Totaal aantal pageviews

vrijdag 15 juni 2012

MACDONALD BEKIJKT ONS MET EEN MRI-SCANNER


Maar als je in een serieus Frans blad, in een uitgebreid artikel, leest dat die lieve mensen van MacDonald, waar onze kids zo gek op zijn, veel geld stopt in wat intussen “neuromarketing heet, dan schrik je toch wel even. MacDo, die gezellige hamburgertoko, een echt Amerikaans-globaal fenomeen, laat zijn klanten in hun hersens kijken om precies te weten hoe wij op kunstmatige geurtjes reageren? Nou daar moest ik toch even van bijkomen.


“Big brother is watching you”; onze generatie weet nog dat dit ooit echt nieuws was. Intussen worden we zo uitgebreid gevolgd en bekeken dat wij er aan gewend zijn, en de meesten van ons het ook wel goed vinden… Want met dat terrorisme overal, moét de overheid ons wel allen een beetje wantrouwen. Aan een paspoort kun je de ware terrorist niet meer herkennen en aan zijn huidskleur of kleur ogen lukt dat ook al niet meer. Want de echte terroristen wonen intussen “gewoon onder ons”.
-Want dat ze allerlei trucjes bedachten om onze kids binnen te krijgen, dat snapten we wel. En die leuke clown Ronald die er ooit rondliep en dat uitdelen van speeltjes, ja dat was duidelijk zat. Want hun marketeers wisten het al lang: 95% van de families gaan naar MacDo omdat de kinderen daar om vroegen! In San Francisco spande een moeder een proces aan tegen MacDo omdat ze vond dat “zij kwetsbare, weerloze kinderen lokten met hun gratis speeltjes”. En,-geloof het of niet-, in San Francisco mag MacDo van de rechter dat nu ook niet meer doen… Moeder won haar proces en in New York loopt nu een soortgelijk proces. Beetje overdreven niet?
-Nu bekijken neurologen niet de kinderhersentjes maar die van hun moeders! Eerst moet u weten, dat bij een mens (ik hoorde dat nooit eerder), de geur het enige zintuig is dat niet “binnen komt via het filter van het verstand, de rede”. Dus daar ben je als mens redelijk weerloos tegen… Zonder iemand iets te zeggen of te vragen werden er in Franse, Britse en Duitse Macdo-restaurants geurtjes verspreid waarvan men had ontdekt dat die,onbewust, moeders tot “eten kopen aan zetten”. Daar kwamen journalisten van het programma (van de franse zender France 2)dat Cash Investigation heet, recent achter na uitvoerig onderzoek ook met verborgen camera’s en echt stevig confronterende interviews met managers van het bedrijf. MacDo ontkende eerst heftig bij officiële confrontatie met die beweringen. Maar toen ze dat niet meer kónden volhouden, werd verklaard, dat ze die geurtjes verspreid hadden om de keukenluchtjes te bestrijden… en dat ze dat deden via de schoonmaakmiddelen. Intussen is ook gebleken dat het uiterst suffige en wat ouderwetse bedrijf SNCF (de Franse spoorwegen dus) ook al hun websites uit testten met behulp van IRM-scanners die keken in de hersens van proefpersonen. Het bedrijf haastte zich intussen met te zeggen “dat dit uitzonderlijk was en zeker geen algemene gang van zaken”.  De journalisten concludeerden dat “neuromarketing het nieuwe grote taboe is van de ondernemingen van de 21e eeuw”. Dus dat Amerikaanse boek uit de 70-er jaren dat heette “Hidden Persuaders” en dat toen best aardig wat opschudding veroorzaakte, is het herlezen waard. Toen ging het nog om zaken als kleurtjes, plaatsing van artikelen in de winkelschappen en prettige muziekjes en de MRI-scan was er nog niet. Men werkte toen nog met de oude vertrouwde vragenlijsten…   
Nou moet u ook nog even weten dat het in Frankrijk bij wét is verboden om MRI-scanners te gebruiken voor “andere dan medische doeleinden”. Want u kunt ze ook zien als “de modernste leugendetectoren”.
Dus MacDo en SNCF zaten er echt naast!

Zo’n ontdekking maakt je dan in een klap wakker en dan begint er een rijtje van min of meer recente zaken in je hoofd op te komen.
-Allereerst dat bericht dat in Nederland 1 op de 1000 inwoners “van staatswege” wordt afgeluisterd! Zo’n 22.000 landgenoten worden door Big Brother bespioneerd met rechterlijk akkoord. We zijn hier wereldkampioen en de vraag is dus: zijn wij zo erg misdadig of is Big Brother overdreven achterdochtig? Wel dat moet ooit die geheime parlementaire commissie maar eens uitleggen. Het geeft toch geen goed gevoel, lijkt wat to easy te gebeuren…
-Zo kom je al gauw ook bij Murdoch’s afluisterschandalen waarbij journalisten, soms samenwerkend met de politie en justitie, politici en andere bobo’s afluisterden en bespioneerden. En daarbij bleek er ook een soort van deal te zijn van het type: als jij me laat spioneren dan zal ik je in mijn kranten politiek steunen…. En dan ben je in een wip in Rusland waar Poetin c.s. ook de pers manipuleren voor politiek gewin en in Italië waar ene Berlusconi de media controleerde en mede zo ook zijn politiek doordrukte. Het land zakte af tot een soort van bananenrepubliek van bedenkelijk allooi: zie nu wat er van kwam!
-In elke plaats die het dorpsniveau ontgroeide zie je tegenwoordig camera’s: Londen heeft er vele tienduizenden. In Marseille zie je ze ook steeds meer al zijn wij op een nog bescheiden nivo nu. Natuurlijk worden er nu meer misdaden opgelost en dienen ze vooral als materiaal om ná een incident beelden op te zoeken die kunnen helpen. En dus niet zozeer voor continue beloering. Al gebeurt dat natuurlijk bij sommige evenementen en hot situations zeker ook. Dus waar u bent en met wie, dat wordt opgeslagen en u wordt zo een waar “open boek” voor wie er toegang tot die data krijgt.
-Kijk naar Google en Facebook die constant onder verdenking staan dat ze data jatten van hun klanten voor commerciële doeleinden. Uw gedrag wordt voortdurend “gemeten en bijgehouden” waardoor u zeer gericht kunt worden benaderd om spullen aan u te sluiten. Dus men optimaliseert de publiciteitskosten en maximaliseert de omzet! Gouden business. De processen hier tegen lopen voortdurend en de beide firma’s met veel ideële babbels lopen over het randje van wat vanuit privacy-regels mag. Recent bleek dat Facebook een eigen “politieservice” heeft die rariteiten in de relaties tussen de klanten zoekt en daar mee iets doet… Goed bedoeld roepen ze dan bij Zuckerberg in koor: maar de overheid controleert daar niks van en de klant is ook niets-vermoedend. Veel jeugdige gebruikers, maar ook volwassenen, lijkt het overigens gewoon een zorg te zijn… 
Hier zitten, zo als meestal, ook hier twee kanten aan. In Zuid-Korea bijvoorbeeld kan het u gebeuren dat u bij het passeren van een elektronisch geladen reclamebord wordt opgebeld op uw mobieltje door de computer van de firma van dat bord. Hij herinnert u er aan dat u vandaag 20 jaar getrouwd bent en dat de firma het bijna-ongeluk kan voorkomen als u nu even belt om een extra-grote bos bloemen thuis te laten bezorgen… De computer weet wanneer u trouwde en dat u daar voorbij liep… Leuk toch? Of ook griezelig? Gewoon horend bij onze tijd of ook de weg naar iets erg gevaarlijks.
-Als u rondgaat met uw mobieltje op “aan” dan wordt u door de antennemasten van de telefonie getraceerd en… er wordt in computers vastgelegd dat u op plek xyz was op dag abc om def uur… En dat wordt bewaard volgens wettelijke regels… áls de telefonieclub zich daaraan houden zou. Dus uw hele wandel wordt bijgehouden van de laatste x maanden… (of langer als de overheid dat zou vragen?). Dit is een wel erg echt voorbeeld van Big Brother die al uw gangen registreert en (nog net niet) controleert.
Als een veroordeelde of verdachte, een enkelband krijgt bij “buurt-arrest”, is het natuurlijk nou net de bedoeling dat de politie bemerkt dat hij of zij het “tolerantiegebied” verlaat.
-U reist per abonnement openbaar vervoer of heeft een Nederlandse OV-kaart? Wel dan kan een computer bijhouden dat U op dag x en op tijdstip y reisde van A naar B. Al Uw transport bewegingen zijn dan gezien en ook vastlegbaar geworden. Dus gewoon een kaartje kopen en met cash betalen kan nog helpen.
-U betaalt uw verteer en aankopen natuurlijk met een bankkaart en dus weet weer een computer waar u wat consumeerden en voor hoeveel en wanneer… En de bankdirecteur weet het dus ook als hij dat wil… Ik moest in Frankrijk bij het aanvragen van een brughypotheek ooit al mijn bankafschriften van drie maanden aan de kredietbeoordelaar laten zien… Echt waar. Zo niet, dan geen hypotheek dus.
-U belt en krijgt daarvan periodiek de factuur: voor uw vaste en mobiele telefoon. Dus is er een computer die bijhoudt wie u, wanneer belde en hoe lang. U kunt natuurlijk een tegoedkaart gebruiken maar dan moet dat tegoed wel worden gesaldeerd en dus wordt er een sommetje gemaakt met beldata… En die kún je ook met een computer registreren.
-U zit veel op Internet en surft heel wat af en communiceert en koopt en betaalt met uw PC. U doet zelfs al uw dagelijkse boodschappen via een bezorgdienst! Wel dan is zijn er een aantal computers (en minstens die van uw provider) die erg veel over u kunnen registreren. En in China (en elders bij de Arabische revoluties bijvoorbeeld) bestaat er een gigantische overheidscontrole van alle mailtjes, telefoonverkeer en sitebezoek.. met enorm slimme filters die uw foute gedrag er uit zeven. En indien u niet slim genoeg bent zit u even later in het gevang… of wordt opgeruimd zonder ooit een rechter te hebben gezien. Gewoon dagelijkse werkelijkheid in nogal wat landen. Grote computerfirma’s die in China wilden meedoen werden gedwongen mee te helpen aan deze overheidsgrollen… En ze den het ten einde maar. Want anders zou “de concurrentie” het toch doen?
-U heeft ook TV en Radio en filmverhuur via uw internetprovider? Proficiat nu kan men zelfs weten wat u kijkt en leest…. En als u ook via uw provider telefoneert dan …. Etc. en etc. …. Dus zo’n abonnement maakt het wel erg gemakkelijk!
-En pas ook op op uw werk! Uw baas heeft veelal camera’s in het bedrijf hangen; camera’s zijn al gewoon in 46% van de Nederlandse bedrijven intussen. In 10% van de Nederlandse bedrijven worden telefoongesprekken afgeluisterd… Mailt u op het bedrijf? Pas op die worden ook door uw baas gelezen. En klaagt u of maakt u grapjes over uw baas op Facebook dan bent u buiten voor u het weet.
-En blogt u ook, zoals ik, dan weet de AIVD in no-time wat uw politieke opvattingen zijn en een verrkeerd grapje kan in een dossier terecht komen…

 Wel als u wat hierboven staat nu allemaal even “koppelt” dus onder uw naam “bij elkaar veegt” dan ontstaat er dus een wel heel akelig (of enkel verrassend?) plaatje. Uw leven wordt door computers voor een belangrijk deel geregistreerd en wie die data kan combineren heeft van u een akelig nauwkeurig plaatje en heeft een complete film van uw leven in bezit. En kan dus ook trachten te constateren wat u interesseert en wat u moet worden aangeboden om wat omzet te scoren… En doet dat firma A dan kan firma B, de concurrent, niet werkeloos toekijken en dus wordt het “een data-oorlog met uw levensdata” en komt er een complete nieuw handelssector bij: het verzamelen en aanbieden van uw data tegen betaling… Zo komt u ook aan die ladingen SPAM op uw PC! Want de handel bloeit al lang.


Alles hangt natuurlijk af van de ethiek en het fatsoen van de verzamelaar van die data. Dat weten we ook sinds we in WOII zagen hoe snel de Duitse bezetter uit de perfecte bevolkingsadministratie alle joodse mensen op een lijst kon krijgen. Zij overleefden het toen niet… mede door deze data-verzameling die goed was bedoeld…
Dus moét de overheid ook hier, met wetten en regels die gemaakt moeten worden, controleren of de data-verzamelaar geen misbruik maakt. En dus moet de belastingbetaler weer een nieuwe politiedienst betalen die dat doet… Zo werkt dat in een democratie. In een dictatuur werkt het andersom: u wordt tegen de regels in gecontroleerd en moet dat ook nog zelf (deels) betalen! 

We zijn dus echt aanbeland in een wereld vol met wantrouwen.
Wat kunt u als klein burgermannetje dat zijn vrijheid lief heeft en dus ook zijn privacy op prijs stelt nou hier tegen doen? En ik bedoel dus zelf en zonder de overheid dus. Door pure zelfverdediging dus? Wel ziehier wat ik daarover fantaseerde… Want u kúnt er zomaar zelf iets tegen doen en wel meteen en nú!
Zie hier:
-betaal vanaf nu álles met cash. Dan weet men nog enkel uit welke muur en waar u geld tapte…Ai dus! Cash stelen is dus hier het veiligste… maar ja! En er zijn al hel wat dingen die u enkel kunt kopen via een bankkaart of via de PC!
-schaf uw mobieltje af of zet hem enkel aan als u iemand wil bellen of uw beantwoorder wil afluisteren. Dat laatste weet men dus wél van u… En omdat u moet betalen registreert een computer de data om te kunnen factureren: dus ook met wie u wanneer hoe lang belde… Of steel een mobieltje en men registreert een ander… en niet u!
Dus enkel nooit meer bellen (of enkel nog met gestolen mobieltjes!) is de enige zekere oplossing… Brieven schrijven blijft dus over en dan zijn we bij het “briefgeheim” aangekomen. En censuur bestaat er in nogal wat dictatoriale landen… Wie weet komt er nog een apparaatje in de handel dat uw simkaart-data verdraait…
-vertoon u in de openbaarheid enkel nog met een valse snor of rood toupetje en andere bril of trek een sok met gaten over uw hoofd. U staat dan in no time als halve gare te boek bij die camerakijkers… Mogelijk kunt u straks een storingsapparaatje kopen net zoals mensen nu een radardetector aanschaffen om de overheid te fnuiken, dat dus camera’s verwart en ook telefoonmasten….
-reis enkel nog in het openbaar vervoer op met cash gekochte kaartjes en neem nooit een abonnement of zo’n OV-jaarkaart.
-blijf van alle PC’s en Inter-phone’s weg en doe alles per bezoekje of per brief (ai weer een zwak puntje!). En ga zeker niet TV etc. kijken via een provider en ook nog via hem telefoneren. Uw gezondheid neemt overigens zeer toe want u loopt wat af! Pas op met uw OV-kaart want dan is er weer een computer die registreren kan waarheen u reist en wanneer…
-post zelf zoveel mogelijk uw brieven en moet u daarvoor met openbaar vervoer dan betaal enkel kaartjes cash.

U ziet het u bent zo een eeuwtje of anderhalf terug en wordt een ware zombie die in no time opvalt in dit systeem en dan helemaal verdacht wordt als blijkt dat… er van hem of haar in al die computers bijna niets is terg te vinden…. Dat is pas echt verdacht! Dus er blijft u maar één ding over en dat i”: aan alles mee te doen maar onder een valse identiteit. U verandert uzelf in een of meerdere anderen. U steelt cash, u belt met gestolen mobieltjes, u laat een hacker helpen om te computeren via iemand anders zijn abonnement, u kijkt ouderwets TV en Radio, u schaft een complete vermommingsuitrusting met dito garderobe (cash betalen hè!) en u rijdt zwart of koopt met cash uw transportkaartjes.
U stapt dus uit de huidige samenleving of wordt een van haar misdadige leden daarvan…
En dat is wat u nou net niet wilde! Dus u moet de samenleving veranderen! U moet de overheid aanzetten tot het beschermen van uw privacy en het maken en controleren van wetten en regels. Kortom u moet Big Brother via democratische methoden in bedwang houden en hem tot uw dienaar maken…
En laat dat nou net zijn wat u nu al doet!

Of u sluit zich aan bij het koor der “onbezorgden en naïven” die hun leven maximaal leven met alle geneugten van nu. Tot er op een zwarte dag blijkt dat die overheid vilein werd en u oppakt en mishandelt omdat u Big Brother lastig viel.
Wel dan is de cirkel weer rond, dit had u kunnen weten. Want dat gebeurde en gebeurt nu bij herhaling. Ontsnappen kan niet meer. Afrika heeft al méér mobieltjes dan het westen… Nigeria is het verst met bankdiensten per mobieltje etc. Mogelijk is er nog een stam ergens in de jungle die u kan redden maar u spreekt hun taal niet en vindt hun gewoonten afgrijselijk…
Vluchten kan niet meer…  dat zei men al in de tijd van Roel van Duyn met zijn Kabouterpartij, van Provo en Robert Jasper Grootveld de rookmagiër… Het werd mei 68 en daarbij bleef het.

Voor de wat meer agressieven onder U: sluit u aan bij de nieuwe Piratenpartij die in Duitsland aardig scoorde of wordt lid van Anonymus of Occupy. Nog beter vis het om u te laten opleiden als echte hacker en al die Big Brothercomputers  flink in de war te brengen.

Dus : doe zoals die door Bill Gates en andere digibobo’s gesubsidieerde mijnheer uit Californië, met zijn huis vol camera’s, PC’s, micro’s etc. En die al jaren zijn hele leven in alle detail digitaal vastlegt. Hij gelooft erin dat dit gewoon moet en heilzaam is. Hij is dus aan de andere kant uitgestapt waar wij hem niet willen volgen. Aan u de keuze.

    
Maar…
           Helaas is het door de hitte onmogelijk te leven op de zon, maar naar de maan daar kunt u wel heen. Binnenkort kunt u voor een hoop geld flink afstand nemen door met Virgin de ruimte in te vliegen en ook die zon wat van dichterbij te bekijken. En wat hij ook nog proberen gaat, die Big Brother, de zon kan hij u niet afpakken tenzij u wordt gedumpt in een donkere kerker… Je zou zelfs kunnen denken dat die zon werkt voor een of andere Big Brother;  ja, dat ie er zelf een van ís! Maar dat gaan we maar niet echt geloven, want dan is het laatste wat vreedzaam en ons goed gezind lijkt, in het geding.
Dus koester u in de stralen van die aardige Big Brother, die de Egyptenaren al aanbaden. Vandaar het woord: zonaanbidders. Dus voelt u de benauwenis te veel worden van al die bemoeienis met u en uw leven, dan vlei u in de warme zon en vergeet die boze, bedreigende wereld.
En u merkt het: vluchten kan dus wel nog! De zon is onze laatste redding. Daar houden camera’s, computers en spionnen het echt niet uit. En daar moet zelfs elke Big Brother een puntje aan zuigen..
Dus begeef u naar de Sunny Side en glimlach. Want zonnestralen zijn niet bedreigend voor uw privacy.


, 16 juni 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten