Totaal aantal pageviews

zaterdag 17 augustus 2019

MÉTÉO, MÉTRO EN SPEET

  In de métro wordt je nooit nat, tenzij de zee er in liep, wat soms gebeurt bij forse wind in de Vieux Port.  De méteo is hier nogal droogjes:  6 maanden zonder een drupje regen is gewoon.  Ook al is de zon er steeds: de métro blijft sneller en koeler om je te verplaatsen.

  In Frankrijk is op TV het woord "le temps = het weer(bericht)" ingeruild voor het woordje "meteo": dat is de moderniteit. Métro komt van métropool: het is grieks voor "moeder" en pool komt van het Griekse woord voor stad (=polis), samen "moederstad". Zo kom je achter waar afkortingen vandaan komen en Fransen zijn dol op afkorten, merkten we..

  U weet natuurlijk dat Marseille van oorsprong een Griekse stad is en al 2500 jaar bestaat: de nestor van de Franse steden...  Wij zijn hier dicht bij 1 miljoen inwoners en zitten Lyon op de hielen. Wist u dat in La France geen bevolkingsregister bestaat en dat ondanks Napoleon??

Ik ging officieel weg uit Nederland, meldde dat bij de gemeente en de ambtenaar gaf met een (Nederlands) verhuisdocument mee, dat je bij de gemeente van aankomst moest inleveren. Voor de grap deed ik dat ook in Mormoiron tot grote verbazing van de ambtenaar daar.. Mijn toelichting kon niet voorkomen dat hij het vriendelijk lachend verscheurde (!) en weg gooide! Dat was een leerzaam moment tot op vandaag..

  La France kent behalve Parijs geen grote steden: Marokko heeft vele x-miljoenensteden als Marakkech, Fez en Rabat. De Franse geografie is "á part" (apart) als je rond de Mare Nostrum kijkt. Veel "campagne" en uiterst zuinig met grote steden..

  We zien hier nogal wat vergane glorie: de geschiedenis leert hoe vaak en snel dingen veranderen. In de taal zit geschiedenis verstopt en dat ontdek je ook als je nieuwsgierig bent naar de herkomst van woorden..  Een beroemde filosoof leerde de mensen "dat je tot de laatste snik nieuwsgierig moet blijven": dat houdt je jong en maakt ouder worden prettiger..

  Ik hoop ooit de herkomst van mijn familienaam met zekerheid te kunnen vaststellen. "Speet" zie je terug in namen als Nunspeet en Elsspeet en men zegt dat die in een moerassig gebied lagen "Speet" zou "moerassig" aanduiden..

  Het officieuze wapen van de familie is "een schild met twee gekruiste schoppen" wat ook het merkbeeld is van het Duitse "Spatenbier".  Dat mijn familie is met bier had moet ik bevestigen: in Limburg is er door ons heel wat gerstenat gedronken: met de Carnaval als top. De stamkroeg lag naast de katholieke kerk en sommigen lieten toen al de kerk links liggen..

Leon de Marsilho, aug.. 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten