Totaal aantal pageviews

vrijdag 12 juli 2013

HOMOSEKSUALITEIT HOORT BIJ NATUURLIJK LEVEN



In Frankrijk werd maandenlang flink ruzie gemaakt en vaak gedemonstreerd over de wet op het homohuwelijk. Opvallend, mede omdat na Nederland (die de eerste was) in Z-Europa landen volgden zonder dat er veel werd gehoord. Behalve uit de katholieke kerk in Spanje. En in de VS mag het nu weer, nadat een gerechtshof het verbood.. Gaat het nu weer gewoon om die aloude discussie door wat conservatievere, (Franse, Amerikaanse) gelovigen (en/of ultra-rechts) of is er toch meer aan de hand?

De Franse politieke actualiteit en homoseksualiteit
Die acties tegen dat homohuwelijk werden in La France een soort culminatiepunt van een (vrij grote) rechtse minderheid tegen de naar hun mening te fanatieke socialistische meerderheid. Die naar hun mening, met hun loodzware fiscaliteit, hun liberale opvattingen over ouderschap van homoparen etc., vele fundamentele waarden, waaronder die rond “de familie”, een pad opgaat wat hen diep schokt. Uiteraard worden ze daarbij “gesteund” door de echte homohaters van radicaal rechts en wat anderen. En na de betogingen knokken de keetschoppers zonder serieuze politieke motieven, ook graag hun rondje met de politie.
Er is dus een soort van “nieuw rechts” in de maak in dit land, mede omdat de huidige rechtse oppositie instortte door hevige interne ruzies. Dus opgepast: ja, het gaat zeker ook om actie tegen het homohuwelijk (en evt. later ouderschap). Maar het is dus ook een ferme afkeer van de (te) linkse koers van de regering die haar meerderheid ook op ultra-links baseert. Daarmee is de wat verbazende felheid enigszins uitgelegd en het lijkt niet “zomaar wat homofobie”.  Zie op internet het betoog van ene Patrice André, van de anti-homohuwelijk beweging die spreekt over: “een links complot in de kringen van de ministeries waar de LGB achter zitten” (L=lesbiennes, G=gays,B=bisexuels). Twee parlementsleden van rechts stelden daarover ook al vragen aan de regering. De nieuwe gender-studie (studie der genres) op Sciences Po in Parijs wordt ook als verdacht aangemerkt. Alsmede het dienstbezoek van ministers aan een crèche “die principieel geen verschil maakt tussen de sekse bij de kinderen”. Die “gender-theorie (die overigens niet bestaat!) zou “de maatschappelijke verhoudingen mbt de soorten omver willen werpen”. Hieruit spreekt zeer duidelijk, dat hier inderdaad sprake is van een nieuwe stroming op ver-rechtse zijde, die zich angstig verzet tegen
een “linkse overval”… Als u overigens een fraaie actuele expositie over dit onderwerp zoekt: kom naar het Mucem-museum in Marseille en bezoek daar: Le Bazar du genre. En u bent weer “bij”!
Het boegbeeld van de anti-homohuwelijk beweging, ene Frigide Barjot, heeft nu in arremoe maar de vereniging “L’Avenir pour tous”, opgericht. Ze is eigenlijk door andere krachten weggeduwd uit de leiding: de beweging is haar “ontstolen”, zegt ze in de pers. Zo is nu het onderwerp homohuwelijk de kapstok geworden van een krachtige nieuwe zeer conservatieve politieke stroming. De “straat “ heeft hier weer eens politiek gemaakt. Want in het parlement vechten de “valse” rechtse in de UMP-oppositie elkaar nog steeds de tent uit..

Homoseksualiteit is zo oud als de mensheid..
Dat weten we al uit de geschiedenis, maar de wetenschap weet het nu zelfs nog beter. Homoseksualiteit is zo oud als de natuur! Er zijn in elk geval nu al 450 diersoorten waarbij het zeker  voorkomt. Bij de dolfijnen is het usance, en ook bij de zee-olifanten zijn jonge mannetjes dat al snel (als de oude hun de gewone liefde onmogelijk maken). Bij de makaken ook, maar daar zijn te weinig vrouwtjes… Bij de
leeuwen vormen zich vaak mannenparen die de “mannenliefde bedrijven” en het komt ook regelmatig voor bij vrouwelijke dieren. Iedereen kent ook die stout spelende koeien in de wei en die honden die je benen wel eens willen beminnen. En biseksualiteit is er ook al in de natuur te vinden.
Dus dat het er was en is en ook al heel lang, moet géén punt van discussie meer zijn: tenzij je wetenschap onzin vindt en je eigen “feitenloze wijsheid” acceptabel acht.
Darwin was overtuigd van “de seksuele voorkeur als een hoeksteen van de evolutie”. De daad had ten eerste zijn functie voor de noodzakelijke reproductie.
Er is veel onderzoek gedaan en gaande naar de “oorzaken” van homoseksueel gedrag en het kan genetisch zijn bepaald maar ook een gevolg zijn van de sociale context waarin iemand opgevoed werd. Mannen vertonen op den duur homoseksueel gedrag waar vrouwen ontbreken. In gemeenschappen waar te weinig vrouwen zijn (China) en ook in gevangenissen etc. En bij de makaken waar ook te weinig vrouwtjes zijn, komt homoseksueel gedrag nogal veel voor. Ook in homokringen worden beide mogelijke “verklaringen” veel besproken en bestaat erover daar ook geen eensluidende opvatting.  
Steeds meer onderzoekers zien ook heel andere
argumenten. Zoals die twee mannetjesleeuwen die samen een (ook seksueel) verbond sluiten. Om zo samen de baas te blijven in de groep, elkaar niet te bevechten en de vrouwtjes “te delen”. Ook wijst men erop dat er een “puur erotische selectie” aan de orde kan zijn omdat levende wezens genegenheid zoeken en ook genot. En daarbij kan men dan ook op “de seksueel gelijke” stuiten.
Dus er bestaat nog best onduidelijkheid over de achtergronden. En dus zeker ook de “geneesbaarheid” of het kunnen “voorkomen of veranderen” van dit gedrag. Wat in sommige kringen, zie zeker in de VS, wordt geloofd. En waar men spreekt over “een behandelbare afwijking” met inzet van de psychiatrie/psychologie en … de religie.
Tenslotte moet er zeker ook worden gewezen op het “gebruiken van de homodiscussie” om politiek te ageren tegen “linkse complotten”. Zie nu in Frankrijk en zie ook elders zoals Poetin c.s. doen in Rusland. De homo’s worden als de zondebok ingezet, als prikkel voor “das gesunde Volksempfinden” om politiek conservatisme te camoufleren! Een ook al eeuwenoude truc waar ook joden alles van weten en ook de albino’s in Afrika…

Wat is dan nu de betere wijsheid?
De wetenschap helpt nu best al met haar feiten uit de natuur en we weten ook dat de natuur (ook de mensheid) altijd mét homoseksualiteit van doen had. En ook dat ze daardoor  zeker niet ten onder is gegaan. Ook is er ook geen enkel bewijs dat het fenomeen zou toe- of afnemen.
Dus: homoseksualiteit is er altijd geweest en dus een “natuurlijk fenomeen”. En zeker niet bedreigend voor het voortbestaan van die natuur. Helaas stelt dat vele mensen, -ja mogelijk ook steeds méér mensen-, echt niet gerust.
Wat een grote belasting betekent voor hen die tot deze groep behoren en wat, zie Frankrijk, ook tot ferme botsingen aanleiding kan geven. De onzeker tijden met de vele dreigingen waarmee wij moeten leven doen daaraan ook bepaald geen goed. En minderheidsgroepen gebruiken om politieke tegenstanders in diskrediet te brengen is ook uiterst laakbaar.
De nazi’s hadden ooit een heel repertoire: joden, zigeuners, communisten, homo’s en niet-Germanen… Wat daarvan kwam weten we.

Wat is dat homohuwelijk nu méér dan “een publieke
bevestiging van twee mensen dat ze van elkaar houden en hun leven graag willen delen”? Je kunt zelfs toevoegen dat dit positief bijdraagt aan duidelijke verhouding binnen de samenleving. Net zoals het huwelijk tussen hetero’s dat doet.   
Natuur en mensheid hebben voor veel hetere vuren gestaan en dat is ook nu nog het geval. Laten we maar goed om ons heen kijken. Het laatste waaraan we nu behoefte hebben, is nog méér verkettering van “een ander”.
“Afwijkend zijn” is hét kenmerk van de natuur met zijn miljoenen soorten van leven en dat blijkt bepaald geen gevaarlijke zaak. Integendeel: we kijken er met warmte en bewondering naar.   
Laten we dus stelling nemen tegen regiems, politiek en religies die oproepen tot bestrijding van menselijk gedrag dat nog nooit geleid heeft tot “specifieke” problemen. Want de enige last die we er van hadden en hebben is dat “ánderen” overgaan tot afwijzing, uitsluiting en zelfs fors geweld. Dus enkel en alleen omdat iemand op een andere wijze liefheeft!

Daartegen ageren is dus wél een menselijke plicht. En elke religie, politiek en ideologie die dat niet ook doet moet voor “discriminatie en aanzetten tot haat” worden aangepakt. Natuurlijk liefdevol, maar wel met een ferme overtuiging.    

John Lennon en Yoko Ono zeiden het oh zo mooi en beknopt: “Make love not war”.


Maar,
           De zon herinnert zich ook nog die grote koude zo’n 14.000 jaar geleden. Dat gebeurde plotseling terwijl de aarde weer wat opwarmde na de grote ijstijd. Een jaar lang keerde de trend en werd het weer zeer koud. Dat verklaart het grote verschil in de flora en fauna van Noord-Amerika en nog wat verschillen. De verklaring is gevonden: een enorme as van een verbrandende meteoriet versluierde de zon langdurig en die asresten zijn nu terg gevonden op de aarde. Ze liggen verspreid over 50 miljoen km2 over Midden-Oosten, Europa en Noord-Amerika…  De natuur is toen ook zeer geschrokken en er was veel angst. Maar toen waren er ook nog geen geleerden die hun verklaringen debiteerden en die zouden hebben kunnen denken dat het een klimaatverandering voor “altijd” zou worden… Na een goed jaar hervatte de opwarming en kon men de lange ijstijd vergeten. Het klimaat is altijd grillig geweest, met en zonder CO2, de historie zit vol met bewijzen. Natuurlijk doet de mens met zijn forse invloeden op zijn milieu nu ook mee. Maar niemand zal toch denken dat wij meer impact hebben in alles wat het klimaat bepaalt? Nee, de zon, kan onderschrijven dat er vele veranderingen waren en zelden een trend die niet omkeerde. Al kan zoiets lang duren…Dus kan de zon ons ook hierbij troosten: de mens wikt, het klimaat beschikt, dus. We zullen nog veel en lang moeten doorstuderen en als we het ooit snappen is natuurlijk niet zeker dat we het ook kunnen veranderen!
Wij wensen u allen, waar u ook moge verblijven, meer mooi weertje toe. Hier helpt ons de machtige mistral door het jaar heen, de wolken te verjagen. Meer zonuren maar ook meer frisheid… We kunnen niet alles hebben. Dus kom naar Marseille en bezoek het Mucem en de expo: Le bazar du genre… Haar culturele jaar loopt als een trein en de mistral garandeert ook u zon bij al dat fraaie spektakel.
En in afwachting van uw komst wensen we u veel mooi weertje toe, waar u ook bent!

13 juli  2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten