Totaal aantal pageviews

vrijdag 25 mei 2012

ZUCKERBERG, FRANÇOIS HOLLANDE, DE GRIEKEN EN 100 MILJARD


Zuckerberg is de idealist van: “een virtuele, wereldomspannende vriendenschare; die iedereen met iedereen in verbinding brengt”. En hij scoorde 104 miljard bij zijn beursgang en trouwde ook maar meteen; dat kon hij nu eindelijk ook met een bijschrijving van 5 miljard op zijn bankrekening.  En de bijna 1 miljard Facebookers misten hun kans, -die sukkels-, om voor 100 dollar per kop elk drie shares te scoren en daarmee heel Facebook te kopen! Ze hadden dan Zuckerberg kunnen vertellen wat zij wilden in het vervolg… Mogelijk aarzelden zij omdat ze als geen ander weten hoe modegevoelig en vluchtig iets als Facebook is: want 80% van de omzet is reclamegeld en de prijs daarvoor is direct afhankelijk van het aantal gebruikers. Een ware moderne democratie…. Komt er ooit een leukere site,- zie nu bijvoorbeeld Pininterest (foto-site) dat 10 miljoen leden scoorde in no time-, dan ondergaat Facebook het lot van (ooit)  AOL, Yahoo of Myspace. Maar vooralsnog geldt volop het motto: “Ik deel dus in bén!”, want dat zit er bij die bijna 1 miljard als idee áchter.  
Geboren in een schuurtje uit het brein van twee studenten werd Facebook in 8 jaar zelfs een geduchte concurrent van Google. Het rijtje op Nasdaq is nu: Apple 495,7 miljard dollar, Microsoft 250, Google 203 en Facebook 104. Dat is de nieuwe high-tech industrie en ook alles dank zij het Internet. Allemaal slechts weinig (maar wel zeer hoogwaardige) arbeidsplaatsen, en bij succes wereldwijd in no time giga-omzetten. Daaraan je kunt zien dat de middengroep aan functies in de westerse industrie snel slinkt: enkel de heel hoog betaalde jobs én de heel kleine klussen blijven over. Iemand zei het recent zeer treffend in Californië: “óver blijven nu nog de rijken met hun top-jobs en hun personeel en verzorgers…” De beursanalisten zaten er weer eens fors naast: de koers van het nieuwe Facebook-aandeel steeg de dag na uitgifte met 23 cent…en viel een dag later stevig in. De hooggeleerden verwachtten een explosie in koers…Wie kun je nog vertrouwen als eenvoudig mens met wat spaarcentjes?    

Met deze 100 miljard zou de nieuwe Franse president zomaar de noodzakelijke bezuinigingen in de uitgaven van de Franse staat enkele jaren hebben kunnen opvangen! Al zou het daar dan toch alsnog moeten gebeuren, dat écht snijden. Tenzij het natuurlijk zou lukken de groei intussen flink op te peppen, wat de kersverse president Hollande ook die achterdochtige Merkel voorhield. En wat hij vervolgens zelfs op de G8 propageerde, waar Obama het met hem eens was… dacht hij. Maar enkele noorderlingen dus echt niét. Natuurlijk is iedereen het eens met “méér groei scheppen”, maar het probleem is dat de “bezuinigers” die de grote staatsschulden snel weg willen hebben, vrezen dat die “groei-stimulering” weer geld kost en die schulden opnieuw zal doen toenemen. Zo komen we dus bij het echte europese probleem: de “grote en ondermijnende achterdocht” die de toekomst van de EU en de euro blijkt te gaan bepalen. Het “zunige noorden” wantrouwt nu eenmaal die zuidelijke olijfolieslikkers…(woordkeuze à la Wilders). Koele economen gaan nóg verder en zeggen hardop dat het samenbrengen in één valutazone van heel gammele achterlijke economieën en moderne high-tech economieën gewoon “technisch” tot mislukken is gedoemd. Waarmee Brussel en de staatshoofden die in de afgelopen 10 jaar vóór de huidige EU-zone waren, een forse tik krijgen… Want de achterliggende gedachte, dat de rijke noorderlingen best die arme zuiderlingen uit hun volle kassa zouden kunnen subsidiëren, bleek in één crisis onmogelijk en onzinnig. Omdat de concurrentie van de opkomende landen en dat gigantisch op de pof leven,-wat tientallen jaren gebeurde-, dat helemaal onhaalbaar maakte. Welk een tragische vergissing, ingegeven door blinde hoogmoed en ontkenning van de fundamentele veranderingen in de wereld… Maar het gebeurde echt en we zullen het moeten erkennen en ook opsoppen!
  
De Grieken zouden met diezelfde 100 miljard,-en in een klap-, het overgrote resterende deel van hun schulden kunnen aflossen. En dan zou Athene en de EU een “Grexit” niet hoeven mee te maken… Al zijn er nu experts bij de troika van de EU en bij het IMF die,- in de aangetroffen Griekse boedel kijkend-, moeten constateren dat er eigenlijk geen echte Griekse staat bestaat. Dit land steekt nog in zijn kinderschoentjes na een bijna permanent failliet van 150 jaren! Al moet je ook horen nu dat zelfs in het modernere Italië het vergeten de belastingen te betalen, “diep in de cultuur blijkt te zijn geworteld”. Hoe diep blijkt nu uit de bombrieven die belastinginspecteurs toegezonden krijgen door gefrustreerde Italianen die gedwongen worden hun aanslag te voldoen. Beide landen vertellen aan de internationale borreltafels dat dit mankement in hun mentaliteit ontstond, “in de jarenlange bezettingen van deze landen en toen was de staat fnuiken een patriottische plicht”. Je weet niet wat je hoort, maar ze menen het serieus… En daarmee is de ernst van de huidige situatie eigenlijk scherp geschetst.
Voor u het weer niet allemaal geloofd: er zijn nogal wat experts die nu al durven spreken van “het Griekse failliet” als proefkonijn voor de volgende! Denk aan Portugal en Spanje.. Of de politici die dit alles nog maar kort geleden naar het land van de fabelen verwezen, dat dan toén echt niet wiste? Wel, als dat zo zou zijn dan loopt is er nogal wat incompetentie in hun kringen. Dus we zijn weer “een beetje voor het beruchte lapje gehouden”. Elke regering, groot bedrijf en bank maakte al lang een Grexit-scenario natuurlijk… Zelfs de grote farmaceuten hebben al afgesproken hoe ze,-meteen ná het failliet die arme grieken-, hen gaan voorzien van de hoognodige medicijnen. Ze leerden dat van het failliet van Argentinië en weten ook dat de grieken bijna alle medicijnen importeren. De ziekenhuizen daar hebben nu al een betalingsachterstand van 1,2 miljard, wordt er gefluisterd. Hun overweging is zakelijk: de reputatieschade is bij het niet-verstrekken is veel groter dan de kosten van 1% van de totale wereldconsumptie die de Grieken nu weg slikken. Dus die faillissement scenario’s liggen overal… en dat is maar goed ook.  Intussen lees ik al dat de grieken door vele als afschrikwekkend voorbeeld worden gezien dus ook als waarschuwing tegen overmoedige andere zuidelijke zwakke broeders… En om het zaakje Europees te kunnen remmen , ná een grieks failliet, is er nu sprake van… put-opties voor obligaties van zwakke broeders. Die garanderen kopers dat de waarde niet kan vallen.. Er is al zoiets als een complot tegen de crisis dus maar wel ná Grexit.

“De macht ligt in Europa voor het grijpen”, kopte een Frans weekblad. En dat zou Frankrijk moeten bewegen tot actie, -omdat het bij de 20 republieken en de 7 monarchieën van de EU-, het enige land is met een presidentiële macht à la Obama. Het debat tussen de europese liberalen en sociaaldemocraten moet nu dus door de franse president worden geleid en de leegte wat visie en conceptie betreft moet vanuit Parijs worden gevuld. Want de plek van dé anti-crisis manager werd vacant en de duitse orthodoxie moet nu snel ter discussie gesteld worden. Aansluitend op de opinies van Draghi van de ECB moet er nu economisch én politiek iemand het voortouw nemen. Dus, óf nu een echte europese economische regering of het debakel zal onvermijdelijk over ons komen.
Voorwaar een nogal verassend geluid uit Parijse kringen, die ook nog even wijzen op de indrukwekkende lijst van “europese” politici van franse bodem (van Schumann tot Delors) die nu weer eens aanvulling vereist… In het zuiden ziet men groei vooral door middel van oppeppen en in het noorden ziet men vooral en  vooreerst die zeer noodzakelijke hervormingen. Ai, want de groei was in Frankrijk sinds 1988 maar 8 keer hoger dan 2,5% en die was gebaseerd op krediet en tekorten. We moeten goed zien dat we tot voor kort leefden in de “8,4,2%- tijd”, -met 8% groei in de opkomende landen, 4% in de VS en 2% in Europa-, en dat lijkt nu veranderd in een “8,2,0%-tijd”. Europa en de euro zouden wel eens echt “in tweeën kunnen breken”, al zou dat de duitse mark ook enorm omhoog jagen en hun export bedreigen. En in het zuiden, in de “Club-Med-landen”,  zouden de gedevalueerde landen hun export zien groeien, maar ze zouden eerst toch creperen onder hun enorme schuldenlast. De introductie van Eurobonds zou de rente voor de leningen van het zuiden doen dalen maar die van Berlijn, ook doen stijgen. Dit dat alles doet iedereen nu echt huiveren.   

Dus is het eigenlijk eenvoudig: één Zuckerberg of Bill Gates op onze wereld kan het probleem met een greep in zijn kassa gewoon morgen oplossen. Maar helaas, dat helpt geen fluit voor óvermorgen…
Solidariteit is onmogelijk tussen “partners” die elkaar intussen diep wantrouwen. Een politieke unie nastreven nu is politiek gezien minder haalbaar dan ooit eerder… Dus zal het Europese broddelwerkje moeten worden ontvlochten: het moet gewoon worden “over gedaan”. En daarvan zien we nu de eerste bevallingssymptomen..

“Een pessimist is een realist die op te korte termijn kijkt”, zei ooit een wijs mens. Volgens deze definitie is Hollande dus eigenlijk een verhulde pessimist. Het is aardiger om te zeggen dat hij ageert vanuit blinde  wanhoop omdat hij nu de klus op eigen bordje vond. Realisme is bij het naderen van een diepe afgrond erg psychologisch ook moeilijk, want dan voel je de pijn van de aanstaande val al vóór je daadwerkelijk valt. En dus hou je, als klein bang mensje, de illusie nog maar even overeind…

Ik vrees dat we dit nu op het Europese (en op het wereldtoneel) nu dagelijks. Dat verklaart ook dat Argentinië recent gewoon Repsol’s bedrijven (Repsol is Spaans) annexeerde en dat Repsol niets anders meer wist te doen dan de gasleveringen aan dat land te stoppen… Het verklaart ook dat, -terwijl het westen steeds meer sancties voor Syrië bedenkt-, tientallen landen gewoon handel blijven drijven met Assad en de zijnen; de buren, behalve Turkije, voorop. Het toont dat de morele positie van het westen ernstig is afgebrokkeld omdat “we” ons in het verleden niet gedroegen naar onze eigen “officiële” waarden. Vanaf onze koloniale tijden, toen we gewoon de wereld inpikten zonder enige schroom, tot aan het bedrog van de subprimes en de financiële floppakketjes van die totaal doorgedraaide bankwereld à la Goldmann Sachs. Waar iemand durfde te zeggen ná de klapper van 2008:  ”We are doing God’s work… Dat toonde dat men daar de schepper echt ingeruild heeft voor Beëlzebub.  Zo zijn schandvlekken als Guantanamo en de preventieve oorlog in Irak, -die nu na 10 jaar voert naar het uiteenvallen van dit land door bommen, bloed en onderlinge religieuze haat-, ook gewoon te verklaren.
“There’s something rotten in the western World”, zeg ik een schrijver dan maar na, en enkel als we dat eindelijk erkennen, kan er een begin gemaakt worden aan een andere , betere wereld. En dat is niet de laatste keer en ook zeker niet de eerste. Wij mensen doen dat al zo sinds Adam en Eva. Wie daarvan nog schrikt heeft een echt tekort aan zelfkennis en ware levenservaring.
Neem toch eens die geschriften van (en over) ene Baruch Spinoza ter hand en begrijp waarom hij leefde als een goed mens, elke dag opgewekt was en intussen ook een haarscherpe analyse van zijn soort uitvoerde. Hij beval ons allen aan: blijf studeren en nadenken over uzelf en de medemensen en rust niet, want dat is onze enige kans op een gelukkig leven. Hij was de ware optimist, denk ik dan, die ons nú echt weer iets kan leren. Vandaar dat vele zijn werken nu herlezen en uit zijn ideeën troost putten zonder in dat rauwe en pijnlijke sarcasme te vervallen.

Maar…
           die wijze Spinoza kwam als jonge man uit het zonnige Portugal. Waar zijn familie bij de grote progrom in Spanje en Portugal werd weggejaagd tot in Amsterdam. Hij bedacht veel levenswijsheid in de Lage Landen, met hun bescheiden hoeveelheid zon. Dat hele vergelijkende gedoe over noord en zuid in Europa doet ook al eeuwen speculeren over een mogelijk “schuld van een overdosis zonneschijn” achter die wat “ zorgeloze houding van de olijfolie-producenten”. Waartegen ik natuurlijk fel stelling moet nemen. Ik zie argumenten zat: onze beschaving kwam immers geheel uit zonnige landen… voor een groot deel uit het oude Griekenland toch? Dat romeinse rijk dat bijna 500 jaar stand hield, had toch ook een zonnige hoofdstad? En die arabieren uit Bagdad, die later ook opdoken in het Moorse rijk in Spanje dat Al-Andaluz heette, waar ook de geïmmigreerde joden uit het zonnige Israël een essentiële bijdrage leverden, was toch dé ware bakermat van onze cultuur? En wie Amerika etc. ontdekte weet u toch ook en ook waarom men in Brazilië Portugees spreekt…? Onzin dus, ja zelfs het tegendeel lijkt eerder waar!
Dus zowel mét als zónder zon geldt: na vallen volgt steeds opstaan. Zo werden en worden we steeds een beetje wijzer. Ons geluk is eigenlijk dat we het steeds opnieuw mogen doen. Dus wie nu nog steeds “elders” dé schuldige zoekt voor het Europese drama, moet gewoon een betere spiegel of een betere bril kopen… want als het echt fout gaat in een prestigieuze groep van democratische landen, kun je niet een dictator of éen iemand of éen groep de schuld geven.
Dus zoek die zonnestralen op, filosofeer meer terwijl u wat bijkleurt en herinner u ook wat meer geschiedenis. De tijd van WOII en de aanloop daartoe zijn pas iets meer dan één generatie geleden…
Dus kop op en hup met de geit! En ik wens u weer veel zon toe, de zomer nadert.


, 26 mei 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten