Totaal aantal pageviews

zaterdag 8 november 2014

MARSEILLE HEEFT OOK ZIJN VREEMDELINGENLEGIOEN.


 

ZE MARCHEREN SLOWLY...

NETJES ZIJN EN ER BIJ BLIJVEN...

Huursoldaten waren er  ten alle tijden: zelfs de romeinen hadden ze al uit de landen die ze bezetten. Alle koningen die geregeld oorlogen voerden, rekruteerden hen voor de tijd van hun leven of van de duur van de oorlog die gewonnen moest worden. Ze werden betaald met soldij en “diensten van de marketentster” en mochten vaak ook naar lieve lust ook plunderen etc. Als er een slag was gewonnen… Napoleon had bij zijn russische veldtocht vele “legionairs” en René Descartes de filosoof, die lang als vluchteling in Amsterdam woonde, was ook een zich verhurende militair.
 
EERVOL BEROEP...
Ook hij moest langer zo de kost verdienen bij diverse nobele, die officieren zochten…
 
ON DUTY IN HET ZAND..
 
Hitler organi-seerde zijn Waffen-SS die uit vele natio-naliteiten be-stond.En had ook diverse “buitenlandse regimenten”. Zoals het nogal beruchte uit.. de Oekraïne.. En wie weet niet van die nederlandse KNIL met vele Molukkers, die na 1948 naar Nederland moesten gaan… Waar ze bepaald niet het pensioen kregen wat hun was beloofd. Net als dat gebeurde met de “harkis” uit Algerije, die ook niet best er af kwamen in La France.
En iedereen weet van Blackwater, die soldaten verhuur firma van de VS in Irak en Afghanistan. Die zij aan zij daar vochten met Mexicaanse immigranten uit de VS. De laatste kregen na goede diensten heel snel hun amerikaanse paspoort. Kortom legionairs zijn dus van alle tijden en zeker ook van vandaag… en hun problemen bleven vergelijkbaar.

 

WAAR KOMT DAT LEGIOEN VANDAAN?

Koning Louis Philippe richtte het Legion in 1831 op, en sindsdien zijn er 36.000 legionairs gestorven voor La France. Op vandaag zijn er zo’n 7.000 op diverse plaatsen in de wereld werkzaam. Ongeveer 86% is niet van Franse oorsprong en 14% dus wel; maar allemaal vrijwilligers. 150 verschillende nationaliteiten zijn er te vinden en hun plekken weerspiegelen de geopolitieke situatie.
De meesten vluchtten weg voor de miserie in hun land of om beter in het leven te slagen. Zoals die Roemeen die in zijn land 100 euro verdient en nu bij het Legioen 1200 euro. Soms zijn er ook “petits soucis” met Justitie in hun land van herkomst, maar het kan daarbij nooit gaan over grote misdaden zoals moord en zedenmisdrijven.
 
WAPENSCHILD 1
 
1e REGIMENT: HET OUDSTE
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Het legioen geeft aan iedereen dezelfde kansen en als de militair zijn parcours netjes afwikkelt kan hij in een maand of 8 de Franse nationaliteit krijgen. Hij mag eruit stappen na 17 jaar maar moet zo’n 25 jaar blijven om een redelijk pensioen te krijgen.


 
ZIET U: ECHT WAAR!


 
 Een op de 8 is actief aangeworven en was daarbij tussen 17 en 40 jaar. De rest is zelf komen vragen.
 
EVEN TEKENEN EN MEEGAAN...
Na een aantal uitgebreide testen (fysiek, psychologisch en algemeen ontwikkelingsniveau)   gaat de nieuwe legionair naar de school van Castel Naudary,  waar hij 4 maanden wordt opgeleid en minstens 400 woorden frans moet leren terwijl men ook zijn mogelijkheden inschat.
 
EEN LEGIONAIR ZIET VEEL ZAND..
Daarna wordt hij geklasseerd en krijgt hij een funktie die hij graag wil en gaat naar een basis in het zuiden. Dat kan zijn Guyana, Mayotte of in de arabische emiraten.

 

HET LEGION ÉTRANGÈRE IN MARSEILLE.

De legionairs zijn meestal redelijke mensen die zich bereid verklaarden te vechten voor een land wat niet hun vaderland is en als goed kameraad van zijn kollega’s. Hij moet staan voor de waarde van het Vreemdelingenlegioen. Het legioen neemt alles voor zijn rekening, ook tijdens vakanties en ook op moeilijke momenten. Ze kunnen rekenen op hulp en verzorging en kunnen hier de afwezige familie terugvinden.
 

IN ACTIE ONDER VEEL BLAUW

 
Al in 1834 waren er de eerste rustplaatsen voor hen die ziek werden of gewond raakten bij het gevecht. Het centrum op Malmousque (CCPLEM geheten), is een unieke plek van dit soort, enkel voor legionairs die moeten opknappen en geen familie hebben of zij die ver van hun land van origine dienen.

De gewonden blijven zonder beperking in dit centrum zolang het nodig is en ze weer helemaal fit zijn. Waarbij ze zelfs soms nog een opleiding volgen om na hun genezing de dienst te verlaten voor het burgerleven. Daartoe is er ook in Aubagne een bureau voor Opleiding en het vinden van een eventuele andere baan.

AUBAGNE NA ALGERIJE DE PLEK
Het gebouw doet van buiten denken aan een soort van familie-pensioen met zicht op de middellandse zee. Er zijn 122 bedden, 110 couverts en natuurlijk recreatiemogelijkheden, zoals een biljart, televisiekamer en een duikclub en een jachtclub en zelfs een fraai zwembad. Hier verblijven mannen uit de hele wereld voor 9,20 euro per dag “pension complete”.

 
 

ENKELE SPECIALE ASPEKTEN.

De legionair dient altijd onder het vreemdelingenstatuut en kan nooit dienen in een andere franse legereenheid. Zijn burgerrechten zijn beperkt: de eerste vijf jaar moet in de kazerne gewoond worden, mag hij geen enkel voertuig bezitten en ook geen bankrekening. En ook geen eigen gezinsleven. Ook moet er  een nieuwe naam en nationaliteit bepaald worden die zeker voor één jaar zal gelden. Dat komt sommigen onder hen die hun land ontvluchtten meestal prima uit en geeft hen de kans op een nieuwe start.
 
VOOR HEN DIE EEUWIG BLIJVEN..
In deze situatie is het je thuis voelen bij je kollega’s best van belang. Het devies van het Legioen “Legio Patria Nostra est Notre device” is er niet voor niets, want het gaat hier om meer dan een eenvoudig beroep. Het legioen is hun tweede familie. Deze solidariteit blijkt ook uit de vele sociale voorzieningen die de Staat voor hen heeft. Daartoe bestaat er een speciale Wet waarbinnen het centrum van Malmousque  een belangrijk aspect invult.
MALMOUSQUE PRACHTIGE PLEK
Het eerste regiment is het oudste en het werd in 1962 gehuisvest in Aubagne, omdat men Sidi bel –Abbês moest verlaten.
 
 
SIDI bel-ABBES
 
 
 
 
 








Nog steeds begint elke legionair in dit regiment . Het centrum in La Ciotat biedt huisvesting aan legionairs in problemen, met hun families. Denk daarbij aan echtscheiding of het eerst zoeken van een nieuwe woonplek.

In Puyloubier  beschikt het Legioen over een bejaardentehuis en een huis voor invaliden, waar een 100-tal oud-legionairs zonder familie die het in het burgerleven niet alleen kunnen rooien, mogen wonen.
 
En dan is er nog het “Maison du Legionaire”, in Auriol dat nu al 80 jaar oud is en wat een bejaardentehuis is dat draait op private giften en waar enkel legionairs mogen verblijven.

 

 
 
 
 
NOG WAT SPECIALE ASPEKTEN.

De eerste vijf jaar moeten de legionairs vrijgezel blijven. Elk regiment heeft als traditie een mascottte. Die passen bij de plek waar men woont zoals paarden in Carpiagne, apen of slangen in Guyana, schildpadden in Mayotte en een struisvogel en twee luipaarden in Djibouti. Het aantal katten en honden wat in casernes in alle vrijheid rondloopt is niet meer te tellen. Sommige mascottes kunnen zelfs hun “carriere” doorlopen in verschillende rangen, afhankelijk van de tijd dat ze er waren. In Nimes is er een oude muilezel die Tapanar heet en die is Korporaal eerste Klas. Bij hem woont de hond Rantanplan die officier werd  en die zelfs bevelen tekent met zijn poot.
 
IN MARSEILLE AAN ZEE..
MALMOUSQUE: ZWEMMEN KAN OOK
In Malmousque loopt de hond Onyx rond en ook hij zal ooit bevorderd worden. Ook al is hij weinig sportief want dat telt bij hem niet. Hij kwam acht jaar geleden daar aanlopen en heeft het nu erg goed. Een Korporaal gaat iedere dag met hem zwemmen maar hij zal nooit een groot kampioen worden, wat verder niemand een probleem vindt.

RECLAME IN DE BOUCHES DU RHONE
 
 
 
 
 
 
 
 
 




ZOMAAR EEN LEGIONAIR..

Oscar Condori kwam gewond binnen in 2010 uit Afganisthan.  Hij kwam na elf operaties terecht in Malmousque. Hij diende vroeger in het leger van Bolivië en hij wil nu liever terug naar het burgerleven, want hij is intussen gehuwd en heeft twee kinderen en wil met hun in Parijs gaan wonen en daar traiteur worden met de keuken van Paraguay als specialiteit. Hij kan in Malmousque blijven tot hij weer helemaal fit is en hij alles wat nodig is voor zijn verdere leven heeft geregeld......
 
DE REALITEIT... 36.000!

HIJ GEEFT GOEDE RAAD!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Leon de Marseille, 8 november 2014

 

 

 

 













5 opmerkingen:

  1. Voortreffelijke docu !

    Assikwiresinmbenwillikwelesnaardateiland !

    Grts frits

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik mis één activiteit in Aubagne n.l. het prachtige museum van het légioen.
    Dit is vrij te bezoeken en geeft én een goed beeld van alle militaire activiteiten én wat de légionairs zelf hebben gemaakt aan kunst(ige) werken. Ook de afkomst van zeer bijzondere mannen is daar te lezen.
    Ik ben daar twee keer geweest, zeker géén militairist, maar was zeer onder de indruk van het gebodene.
    Groet,
    Ton R.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Ton: ik wist niet van dat museum! Schande!
      Ik ga er zeker heen nu en zeer bedankt voor de tip! Ik ben ook geen militairist en wel zeer geïnteresseerd in de beweegredenen van mensen en overheden. Dat is ook een avontuur op zich.
      Woon jij hier in de buurt?

      Groet, Leon

      Verwijderen
  3. In het prachtige boek 'Geen mannen, maar duivels! Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen' staat bijna alles wat er te weten te komen valt over de geschiedenis van Nederlandse legionairs vanaf de oprichting van het Vreemdelingenlegioen in 1831 tot vandaag. De schrijver, Rende van de Kamp, diende zelf zeven jaar bij de parachutisten van het Legioen en weet dus waar hij het over heeft. Het boek is schitetrend uitgevoerd met nooit eerder gepubliceerde foto's en documenten. Er is speciaal voor de geïnteresseerden in dit boek een website gemaakt: geenmannenmaarduivels.nl.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank voor deze mooie aanvulling! En ik wist niet dat er dus meerdere ook nederlandse legionairs waren! En er is ook nog een website!
    Huursoldaten zijn nog steeds in én ook groot actueel nieuws. Zelfs in "onze kringen".
    Dus voor de liefhebbers is er veel te zien en te beleven rond dit onderwerp!

    Dank en groet en tot ziens in... Marseille!

    Leon Speetjens

    BeantwoordenVerwijderen