Totaal aantal pageviews

dinsdag 6 augustus 2019

ZORG DAT DE WERELD BLIJFT BESTAAN..

  Malthus was lang geleden bang, dat er te veel mensen zouden komen en we van honger zouden sterven: maar de modernisering van de land- en tuinbouw deed de productie per hectare enorm stijgen.  De slimme mens loste zijn problemen dus zelf op..

  Als elke vrouw gemiddeld 2,01 kind krijgt zal de wereld in aantal stabiel blijven. Zou dat de helft worden, dan is de bevolking in enkele generaties gehalveerd! In Frankrijk daalde het cijfer naar 1,92, de VS doen 1,8, China 1,6 en Japan zit op 1,5.  De groei zit vooral in sub-Sahara-Afrika en Zuid-Azië met name in India. Met deze cijfers gaat de wereldbevolking naar 11 miljard in 2100.  Dat is ook afhankelijk van "wat in de mode is, voor wat kinderen nemen betreft".

  Steeds vaker let men meer op de kwaliteit, dan op het aantal kinderen: we willen dat onze kids gelukkige en welvarende mensen worden.  En, hoe meer mensen er zijn, hoe beter we onze problemen kunnen oplossen. Ziet u dat ook zo?

  Als we de vele studies en de historie bezien is de conclusie: de mens is prima in staat om te zorgen voor een "juiste bevolking". Mede dank zij de medische vooruitgang en betere hygiëne. Die moordende ziekten zijn verdwenen (denk aan pest en cholera), maar in Kongo werd recent ebola aangetroffen. Dat is goed onder controle te krijgen, behalve als er sprake is van langdurige oorlogen.

   De vele pessimisten kregen ongelijk: de mens kan wel eens lokaal en tijdelijk in de fout gaan, maar het komt met die bevolking uiteindelijk steeds weer goed. Is dat niet een aangename
geruststelling?

Leon de Marsilho, aug. 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten