Totaal aantal pageviews

maandag 23 december 2019

WAARIN IS UW LAND GOED?

  Er is steeds meer zichtbaar aan "patriottisme en trots zijn op JE land".. En als je een vaderland hebt en een ander woonland, dan heb je meer kansen om ergens trots op te kúnnen zijn...  Wij wonen 25 jaar in La France,  - dat is zowat de helft van het leven als volwassene-, dus hebben wij best een mooie positie op dit punt.

 Frankrijk is goed in "bon vivre", zegt men. Maar als je een fransoos daarover aanspreekt verbaast die zich, zeker als een Nederlander  dat zegt. Want Nederland wordt bewonderd om zijn "rijke en goed georganiseerde levenswijze". Ook om zijn lage werkeloosheid, zijn omvangrijke export en zijn voorbeeldige wijze van overleggen, wat men "polderen" noemt. Staken is er zeldzaam en dat doe je pas als er echt lang gepraat is over "het samen eens worden". In La France begint het met staken en pas langere tijd daarna gaat men echt praten...

  De periode rond Kerstmis 2019  illustreerde dit grote verschil duidelijk. La France was bijna  vleugellam, terwijl Nederland enkel last had van wat boze boeren die de weg blokkeerden.  De rechter bepaald in "kort geding" dat hun ge-hinder verboden was en een uur later (!).. ook in een beroep daar tegen. De boze en jaloerse Nederlandse boeren (op Frankrijk natuurlijk) waren geheel uit het veld geslagen en besloten hun acties te stoppen: ze begrepen dat die zinloos waren..

  Dit zou een Franse rechter nooit klaar krijgen: die zou zich meteen "onbevoegd verklaren in stakingskwesties".. In het land van DE revolutie liggen deze zaken geheel anders..

 Ach, dat komt natuurlijk omdat Nederland voor 50% lager ligt dan de zeespiegel! Dat is link, want als je één belangrijke dijk zou doorprikken, is Nederland er zowat geweest!

 Als je dat Fransen zo uitlegt, wordt het doodstil! Deze nogal duidelijke verklaring roept verbijstering op. Helaas voor Parijs: en Nederland nadoen is niet denkbaar, want hier is weinig land dat onder de zeespiegel ligt!

  Soms is wat aardrijkskundige kennis genoeg om ogenschijnlijk moeilijke zaken snel te begrijpen!

Leon de Marsilho, december 2019





 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten