Totaal aantal pageviews

zondag 10 november 2013

HET DRAMA VAN DE MIDDENKLASSERS: DE ECONOMISCHE SPIL.



We komen in deze tijden weer opnieuw achter hele fundamentele waarheden en herontdekken de nieuwe voorwaarden om welvaart te scheppen en te behouden. Te veel ouderen en tegelijk heel weinig jongeren bijvoorbeeld, dat trekt hele (vooral westerse) landen scheef. Die dure oudjes en de (steeds vaker) ook te slecht opgeleide (en niet zelden werkeloze jongeren). Dat  leidt voortdurend tot budgettaire en sociale drama’s. Maar het grootste drama is: de verdampende middenklasse in de westerse democratieën en tegelijk de opkomst ervan in de aanstormende landen… Beide verschijnselen hebben een steeds sterkere invloed op maatschappelijke en de politieke verhoudingen in landen. Dus werd het tijd om eens na te gaan wat de middenklasse eigenlijk is en wat daar nu mee gebeurt..

De ontwikkelingen in “de laag van de middenklasse”
De OECD definieerde deze klasse met : “een koopkracht van 10 à 100 dollar per dag”. En in 2030 zal dat 4,8 miljard van de wereldbevolking zijn (en was 1,8 miljard in 2009). Dus daar verandert écht wat.
De laatste 15 jaar ontdekten economen en politici pas echt dé grote betekenis van de middenklassers. Die groep tussen de rijken en de armen die nu zo in de verdrukking kwam in het westen. Ziehier wat kale cijfers over de ontwikkelingen er van in de wereld
In de VS was de middenklasse in 1970 nog 60% (van de bevolking) en die is nu gezakt tot 45%. De financiële crisis sloopte hen en hun schulden explodeerden. Ze verloren veel aan koopkracht. Dat zien we ook in W-Europa en ook heel duidelijk in Frankrijk. Deze “burgers van het midden”, verliezen de aansluiting met “boven” en vrezen te worden verzwolgen door de “arme onderklasse”..
Het gaat ómgekeerd in de opkomende landen: in Brazilië kwamen er 40 miljoen mensen de middenklasse versterken in 10 jaar en daar is het nu al 52% (!) van de bevolking. In China bestond ze voor kort niet; ze begon pas  20 jaar geleden iets voor te stellen. En nu zijn het er al 157 miljoen, en ze groeiden met 47% in omvang in maar 5 jaar. De stad Peking bestaat nu zelfs al voor 40% uit middenklassers .
In de VS en Europa is hun aantal nu redelijk stabiel; in Zuid-Amerika en Azië stijgt de omvang snel. Van 181 naar 313 miljoen in de eerste regio en van 525 miljoen naar nu 3,2 miljard (!) in Azië. Hun verpaupering, aangekondigd door Marx, kwam er dus bepaald niet… En ze was altijd, -vooral door hun relatief grote consumptie-, de motor van de groei.
Het BBP/inwoner is in Brazilië en Z-Korea nu al even hoog als in Europa. In Z-Korea zijn de middenklassers nu 53% van de bevolking en in Brazilië is het ook al 29%.

Een profiel van de drie traditionele klassen/lagen
De meeste van ons kennen ook wel een paar “representanten” maar meestal niet uit elk van die drie klassen. En ook niet zelden in de directe omgeving, als we ook tuinmannen en tegelzetters etc. meerekenen. Dus ziehier een wat “basaal profieltje” van elk van deze klassen. Én een overzicht van de recentere ontwikkelingen van elke klasse. Want het is er knap onrustig geworden en niet alleen door de “crisis”!
Middenklassers:  dat zijn natuurlijk “die middenstanders met
hun winkels en kleine servicebedrijven”, het zijn ook de lagere en middlemanagers en staffers in de industrie (productiebedrijven, banken en overheidsorganisaties). Veel winkels (behalve in de voedingssector) hebben het nu zeer moeilijk met internetkopen, veel productiebedrijven gingen naar de lage lonenlanden en ook de overheid kromp…en krimpt nog. Zie b.v. Defensie in Nederland én ook in Frankrijk!
Er is echter ook een groei in de middenfuncties in de ICT-sector en dan moet u denken aan high-tech bedrijven met hoge innovatieve inslag en zeker ook aan de biotech-industrie en zijn R&D. Dat is de top van de middengroep: de schaarse hoog-opgeleide wizzards.. Facebook, Apple, Twitter en Google zijn er fraaie voorbeelden van. Ze bedenken in de VS en het westen nieuwe producten met hun wizzards en ontwikkelaars, en laten die dan massaal maken in Azië. Dus al “hun” middenfuncties uit de productie vind je in de lage lonen landen…
De ICT-maakt ook vele “eenvoudigere administratieve jobs” in overheid en industrie “overbodig”. Een PC met goede software kan het werk vaak veel beter en goedkoper. De mensen met de lagere beroepsopleidingen, behalve in bouw- en “onderhoudssector” (tegelzetters, loodgieters etc.), zijn ook al veel minder nodig: denk maar aan de snelle robotisering.. 
Dus zijn er drie ontwikkelingen TEGELIJK aan de gang die de middenklasse doen krimpen in het “rijke westen”. De mondialisatie, de ICT-invloed en ontgroening en vergrijzing. En dat telt lekker aan! Ook in de vermindering van de fiscale inkomsten waardoor de heffingen over minder betalende worden uitgesmeerd en dus hoger worden… Frankrijk onder Hollande deed recent een gooi naar het wereldkampioenschap!
De toppers zijn zij die vaak mondiale jobs hebben, internationaal in doen en laten en zeker ook in hun bankzaken. De tientallen fiscale paradijzen zagen hun aantal groeien en hun vermogens. Het zijn zeker ook westerlingen die steeds vaker ook “gelijkgestemden”uit opkomende landen treffen. Het is een wereld “apart”  waar binnenkomen niet eenvoudig is. Zij zijn de “fiscale optimaliseerders” en zorgen ervoor dat hun bedrijven en zijzelf weinig belasting betalen. Zie nu de groeiende uittocht naar Zwitserland en België vanuit Frankrijk.
Blijft dus over: over de onderlaag, de “armen”. De echte onderkant, dat zijn om te beginnen de (veel jeugdige en oudere) WW-ers: de EU zit al op 11% WW en de VS drukte het terug nu naar iets van 6/7%. Wat vertekend is  en eerder 10% zou zijn zo zegt men. Omdat er veel WW-ers daar al niet meer zoeken naar werk! De ongediplomeerde onder hen worden fors uitgebuit (zwartwerken) en de gediplomeerden met de “kleine diploma’s” vinden gewoon geen baan meer. Ook scholen krimpen want er zijn steeds minder leerlingen. Er zijn “verloren generaties: die “van onze werkeloze jeugd die buiten de maatschappij staan en de “verongelukte” generatie van ouderen, die ontslagen werden net boven de 50 jaar…

De groeiende reuring in sommige klassen
In het westen maar ook in sommige opkomende landen gaan de ontevredenen nu regelmatig de straat op
aangevoerd door de sociale sites. . Occupy, Piratenparty, Gouden Dageraad, de Italiaanse clown, de Tea-party, etc. zagen en zien we demonstreren en pleinen bezetten. Het is een niet-homogene mix van armen/verongelukten: met een “arm” maar ook met een “middenklasse-profiel”. Zie ook de recente protesten in Griekenland, Spanje, Portugal, Brazilië, Roemenië (geval apart). Opvallend is dat de “noordelijken in de EU” nog maar weinig op straat verschenen. Frankrijk komt nu, na de rentrée, zeker ook aan beurt, nu de hervormingen er “doorheen” moeten worden gejaagd… En laten we niet (weer) naïef zijn zoals bij die “uit het niets komende Arabische revoluties”. Want dit kan zich ook in West-Europa opbouwen zeker in de zuidelijke regionen. Door het internet blijkt er plotseling de “vlam in de pan te kunnen gaan” ; mensen vinden elkaar over grote en kleine afstanden en kunnen snel een actie opbouwen van stevige omvang. Tot grote schrik van de ministers van Biza en de burgervaders. In Frankrijk zagen we al diverse ontploffingen in de suburbs/banlieu’s! Het smeult daar… 

De politieke vertaling
De middenpartijen verliezen aanhang omdat er in hun aanhang gewoon minder mensen komen. Maar ze zien ook de gelederen leegstromen naar links en rechts. Populisten
die meestal een “smal” belang vertegenwoordigen of die de ontevredenheid vertegenwoordigen, scoren niet slecht. PVV en 50+ in Nederland en nu zeker  het FN in Frankrijk…
De middenpartijen van rechts en links zijn hun ook ideologische kaders kwijt: die passen niet meer op de ontstane maatschappij. Rechts lijdt nu, want neoliberaal maakte er een flink zootje van. Links-socialisten kunnen wel erg lastig de teloorgang van hun verzorgingsstaat tegenhouden. En die WW-ers mobiliseren tegen die mateloze kapitalisten, dat leidt ook niet echt tot meer banen! Men heeft elkaar best nodig, maar in een neergang en een grote switch is het erg lastig om een passend programma te vinden. Het huidige Nederlandse kabinet is een schoolvoorbeeld van een spannende, wat taaie rechts-links samenwerking  “in het midden”. Maar staat het koren van een middenpartij à la D66,-( licht sociaal, maar zeker ook liberaal)-, nu echt te bloeien? En gaat ook in Frankrijk ”het midden van Bayrou-Borloo” nu echt scoren?

De middenklasse was altijd de grote stabilisator in een modern land! Zowel economisch: daar zitten de gezinnen met kinderen die het meest consumeren: goed voor de groei dus. Ze is vaak ook levensdoel voor de arme die daar hoopt aan te komen door hard te werken en zich (bij) te scholen. En de springplank voor hen die het grote geld zoeken en die er weg willen. De grote middenpartijen in de westerse regeringen waren de politieke zwaartepunten die soms een meerderheid haalden en nu steeds vaker met kleintjes overeind moeten blijven. Daarnaast zien we dat de oudere generaties zich kwetsbaar voelen en vechten voor behoud van hún welvaart. De middenpartijen kunnen dat niet eenzijdig programmeren dus lopen de oudjes weg naar de populisten van links en rechts. Jongeren in grote nood zien niet veel oplossingen in middenpartijen en kiezen “anders” en de oudjes lopen er, soms na een heel leven, nu weg.

Zelfs Aristoteles zei het al: Als er een grotere middenklasse is verminderen de risico’s van onenigheid en verdeeldheid… Dus geachte politici: koester uw middenklassen!

De toppers zitten nu in de tijden van de mondialisatie en snelle veranderingen best lekker: technisch, financieel en intellectueel. Ze zijn echte globetrotters en “fiscaal bijna ongrijpbaar”. Zie de moeite die veel regeringen doen om
greep op “hun rijke” te krijgen. Klokkenluiders worden zelfs betaald voor informatie over fiscale “onderduikers” in de landen die hun goed zijn gezind.
En hun aantal stijgt nog steeds snel en dat in alle landen, ook de minder rijke. Politiek zijn ze de stemmers op de meer rechtse en (super)-liberale partijen. Ze zijn zelden openlijk politiek actief maar des te meer bezig in lobby-kringen en in het subsidiëren van partijen die “hun belangen het best dienen”. Zie de grote kracht van de Amerikaanse Tea-party die door diverse puissant rijken (als de gebroeders Koch aldaar)  worden gefinancierd.

Waarheen leidt deze ontwikkeling ons?
Voor de arme landen mag worden verwacht dat de open wereldeconomie hun minder armoede en honger blijft brengen. De honger nam fors af in de wereld en dat ging in de richting van 1 miljard minder! Als we niet in protectionisme of grote oorlogen terugvallen, zullen zij het toenemend beter krijgen en blijven opschuiven naar meer welvaart.

Voor de opkomende landen is het goede nieuws, dat de democratie groeit met de groeiende omvang van deze groeiende middenklasse! Al gaat dat zelden zonder forse wrijvingen.. Want iedereen is bang voor terugval in de armoede.. Dat zien we nu ook in de onrust in Brazilië en ook Turkije, in Chili en India en ook al in Z-Afrika.
Deze landen lijken dus meer en meer de weg te gaan die de westerse landen in de afgelopen eeuw gingen. En daar loopt men in toenemende mate het risico van een snel opkomend ongenoegen in de nieuwe en mondigere middenstand als de welvaartsontwikkeling even stokt: zie nu bijvoorbeeld Brazilië.

Voor de ontwikkelde = rijke landen die bijna alle ook kampen met een dalende bevolking die ook nog vergrijst en ontgroend, en met een krimpende middenklasse, nemen de moeilijkheden om de hoge welvaart te behouden snel toe. Ze zijn bijna alle al teruggevallen naar het welvaartsniveau van 2007! En hun groei blijft zeer mager en hun schulden zijn gigantisch: Japan met 250% staatsschuld is de topper. Ze stunten ook nogal nu: zie de draaiende bankbiljettenpersen in de VS en ook Japan. Maar ook het inkopen van staatsobligaties van EU-landen door de ECB en van VS-obligaties door de FED! Wat vele experts duiden als nogal casino-achtig gedrag met enorme risico’s voor een galopperende inflatie!
Immigratie lijkt een deel van de oplossing want zonder jeugdig dynamisch talent is een moderne economie niet in de lucht te houden! Zie Duitsland dat al jaarlijks 2 miljoen hoog opgeleide tekort komt en nu al naar 1 miljoen ingenieurs etc. toegaat wat zijn jaarlijkse immigrantenstroom uit Zuid-Europa betreft!   
De huidige te hoge WW in andere westerse landen verhult nu nog hun toekomstig tekort aan jongeren, want zij alle (behalve Frankrijk!) kennen een veel te laag geboortecijfer à la Duitsland en Japan. Enkel de VS zet nog steeds de goed gerichte immigratieschuif vol open…

Voor alle landen geldt de razendsnel toenemende afstand
tussen puissant rijk en “de rest”. De VS loopt daarbij flink voorop en in Europa is het Rusland dat bij de toppers zit. De regeringen lukt het nauwelijks hier echt iets aan te doen: zie het nogal wanhopige en niet-functionerende toptarief van 75% in Frankrijk! Het grote gebrek aan samenwerking wereldwijd (wat zeker ook komt door de onbalans in de internationale institutie) is er dé oorzaak van dat de “puissant rijken” de dans ontspringen: ze zijn “grenzeloos” in hun gedrag. De financiële instellingen lijken nu meer de “baas” te zijn dan de regeringen en de internationale instellingen.
En de oorzaak van het toenemen voorkomen van supermiljardairs ligt, zoals ruim bekend, in het “kunstmatig” zakenbankieren à la Goldmann Sachs. Maar zeker ook in het vergaand liberaliseren van de regels voor kapitaalverkeer en investeerders,  de enorme beurshypes en ook het toenemend aantal écht wereldwijd opererende bedrijven van het Type Apple, Facebook etc.. Hun oprichter/aandeelhouders zwemmen in de miljarden. Dus een combinatie van veel meer liberalisering,  high-technologie-driven businesses en ook de “wereldwijde markten voor produkten à la Twitter, Facebook, Youtube zijn hier debet aan. Maar ook “die jeugdhypes op wereldschaal”: denk aan de Google-glasses en I-watches en “de laatste” smartphonehypes.
Kortom: het trefwoord is “de grote veranderingsgolf” die doet het!
Die vrijere totaal open wereld, die sterk tanende greep van overheden en de internationale gremia, die razende technologische ontwikkeling (ICT, biotech etc.) en ,last but not least, de ermee gepaard gaande mentale verandering.
Het zit dus ook “gewoon” tussen onze oren en is ook te verklaren uit die darwinistische wijsheid. De mens kan niet stilstaan en hij verandert voortdurend. De aap ging rechtop lopen en nu gaat de geëvolueerde aap nog een paar trapjes hoger in ontwikkeling. Tot hij ook de dood heeft overwonnen, zeggen sommigen. En enkele, de neo-freudianen, zeggen dat het nog steeds zit in onze oergenen: we willen vóór alles voortleven en het summum daarvan is nu eenmaal “het eeuwige leven”. En de mens voelt nu dat dit binnen zijn bereik komt! En ook daarom wil diezelfde mens zijn leven ook niet beperken tot de aardklomp en wringt zich in alle bochten om het heelal ook “aan te gaan snijden”!

Dus opnieuw:  We haven’t seen nothing yet, the most has yet to come!  


Maar,
           de zon stimuleerde ook altijd al schrijvers en poëten.  Zoals de meer locale dichter  Jules Supervielle (wat voor een naam, niet?).  Hij zij bij een bezoek aan de stad Marseille:
“Marseille sortie de la mer, avec ses poisons de Roche, ses coquillages et l’iode,
Et ses mats en pleine ville qui disputent les passants,
Ses tramways avec leurs pattes de crustacés sont luisants d’eau marine.
Le beau rendez-vous de vivants qui lèvent le bras comme pour se partager le ciel”.
(SVP: gooi dit, zo nodig, even in de vertaal-automatiek op het internet!)
Welke stad zou niet ook supertrots zijn als dat iemand over haar schreef? Weliswaar is deze poëtische schets van even geleden, het meest is er nog. Of wéér, zoals de tramway… Zij het dat de nieuwe van Bombardier-tramstellen uit Canada zijn en niet uit het franse en walloonse land. Ook een teken des tijds…

En in afwachting van uw komst naar swinging Marseille, wensen we u veel mooi weertje toe, waar u ook maar bent!

Leon de Marseille, 10 november 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten