Totaal aantal pageviews

donderdag 25 juli 2013

WE KUNNEN DARWIN BEST EEN HANDJE HELPEN



LET’S DO GODS WORK, riep de baas van Goldmann Sachs, maar hij bedoelde wat anders dan er in deze blog
aan de orde komt. Want hij had het over “rijkdom vergaren”, wat volgens zíjn God aan alle mensen op aarde is opgedragen…
Deze blog gaat over de vraag of de intensieve omgang met moderne technologie, ook middels de vele apparaten om ons heen, de mens (als “soort”), ook “pushed” om zich naar “hogere niveaus” te ontwikkelen. Dus volgens de aloude inzichten van good old Darwin en zijn adepten…
Let’s give it a try!

DE SPELCOMPUTER WORDT DE CENTRALE HUISCOMPUTER
De nieuwe Xbox One van Microsoft kost 499 euro en de
Playstation 4 van Sony kunt u hebben voor 100 euro minder. Zij moeten in de toekomst hét info- en besturingscentrum voor óns huis worden. Minstens voor alle entertainment, maar ook voor veel meer, zoals al voor onze communicatie met buiten en ook als opberg- en reproductieplek van al onze documenten. En van tekst tot en met beeld en geluid natuurlijk. Én dus ook als centrale punt
voor besturing van ons huis en al onze systemen daar in. Van water-, stroom- en gasgebruik, regeling van de verwarming/airconditioning, de beveiliging en natuurlijk met inbegrip van alle statistieken daaromtrent. Om gezond, veilig en goedkoop te kunnen leven… Want energie wordt stervensduur en verzekeren ook!   
Daarom vechten eigenlijk ook Google en Apple ook zo hard om hun nieuwe mobiele, -steeds vaker aan ons lichaam “vastgemaakt entertainment”-,  aan ons te verkopen. En ook daarom gaan ze nu  televisie, sport en Internet in al die fraaie nieuwe “op te spelden” machientjes stoppen. Het arme Nintendo, de pionier in deze, raakte achter en heeft
kennelijk deze strijd verloren. Exit: ze waren niet fit genoeg!
Wat de echte experts en ook de front-tech-jeugd nu echt eerst willen weten is, hoe de smartphones en de tablets zullen worden gekoppeld aan deze nieuwe “body-electronics” en aan  de (huis)pretcentrale’s …

WE ZIJN PRODUCT VAN VELE TECHNOLOGISCHE EVOLUTIES
Tja, de meeste van ons zien er allemaal nogal weinig van en ook ín...  Maar de grote internetfirma’s bevechten elkaar keihard en in grote concurrentie om de wereld van overmorgen vorm te geven en ons al hun nieuwigheden te gaan verkopen.  Alles dus voor de “homo ludens” (de spelende mens)… Die hopelijk straks ook nog werk heeft, om al dat moois te kunnen bekostigen. Of gaan we straks gewoon allemaal in dienst bij Google en Apple?
Mijn grootvader was in zijn dagen (begin 20e eeuw) eigenlijk een moderne ondernemer: hij verkocht en onderhield fietsen. En mijn oma werkte ook al: ze deed het lokale
postkantoor. De  fiets werd toen hét massa-vervoermiddel.
Al snel daarna kwamen er ook motoren/scooters en niet te vergeten de brommers. Als snellere technische wondertjes voor onze groeiende vervoersbehoefte. Onze huizen vulden zich daarna met vele keukenapparaten en met ook steeds meer amusementtechnologie. Platenspelers, radio’s en TV’s en
later de bandrecorders, CD/DVD-spelers en toen kwamen de PC’s en de mobieltjes.
We werden steeds vaker gedwongen handleidingen te lezen
en te begrijpen. En dank zij de “handige buurman”, lukte het iedereen toch steeds beter om meer ingewikkelde apparaten te gebruiken. Net als we ook onze rijbewijzen moesten behalen voor deelname aan het nieuwe snelverkeer..
En nu moeten we trachten mee te doen op Facebook, Twitter op PC’s, tablets en I-phone’s en dat ook nog in “continubedrijf en ook op elke denkbare plek”…  De zeer mobiele mens moet natuurlijk alles ook “onderweg kunnen”. We overbruggen tijd en afstanden voortdurend nu.
De angst voor het einde der mensheid die ontstond einde 18e eeuw en voor massale krankzinnigheid, -bijvoorbeeld omdat een mens zich veel sneller dan 15 km/uur door het dorp ging bewegen-, bleek geheel ongegrond.
Ik reed als 16-jarige, na wat instructie, vlotjes weg met onze “nieuwe” Kever (uit bouwjaar 1948!) zonder gesynchroniseerde versnellingsbak. Mijn vader, toen ruim 45 jaar die zeer goed fietste, kon echter dat “dubbelclutch” geschakel slechts moeizaam onder de knie krijgen.
Wij kids waren die complexe transportmiddelen zeer snel de baas.  Net zoals onze kleinkids nu  razendsnel en met veel gemak computers, mobiele telefoons etc. weten te hanteren. Terwijl wij eerst maar wat onnozel maar ook bewonderend toekeken… Hoe kwamen ze zo toch handig en slim, vroegen we ons af? We vergaten dat onze voorouders en ook wijzelf ook enorme veranderingen moesten “absorberen en integreren”.
We weten nu dat het nooit meer op hield en nog steeds sneller gaat. Sociale sites en een hoog-technologische manier van communiceren is nu ook dagelijkse kost; en zelfs voor de meesten van onze generatie… Zoveel “vrienden” hadden we ook nog nooit eerder!
 
UW AUTO STRAKS OOK AL VOL INTERNET!
In alle Renaults van het duurder type komt het er nu aan, en bij Peugeot is er ook al een USB-stick in uw auto: als u 600 euro bijbetaalt (plus 55 euro abonnement/jaar). Het gaat hier
dus over een internetverbinding in uw auto. Niet zozeer enkel gericht op de chauffeur, maar waarom ook geen mail, Facebook en Twitter in de auto voor diens passagiers? Dus WIFI in uw auto is ook niet ver meer en dat levert ook een hoop mogelijkheden op voor de auto-fabrikant… Die zo “zijn auto’s” ook on-line heeft en zo heel veel wijzer kan worden over de ontwikkeling van zijn product “op de weg”en ook over wat zijn klant ermee doet.. Immers dat is marketing-info van de bovenste plank! Denk bijvoorbeeld aan de service-verbetering en ook aan de preventie van foute boel met die verkochte auto. Uw auto en uw garagehouder kunnen dus binnenkort echt niet meer zonder internet! We gaan het weer allemaal meemaken. Wat Google en Microsoft c.s. en  ook de grootgrutters al deden, kunnen de autoboeren natuurlijk ook! We live in a permissive World.

DE GLASSES EN I-WATCHESVAN APPLE, GOOGLE C.S.
De Googlebril komt er snel aan en zou wel eens een flinke
concurrent voor Apple (en andere) kunnen worden. Natuurlijk met camera, surfing op het net, SMS-sen, mails (gesproken), telefoon natuurlijk en ook GPS en de meteo. Met 16 GO geheugen voor een hele dag, met Wifi en Bluetooth en 36 gram licht… U moet wel even sparen om die 1500 euro bij elkaar te krijgen… En u moet er nu ook (natuurlijk) nog een I-phone bij hebben… Het zal dus vooralsnog de/het betere bril/horloge worden en dus ook weer een fraai object voor straatrovers?
Wel, het is allemaal zeer aanstaande en de  gekte die volgen gaat is met zekerheid voorspelbaar. En er zónder bent u geheel OUT en af..
De jongeren zullen het nu meteen in hun budget moeten opnemen ook al kost het hele arsenaal al gauw enkele duizenden euro’s, vooralsnog. En ook al hebben ze losse baantjes met te lage salarissen…  Over deze prioriteiten is geen discussie mogelijk: such is life.

HELPT DIE TECHNOLOGIE DARWIN EEN HANDJE?
Nickolay Lamm, de biotechnoloog, weet hoe je een mens kunt “verbeteren” door het Darwinistische proces een zetje te
geven. Wij pasten ons immers in de loop der eeuwen steeds opnieuw aan op vernieuwingen in ons dagelijks leven, en zeker ook geholpen door het toeval. Zo werden we die slimme Homo Sapiens. Zijn idee is dus eigenlijk niks gek!
Je geeft de mens dus zo’n Googlebril en een horloge dat aan het internet zit en hij gaat zijn ogen, oren, stem en hersens anders gebruiken. Beter gezegd hij stelt er andere
eisen aan en pousseert zo zijn eigen Darwinistische procesje om die zintuigen in die richting te veranderen…  Zo forceer je dus langzaam maar zeker “ander en beter DNA”!
Daarom lijken onze kleinkids dus ook veel slimmer (lees handiger) met al die apparaten en dat nieuwe gedrag! Nee of ja? Ja, denk ik want zij zijn onze nazaten en wij hanteerden nu al enkele generaties lang steeds meer apparaten om ons heen en zie, dat sloeg neer in ons DNA en dat van onze kleinkinderen… Hun gedrag en gewoonten veranderden snel en ook hun vaardigheden. Dus in plaats van die complexe directe genenmanipulatie kan je ook deze weg kiezen. Of natuurlijk ook voor een combinatie van beide…  Mind you, daarover denkt men ook!

DUS: WEER OP NAAR DE NIEUW(ST)E MENS?
Ik laat het politieke geurtje aan deze vraag maar even voor wat het is. Vele, ook twijfelachtige politici, hadden en hebben er over georeerd. Ik beperk me dus even tot de “technologisch nieuwe mens”. En technologie is neutraal: iets wel of niet kiezen wat kán, dát heeft met moraal en ethiek van doen…
Dus ik bedoel hier die nieuwe mens, waar we eerder van
droomden, zelfs voor Leonardo Da Vinci. Dié nieuwe mens blijkt dus weer maakbaar! We are ourself going to do God’s work! Die kreet van de baas van Goldmann Sachs,  gebruik ik hier dus wat positiever.
De nieuwe generatie went er al aan: werkeloosheid of snelle jobwisseling, continue crises, chaos meer geweld en andere onderlinge relaties. En aan tientallen nieuwe apparaten en andere maniertjes die daarbij horen.
De wereld op de kop? Wel, voor onze generatie vaak wel ja, maar (gelukkig?) niet voor de tweede generatie ná ons… Wat “beschaving” heet verandert snel en hoe je leren moet ook. Het verandert zelfs fundamenteel met die vele automaten om ons heen. En het begin is nu echt gemaakt.  
Let wel: wij genieten al vaak het grote voorrecht om vijf (!) generaties te “kennen”. De onze, die van onze (groot)ouders en die van onze (klein)kinderen. Zelfs zes en zeven schijnt te gaan lukken: dus directe raakvlakken met mensen uit een periode van meer dan 150 jaar…!  Wie zou daar ook niet een beetje bang (of blij?) van worden!

Politici denken met hun complexe en trage (ethische) commissies etc. dat “we het eerst onderling eens moeten worden”. Over “hoever we kunnen/mogen gaan”. Dus ook over: óf de tijden en de mensen die er bij horen beter of slechter werden of kunnen gaan worden!  
Onbegonnen werk en volslagen zinloos. Zeker in deze kolkende grote open wereld waar iedereen lijkt te doen wat hij niet laten kan.. China vraagt ons echt niet naar onze “ethische grenzen” en de VS sinds die NSA-dreun ook al niet meer…  Zelfs een paar regels voor bankiers of de conventie van Genève stellen niks voor als het er op aan komt!

Welnee, wij hebben echt best een idee hóe onze achterkleinkinderen zouden kunnen gaan leven! We kunnen toch best wat extrapoleren aan wat wij zagen en meemaakten? En als we daar zelf, -oud en wel-, ook niet een beetje aan zouden hebben meegedaan, zouden Darwin c.s.  toch heel erg ongelijk hebben..?

Dus geacht menselijk ras: veel geluk toegewenst. Het lukte opnieuw om “betere” mensen op aarde te krijgen! Bravo dus! Of bent u nu eerder bang net als onze (over)grootouders? Nergens voor nodig want het helpt geen fluit!


Maar,
           De zon is gek genoeg niet echt veel bestudeerd tot nu toe. Terwijl ze de reden van het bestaan van onze Melkweg is! Maar dat gaat veranderen als de telescoop Iris
aankomt in de ruimte na zijn reis met de raket Pegasus. Deze telescoop gaat de lagere atmosfeer bestuderen  waar het meest UV-straling vandaan komt. En men tracht ook de veranderingen in energie-dissipatie beter te snappen.  De temperatuur in deze 3000 à 6000 kilometer dikke laag is veel hoger dan op het zonoppervlak (7800 gr. C resp. 5500). Daar snapt nog niemand het fijne van. De sonde die meer weegt dan een kleine auto blijft ca twee jaar in orbit en moet vele geheimen verklappen van onze zon.
Hopelijk zal haar Iris niet teveel verontrusten en blijft ze vooral lekker verder schijnen op ons allen.

Wij wensen u dus gewoon weer veel zonnewarmte en –stralen zonder dat u er het diepere van hoeft te begrijpen. Zijn er thuis te veel wolken v, oorspeld kom dan zuidelijker en bijvoorbeeld naar Marseille. Ons europese cultuurfestijn is nu bijna geheel buiten in het hartje van de zomer. Geniet van de vele culturele uitingen op zacht-zwoele zomeravonden in mooi licht op fraaie plekken. Zoals in de italiaanse tuin op de Place des Armes in het schitterend gerestaureerde Fort Saint Jean, important onderdeel van het Mucem-museumcomplex. Van waaruit u uitkijkt over de vlakke Mare Nostrum, de late boten en de skyline van het nieuwe Marseille met zijn duizenden twinkelende lichtjes..
Blijf, waar u ook bent, allereerst optimistisch. Laat de zon u daarbij ook wat helpen en laat u onderhouden door al het moois dat wij en onze voorvaderen  bedacht hebben.
We wensen u veel mooi weertje toe, waar u ook bent of wenst te gaan!

26 juli  2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten