Totaal aantal pageviews

vrijdag 1 juni 2012

ALLEDAAGS UIT DE MIDI EN MARSEILLE


MARSEILLAANSE WIJSHEDEN
“Consumpties op het terras moeten bij bestelling worden afgerekend” (Gevonden op een terrasje van een bar in de volkswijk Belle de Mai, waar men wel eens wat vergeet).

“Een lage prijs trekt klanten aan en goede kwaliteit doet ze terugkomen” (Restaurant bij ons om de hoek: en het is er echt lekker en niet duur).


DE MIDDENSTAND IS WOEST HIER!
In de Vieux Port is het een chaos vanjewelste, wat te verwachten was als je midden in de verkeersslagader en in het hart van het centrum alles opbreekt om er een voetgangersgebied van te maken.. En nu, na enkele maanden, van enorme gaten, dozijnen graafmachines en honderden vrachten puin afvoeren, begint de middenstand moord en brand te schreeuwen; dit hadden ze echt niet gedacht, net zoals wij overigens. Want nu begint het toerisme weer te bloeien en moeten de echte omzetten gescoord worden… Marseille maakt weer eens zijn eigen lokale crisis dus…
En als de grote vlakte weer hersteld zal zijn, na de gatenkaas, worden de trottoirs, dus het deel vlak vóór de winkels onder handen genomen. Dat maakt het nog erger dus…  Natuurlijk wist het bestuur dat er verliezen zouden worden geleden bij deze operatie door de middenstand en er was ook een schadevergoedingsregeling bedacht… Maar er zijn er zelfs, die dat niet meer gaan halen ( zeggen ze). Want het gaat nog maanden duren..  Maar net als boeren met slecht weer, hoor je ze niet meer bij prima weertje en dat zal ook hier zo zijn als we straks trots en easy allemaal lekker tippelen door een bijna verkeersvrije Vieux Port. Waar enkel dan nog gelukkige middenstanders wonen die met afschuw terug denken aan die lawaaierige en stinkende auto-massa’s die zich dagelijks door de straten om de haven worstelden… Ik kan niet wachten op de eerste dag op het terras van La Samaritaine zonder al dat smerige blik! Kop op, les commerçants! On arrivera! Maar wel eerst wat botertje bij de vis nu…

PAS OP MET OMA’S UIT AUBAGNE
Ze was 78 lentes jong toen een grote jongen (1.90 m. en 20 jaar) haar collier en oorbellen, die overleden opa haar had geschonken, wilde afpakken. De lafbek dacht een makkie te krijgen maar dat weet hij nu voor altijd beter. Oma ging er meteen boven op en vocht als een leeuwin. Toen het niet vlot genoeg ging koos ze voor een aanslag op de 2e Achilleshiel van de man, die zich in het kruis bevindt. Haar knie trof volop op de juiste plek en de grote jongen moest jankend het veld ruimen. Een borreltafel verhaaltje? Kan best; ik hen het uit La Provence, onze krant.
Oma ging voor de zekerheid toch ook even naar het ziekenhuis waar men lichte blessures constateerde. De grote jongen is in het ziekenhuis niet gezien; hij moest zich thuis behelpen met wat ijsbuideltjes. Dat schijnt te helpen. Dus dames beetje trainen en 2 meter is een makkie!

HET LEKKERE WATER VAN MARSEILLE
We hebben hier lekker water en dat komt, via het Canal de Marseille, uit de grote regenrivier La Durance. Bij aankomst wordt het dan met een bestraling gedesinfecteerd en klaar is ons watertje.
Nou is dat betonnen kanaal ook best link er zijn mensen die er in vallen en ook die er in zwemmen! Wat erg gevaarlijk is omdat het stroomt met een snelheid van 1 meter per seconde (dat is wandelsnelheid van een mens). En in de diepte (het is 2 meter diep!), stroomt het nog sterker door de V-vorm van het bekken. Gelukkig verdrinkt er tot nu toe maar een mens per jaar en zo’n 4 dieren.
De Société des Eaux de Marseille schreef dus maar weer eens een brief aan de 23 gemeenten die het bedient over de gevaren van het Canal om het geheugen even op te frissen. Dus komt u ook ooit in de verleiding om op een hete dag een duik te nemen in het mooie blauwe canal, dan kijk even op uw zwemdiploma!

DOOP VAN EEN CRUISESCHIP
De MSC DIVINA kwam vanuit Nazaire (waar het gebouwd werd) naar Marseille voor haar doop. En ze voer trots langs de hele Corniche Kennedy, langs Chateau d’If  naar L’Estaque waar het aanlegde. En het werd begroet door een grote groep boten en bootjes en slepers. Het schip kan 4000 passagiers aan met zijn 1751 cabines , weegt 30.000 ton en heeft 66000 lampjes…  Na de doop en de VIP-avond vertrok het vol met passagiers voor zijn eerste mediterrane cruise…
Mr. Eshena de directeur van de firma MSC Croisières stelde iedereen gerust: er wordt nu voor elke reis een precies vaarplan opgesteld dat de kapitein goedkeuren moet… Om grapjes van idiote stuurlui (zie Italië) te voorkomen. Lastige manoeuvres mogen enkel nog met voldoende competent personeel op de brug en… er zijn nu ook veel meer en beter verspreid opgehangen zwemvesten.
De tijdelijke zakker bij de boekingen na de ramp met de Concordia is over: de markt groeide in een jaar +25% zelfs. En er is ook hier een low-cost tendens. MSC heeft al 12 cruiseschepen in de vaart en men is positief over morgen ondanks de crisis.  

GARE DES (AUX)  BISOUS
Als ik door de hall kruis van het Gare Saint Charles zie, hoor ik overal het typische gedoe van de “bisous” (of de french kiss zoals de anglo-saksen zeggen). Dat sublieme gebaar van begroeting en van afscheid van de Fransen. En als ik in de titel het grapje stop van “gare aux bisous” (pas op bij het geven van bisous), dan slaat dat op de technische problemen bij de keuze van de juiste vormgeving… Want hoe dat moet is echt een klein beetje een hoofdbrekerijtje.  Een ding is zeker: hoe vaker je van kant wisselt hoe dichter je bij de persoon staat of, beter gezegd, hoe meer minstens één van de “kussers” dat denkt… Want niet zelden zie je dat een van de omhelzers remt na twee kanten, terwijl de ander lustig doorzoent… Dat kan tot pijnlijke situaties leiden en ook tot pijnlijke botsingen van starre hoofden. Dus wees voorzichtig en maak aanstalten tot twee keer: dat is een wijs begin. En voeg er nog éentje aan toe als de ander daartoe uitnodigt en nóg een, indien dat nog een keer gebeurt. Het bisousprotocol heeft ook nog, lijkt het, een geografische component. In Parijs zou het vaker op 4 stuks liggen dan elders zegt men. Ik heb een keer ervaren bij een Parisienne dat ik op drie zat maar 4 keer wilde en dat vond de dame in kwestie maar niks… Raar gevoel verzeker ik u!
Een tweede algemene regel is dat mannen enkel bisous uitdelen als ze echt goede vrienden zijn. Het gebeurde me enkele keren bij verrassing dat buren of goede vrienden daar, -vaak bij een verjaardag-, toe over gingen. En een vent in je armen die je kust, daar moest ik echt aan wennen, wat betrokkene natuurlijk opviel. Dus kreeg ik uitvoerige uitleg, wat erg prettig om de toestand te verwerken, vond ik.
U begrijpt dat ik zeer goed toekijk als men elkaar ontmoet en dat mij al die verschillen zeer opvallen en … interesseren. Want ze tonen de “affectieve patronen” binnen groepen mensen heel precies en dat is niet onbelangrijk om te weten.
Dus als je, zoals ik, naast het Gare Saint Charles woont waar elke dag bijna 100.000 mensen komen en gaan, dan woon je naast een sociaal-psychologisch laboratorium van formaat.  
Na bijna 20 jaar in La Douce France moet ik u zeggen dat ik het “bisous-gedoe” erg heb leren waarderen; zeker ook het kussend begroeten van alle kleinere kinderen. Het geeft meteen een goede sfeer dat “kissing in the air” aan beide kanten van iemand… En het ruikt ook vaak zo heerlijk of net niet natuurlijk. Kortom: van mij mag de bisou blijven tot in de eeuwigheid. Ook ben ik ervoor dat deze gewoonte nog verder wordt overgenomen in andere landen: ja, ik stel voor om de bisou uit te roepen tot hét  Europese begroetingsritueel.
Dus hup, dit punt gaat op de volgende agenda in Brussel meteen ná de behandeling van het “Griekse drama”…

2013 NADERT!
Er hangen vele grote plakkaten en gigantische doeken met opschriften die ons er aan moeten herinneren dat het jaar 2013 snel nadert… Het jaar waarin Marseille de Culturele hoofdstad van Europa zal zijn…
De slogan is best aardig al nodigde die ook uit tot het maken van grapjes:
“2013 LA CULTURE A TROUVÉ SA CAPITALE “
heet het in de publicity. Een lokaal grapje is nu : “ La ville a enfin trouvé un peu de culture”.
Overigens staat op borden in Avignon en dus permanent: “ Hoofdstad van de Europese cultuur”…. Echt waar!
Nou dat vinden wij echt aanmatigend en we verzoeken die van Avignon, minstens voor 2013, die borden af te dekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten