De oude driemaster zonk snel op de
ochtend van 11
september en de sappeurs konden enkel nog wat “gevaarlijke
lading” redden. Nu steken enkel de drie grote masten en hun tuigage boven water
uit, hoog en in het zicht van onze burgemeester. Ons enige varende restaurant
van meer dan 100 jaar oud ligt stil onder water in de Vieux Port. De eigenaar
moest zijn 12 personeelsleden ontslaan
en vroeg offertes om de boot in ere te
herstellen: dat zou 2,5 à 3,5 miljoen gaan kosten wat Bruin ook mét de
verzekering, niet kon trekken. Men was ook bang dat het schip bij verplaatsing
zou kunnen breken en zelfs de ingang van de VP zou kunnen blokkeren, wat
natuurlijk een heel nare boel zou opleveren. Zeker niet op hoge leeftijd en dus
een houten schip, Want een schip vol water manoeuvreren: dat is niet niks… Dat
is een klus voor Hollanders, die dat ook deden bij de halfvol gelopen ferry
Napoleon Bonaparte, die weer herrees zonder schade!
Dus kwam er een offerte voor sloop ter
plaatse van 250.000 euro en het kost 15 dagen.. en daarin zit de prijs van een
grote plateau met kraan. De eigenaar heeft intussen besloten om de geplande
opknapbeurt van 15 jan. 2014 echt af te zeggen. En ook om nu maar zijn pensioen
te nemen… Dus ziehier een der laatste foto’s van een culinair sprookje en u
moet ook nog weten dat er nog naar de exacte toedracht wordt gespeurd… Dat kan
nog best leuk worden dus: a never ending story!
Nu rest er nog maar één
echt belangrijke vraag: Welk mooi oud schip komt er nu tegenover de Mairie in
de haven te liggen? Hopelijk weer een resto-boot, die ook lekker oud kraakt.
Maar die nog niet zinkt! Daarvoor steken we een paar kaarsjes op bij ND de la
Garde op de hoge berg! Afwachten, maar hij komt echt… Dat voelen we allen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten