Totaal aantal pageviews

zaterdag 23 juni 2012

ZONDER TITEL. (OORSPRONKELIJKE TITEL: EERST DE GRIEKEN AAN ZET EN DÁN IS DE KNVB AAN DE BEURT!)


Op dé zondagmorgen van juni 2012, kwam een titel op, toen ik wat zat te piekeren over de blog van de nieuwe week. Maar het liep weer eens helemaal anders. Want de ene dag is tegenwoordig de andere niet meer.
-Hellas ging op die zondag wéér naar de stembus, terwijl de wereld de adem inhield. Ook al stelt  het landje  maar 2% voor binnen die grote  EU-economie. Maar vanwege een aantal EU-familieleden met erg weinig weerstand, werd gevreesd dat het Griekse virus toch een stevige epidemie, -ja zelfs een pandemie-, zou kunnen gaan veroorzaken.
-Immers,  wij mensen gaan echt raar doen, als “het vertrouwen” echt in het geding komt en “wantrouwen en de achterdocht” de overhand krijgen in de onderlinge verhoudingen. Dan blijkt bij herhaling dat die “technocratische” economen helemaal niet psycho- en/of sociologisch geschoold zijn. In het studieprogramma van de sociale (mens-)wetenschap die “Economie” heet, komt (ten onrechte!) geen of weinig psycho- en sociologie en culturele antropologie voor. Terwijl steeds opnieuw blijkt tijdens in die “economische” crisis-, dat het vooral aan komt op het goed voorspellen van “het menselijke gedrag”!
-Wat zelfs bij voetbal essentieel is. Daar zie je toch ook dat een prima team er plotseling niets meer van bakt, omdat er vroeg in de wedstrijd een of twee goaltjes tégen vallen…? Oranje verliet, met al zijn internationale sterspelers, drie keer zonder winst de grasmat…. Ondanks een ware oranje zee van supporters en een heel vaderland vol bijna-hysterische supporters, die alles oranje kleurden en geen seconde tijd leken te hebben voor die fatale acte in het griekse drama op hetzelfde moment.
Een groot Nederlands dagblad kopte op maandag: “Afgeschminkt!” Zeer raak opgemerkt:  immers de ware toestand kwam keihard te voorschijn, nadat die massale gekte weg was geëbd. Zowel bij die verbijsterde oranje-fans in dat stadion als  in de kroegen en de huiskamers. Het ooit zo trotse en fiere landje aan de Noordzee werd op voetbalgebied (en eigenlijk voor nog méér…) flink te kijk gezet in de commentaren van de internationale pers… Weer een kreukje erbij, in die toch al zo tanende reputatie.      
-Maar Frankrijk verraste vriend en vijand met het herstel, -als énige in de EU-, van een linkse hegemonie. Er kwam een ferme linkse meerderheid van wel 100 zetels in de Assemblée. Zelfs zónder Verts en Radicaal Links hebben de socialisten nu de meerderheid; een zeer duidelijke uitslag. Nu is de grote vraag wat deze meerderheid gaat doen met… dat enorme begrotingstekort… Hollande heeft nu geen enkel excuus meer als hem dat niet zou lukken. Hij zou dus nog eens goed naar die keiharde weg kunnen kijken, die zijn linkse collega vóór Merkel,- ene Gerhard Schröder dus- , ging met zijn beruchte Hartz-IV hervormingsplan… Wat de weg baande voor Duitsland’s giga-export, maar ook voor zijn toegenomen armoede…

-Daarom moest ik de titel, die nog tussen haakjes boven deze blog staat, al op zondagavond, weer laten vallen. Het door mij beoogde grapje,-dat beruste op een echt begin van de “Grexit”, op de glorieuze terugkeer van Oranje in de “echte” europese strijd (want dat IS het voétbal nu!) én op een nipte overwinning voor Links in La Douce France-, viel geheel in duigen. Er kwam (nog) geen failliet Griekenland, dat ons allen meesleurde, ook geen glorieuze come-back van Oranje maar wél een monsterzege van links in Frankrijk…
Dat alles ontkrachtte dus mijn ideetje om U voor te stellen, om de nederlandse regering nu over te dragen aan het KNVB-bestuur en de VN per omgaande te gaan vervangen door de FIFA….
Immers, in voetbal en wat er om heen zit, heeft de massa kennelijk meer aanzien en meer vertrouwen, dan in die manmoedig vergaderende politici…  Zo kwam het dus tot deze blog, zonder titel.

-Een passender titel voor de blog lukte ook al niet, omdat een dag later in Mexico de G20 begon, daarna die hopeloos ogende Klimaat-top in Rio én er ook op 28 juni een essentiële EU-top stond gepland. Én  omdat François Hollande,-en net nú-, een voorstel rondstuurde in de eurozone, met de titel: “Pact voor economische groei”.  Als aanvulling, -sommigen zeggen als “tegenhanger”-,  van het “Pact voor fiscale en economische integratie”, wat het meer Berlijns geïnspireerde idee is. Zijn pact moet een slordige 120 miljard kosten, die voor een groot deel weer geleend moeten worden en deels via de tax op financiële transacties moest worden betaald… De experts noemen het, -oh welk een tegenspraak al weer-,  “een druppel op een gloeiende plaat”!  Helaas:  in de G20 kreeg die tax van Hollande (én Merkel), een duidelijk “njet” als beoordeling…Wel wilden de opkomende landen de IMF-kas flink wel bijvullen: China met +45 miljard en Brazilië, Rusland en Mexico wilden wel elk +10 miljard geven waardoor de IMF-pot verdubbelde…  Europa gaat dus straks aan het IMF-infuus, gevuld door BRICS-achtigen…     
Intussen werkt Barroso in Brussel aan een plan voor centraal bankentoezicht en coördinatie op Europees niveau (en ook aan de “eurobonds light-versie”),  en van Rompuy c.s. wagen zich zelfs aan een “Economische en Monetaire Unie” (een verdergaand europees integratieplan), dat aanzienlijk méér Europa en méér Brussel beoogt… Dit alles komt ter tafel, terwijl het politiek bij vele landen uiterst onpopulair is. Maar experts zeggen, het is nu één van twee: of nú méér Europa, óf géén Europa meer…  

-U ziet het:  we worden nu getrakteerd op een “spaghetti” van plannen in een sfeer van toenemende competitie. Wat treffend illustreert hoe groot de chaos is en hoe diepgaand de visie-verschillen nog zijn binnen de EU.
Intussen trok het “filibusteren” in Den Haag, de nieuwste oppositie-methode, uitgevonden door SP en PVV, zeer weinig aandacht buiten het land. Het gaat hier dan ook vooral om wat “locaal politieke window-dressing”, lijkt me.   

-Bij dit alles gaat het steeds maar weer over dat  “(gebrek aan) vertrouwen”.  Tussen de overleggende partijen onderling, maar zeker ook van de zijde van de observerende “financiële markten”. Want ook al krabbelde de beurzen, na de het nieuws uit Athene, opgelucht meteen wat puntjes omhoog, het was weer voor even. Want hoe zou het “nieuwe kernduo van de EU”,-Merkel en Hollande-, hun toenemende verschil van inzicht gaan uitleggen op de G20 aan andere Europeanen en aan de rest van de wereld? En hoe zou de Griekse regeringsformatie,-de nipt winnende Nea Demokratia heeft daarvoor twee weekjes-, gaan verlopen? De kas in Athene stroomt intussen leeg en de laatste 70 miljard aan steun voor Athene hangen af van een positief formatieresultaat… En hup, daar stegen die rentes alweer naar nieuwe records, voor de Spanjaarden én de Italianen! Want bij de Grieken kun je er al niets meer bovenop doen…..junkbond is het.  
   
-Voortdurend weer dat magische begrip “vertrouwen”. Wat geïllustreerd wordt met de vele vragen die rond gaan:  “Zijn we wel echt opgewassen tegen wat er aan komt?”; “Zijn we het nou echt ééns of is het weer allemaal taktiek?”; “Wat gaat die ander nou écht doen?”; “Is men nu eerlijk of staat men ons weer eens te belazeren?”; “Vertelt men ons álles of laat men weer eens iets essentieels weg?”; en ook:  “Praat men ons nu maar weer moed in, omdat nú de waarheid zeggen, helaas nog meer narigheid zou gaan geven?”. U kunt zelf nog wel een dozijntje of zo bij verzinnen.

-Ach, natuurlijk wilden die Grieken gewoon graag twee dingen tegelijk: én in de euro(-zone) blijven én minder (snel) bezuinigen! Wat nogal logisch is: die euro, dat voelt in hun positie veel veiliger dan die drachme en fors bezuinigen, daar is echt niks leuk aan. Daarom kwamen op zondag, de “europese” Nieuwe Democraten met die 30% uit de strijd en scoorde het radicale linkse Syriza (wél die EU, maar niet déze bezuinigingen)  26%. Dus nu moet die “30%” zijn heil zoeken bij de versleten socialistische Pasok met zijn magere 12,5% aan stemmen en dan ook nog een kleine partner zoeken voor een nipte meerderheid… Dat ruikt dus nog bepaald niet naar een “stabiele oplossing”. En zo kwamen er geruchten dat de EU en het IMF aan enige verzachting van de afknijp-pijnen dachten. Tot grote schrik van Merkel.
Enkel de jeugdige Grieken van radicaal-linkse signatuur (en met meer trots dan inzicht ?), durfden op die radicalo’s van links te stemmen…Eigenlijk onder het motto: ”Liever dood dan slaaf…”.
Wat tien jaar geleden ook de houding van Argentinië onder Kirchner was, toen het IMF het land aan het infuus wilde leggen met een flink vastenperiode als tegenprestatie. Daar besloten ze toen maar keihard om gewoon failliet te gaan en zonder IMF opnieuw te beginnen. Wat hun ook niet slecht lukte… Maar ja, zij zaten niet in een muntunie, waar je dan de halve club mee in het ravijn kunt sleuren als je echt “psjjjt” doet!   

-We leven in een tijd van “nieuwe leiders, oude, opgepoetste ideeën en een toenemende politieke versplintering”. Steeds minder mensen zien een uitweg en hun bekruipt dat nare gevoel van een naderende chaos. Dat beeld van net vóór de klapper van 1929 toen: “Het Congres in Wenen onbezord door danste…”.
-Ik zie het liever toch maar anders: grote, ook pósitief uitvallende veranderingen, werden bijna altijd vooraf gegaan door een periode van toenemende chaos, tegenstrijdige meningen en regens van ideeën en plannen… Zo’n toestand is onvermijdelijk, ja zelfs noodzakelijk, om te arriveren bij oplossingen. Pas als iedereen is overtuigd van de naderende gevaren en van de grote ernst van de situatie, ontstaan de vereiste condities om tot gezamenlijke en werkbare keuzes te komen…
Dus mensen, zie het dus maar op deze manier en u kunt wat rustiger slapen… “Ze” komen er echt wel uit!
Het was echter even vervelend, toen ik me herinnerde, dat ene Colijn, eerste minister einde dertiger jaren, ook zoiets zei tot het Nederlandse volk…. Wat ik nou echt niet bedoel.   

-Zou u deze blog ook wat chaotisch vinden, dan moet ik u gelijk geven.  Ik voel me gewoon een (wat ouder) kind van deze tijd, die geboren is in juli 1942. Toen WOII op zijn top draaide en de Jodenvervolging officieel begon met die Wannsee-conferentie en nu kijk ik met afgrijzen kijkt naar de moordpartijen in Syrië nadat ook al ik Sebrenica moest ondergaan en die wrede Hutsi-Tutsi slachtingen.
Ik denk wel eens: mijn leven speelde zich, gewoon door toeval,  af in een soort van “overbruggingsperiode” tussen twee zeer chaotische en gewelddadige tijdperken…
En eigenlijk is dat ook een gelukje, omdat je daardoor nu beter kúnt relativeren of beter gezegd, wel moét relativeren. Mijn jeugd was in een tijd, dat de bomen weer groeiden en mijn generatie zag ze snel groeien tot hun toppen de hemel leken te raken. En dat is altijd al een serieus te nemen waarschuwing geweest…     
  

Maar…
           die gloeiende zon leeft al miljarden jaren in de chaos van het heelal dat zelf ooit voortkwam uit “The Big Bang”. Haar kleuren zijn nu, net voor ze s’avonds in de Mare Nostrum lijkt te verzinken, mooier dan ooit tevoren. Ook vindt zij zonder een enkele misser haar weg daarboven en vergeet ook nooit dat we op haar rekenen, elke morgen. En ze trotseert ook die mysterieuze zwarte gaten daarboven waardoor van alles verdwijnt… Dat moet ons een troost zijn: in elk geval gelooft de zon in de toekomst van ons allen en weet zij steeds de weg die ze moet gaan. Ook wil zij best een stevig aandeel leveren in onze energievoorziening, nadat ook de diep verborgen olie en het steengas op zijn…
Ze is eigenlijk in vele opzichten gewoon “vertrouwen gevend”, en laat ons dat nu weer eens heel erg nodig hebben. Zelfs als u haar niet ziet, staat ze er gewoon en trouw tóch. Maar omdat de mensheid met fabrieken en auto’s ,-maar vooral ook via moderne koeien- en varkensteelt-, vele miljoenen tonnen CO2 produceerde, kwam het klimaat in de war (denken sommigen te weten). En ondanks al die inspanningen van duizenden bezoekers van de Klimaatconferentie in Rio, wil een meerderheid niet écht iets hier tegen ondernemen. Waardoor die zon soms te lang niet tot ons kan doordingen… Haar treft dus wéér geen enkele schuld… u begrijpt het.   
Begeef u dus naar de Sunny Side van de aardbol, als u thuis te bleek blijft. En herkrijg uw goede humeur en uw stralende glimlach door de zon op te zoeken. Want de zon schijnt altijd ergens en met wat moeite vind u snel de goede plek!
Vanuit Marseille wens ik u weer veel zonnig weertje toe!

23 juni 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten