Totaal aantal pageviews

zaterdag 2 november 2013

DE MENSEN ZIJN TE BANG OM ECHT OUD TE WORDEN….



Nogal wat ontwikkelingen in biotechnologie en andere wetenschappen maar ook maatschappelijke ontwikkelingen roepen veel onzekerheid en ook angst op. De “aanstormende uitdagingen” worden in diverse landen door “ethische commissies” aangepakt. Men wil advies in deze uiterst complexe zaken voordat een ook nogal onzekere, ja zelfs ruziënde en verwarde politiek, zich er mee durft te gaan bemoeien. Want de zaken gaan razendsnel, het overzicht ontbreekt en landen liggen ook echt niet meer “op een lijn”; in tegendeel! Het kan dus geen kwaad om eens wat te gaan luisteren naar mensen die al een leven lang in deze wereld werkten… Zij kunnen ons nuttige inzicht geven en nuttige tips geven. Wat hoog nodig is..

De situatie in La France
In het als tolerant bekend staande Frankrijk zagen en zagen we een fel debat en veel betogingen over het homo-huwelijk. Dit gebeurt dus in het land waar een beetje overspel als zeer gewoon wordt gezien. Grote groepen lijken “de klassieke familie, het gezin” en alles wat er mee samenhangt, sterk te willen verdedigen. De al aanwezige werkelijkheid lijkt onvoldoende door te dringen en men vervalt in hypocriet gedrag en nogal oppervlakkig gedoe. Sommigen spreken al van een ideologische conservatisme of van een al te opportuun populisme .
Al jaren werken er commissies op het gebied van euthanasie en diverse vraagstukken op het gebied van de biotechnologie, zoals de te trekken grenzen bij de manipulatie van menselijke embryo’s. In een land als China ( en in andere), zijn de meeste van deze “vraagstukken” niet het minste punt van discussie en is er al een bestaande commerciële praktijk in de biotechnologie. Die internationaal zijn diensten aanbiedt tegen forse honoraria. De kloof tussen de landen op dit gebied wordt razendsnel groter…
Wat denkt de wetenschappelijke wereld ervan?
Hoe moet een wetenschapper die dagelijks over grenzen
kijkt en steeds nieuwe mogelijkheden ziet zich nu opstellen? Ene Étienne-Émile Baulieu, die al 50 jaar in de wetenschap werkt en die vele grensverleggende zaken van dichtbij meemaakte, zegt dat hij niet zomaar wat onderzoek pleegde. Maar zich steeds richtte op zaken die “de maatschappelijke evolutie met zich mee brachten…”.  Hij zegt dus ook dat hij, in principe, tegen geen enkele vooruitgang is. Neem nu de PMA (draagmoederschap) waarover nu zo veel te doen is. Sinds de uitvinding van de contraceptieve pil is er een ander totaal tijdperk ingetreden. We weten zelfs niet meer dat ene Pincus die pil ontdekte; wat pas gebeurde in de 50-er jaren. De “automatische” gevolgen van seksuele relaties waren toen voorbij. De automatische reproductie werd vervangen door de echte kinderwens en elke vrouw kon haar zwangerschap reguleren. Gek genoeg leverde de ontdekking van de “morning-after-pil”, veel meer discussie op dan er rond de pil waren. En ondanks vele pogingen om het anders te doen zien , bleef dit medicament lang “de abortuspil”, in de volksmond. Bij adoptie is eigenlijk het enige verschil met draagmoederschap, dat de vrouw die het kind opvoedt niet
de vrouw is die het droeg. Draagmoederschap is dus eigenlijk hetzelfde; enkel het “georganiseerde” ontbreekt. Dus is hier spreken over commercieel moederschap en “kinderen bestellen” veelal nogal ongepast.
Een kind “maken” buiten het vrouwelijke lichaam is voorlopig nogal moeilijk, maar zeker niet uitgesloten. En wie zal durven beweren dat het niet uit de vrouwenschoot voortkomen later psychologisch schadelijk zal zijn? En dat dit ook het toebehoren aan voorouders en een familie ooit zal gaan belemmeren is, ook een vooralsnog ongegronde bewering.
Want behoren tot een familie is van belang, dat roots-idee is echt geen onzin. Al is eigenlijk wat morgen gebeurt, voor elk mens, veel belangrijker dan wat in het verleden plaatsvond…
De rol van de religie en de geschiedenis
Het denken dat al wat nieuw is “dus” slecht zou zijn voor de mens, is vaak een overblijfsel van ons religieuze verleden. Toen de morele autoriteit ons ook nog echt kon straffen… Het lijkt er ook soms bij wetenschappers wel eens op dat iemand vanwege een soort “onbewuste blokkering” een verkeerde weg kiest in zijn onderzoek. Ook al door die onbewuste remmingen.
Neem ook die discussies over wanneer een embryo als een mens moet worden gezien: ze  zijn meestal onnavolgbaar. Het antwoord is afhankelijk van de religie die er over spreekt.. Terwijl het punt één toch een zaak is van maatschappelijke aard en zeker van de ouders. Als twee mensen besluiten een kind te willen, dan is er het begin van een nieuwe wezen. Deze wens tot een afstammeling uit liefde voor elkaar is eigenlijk belangrijker dan al het andere…
Geloven in een hiernamaals blijkt ook steeds lastiger te zijn, zolang je niet begrijpt waarom je er eigenlijk bent. Waarom blijft de eerste de beste steen langer op aarde dan de mens? Voor een wetenschapper is dat het ergste: het niet kunnen begrijpen hoe het echt zit! Dat is voor hen onverdraaglijk.        
De wetenschap kan ook niet verklaren waarom die vooruitgang er al vele eeuwen en ook “niet rembaar” lijkt. Ondanks de enorme toename van die wetenschap zelf snappen we nu nog nauwelijks iets van de menselijke hersens. Wat eigenlijk ook nogal buitengewoon is.
Het ouder worden van de menselijke hersens is waarschijnlijk al over 10 jaar te voorkomen. Dus dat negatief denken om heel oud te worden: zoiets als 120 jaar of zo, zal dus echt moeten veranderen. Zou men daarom ook te weinig geld geven aan het Alzheimeronderzoek? Want de kans om het te krijgen is echt een op drie, na je 85e jaar! Als er slechts 100.000 mensen zouden zijn die daar jaarlijks10 euro aan zouden geven,  zou men veel sneller kunnen verder komen.
De overheid heeft meestal meer geld over voor het nú dan voor mórgen. Een trottoir repareren levert meteen veel meer op, dan een onderzoeker geld geven voor dingen van “overmorgen. De mensen lijken ook wel uitgeblust”… Maar waarom zou er nu, zelfs na driehonderd jaar vooruitgang, niet nog veel meer geld voor wetenschap kunnen komen?
Wetenschap, ethiek en ideologie…
Vrijheid (Liberté) en broederschap (Fraternité), zijn zaken die best ook tellen in de wetenschap. Maar met  die “gelijkheid, die “égalité”, zit het best lastig. Want die is strijdig met de wetenschappelijke werkwijze en opvattingen. Wie een goed voorbeeld zoekt wat betreft moed om “alles aan de orde te durven stellen”, moet eens bij good old Shakespeare te rade gaan. Die durfde dat echt in zijn dagen! Hij was op dit punt een waar fenomeen.
Maar, als je dan leest wat ene prof. George Church ons “belooft”, dan  schrik je toch echt wel even. Er staat ons, beweert hij, nog enorm veel te  wachten. Deze Church was vanaf 1980 in Boston dé autoriteit van het toen nieuwe
DNA-onderzoek; dat vele toen al “utopisch” noemden. En nu legt hij de wereld uit dat het mogelijk zal zijn om de Neanderthaler mens van 30.000 jaar geleden terug te “her-scheppen”. Dit sloeg in als een enorme ketterij en andere vinden dat zoiets nergens toe zou dienen.
Church zegt ook dat onze voorvaderen zich ooit helemaal geen raad wisten met epidemieën en met de ontregelingen van het klimaat. Hij waarschuwt ons ook tegen een “tekort aan diversiteit”, dus voor een “monocultuur”. Monocultuur is, -dat weten biologen-, vaker oorzaak geweest van uitsterven van soorten dieren en zelfs van groepen mensen en hele volken. En, door de Neanderthaler weer te “herscheppen”, zouden we daar iets effectiefs tegen kunnen ondernemen. Dat is echt zijn idee. Natuurlijk zouden we er dan wel meerdere moeten hebben, die ook hun identiteit zouden moeten kunnen ontwikkelen. Dus zou er een nieuwe neo-neanderthaler-cultuur moeten komen, die dus ook een
nieuwe politieke groep zou kunnen opleveren… Dat is nog eens wat anders dan “de wolf en de beer weer uitzetten” in streken waar die was verdwenen!
Want, zegt hij, als we wat bruikbaar DNA-materiaal van de Australisch pre-neanderthalers zouden vinden (van 2 miljoen jaren geleden); dan kan dat echt. Immers DNA kan wel een miljoen jaar “bruikbaar” blijven. En dat zou je dus zelfs kunnen vinden op fossiele botten.
Dat DNA moeten we dan, volgens de synthetische biologie,  in tienduizend “stukjes” afbreken en weer synthetiseren. En dan in een stamcel planten. Dat moeten we dan vele malen herhalen, om dichtbij die Neanderthaler te komen. En die cellen moeten dan weer in een baarmoeder worden voldragen tot een “nieuwe mens” (eentje van heel vroeger). Of we doen die cel in de uterus van een chimpansee en beginnen dat herscheppen dus nog wat verder terug…
Zo kunnen we bestuderen hoe onze eigen ontstaansgeschiedenis is verlopen… We brengen dan eigenlijk ónze evolutie op een weg, die door toeval etc. nog niet eerder werd gegaan en die ons dus nu grote (ook positieve) verassingen zou kunnen doen beleven…
Ziehier “de droom” van een 58-jarige pionier van de synthetische biologie, Die hij uitte in zijn boek: “Regenesis. Hoe de biologische synthese de natuur en onszelf zal doen heruitvinden”.  
Een wat extreme droom?
Nou om ons eens echt te wijzen op wat “zijn vak” kán gaan brengen is dit idee eigenlijk een prima voorbeeld. De mens kan de schepping dus zo maar “overdoen”, wat die creationisten toch de schrik van hun leven moet bezorgen. En zelfs “de evolutionaire” onder ons, wat stil doet worden. Die weg van enkele miljoenen jaren, die begon bij de eerste geëvolueerde aap, dus gewoon nog eens “overdoen”. “Jules Verne revisited” en dat dan in een echte moderne jas!
Dus wat Church betreft:  “Die Neanderthaler mens? Wel die kan er morgen weer zijn!”
In zijn boek staat natuurlijk nog veel meer interessants. Zoals dat alle informatie die op de wereld bestaat, kan worden opgeslagen in niet meer dan 4 gram DNA. Het lukte namelijk zijn groep onderzoekers om 700 tera-octets aan info in één mm2 DNA te stoppen. Zelfs het bewaren daarvan is op bijzonder veilige manier mogelijk. Leg het maar gewoon ergens neer, in de woestijn of een bos; en 400.000 jaren later is het gewoon nog “bruikbaar”. Zijn onderzoeksgroep “schreef” ook al met een printer DNA-fragmenten op een glasoppervlak  door de normale binaire 0 en 1 codering om te zetten in nucleotiden-reeksen (gecomponeerd uit vier elementen (adenine, thymine, cytosine en guanine). Daaraan werd vervolgens een code aan toe gevoegd. En toen kon die info ook worden teruggelezen met behulp van een DNA-analyse-apparaat en een computer!
En, voegt hij hier nog, wat provocatief, aan toe: die Neanderthaler had een veel grotere schedel dan wij hebben en was mogelijk ook veel intelligenter dan wij nu zijn… Suggestief zat, deze opmerking.

Een bescheiden epiloogje
Wie lang op de aardkloot blijft maakt veel mee. Omdat we er steeds langer blijven én het ontwikkelingstempo enorm is versneld, wordt die stroom van veranderingen een soort van “kletterende waterval”. Waardoor ons veranderingsvermogen, onze souplesse en ook ons incasseringsvermogen/tolerantie niet weinig worden beproefd.
Maar er is ook een factor waarover men zelden iets hoort. Als je tot de wereldtop behoort als land ben je ook aangesloten op die veranderingsstroom. Wordt je als land oud en grijs en zonder jeugdigen, dan zak je langzaam maar zeker af en daalt in de toplist. Niet op de laatste plaats ook omdat je welvaart sterk kan achter gaan blijven… Zie Japan en het toekomstige Duitsland, die daar nu al (of zeer binnenkort) mee zullen worstelen.
Ook omdat welvaart is een voorwaarde voor “bijblijven”  en dus uiteindelijk ook voor “langer leven”. Want alles wat ons langer doet leven kost geld en dat moet er dus ook zijn om te kunnen meeprofiteren. Als je het met opzet negatief wil formuleren zou je moeten zeggen: wie economisch afhaakt zal ook qua levensverwachting gaan afhaken…  En zo lost zich het probleem van een te duur verzorgingsbudget van te grijze landen eigenlijk  “vanzelf” op. Immers als de mensen korter leven dan is er ook geen dure verzorging meer nodig.
Dus is er best een probleem als wij westerlingen “ons enorme vergrijzings-ontgroeningsprobleem” niet snel afdoende oplossen. En dan krijgen we ook gauwer minder gezeur over te hoge verzorgingskosten te lage pensioenen etc.
Dus dat huidige probleem met die “baby-boomers” ; dat is al
begonnen met zichzelf op te lossen… En wie heeft dat dan “allemaal weer gedaan straks”? Wel wijzelf, omdat we niet meer “wisten” hoe je een bevolking goed houdt qua samenstelling of omdat we kindertjes niet meer zo graag opvoedden en omdat we immigranten ook liever niet zagen arriveren.
Lijkt me een leuk onderwerp voor een debatje in de 2e kamer tussen PVV, PVD, SP, 50+  en “de anderen”. Op dat moment gaat het dan eindelijk over een echt groot probleem voor Nederland. En dat kun je niet wegzwammen met wat slappe praatjes à la populisten: want dat gaat echt niet!
We moeten hopen dat we zo’n debat snel gaan meemaken. De kans daarop wordt groter: want in het kielzog van het pensioen- en zorgdebat volgt vanzelf… het demografische debat. Zeker weten! In Tokyo is er al langer paniek (mede door zijn super staatsschuld van 235%), in Berlijn is men ook al redelijk nerveus maar in Den Haag is men nog in het “zeurstadium”.
Als men dan iets heeft gevonden op dit demografische probleem van allure, wacht ons en onze politici de discussie over “al die ethische items” waarvan er enkele eerder werden genoemd. U zult met me eens zijn dat die echt veel hoofdbrekens zullen vormen voor hen die er namens hun fractie over zullen moeten oreren. Dan gaat het eens écht over iets essentieels!
Als u van deze gedachte ook zo schrikt als ik deed, dan voelen we beide dat er iets wringt in Den Haag én zeker ook bij ons die dat Den Haag bij elkaar zetten in de stemhokjes… Intussen gaat het op diverse plaatsen in de wereld razendsnel verder, daar wacht men niet op die “sturende politiek”. En dus wordt de westerse politiek over een tijd keihard geconfronteerd met vele feitelijkheden die grote schrik opriepen. Dan is er dus dat moment van “ce fait accompli”! En ligt er weer “een factuur” van een te laat reageren. Die zoals altijd door ons moet worden voldaan natuurlijk. Wat natuurlijk terecht is in een democratie waarin het volk elke vier jaar (en meestal korter!) zijn vertegenwoordigers kiest… Als dán zou blijken dat het weer niet goed is gelopen, -net zoals met die bergen schulden die we samen ook in jaren bij elkaar feestten-, dan heet het: “vluchten kan niet meer” en “gedane zaken nemen geen keer”. Ik vertel u geen nieuws.
           
Hoe dan ook: het komt altijd weer “best voor elkaar”. Want het onvermijdelijke is steeds opnieuw: die aanstormende realiteit, waarop we vaker nogal panisch moesten leren omgaan.
Elk mens zal, hoe en wanneer dan ook, daar mee móeten leren leven. Dat was altijd zo en dat verandert in elk geval niet.. En dat is onze enige zekerheid én ook die dat “de mensheid al honderdduizenden jaren redelijk goed wist te overleven”. Of bent u een andere mening toegedaan? Wel dan moet u snel van politieke partij (of land?) gaan wisselen.   

Maar,
           de NASA koos al drie asteroïden om in de komende 10 jaar te gaan “bezoeken” als die langskomen vliegen. Helaas weet niemand welke op de lijst staan ook de zon dus niet. Immers dat is geheim, die ruimtesamenwerking heeft haar grenzen… Wel weten we wat de keuzecriteria zijn:  7 à
10 meter diameter, ca 500 ton zwaar en orbit XXXX (=geheim…). Nu maar hopen dat het lastige Congress de centjes fourneren wil… Na die “shutdown” is niets meer echt zeker!
Echte ruimte-gossip is die bewering van ene Dave Stevenson van Calif. Institute of Technology, dat de aarde de maan heeft gestolen van… Venus! Door gewoon wat meer zwaartekracht toe te passen…  Maar vakgenoten geloven dat nog niet zo en zeggen dat de maan ontstond toen er een grote botsing was tussen de aarde en een ander hemellichaam.  Daarom lijkt de maan qua samenstelling ook zo op de aarde, zeggen ze er nog bij. Maar Stevenson wijst hen op onvolkomenheden in die theorie en herinnert er aan dat meteorieten die van Venus kwamen, ook zo sterk op de aarde leken…
Intussen zullen de chinezen einde dit jaar hun sonde “Change3” op de gaan maan deponeren. Deze weegt 120 kilo en beweegt zich op zes wielen. Hij zal in zes maanden 10 km reizen daarboven. En met radar ook de ondergrond onderzoeken tot op 30 cm diepte.  Ook heeft ie een camera en een spectrometer om stukjes maan ter plekke te onderzoeken…
Het is maar wát drukjes daarboven omdat iedereen haantje de voorste wil zijn: een typisch menselijke eigenschap.
We zullen het wel weer zien en horen en intussen moet u de laatste herfst-straaltjes van de zon wel opvangen; want de winter komt er echt aan.
Dus ga naar buiten en ik hoop dat u daar vaker mooi weertje zult vinden om nog wat rustig na te kunnen denken over “waarheen we allemaal gaan”…


1  november 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten