Totaal aantal pageviews

zondag 17 november 2013

DAT KLONEN GAAT VOORTREFFELIJK!



Gaan we naar een wereld vol echte klonen? Er bestaat al een jarenlange dieren-kloonpraktijk, vooral buiten Europa. De grens naar het “mensen klonen” is technisch nu al flinterdun en is
mogelijk ergens al vaker overschreden. Menselijke organen worden nu ook al in labs “gekloond”. Dus moet “de wetgever” echt gaan opschieten, tenminste in die landen waar men nu “voorlopige” beperkingen oplegt.
Dat de ethische opvattingen hierover in de wereld heel ver uit elkaar liggen, is nu al duidelijk. Er zijn ook religies c.s. (sjintoïsme, boedhisme,..) die in klonen  niets kwaads kunnen aanwijzen. En daar waar religies hierin geen rol spelen, wordt het dus puur een kwestie van ethiek zoals “de lokale cultuur die voortbracht…”.   We moeten ons dus ook op dit gebied op “verrassingen” voorbereiden. Omdat de “mogelijkheden” enorm zijn, maar ook de impact en de risico’s nauwelijks zijn te overzien. Zou een land dat mensen kloont door de VN worden veroordeeld denkt U? En zou “men”tegen dat land sancties instellen of diplomatieke relaties verbreken? Zou u een kloon van een familielid, niet bij u thuis ontvangen? Samen met zijn evenbeeld of nadat het “evenbeeld” is gestorven? Is zo’n kloon voor u geen familielid en voor “zijn land” ook een stateloze? Zouden  “klonen van eigen volk” voor sommigen niet hét alternatief voor immigratie kunnen zijn??? In de Nazitijd kon men nog niet klonen, maar had men in Duitsland wel “instituten” om raszuivere kinderen te “produceren”. We weten dat nog best. Zou Berlijn toen, als het zou hebben gekund,  “klonen” hebben verboden? Of net niet?    

Klonen werd al echt een nieuwe niche-business
Dolly het gekloonde schaap werd gevolgd door Promtheus het veulen, Copy Cat de kat,  Snuppy de hond en Tetra het aapje en nog vele andere… Een waar leger van klonen komt
over ons. Amerikaanse fokkers klonen excellente stieren om hun superzaad duur te kunnen verkopen. En de Federatie voor Paardrijkunsten opende zelfs de competitie voor het klonen van kampioenspaarden! Er vliegt alweer een duif waarvan de soort was uitgestorven in de VS en in Zuid-Korea kloonde iemand zijn lievelingshond voor 50.000 euro.

Praktijken, dierenleed en wetgevers
Tot nu toe kloont men op labschaal en enkel meestal nog dure dieren.. die vermogens kunnen opbrengen. In de VS zijn er al duizenden volgelingen van klonen van koeien en runderen die melk produceren en steaks leveren.. Zou dat gevaarlijk kunnen zijn voor consumenten? Vele wantrouwen wat er op dit gebied al gebeurt. Maar wetenschappers zijn er zeker van: klonen is geen genetische transformatie maar simpel en zeker kopiëren! Efsa van de EU in Brussel verbiedt vooralsnog klonen in Europa.. (behalve voor renpaarden en vechtstieren!). Ook omdat klonen de gezondheid van dieren beïnvloedt..
Want het doet draagmoeders en ook klonen lijden.. De fysioloog Eric Palmer van de firma Cryoozootech weet
waarover dat gaat: zij zetten al minstens 5 paardenklonen op deze wereld. Om een veulen te maken moeten we door de bank ca 500 eitjes hebben en daarvoor koopt men ca 50 tot 100 eierstokken in de slachthuizen. Vele eicellen blijken dan onrijp en dan moeten er nog meer ingekocht worden. De anderen worden aangepast door de kern te vervangen door een cel van het te klonen dier, die veelal uit de huid wordt gehaald van dat dier..  Dan moet er een elektrisch schokje aan te pas komen om de zaak te starten; maar dat lukt niet altijd. Dus moeten er twee of drie dozijnen draagmoeders komen om de embryo’s te ontvangen…  En dan is het gewoon afwachten! Of er een volwaardig veulen groeien gaat… Daarom kost dat bij die firma ook 200.000 dollar.

Klonen en de paardensport
In het begin vreesde men dat de kopie de leeftijd erfde van de draagmoeder omdat Dolly na 6 jaar stierf. Maar dat bleek niet zo te zijn. Nu is enkel de zorg dat de kloon dezelfde prestaties levert als zijn (DNA-)-schepper. Dat is met de 25 veulens nog niet bewezen want het duurt enkele jaren om ze op te voeden en te trainen… De meest veelbelovende kloon is Chellano Alpha Z uit Zangersheide in België: kloon van Challano Z. die stierf na 11 jaar. De kloon heeft al 5 jaar gelopen en deed het prima. Zijn zaad is ook al te koop… De fanatiekste paarden-kloners zijn de polospelers. De Argentijn Adolfo Cambasio heeft er al 8 laten klonen en verkoopt nu een veulen dat kloon is van Cuartetera, een grote kampioen. Dat kost nu 800.000 dollar… Een collega bestelde nu 100 klonen van een van zijn paarden. Op een dag zou het kunnen zijn dat er acht spelers op “gelijke” klonen rijden… Daarmee is de genetische diversiteit echter in het geding: ook daarom verbiedt Efsa dat klonen nu nog. Want dat is ook “niet goed voor de soort”… Maar klonen kan echter ook de soort in léven houden, die zich niet meer normaal kon voortplanten! Zoals bij de hongre, een paardensoort, al  gebeurde.

De spectaculaire klonerij
Ziehier dat mooie verhaal van de stier Angus, Bull 86 uit de 80-er jaren in de VS. Die was immuun tegen de TBC en kon salmonella verdragen, door een unieke mutatie. Maar hij kreeg een ongeluk en zijn bewaarde zaad werd (ook per ongeluk) vernietigd. Maar zie: in 1985 had een bioloog delen van deze Angus ingevroren… en de Universiteit van Texas kocht die 4 jaar later. En zo kwam er in 2000 toch een kloon.
Helaas stierf ook deze vroeg maar zijn zaad was wel bewaard en daarmee wordt nu ook weer gefokt. 
In 2008 betaalde Edgar en Nino Otto 155.000 dollar om hun Labrador Sir Lancelot te klonen in Z-Korea. Daar moet men dus dozijnen vrouwtjeshonden hebben, om de honderden eicellen te verkrijgen. Dat hield de Koreaanse bioloog Insung Hwang niet tegen om al een dozijn honden te klonen en wel voor 80.000 per stuk.
Het echte kunststukje is echter, om uitgestorven soorten te herscheppen. Er staan daartoe nu 24 kandidaten op de lijst.. Zoals de mammoet, de Amerikaanse migratieduif, de dodo van het Eiland Mauritius (die de Nederlanders zouden hebben weg gegeten) en de Quagga (een zebra uit Z-Afrika). Je moet dan cellen te pakken krijgen van een specimen en die injecteren in een eicel van een verwante soort:  inter-soortelijk  klonen dus..  Dat lukte al in 2003 voor de bateng (Aziatisch rund) waarvan DNA was geïnjecteerd in een eicel van een koe.
Maar wat is nou het nut van het klonen van uitgestorven soorten? Om de soort echt levend te houden met je er wel 300 à 400 samen zetten om de diversiteit te kunnen garanderen. Japanse onderzoekers zoeken al jaren een bevroren mammoet om die te klonen met eicellen van olifanten. Al zouden ze er een paar honderd maken:  hun natuurlijke milieu bestaat echter niet meer! In Brazilië wil men zo ook zeldzame dieren “bijkonen” zoals de tamarinleeuw, de bison, de jaguar en de miereneter.

Klonen zonder eicellen kan ook al!
Er zijn al labs die nu klonen zonder eicellen te gebruiken. Je kunt namelijk een cel van het te klonen dier in een embryon omzetten en die dan in een draagmoeder te planten. En dan is mensen klonen dus geen kunst meer over enkele jaren? Dat voorspelde de goeroe Rael al jaren geleden… Maar niemand weet of het niet ook al ergens gebeurt of werd gedaan… Uit te sluiten valt dit zeker niet, maar iemand die deze stap zou nemen weet, dat er een enorme opschudding zou volgen… Of ook applaus?

Genenmanipulatie kan ook al
In China kan men voor zorgen dat je nieuwe kind blauwe ogen zal hebben of iets anders wat de ouders “leuker” vinden. Je kan zorgen dat je volgende kind met zekerheid
een jongetje zal zijn, iets wat in China best in de belangstelling zou kunnen liggen.
Men is ook zeer ver met de mogelijkheid om genen te veranderen of om te wisselen waardoor je de kans op nare ziekten later aanzienlijk kan verkleinen. Dus aan een nieuwe “conventionele mens” aanpassingen aanbrengen op zijn “natuur” kan nu en gaat zeker een grote vlucht nemen. Want het is ook “economisch” (ziekten voorkomen en hun kosten) van belang. 
Dit alles is nog geen klonen natuurlijk. Maar zou je, in theorie, een kind mogelijk helemaal , gen voor gen, kunnen “ombouwen” tot een genetische dubbelganger van de moeder of de vader? Dus een kloon kunnen maken door genengerommel? Wat onzinnig denk je dan; maar stel het u toch even voor… En er kan er dus ook een kloon worden “gemaakt” van een van de ouders, maar dan via een “normale” zwangerschap… ! Zou dat dan wel mogen? Een leuk (óf een naar?) puzzeltje, wat denkt U? Het illustreert naar welke wereld en mogelijkheden we op weg zijn. En aan de vraag of een kloon ook “een mens is geschapen door God naar zijn beeld en gelijkenis”, begin ik nu maar niet.

Epiloog
Al zittend in de marseillaanse zon, -met de veranda open-, op een dag met gematigde mistral, probeerde ik dit nieuwe “ethische mijnenveld” enigszins te verkennen. Zie hier wat overpeinzingen.
Dieren en planten klonen mag al; het is nog wel opwindend maar voor de meeste mensen niets wat je moet afwijzen. In tegendeel: vele mensen zijn blij met een gekloonde dierlijke huisvriend! Zij kunnen nu hun Fikkie “levenslang” aan hun zijde doen voortleven. Zelfs zonder “onderbreking”; er is enkel sprake van een jonger exemplaar, dat zelfs kan hebben samengeleefd met zijn “schepper” bij hetzelfde baasje. Wij hebben vrienden, jagers, die dat (maar zonder te klonen!) al jaren doen met hun jachthonden… En met veel plezier voor iedereen natuurlijk. Want zo’n gekloond dier is gewoon een echt en volwaardig “nieuw” dier. En zou u niet weten dat het huisdier van uw nieuwe buren een kloon is, dan zou u er toch zeer bevriend mee kunnen raken?
En nu naar de gekloonde mens, want daar zit dus kennelijk een eerste vraag: is een gekloonde mens ethisch gezien een “mindere of af te wijzen” mens? Maakt de “voortbrengingswijze” ethisch iets uit? Want de “kloon” kan er, -net als een gewoon kind-, niets aan doen dat hij zo op de wereld kwam! Een vondeling zonder ouders behandelen wij natuurlijk ook als elk ander mens. En het zou nu zelfs technisch kunnen voorkomen, dat een vondeling gewoon (stiekem) een kloon ís! 
Dus ook al zou u tegen “het klonen” zijn, dan kunt u dus een kloon nog niet afwijzen. Daarvoor lijken geen argumenten te vinden te zijn. Maar u zou, tegelijk, wel de “opdrachtgevers/producenten” wél strafbaar kunnen vinden.
Duitsland en Japan hebben niet genoeg bevolkingsaanwas, dreigen uit te sterven of economisch ten onder te gaan. Japan wil eigenlijk geen niet-japanse immigranten terwijl
Duitsland nu massaal mensen uit Z-Europa “importeert”. Om te kunnen overleven… Tegen massale “import” van afrikaanse of aziatische mensen (of mensen die moslim zijn?) zou er wel eens flink bezwaar in Duitsland kunnen zijn, waar men ook de nodige wrijvingen nu al kent met de duitsers van turkse afkomst. Behalve als ze heel goed kunnen voetballen natuurlijk!
Is het nu echt ondenkbaar dat men in Berlijn zou kunnen gaan overwegen dat er “van staatswege gecontroleerd” klonen komen van nog levende of overleden duitsers? Is dit een toelaatbare “oplossing” als het land zichzelf niet meer kan of wil op peil houden langs natuurlijke wijze? En liever geen immigranten neemt, ook al zijn ze er met de bosjes en ook nog in zeer nare omstandigheden: zie bv Syrië nu?
Zit daarin nu wel een ethisch bezwaar zoals: “een land moet niet gaan klonen als er vele mensen op de wereld, die in zeer moeilijke omstandigheden leven, heel graag willen komen naar dat land?”
Mogelijk geeft dit simpele gepeins aan wat er voor vragen en dilemma’s op ons af komen. Nee, sterker nog, ze zijn er grotendeels al en de confrontaties zullen zich gaan opstapelen. Omdat er geen enkele lijn van “gelijke opvatting” in onze wereld lijkt te bestaan. Net zoals dat het geval is bij het omgekeerde van klonen n.l. de doodstraf. Zelfs binnen een land als de VS is per deelstaat, “het ontnemen van het leven (en niet het “maken er van”), ook al niet gelijk!  
We moeten we er dus minstens mee rekenen dat er, en mogelijk ook snel, echt klonen gaan komen! Er is nu al handel in gewone mensen, dus waarom straks ook niet in menselijke klonen? Met een vals paspoort en zo…
Ik besluit met de gedachte dat ik persoonlijk zou wensen dat een franse vriend, die helaas net is overleden, na veel morfine, zou kunnen worden gekloond. Maar ik weet ook dat “hem terugklonen op zijn leeftijd” dus zoals ik hem kende, nooit zal kunnen. Want de mens die je als zijn kloon kent, is een resultaat van zijn DNA-bestek, zijn opvoeding en zijn eigen leven… En dat kun je dus niet “even naklonen”! Dat is heel jammer natuurlijk, maar stelt me ook wat gerust. Want dat zal een hoop toekomstig gekloon gaan voorkomen…  

Maar,
de zon ziet die Amerikaanse sonde Ladee (Lunar Atmosphere and Dust Environment) nu sinds 6 september in de richting van haar vriend de maan vliegen.  Het reisje gaat 280 miljoen dollar kosten en heeft eigenlijk weinig wetenschappelijke waarde; er zit meer een technologische drive achter. Het ding bevat namelijk een telecommunicatielaser die gegevens uit de ruimte naar de aarde kan zenden met een speed van 622 Megabits per seconde… Dat komt omdat het lichtgolven betreft en geen radiogolven…  Zo kunnen we 3D beelden gaan krijgen van de maan en haar omgeving. En dat is nog eens heel andere en veel interessantere koek!
Stap dus naar buiten en vang nog wat zonnestralen terwijl u dit “gekloon” nog wat overdenkt. Bewonder daarbij de mens en wens hem nu ook weer sterkte met zijn eigen fratsen.
We wensen u weer mooi weertje ook al moet u nu een wolletje extra aantrekken om in de zon te kunnen zitten. 

17 november 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten