Totaal aantal pageviews

vrijdag 8 juni 2012

L’EXCEPTION FRANÇAISE


VOORAFJES:
“Een Fransman gooit jaarlijks 20 kilo etenswaren in de vuilnisbak waarvan 7 kilo nog in de verpakking zit”

“We willen dat u gaat bezuinigen als de mieren plegen te doen en tegelijk dat u consumeert als de krekels dat doen”, dat is een actuele variant op twee Provençaalse spreekwoorden. Ga er maar aan staan!

“Frankrijk mag in de toekomst geen groot “resort et spa” worden (dus een groot toeristische park) met een prachtige kust en duizenden musea” ( Zei een verontruste Montebourg PS die nu bij Hollande minister werd en aan de slag kan).

“Groei op basis van nog meer krediet dat zal ons terugvoeren naar het begin van de crisis.  Dat willen wij niet en dat doen we ook niet” (Dat is wat nu Hollande merkt nu hij frontaal stelling nam vóór de “eurobonds” etc. Hij moet eerst echt bezuinigen voor Merkel echt opschuift. Dus Merkel weg, via verloren verkiezingen,  of basta Hollande).

GEVAAR VOOR DIE MOOIE LAVENDEL
Er is een insect gesignaleerd dat gevaarlijk is voor de lavendelplant en dat beestje gedijt omdat het in de lavendelgebieden, door de aardopwarming, beter gedijen kan. Dat insect zet een bacterie uit op de lavendelplant en daardoor zou er in zo’n 20 jaar wel eens veel minder lavendel kunnen overblijven. Weg dus die fraaie vergezichten met hun blitse kleuren rond de hoogten van Sault c.s. ? Maar er is al een noodfonds opgericht door de lavendel verbouwers; want er zijn nu ook 26000 arbeidsplaatsen in het geding, schat men. Men zoekt nu dus ook naar variëteiten die beter tegen de warmte kunnen. Dus kop op het is nog niet afgelopen!

SARKOZY: DE GROTE REIZIGER
Hij reisde in 5 jaar 167 keer naar het buitenland en bracht 363 keer een bezoek aan plekken in Frankrijk. Dus hij was in totaal minstens 530 dagen op reis… Dat is 530/1825= bijna 30% van de dagen dat hij regeerde. De departementen/regio die hij NIET bezocht in zijn land zijn op de vingers van één hand te tellen. Deze man was een mirakel en iedereen vraagt zich af wat hij nu gaat doen… Zijn vrouw heeft poen zat, maar dat houdt hem niet tegen. Ik voorzie Europese ja zelfs mondiale carrière-pers-pectieven voor deze Monsieur Sans Repos-Bling-Bling.

DE NIEUWE REGERING AYRAULT
Er kwamen 34 (waarvan 16 staatssecretarissen) ministers en dat zijn er meer dan onder Fillon: die zat op 32 stuks (waarvan 8 staatssecretarissen).. Maar hij begon zelfs met 38 stuks! Maar de salarissen gingen wel 30% in de min… Van 14200 per maand naar 9940 euro. Op jaarbasis is dat alles 110.000 euro goedkoper. dat scheelt ook weer. Merkel doet het met 15 ministers en 3 staatssecretarissen… En het aantal adviseurs ook erg dure jongens, gaat nu naar maximaal 15 per minister en 10 per staatssecretaris wat de hele adviesbezetting (die adviseurs hebben 5 man personeel) een totaal geeft van 430 personen. En de kabinetten moeten rond komen met 10% minder… Let wel het normale personeelsniveau van de ministeriële bureaus was ooit 668 en ooit even 517 personen…
En wat tot blijdschap in Berlijn leidde: Ayrault was leraar Duits en kent dus de taal en de cultuur van de buren goed.  Verder is hij een pragmaticus, die erg goed weet dat de economie er ook is. Hij kent ook de toestand in het parlement op zijn duimpje; hij was immers fractiebaas van de PS in de Assemblee. En bij de vakbonden is hij ook niet onpopulair.
Aubry was woedend dat zij het niet werd maar Hollande wist nog goed wie de “rampzalige 35 uur had ingevoerd”. De superministers zijn ook geen domme, ideologisch over het paard getilde mannen en vrouwen. Melenchon, de links-radicaal,  kreeg geen enkele post en de groenen wel, maar geen die hun niet lekker voorkwamen zoals Transport etc.! De financiële/economische boys zijn: Moscovici, (Fin.) de vertrouweling van DSK, Sapin (Werk en Vorming) een goede mediator, Cahuzac een fin. technocraat die zeer pragmatisch is doet Budget en ene Macron (van de Rothschildtbank) is adjunct-secretaris van het Elysée. Hij weet erg veel van ratingbureaus. Dan is er nog Fabius als Buitenlandman en Montebourg (die protectionisme predikte) mag nu de Industrie redden. Hoe dan ook een equipe die pragmatisch en deskundig is en die geen wilde dingen gaat doen… Wat niet garandeert dat het allemaal goed zal gaan natuurlijk. De eerste stormen in de EU steken al weer op… En daar ligt mogelijk de “redding van Hollande” die daardoor mogelijk zijn programma snel kan bijstellen.   

HOLLANDE SPREEKT ENGELS!
“I’m anxious for the victory” zei Hollande voor de engelse BBC-microfoon en bracht verwarring. Want hij bedoelde dat hij wat “benauwd was” maar zei in het engels dat hij “graag wilde winnen”… Eerder zei hij voor de financiële pers in Londen: “I’m not dangerous”, ook niet de fraaiste opmerking. Maar Sarkozy die nauwelijks engels sprak maakte het veel bonter: “Toen Obama Parijs bezocht bij slecht weer zei hij echt: “I’m sorry for the time”. Een letterlijke “vertaling” van het Franse “le temps” dat zowel “het weer” als ook “de tijd” betekent in het Frans. Maar “time” is dat niet in het Engelse oor.
Chirac sprak zeer goed engels en ook De Villepin. Jospin ook. De uitspraak, het accent, dat is andere koek.
De franse ministers van Buitenlandse Zaken spraken zelden engels (onvoorstelbaar maar waar!) en Vedrine moest zelfs bij de lunch een vertaler vragen; en hij was in groot internationaal gezelschap, de enige.
Mitterand sprak Engels maar zo Frans dat hij nauwelijks werd begrepen. Ik hoorde ooit een Japanner op een Congres in Londen en zocht naar de Engelse vertaling op mijn oortje. Maar die was er niet… Later bleek dat de man in het Engels oreerde. Niemand verstond ook maar één woord, bleek in de discussie na de speech.
Iedereen is het eens: dit zou eigenlijk basiseis moeten zijn dat Engels spreken of minstens verstaan. Want als je in de diplomatie (waar Frans eeuwenlang dé voertaal was!) niet deze taal spreekt en steeds vertalers behoeft, dan is er veel niet mogelijk…

DE VERKIEZINGEN VAN JUNI
Op 17 juni zijn er “legislatives” in Frankrijk: kiezen van de “Assemblée” (het parlement) en de gemeenteraden dus. En dat conform het hier geldende twee-ronden systeem op basis van een (kies)districtenstelsel. Per district wint er één afgevaardigde…
Nu al moet de PS dus haar recente overwinning bevestigen… En dat is in dit sterk verknipte land met zijn stijgende FN en Parti de Gauche geen kleinigheidje.
De campagne barstte al los op 21 mei en er werden 6600 gegadigden geteld voor de in totaal 577 zetels. Hun aandeel van de dames daalde van eerder 41,6% naar nu 40%.
De nieuwe regering in Parijs is perfect: mannen-vrouwen= 17 op de 34 totaal=50/50!
In de Senaat is dat 22,5% en bij de regio-presidenten maar 7%... Idem bij de burgemeesters van de grote steden: 17%...
 En er is ook iets anders pikants: de pas benoemde ministers en staatssecretarissen moeten deels, (24 stuks!) ook nog aan deze verkiezingen meedoen… en winnen want anders moeten ze meteen aftreden. Regel: een regeringslid MOET gekozen zijn. Daaronder zijn de minister van Financiën. Moscovici die een goede vriend was van DSK. Ook zijn er weer enkele dwazen onder de kandidaten: een pornoster in de Ariège en wel 80 kandidaten die enkel tegen de snelheidsradars zijn… Ook een mooie is dat de prognoses zeggen dat Marine Le Pen in het noorden zal gaan verliezen van…de extreem-linkse Melenchon, die er overal weer flink op los gaat met zijn aanhang.
Er was 80% opkomst voor de presidentsverkiezingen maar men vreest maar 65% opkomst in juni; de trend die er al was. Men kan zo gemakkelijk onder de grens komen in de duels PS-FN en UMP-FN… Wie in de eerste ronde minder dan 12,5% scoort vliegt er uit . De FN bleef overeind na ronde 1 in maar 37 districten en scoorde in ronde 2 nérgens een zetel! Maar dat zou nu wel eens anders kunnen gaan zeker in twee districten van Pas de Calais, 2 in de Vaucluse,  één in de Var, één in de Gard en één in de Oostelijke Pyreneën.…Dus er zou voor het eerst sinds 1988 een groepje FN-ers in de Assemblee kunnen komen. En het risico op coalities in lagere bestuurslagen tussen PS-UMP-FN is niet denkbeeldig die waren er al 77 keer bij de verkiezingen van 1997!
Als de PS niet onder het dictaat van de Verts en Melenchon wil belanden in de Senaat moet het 289 zetels halen en dus een hogere score dan recent. Het werkt volgens een districtenstelsel dus er wint één representant per district… wat met een fors opgekomen FN en een verliezende groep Verts verassingen kan geven.  Er waren gebieden waar het FN boven de 30% kwam zowel in zuid als noord en Le Pen zal alles doen om rechts in haar voordeel te splijten. De UMP maakt nu al lawaai met de slogan: Wilt u echt alle macht aan links geven? Dat zet de toon.
Hollande net aan de macht moet nu niet zijn meerderheid zien verdampen al na zijn eerste stappen..
Modem dat fors verloor bij de presidentsverkiezingen zien we nu veelal kiezen voor een linkse kandidaat al koos Morin weer voor de UMP-zijde. Modem zette in diverse kiesdistricten van de Bouches du Rhone  geen kandidaat neer en sloot zich bij het PS-kamp aan. Het wordt dus alweer spannend hier!

HOLLANDE HOUDT GROTE SCHOON-MAAK
Bij een presidentswisseling in de VS wordt zowat alle belangrijke personeel in de overheid naar huis gestuurd en vervangen door “bevriende helpers”. Dat is natuurlijk in elk land een beetje het geval maar zeker ook in zwang in La France. Hollande sprak tijdens de verkiezingscampagne al openlijk van “de UMP-Staat in het ministerie van Binnenlandse Zaken”, waar het zou wemelen van de sarko-ami’s. De heren Sqarcini en Pechenard van de Police Nationale resp. de DCRI (Inlichtendienst) kunnen hun koffers wel pakken dus. Idem de prefect van Parijs ene Gaudin en ook ene Lambert, de panda geheten, en prefect van Seine-Saint Denis…
Ook ene Bailly van de DRPP (Inl. dienst Politie) die de handel en wandel van de vriendin van Hollande ( Mme Valerie Trierweiler) onderzocht zal daarvoor nu ook moeten boeten. Ook al zegt “men” in PS-kring dat er geen “heksenjacht zal komen” dat stelt niemand echt gerust. Want de verhoudingen zijn op scherp gezet… Dus nu is het tijd voor de “vrienden”….

DE EXPATS GAAN OOK KIEZEN
Er zijn nu ook 11 kiesdistricten gedefinieerd in de wereld buiten de Franse grenzen voor de ca 2,2 miljoen Fransen die ver weg wonen. Daarvan gaan er nu voor het eerst, schat men, ca een miljoen ook stemmen voor de legislatives van juni. En op hun stemmen wordt nu ook jacht gemaakt want de winnaars moeten nu hun overwinning bevestigen en de verliezers willen best wat kiezers terug. Enkele “nieuwe districten” zijn: de VS en Canada, Latijns Amerika, Noord-Europa, de Benelux, Spanje en Portugal, Zwitserland, Centraal en Oost-Europa, Noord en West Afrika, Afrika en midden-Oosten, Zuid-Europa en Israël, Rusland, en Azië en Oceanië. Parijs kwam met 11 buitenlandse districten waar kandidaten strijden om een zetel. Dus Franse expats die in zo’n buitenlands district wonen kunnen zich kandidaat stellen namens een politieke partij of onafhankelijk. En win je dan ben je voor je het weet in Parijs en (bijna) geen expat meer….
In de regering Hollande zien we ook voor het eerst een staatssecretaris voor Fransen in het buitenland… Parijs ontdekt zijn buitenland. Binnenkort weten we dus wat de “weggelopen Fransen” voor politieke voorkeuren hebben… Tja volgens de UMP zijn dat vooral rijke mensen en daar houdt Hollande niet echt van…
Wel dat stemmen kan via Internet , via de Post natuurlijk en ook op basis van volmacht dor iemand in Frankrijk… Want niet zelden zitten expats wat ver van de “beschaafde wereld weg” en dus moeten alle middelen benut worden om ook hun stemmen te vangen nu de verschillen zo klein zijn geworden…

DE DREMPEL VAN 50 WERKNEMERS..
Deze drempel staat in de Code du Travail en is erg belangrijk: komt een bedrijf daar één keer boven dan moet het van alles aan extra’s organiseren. Zoals: drie personeelsvertegenwoordigende organen instellen, een winstdelingsregeling instellen en zijn reorganisatieprojecten tevoren vóór leggen zeker als er sociale gevolgen zijn.
Dus scheppen nogal wat ondernemers meteen meer aparte bedrijfjes als de 50 in zicht komt…  Een toestand die nu al te lang bestaat en waaraan niemand zich waagt. Per 100 werknemers telt men 10 vertegenwoordigers  waarvoor elke twee weken vergaderingen zijn voorgeschreven. En bij elke wijziging van de Sociale wetgeving moet het adm. Personeel naar cursus omdat de programma’s moeten worden aangepast… En het stikt altijd van de juridische procedures in dit vlak…
Deze toestanden zouden, zeggen sommigen, wel eens mede de oorzaak kunnen zijn van de hoge werkeloosheid die nu de 10% nadert… Thierry Le Breton die ooit Minister was langer geleden wilde dat dit veranderde maar sindsdien hoort niemand er meer iets van…

EN DE WW BLIJFT STIJGEN
Eind april waren er 2. 888.800 ww-ers in het land en als je er de “verkort-werkende” bij telt kom je zelfs op 4.318.000. In één jaar klom de ww op met 7,5%. De lang-werkelozen kregen nog een zetje omhoog: +8% in een jaar en de jeugdigen ging het ietsje beter maar de stijging in een jaar was toch ook 5%. Nu, direct ná de verkiezingen (men hield zich op verzoek van “Parijs” wat in tijdens..) kwam een stoot sociale plannen los: wel 46 zouden het er zijn en er zouden 45.000 arbeidsplaatsen mee gemoeid zijn. En recent zakte ook nog het aanbod aan vacatures.. Ontslag door economische problemen steeg met 13,8%. Hollande heeft een fors windje tegen en kan niet erg lang op zijn “voorganger” wijzen.

DSK MAG MET DE PERS PRATEN
Hij mag van de beroepsrechter nu wel tegen de pers praten over zijn zaak in verband met “de Carlton affaire” van Lille. Daar is hij nu in staat van beschuldiging gesteld en hij ontkent alles. De beschuldiging is dan ook zwaar: verkrachting in groepsverband zelfs. De waarborgsom van 100.000 euro blijft omdat hij werd vrijgelaten… Maar er blijft wel een lijstje van getuigen waarmee DSK niet mag praten. Zijn advocaten zeggen dat het nu aan hem is te kiezen wanneer hij zich tegenover de pers wil uitspreken… De affaire wordt steeds naarder voor deze ex-presidentskandidaat van hoge allure.

DE CGT KREEG (BIJNA) EEN NIEUWE BAAS
De grootste Franse vakbond kreeg (bijna) een nieuwe baas want Thibault houdt het voor gezien. Hij was aan het stuur sinds 2 en had veel moeite de interne vrede te bewaren. Hij stelde een dame Prigent genoemd voor maar dat advies werd niet opgevolgd, men weigerde een stemming nu over deze voorgestelde dame. Een unicum in de CGT! De herrie daarna duurde zelfs twee dagen maar men kwam geen meter verder… Besloten werd de zaak naar oktober te verplaatsen.
Er is dus ook slecht nieuws voor Hollande die nu geen betrouwbare gesprekspartner heeft en voor de CGT zelf… Want de opvolging speelt pas in 2013.
Ene Aubin (uit de privé-sector) had betere kaarten leek het maar men durfde een stemming over namen niet aan….
Het ledental , dat Thibault naar 1 miljoen wilde verhogen, bewoog nauwelijks: nu staat het op ca 680.000 stil (daarvan zijn er 115000 gepensioneerde). Zijn verdienste was eerder dat hij splijting voorkwam, de invloed van de communisten in de club reduceerde en met Sarkozy een compromis vond over de “speciale pensioenen”. De opvolger zal de pensioenstrijd weer aan moeten vatten want de CGT wil niet dat de leeftijd op 62 jaar blijft… Ondanks het feit dat het terugdraaien van de leeftijd naar 60 jaar voor hen die 41 jaar premie betaalden al minstens 4,5 miljard zal zijn in 2017…
Hollande krijgt hier ook een zware dobber aan en hij weet dat nu zeker….

IS FRANKRIJK TE LANGZAAM?
De wereld gaat steeds sneller, veranderingen alom en ze gaan met hoge snelheid. Maar het lijkt alsof Frankrijk op het oude tempo blijft qua besluitvorming, zeker als de overheid er in gemoeid is. Zoals bij bouwprojecten…  Maar ook bij het oprichten van een bedrijf, een nieuwe crèche of de samenvoeging van twee boerenbedrijfjes is er sprake van heel wat traagheid. Dat remt de vooruitgang, het concurrentievermogen en ook moderniseringen. Het komt dus vooral door trage overheden, complexe wetten en regels en veel procedures en zeker ook door het nogal gecentraliseerde systeem in dit land. En door de enorme “juridische inflatie”, de regen aan nieuwe regels en voorschriften. Als het de Fransen zou lukken het jaarwerk in 355 dagen te doen in plaats van 365 dagen zou dat alleen al een groei van 3% betekenen, zegt ene Poitrinal uit de OG-sector. Hij schreef een boekje geheten: “Plus vite! La France malade de son temps”. En hij werkt daarin een nieuwe aanpak uit. Dus nu moet hij dat boekje gewoon even verkocht krijgen en het is gepiept. Als je hier bijna 20 jaar woont en een huis bouwde en verkocht en een appartement kocht en aanpaste, weet je best wat mijnheer Poitrinal bedoelt… Het is een waar gevecht met van alles en iedereen en het kost héél veel tijd. Mede daarom vragen nogal wat mensen maar geen toestemming of vergunningen… En ondanks dit gaat het dus nóg te langzaam?  
Natuurlijk hoor je in alle landen klagen over te veel en te complexe wet- en regelgeving en elk land ziet daar verbeteringsmogelijkheden. Maar er zijn er nogal wat die vrezen dat La France hier niet zo sterk staat al is het erg moeilijk aan te tonen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten