.
Conflicten uitvechten, -waarbij overigens ook de strijders uit verre landen komen meedoen-, wordt nu ook weer een belangrijke oorzaak van enorme mensenverplaatsingen. Kijk naar Irak, Somalië, Syrië, Egypte etc. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN kan u er ten hemel schreiende verhalen over vertellen! Het eten en de tenten zijn niet aan te slepen. De oorzaak zit hem steeds vaker in een onderliggend gevecht om de macht , of om die beruchte “stabiliteit”, die maar al te vaak dient om greep te houden op schaarse middelen. Zoals olie, gas, uranium en zeldzame materialen. En niet zelden worden daartoe oude etnische wrijvingen of aloude religieuze tegenstellingen politiek als oppepper en als “vehicle” gebruikt… Immers, zo lijkt zo’n ordinaire strijd om leuke spullen ineens van “een verhevener soort” te zijn. Dan spreekt men dus verhullend over: “democratie brengen”, over humanitaire acties, kwaadaardige religies bestrijden, etc. .
Opnieuw betalen vele mensen daarvoor met een verre vlucht naar rustiger oorden waar je gezin geen gevaar loopt. Ook een wat minder leuk dagelijks leven, ver weg van familie en vrienden,  heeft men daar dan graag voor over…
Zo wordt er bijna maandelijks een “nieuw” immigratie- en integratieprobleem geboren met al zijn intrinsieke narigheden. De immigranten lijden meestal voor wat zij niet hebben gedaan en de “autochtonen” in de ontvangende landen protesteren tegen de “oneerlijke arbeids-concurrentie”, crimineel gedrag en de te hoge kosten van de opvang. Zo gaat het altijd al sinds mensen zich verplaatsen moesten…
Denk ook even aan dat enorme zwerven binnen Europa, van de joden, vooral na 1500. Toen ze massaal uit Spanje en Portugal werden verjaagd door katholieke koningen en hun ega’s. Ze kwamen met duizenden aan in Rusland, Polen, Oost-Europa en in West-Europa. Eeuwen lang werden ze op
pogroms getrakteerd omdat “hun integratie” niet lukte… Tot ene Hitler met zijn “Endlösung” kwam; in 1942. Alleen dit woord al spreekt boekdelen! END en LÖSUNG..: dé enige echte anti-integratie.

De migraties tijdens en ná de koloniale tijden
Vooral bij het einde van het koloniale tijdperk met zijn slavernij, -waarin vooral het westen de nieuwe wereld onderling (en met wapengeweld) “verdeelde” om die vervolgens massaal te gaan “leeg jatten”-, ontstond er een politiek-economische strijd om meer welvaart én om het behoud van de eerder verwórven welvaart. De rijken manoeuvreerden als gekken om greep te houden op “hun” vroegere koloniën. Door regiems daar neer te zetten en te steunen die (tegen vorstelijke voorrechten of course) het volk er onder hielden en de poet verdeelden onder “hun vrienden”. Zie de:  Kadaffi’s van olierijk Libië, de Faroeks en later de Mubaraks in Egypte, de Ben Ali’s (alle recent opgevolgd door religieuze fanaten of hun tegenstanders), de Koninklijke wahabitische Saoudi’s (die vrouwen nu nog zo graag onderdrukken), de weggejaagde sjah van Perzië (toen ook al opgevolgd door religieuze fanaten), de Assads van Syrië (met hun Russische wapens en hun ex-sovjet marinehaven). Al deze landen, maar ook het zwaar door het westen aangepakte (en vroeger al zeer welvarende), China. Denk ook aan andere landen in Oost- en Zuid-Azië. Zie Vietnam en Korea. Ook aan Ghandi en Neroe en aan India-Pakistan.
Vergeet ook niet Indonesië: denk aan Max Haavelaar en Boeng (Soe)Karno. Allemaal nationale helden, die hun landen bevrijdden. Waarna sommigen hun rol van bevrijders vergaten, toen het westen verder trachtte om zijn welvaart nog verder te vergroten. Óf om, -want zover is het nú ook gekomen-, hun welvaart te kunnen behouden! Dat zien we nu aan de westerse “hulp” aan Libië, Egypte, Mali, Niger en Irak…
Hierbij moet ook de daarbij ópgeroepen massa-immigratie niet worden vergeten; die drommen goedkope en brave gastarbeiders. Die wij rijke landen begin 20e eeuw haalden uit arm Zuid-Europa, uit Spanje c.s. en uit Ierland. Zowel de VS als later ook Noord-Europa waren daarin zeer actief. Toen die “Europeanen” een beetje “op waren” werden op grote schaal Noord-Afrika en Turkije aangeboord. De arbeidsimmigratie en de later daaraan toegevoegde “gezinshereniging” werden zo ook een feit. Zo’n ruim 10% (!!) van de huidige Noord-Europese bevolking stamt daaruit! En in de VS is het eigenlijk
100% van de bevolking: één grote immigrantenclub dus, eerst ten koste van de indianen.

Immigration is with us and is forever
Waar dat niet door grote bewegingen lukte, gingen recent steeds meer mensen zelf op stap om een deel van die westerse welvaart te gaan “opzoeken”. Ook vaker omdat hun land in een hopeloze bloedige (soms neo-koloniale) strijd was gewikkeld geraakt. En ze via internet, TV en radio vernamen van die grote honingpot in het westen, waar het zo goed toeven was…
Zo ontstond de enorme economisch aangedreven immigratie. Die nu wordt opgevolgd door het DELOCALISEREN van de fabrieken vanuit het westen… Want we bleven steeds en altijd op zoek naar goedkope arbeid. Of door die letterlijk binnen te halen of door met de productie naar “hun” landen te verhuizen. En de integratie problemen waren weer niet van de lucht. In het westen, maar ook vóór het westen dat het niet altijd gemakkelijk had met zijn eigen verplaatsing naar landen als China en Z-Korea c.s. . Om van Japan maar te zwijgen: dat zit nu nog potdicht!

Het westen: dé machtige katalysator voor vele (im)migraties!
Welaan, dit schetst het zeer geschakeerde en ook al eeuwen durend beeld van “migraties” en de bijbehorende “integratie”-problemen. Als er één regio ter wereld alles weet van het “hoe en waarom van migraties” dan is dat wel “het rijke westen” zelf. Dat was de grote agerende motor ervan. Óf het fungeerde als trekpleister, in de vorm van die welvarende honingpot gevuld met heerlijkheden. Die op “zeer diverse wijze” eerder werden verdiend…
Dit alles is bepaald niet bedoeld als een rijtje domme en eenzijdige (zelf)-verwijten. Zó en niet anders ging het in de wereld; en altijd en overal. Dit was gewoon en voor eeuwen dé  manier waarop de wereld stapsgewijze verder kwam. Moraliseren daarover is dus nogal nutteloos. En met huidige maten meten over wat daar “het goede en het kwade” aan was is nog veel nuttelozer. 
Maar het “ontkennen en wegmoffelen” van deze Werdegang is wel het stomste wat je nu kunt doen. Zeker nu de wereld weer óm lijkt te slaan en wij die ándere rol krijgen. En nu zelfs meemaken dat “onze vroegere kolonieën” zelf de nieuwe “uitbuiters worden”.
De kwestie Quatar (met zijn voetbalgebouwen) staat nu volop in de pers, naast de vele acties (ook vaak uit het westen), om kinderarbeid of quasi-slavenwerk, wat ook door westerse bedrijven wordt aangejaagd, ferm te veroordelen. Schone arbeid bij de door hun gemaakte producten, daarover gaat het nu steeds meer in het westen, dat nu ook de nare bijverschijnselen van zijn grote invloed lijkt te gaan beseffen….
Vergist u ook niet in “het imago” dat ons nog steeds wordt “opgeplakt” voor onze rol in de historie! China en zeker ook Latijns Amerika herinneren ons er keihard aan als het gaat over klimaatonderhandelingen, CO2-uitstoot, de VN, Syrië, etc. . Vele Afrikaanse jongeren herinneren ons nu nog aan onze steun (bijna een eeuw lang!) aan onderdrukkende zakkenvullers. Omdat we “stabiele leveranciers” wilden behouden ná het koloniale tijdperk.

Vroegere wingewesten worden geachte leveranciers én… klanten
Dat China bijna “alles” aan industriële producten nu aan het westen levert, mag geen nieuws zijn. Wallmart in de VS, een
gigawinkel, koopt 95% (!!) van zijn handel in… in Peking!
En, ook al ziet dat nog bijna geen hond in heel Europa, Afrika onze grote zuiderbuur en ook het MO (dat net achter opkomend Turkije ligt), gaan er qua bevolking, in een 50-tal jaren vanaf nu, naar RUIM EEN VERDUBBELING. Afrika sprint snel naar 2 miljard inwoners (nu 1 miljard). Het Zwarte Continent heeft nu ook een 5x zo hoge economische groei dan Europa en de VS en ontwikkelt zich tot een enorme exportmarkt van alles wat WIJ al hebben! Deze afzetmarkt ligt op maar enkele honderden kilometers van een in bevolking snel INKRIMPEND Europa met een instortende consumptie. Die dus zal moeten worden gecompenseerd met een stijgende export, anders is het mooi fluiten naar onze lekkere welvaart! En wat dacht u van die dure ouderenzorg en die medische vooruitgang én het grote tekort aan (jong) personeel? Zie Duitsland met zijn giga-export en lage WW… Én van die bevolkingskrimp én de jaarlijkse behoefte aan 2 miljoen goed opgeleide jongeren!
Wat denkt u, van de toekomst van die demografisch ineen donderende Duitse natie? Het nu welvarendste land van de EU, dat ook van essentiële betekenis is voor (ook krimpend)  Nederland? In 2060 heeft Duitsland 17% minder inwoners en komt op 66 miljoen (is nu 80 miljoen). Er is nu al geen ingenieur of dokter meer te vinden. De duitse industrie en overheid wringen zich in alle bochten om alle goedopgeleide (en nu werkeloze) jongeren naar hun land te halen. Men zit nú al op een ARBEIDS-IMMIGRATIE van ruim een half miljoen per jaar! Italië, Griekenland en Spanje lopen zo leeg naar het noorden. En Portugal loopt tegelijk leeg naar… het Afrikaanse Angola (dat draait als een tierelier)! Hoezo dus: “immigratie-stop”?

Het rijke westen verarmt stilletjes, maar snel…
Kijk eens, met een goeie loep, naar de Noord-Europese landen en de enorme groei van de armoede. Landen als Duitsland en Frankrijk kennen nu al 15 à 20% van de bevolking die moet leven van minder dan 950 euro per maand! Zie de jonge, gediplomeerde en niet-gediplomeerde jeugdigen in alle westerse landen (behalve in Duitsland dat dé truc al kent) . Zo’n ruim 10 tot wel 25% van de jeugd zit thuis of klust in kleine losse baantjes zonder perspectief. Sinds 2008 kregen we in Frankrijk al ruim 900.000 armen er bij! De middenstand, de oude consumptiemotor van de westerse economieën, wordt gesloopt door technologische veranderingen en ook vergrijzing. En de inkomensverschillen vliegen de pan echt uit; de VS voorop. Schatrijk leeft nu al naast straatarm. Alleen de voedselbanken draaien nu goed en de oude” middenstand wordt snel vervangen door internetshops… In Frankrijk wordt al meer dan 50% gekocht via internet. 
De zaak gaat snel op de kop en er is eigenlijk nu al sprake van een “soort nieuwe slavernij” in veel westerse landen. Zie die abominabele arbeidsvoorwaarden in Duitsland en Engeland.
Het mag niet worden gezegd, maar de feiten zijn onloochenbaar. We zijn terug op het welvaartsniveau van hoogstens 2008! En we kraken onder een NOG TOENEMENDE schuldenlast; dus we leven nog steeds op de pof! De “nu nog zichtbare rijkdom” dat zijn, -(naast de echte rijke bovenklasse)-, enkel nog een deel van de gepensioneerden. Die
boeken nog vakanties en cruises terwijl de jeugd back-packend enkel low-cost vliegt voor een weekje doordrinken… Dus we zijn dus nú al op -15% van onze “recente” welvaart en moeten ook nog een vermogen aan schulden aflossen.
Dit lijkt hét bewijs dat we jaren lang, ondanks veel “ophalen in andere landen”, te veel op de pof leefden en nu een flinke douw niet meer verdragen kunnen. We blijken de grootste moeite hebben met onze economische wederopbouw en schuldenafbetaling!
Intussen lopen de inkomens overal in de nieuwe wereld op en verkleinen de welvaartsverschillen tussen de regio’s. De waarheid is daarbij dat wij nogal snel ca 25% in hun richting gaan en zij gestaag naar ons nivo doorgroeien…
Niks erg toch? Zelfs “rechtvaardig “toch?
Maar pas op: wij hebben speciale gevaarlijke zwakten, waarvan de ergste is: “de snelle vergrijzing en die heilloze ontgroening”. Gepaard gaand met heel weinig hoog opgeleide jongeren. Een moderne economie, die is blootgesteld aan wereldwijde concurrentie, kán niet op hoog (welvaarts)niveau draaien zonder de energie, het elan en de “jeugdige (over)moed” én prima opleidingen én creativiteit. We verloren eigenlijk een beetje  “onze fitness for struggling”. Dat is best beroerd en ook lastig te keren.

Kijk dus vérder om u heen
De armoede in de wereld en zeker de honger daalde bij zeker 1 miljard mensen in iets meer dan 10 jaar! In Azié liep het aantal ondervoede mensen terug met 60 miljoen in vijf jaar! Dat komt door het open gooien van de wereldhandel en ook door het doorbreken van een land als China. Het was vroeger al eeuwen de grootste economie. En nam “in stilte” een nieuwe aanloop, vanaf de 70-er jaren. Op eigen wieken, slim opererend en met een door ons verfoeide ideologie. Het werd hét voorbeeld voor de armen en machteloze en zag heel scherp ook ons foute gevoel van overmoed en (te) voldaan zijn. Vele dachten en zeiden eerst nog: ze doen ons gewoon wat na…, net als eerder de japanners! Maar begrepen niet dat ze inderdaad ALLES nadeden: dus ook onze slimme manier van macht opbouwen en economisch overheersen! We waren uitstekende leermeesters, maar zagen later niet die groep van ook zeer slimme en geduldige leerlingen. Die nu hét voorbeeld zijn voor Latijns-Amerika en Afrika… En die in Azië een ware economische revolutie aan de gang zetten. Zie Z-Korea en ook Vietnam, Indonesië en vele andere daar in de regio.
Hun strategie was de superieure, en die van ons was “die van de slappe zelfgenoegzaamheid en voldaanheid”! De VS heeft dat al veel langer door, en ook het meeste te verliezen. Zie dus hun enorme worsteling. Niet op de laatste plaats ook intern en ideologisch. Die ”shutdown” was
echt veel meer dan een weekje de federatieve winkel sluiten! Obama staat al enkele jaren met de rug naar Europa , wat ons pas goed opvalt op kritieke momenten: zie Oekraïne nu. Hij is stiekem al lang ook op de lijn van “Bush c.s.”. Die het hadden over het “oude vermoeide Europa”. En nu merkt hij ook, dat hij thuis ook een flinke hoop ideologische herrie kreeg…

Sneller opkrabbelen is van belang.
Om onze vrienden en eigen waarden te kunnen behouden. Maar wel in het besef dat de wereld fundamenteel is veranderd, idem de machtsverdeling en ook wat “de bewondering” voor Europa betreft. Iemand zei: “De wereld bewondert wat Europa bereikte, maar niet echt hóe ze er aan kwamen en zeker niet wat de Europeanen er mee deden”. En dat heeft alles te maken met die rammelende aanblik van de EU nu, hét bewijs voor vele dat Europa wegzakt, al navelstarend. Laten we hopen dat de Brusselse herrie niet groter wordt en ook dat die goedkoop scorende populisten ons vooral leren, dat het zó zeker niet moet. Tel uit dus, onze mogelijke winst..
En, -ik aarzel wat om het op te schrijven-, onze jeugd heeft al lang door hoe hun wereld is veranderd. Een werkeloze met bijna niks heeft dat echt snel gesnapt. Ze hebben gelukkig al meer realisme dan hun (groot)ouders, in het algemeen sprekend. Die verandering naar een nieuw realisme is bij onze jongeren echt al doorgedrongen. Laten we daar maar ook blij mee zijn en hun helpen. En niet enkel klagen over “het verloren paradijs” dat er eigenlijk niet echt was: zie die bijna 100% staatsschuld in vele EU-landen en ook die in de VS!.
Zie ook die Groupon-gekte, dus die dalende inflatie en prijzen = deflatie. Ook “die  nieuwe participatiemaatschappij (= do it all yourself and together): het begin is er nu dus al volop. Kijk naar de “dure” bejaarden, de flink getroffen gehandicapten en naar onze diploma-loze jeugd. Die dalende prijzen; want dat is ook echt geen filantropie: maar pure paniek in ondernemersland. De werkelijkheid haalt de oude dromen razendsnel in..
Veel te lang ná Duitsland, dat met zijn Hartz IV het al veel eerder door had en echt reageerde. Zie hun export-driven-economie en ook hun beruchte “Ein Eurojobs”. Het kan toch niemand echt zijn ontgaan, na al die jaren? Het roer moet dus echt fundamenteel om en nu ook bij ons. Dus begin ook “met beter de krant te lezen” en abonneert u zich ook op een goeie. We leven toch in het internettijdperk, waarin je alles kúnt weten? “Wir haben Es nicht wissen wollen”, dat kunnen wij toch nooit zeggen?
    
Eindelijk verandering en ommekeer?
In (ultra-)rechtse kringen in de EU wordt er eigenlijk enkel over een drietal onderwerpen gefulmineerd: de euro, de immigranten en de islam… Bij gebrek aan andere populistisch te verpatsen onderwerpen. Het gemene volk lust dit wel en een echte populist schaamt zich echt niet om een banale leugen en forse verkrachting van de feiten.. In de verkiezingstijd gaat dat circus weer flink los.
Alles wat u hier las is feitelijk gewoon verifieerbaar en u hoort er in Den Haag ook al het nodige al van. Zeker nu in begrotingstijd… Maar als je dan de PVV, de SP, 50+ en de
PvdD hoort en zelfs ook de andere
koorddansers SP en GroenLinks (en let wel: namens ca 45% van Nederland alles samen!), dan moet je toch constateren dat de korte termijn de lange termijn gewoon helemaal wegdrukt? Dat Nederland echt totaal niet meer strategisch vooruit denkt? Dat geen hond het heeft over de échte, grote, aanstormende problemen EN OOK NIET OVER DE ENORME KANSEN? Dat wij, -hét export-afhankelijke landje-, niet meer weten waar we onze pegels moeten gaan verdienen en waar méé? En waar we straks “onze werkers” vandaan moeten halen voor zowel die high-tech productie-industrie als voor onze high-tech verzorgingsindustrie (denk ook aan de para-medici, verplegers etc.). Want Nederland zit maar een pietsie boven het enorm lage Duitse geboortecijfer, dat daar nu echt zijn rampzalige impact toont net als in Japan.
Of u het nu wil horen of niet: die immigratie wordt dus een zeer belangrijk element in onze “wederopbouw”! Op het moment dat het enkel en ook voor een meerderheid, een “bedreiging” lijkt, is het in werkelijkheid en al zonder twijfel onze redding voor morgen… Critici: kijk naar het huidige Duitsland en dan nog even naar zieltogend Japan (met zijn immigratie van bijna nul).

De visie van een respectabele wijze
Attali de wijze Franse auteur, ondernemer en
Jacques Attali
politiek adviseur schreef net geleden een artikel met de titel: “Un monde en marche” (een wereld in beweging). Een redacteur zette erbij: “Meer immigratie is echt nodig. Maar niet zomaar iedereen en van alles”. En daarom gaat het nu echt. Want wie denkt dat je het giga-probleem dat er al is, kunt ontkennen is wel erg naïef. Vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en ook een “vrije markt-economie “plus ook nog democratie willen, -omdat het bewezen heeft te leiden tot meer welvaart en vrede-, maar dan ook de ogen sluiten voor die drommen mensen dicht bij ons die ook willen méédoen, dat kan natuurlijk nooit. Wie dat nog durft te verdedigen begrijpt niets meer van de wereld waarin hij zelf al lang leeft en waaraan hij/zij zelf “meewerkte”! De verdere ontwikkeling van de wereld vanaf nu zal tot nog een omvangrijke circulatie van “alles” gaan leiden en dus ook tot beweging van mensen. Niet enkel van afrikanen en mensen uit het MO, nee, ook van westerlingen zelf. Dus “van die stomme immigratiestops” zonder meer dat is nu al een “beschamend anachronisme” geworden. Waarom zien te vele nog niet in dat het niet gaat om “het aantal immigranten” maar vooral om de vraag “welke immigranten”! Want het probleem met immigranten is dat sommige niet kunnen of willen integreren in hun nieuwe land. Zie de immigratie-aanpak van de VS om dit te begrijpen en ook te gelóven, zegt Attali ook. Daarover moet het debat gaan en niet over hoofddoekjes en dan hebben we met immigratie enkel wat te wínnen. Een beetje meer wijsheid en altruïsme bij dit belangrijke onderwerp is de intelligente manier om ook onze eigen belangen te dienen…. Let wel: Attali heeft het vooral tegen de Fransen die het enige land in Europa zijn met een “voldoende geboortecijfer”, waarmee duidelijk is dat er echt meer redenen zijn voor slimme immigraties dan een te laag geboortecijfer! Dit moet iedereen aan het denken zetten!
    
Dus is ons topprobleem is : “een mentaal probleem”?
Een andere conclusie kun je echt niet trekken. Het zit echt ergens “tussen onze oren”. In onze manier van denken én onze versleten manier van naar de wereld kijken. We rouwen nu teveel over “wat verloren ging/gaat”, we klagen te luid over onze teleurstellingen… En zien dus nóg niet in dat we zelf veel te optimistisch, op de pof levend, gewoon echt insliepen. En echt niet goed om ons heen keken.
Gevolg: te weinig kinderen, te veel te laag opgeleide jeugd, te veel oude klagers, ook ondermaatse politici (die overigens prima bij onze eigen ambities passen!). En zeker ook een wereldbeeld: dat minstens 15 jaar achter loopt. Vol met versleten feiten, onwaarheden, vooroordelen en angstige, vooral slecht begrepen, beelden.
Kortom: ik zeg nu mét eerder ene Balkenende (die toen nooit mijn favoriet was): “Waarden en normen! VOC-mentaliteit!” Helaas, hij was te vroeg en moest dus hooggeleerd verder leven.

Er is nu echt beter nieuws
Ik bedoel dan niet die signalen over het bereiken van “de bodem van de crisis en een aarzelend en traag herstel. Want alle uitgeputte voorraden worden nu aangevuld en veel uitgestelde noodzakelijke vervanging moet nu worden gedaan… Dat geeft even een kickje natuurlijk. Maar structureel is er nog weinig echt veranderd! We zijn enkel wat armer, hebben een flinke les gehad en beginnen te voelen dat het niet “weer zo’n klein zakkertje was, dat vanzelf overgaat”.
Maar: er zijn ook meer echte discussies, waaraan opvalt de toenemende deelname van de jongeren. De discussie wint ook aan niveau en aan relevantie, wat m.i. pure en zeer noodzakelijke winst is. Zelfs de politieke situatie van nu, lijkt hoopvoller. Zie de verstandige decentralisatie van de zorg. De enige manier waarop op redelijk en rechtvaardige wijze het verder doorschieten van zorgkosten met jaarlijks 5 à 6% kan worden afgeremd. De hernieuwde belangstelling voor cultuur, historie en kunst moet hier ook genoemd worden. Pijpes, directeur van het “Rijks”, kan daarover mooi en positief vertellen en men luistert! 
Nederland lijkt eindelijk los te komen van dat versleten ideologische gesteggel en dat gejammer. De twee nu regerende partijen (van politieke uitersten) spelen samen een best moedig en bewonderenswaardig spel. Zij hebben het namelijk béide over “het redden van ons land”! Enkele, waarlijk wijze oppositiepartijen, sluiten zich nu hierbij aan. Het lijkt een iel begin van nieuw realisme in de politiek. Een tegenkracht ook voor dat luchtledige gezwam en gescheld van de “oppositie”: van een PVV zonder boodschap (een echte zeurpartij die enkel van goedkope werving iets snapt). Dat samen met een PvdD, een (helaas) ook een schaamteloze 50+-partij en nog de droevig verdwaalde SP en GroenLinks. En dat weer opklauterend CDA, dat vooralsnog wat koppig naar leden en verhaal zoekt, wordt ook verstandiger. Dus ondanks die aankomende uitwas naar veel zetels voor de oppositie: er gebeurt iets hoopvols tussen een “aantal politieke oren”!
Kijk bij regeringen in Europa en constateer dat polderland politiek echt overeind begint te komen. Een groeiende groep burgers begint het beter te snappen. De trend is dus, “omhoog en hoopvol”. Hopelijk verandert het ook tussen die “oudere oren”. Wat zou het goed zijn om wat meer van “die spreekwoordelijke wijsheid van de oudere generatie” te zien. Zij zouden echt moeten stoppen met dat gehuil, beter moeten nadenken over de eigen generatie en een voorbeeld en steun moeten worden voor hun land met zijn perspectiefloze en ontbrekende jeugd!
Ik pleit dus voor een 55+++ partij. Die ook zijn
55 +++
eigen “mea culpa” uit de strot krijgt en zijn levenswijsheid inzet, om de ploeteraars van nu te hélpen. Dus, beste Mark, Diederik, Lodewijk, Jeroen, Edith en ook Alexander, en Arie Slob etc.: ik neem mijn petje voor jullie af en schaam me niet voor mijn kalend, grijs hoofd. Ik deed het voor jullie met mijn generatiegenoten; maar niet met opzet fout. Ook ik dacht dat onze bomen tot in de hemel zouden groeien. Was ook niet wars van wat “gegraai”, en liep mooi mee in de trend.
Ik pleit ook graag voor een betere relatie met de landen zuidelijk van de EU. Waar het  grote reservoir van jeugd en economische groei zit, net over de Mediterranée. Die ik vanaf het terras kan zien. Ook voor meer aandacht voor die “bijna verloren generatie”. Onze jeugd die nota bene de infanterie moet zijn van de wederopstanding en het hernemen van de struggle for “a not too bad life”! Waarbij natuurlijk hoort het helpen om dat akelige opkomende terrorisme in Afrika samen met hen te bestrijden. En zeker om snel te gaan samenwerken met de landen waaruit, of via welke, die groeiende stroom immigranten aankomt. Niet om de deur open te zetten, maar om die mensen te helpen thuis te leven. En ook ons te helpen. Wie dit blind afwijst, maakt een kardinale fout. Dus wees blij met dat initiatief voor hulp in Mali!

En wat deed ik eraan?
De laatste jaren, deed ik nauwelijks direct mee aan dat “veranderen”. Niet meer dan wat geschrijf, tijdens een nogal vroeg pensioen. Ook ik lever al langer, -en met wat “kiespijn”-, mijn koopkracht in. Nu al ca 25% in 15 jaar schat ik. Maar geloof dat Nederland het weer kan rooien. Ook kijk ik met niet weinig hoop en bewondering naar de oosterburen, Berlijn. Die hét al snapten in 2004!
U begrijpt het: ik zie het weer zitten. Ondanks dat wakker worden van de echte Poetin. Die hoop lijkt gerechtvaardigd, omdat Nederland, om te beginnen mentaal, weer herrijst.


Maar,
het vervolg van de grote race naar Mars en ook nog wat maangereis…  Er waren al zo’n 40 Mars-missies en dat waren er vooral Amerikaanse in 2003 en 2004. De nieuwste generatie zijn de Rovers: die Curiosity is al weer een jaartje op bezoek op Mars. Veruit de duurste tot nu toe met zijn 1 ton gewicht en 80 kilo aan wetenschappelijk materiaal (de vorige sleepten maar 8 kilo mee!). Op 18 nov. 2013 ging Maven omhoog naar  Mars en om er achter te komen welke klimaatverandering van formaat op Mars eerder plaats vond.  De klapper zal veel later komen de bemande Marsreis in 2030-2040.
In 2030 of zo zou men die supermotor moet opleveren:  Nucleothermisch of nucleo-electrisch en die moet het mogelijk maken om de 300 à 400 miljoen (!) kilometers in een keer te maken zonder tussenstop. Een deel van de retourbrandstof moet dan op Mars worden geproduceerd om de zaak lichter te maken bij de heenreis.
Dan vliegen dus zes mensen naar Mars-orbit: een dokter, een geoloog, een bioloog, een mechanicus, een elektronicus en een commander…  Er zijn nog vele vragen over deze equipe: vrouwen mee? Een of twee commanders mee? Etc….
De reis daarheen duurt 180 dagen overigens en dan moet de zon onderweg ook niet
uitbarsten want dán is het… helemaal over en uit! Aangekomen vindt men daar “alles” wat eerder er heen vloog en ook nog de brandstof voor de retourreis…
Dan dus weer terug naar aarde-orbit op de lange reis vanwaar men met een Orioncapsule naar beneden zal komen. Alles tezamen: 1090 dagen (=ca 3 jaar). 
U moet er niet aan denken? Nou ik wel dus. Want ook die mensen moeten zich, vroeger of later, vinden in een “bestuursvorm” en dus begint alles weer opnieuw. Vluchten is onmogelijk..

22 maart 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten