Totaal aantal pageviews

donderdag 20 juni 2019

MEER OF MINDER KIDS?

Wees gerust, ik heb geen plan om meer nazaten te produceren: ik heb een zoon en een geadopteerde dochter (uit Z-Korea). Mijn eerst ega kreeg 1 kind en hoeveel de moeder van mijn pleegdochter er kreeg, is onbekend. Haar vader was een Amerikaanse soldaat.
   Rond 1965  gingen de volgelingen van Malthus, ons  bang maken. Ze zagen hongersnoden komen met honderden miljoenen doden. Maar de beroemde "groene revolutie" deed het omgekeerde gebeuren: op vandaag is er (los van oorlogsgebieden) nergens voedseltekort! Opnieuw werd het, zich verder ontwikkelende, menselijke vernuft onderschat. Maar we lezen nu opnieuw over wat heet "het grijze gevaar"! In Frankrijk is nu 20% +65 jaar, in 2050 wordt dat 27% en in 2050 29%.. Zie een uitspraak van een franse jongere: "Waarom moet ik veel betalen voor gepensioneerden, terwijl ik met minder moet toekomen dan de ouderen?"
  Vele weten dat een gemiddelde van 2,1 kind per vrouw nodig is om op peil te blijven. Al 30 landen zitten lager, zoals Japan, Spanje, Italië en Hongarije. Topper is Sub-Sahara-Afrika met 4,9 kids/vrouw gevolgd door N-Afrika met 3,3. Azië en Oceanië volgen met elk 2,3 en Latijns-Amerika en de Caraïben zitten op 2,1.  Europa en Noord-Amerika zijn de "achterblijvers" met 1, 7 en 1,6. U begrijpt dat ,- samen met de hogere levensverwachting het gevolg is-, : hoge vergrijzing, dus veel dure ouderen en weinig jeugd. Kortom: stevige onbalans..
   Natuurlijk zijn experts vaak met toekomst-gekijk bezig en ze zijn het roerend oneens. De VN verwacht in 2100 een 11 miljard mensen op aarde, maar sommige experts zien de piek rond 2050 komen met  9 miljard. Omdat er nog veel verandert: met name in de opleidingsgraad van vrouwen. Een "vergissing van 0,5" leidt tot  7,2 miljard in 2100: zo gevoelig ligt het...
   Nog steeds zijn er filmmakers (zie Avengers) die ons aanpraten dat de bevolkingsgroei "niet meer onder controle zou zijn". De cijfers wijzen gelukkig anders uit..
   Dus die vergrijzing is HET probleem om op te letten: nu zien we 6,3 werkende op 1 gepensioneerde maar in 2100 wordt dat 2,4 op 1...  Dat doet ons beter begrijpen dat (ook in Nederland) wordt gesproken over: verlaging van de pensioenen in 2021!
   In Frankrijk gaat men gemiddeld bij 60 met pensioen (!). In Japan met 70, in Duitsland met 63 en in de VS met bijna 67: dit zijn grote verschillen.  
   Zij die niet goed slapen door die dreigende vervuiling en verstikking van de groeiende mensheid kunnen minder slaappilletjes slikken.
Goed nieuws dus!

Leon de Marsilho, juli 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten