Totaal aantal pageviews

donderdag 1 augustus 2019

DE ZOMER GAAT VERTREKKEN...

  Om 7 uur in de ochtend is het nu even onder 20 graadjes, wat toont dat de zomer op zijn retour is en we hoeven niet meer vroeg op de boot om verkoeling te vinden.. Onze dag-routine verandert..  
  We rekenen natuurlijk op de beroemde Été Indien, -de fraaie Provençaalse na-zomer-, die ons hier blijft na-verwarmen.  We passen onze garderobe wat aan, ook al is de middagtemperatuur nog boven de 30..  Er begint een fraaie, zachte periode: de extremiteiten in temperatuur verminderen.
 
   Heb geen medelijden met ons: na 25 jaren Provence zijn onze thermostaten prima ingesteld. Hier gaat het in februari pas echt "koud" worden en dat stopt weer met de komende lente in.. maart..
   Ooit vroeg een Nederlander ons "of hier twee keer per jaar kon worden geoogst": dat moesten we met enige kracht uit zijn hoofd praten. Buitenstaanders hebben soms sprookjesachtige gedachten over ons klimaat. Wees gerust wij kennen hier de seizoen overgangen ook, maar ze zijn vriendelijker en zachter..

   De INSEE (Frans "planbureau") liet weten dat de economische groei al enkele kwartalen daalt en dat wijst op een verzwakkende economie. Niks leuk voor Macron die verder onder druk komt en die hoopte de Franse economie een zetje te geven.
   De Gelen zullen het achterblijven van de koopkracht weer aangrijpen om te gaan rellen: ze begonnen al met het slopen van twee kantoren van de partij LaRem.. Daarover was grote verontwaardiging en er werd breed geëist dat de democratie zou worden gerespecteerd waarin politiek geweld niet past. In de media wordt betwijfeld of dit zal helpen : men vreest meer en meer politiek geweld in het land.. Roerig tijden komen er aan..


Leon de Marsilho, aug. 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten