Totaal aantal pageviews

woensdag 19 november 2014

DE ROBOTS VAN DE VIERDE SECTOR DOEN AAN 6D!

 
 
 
 
                                              ENIGE BEELDEN

                 VAN DE AANRAZENDE TECHNOLOGIE 






MOLECULEN HUSSELEN


NA HET "OPSCHUDDEN"
ALLES KAN NU..


 

3D EN BODY-REPAIR FOR THE PEOPLE!
 
 
ALS EEN MENSENHAND..
 
  We zijn aangekomen in een fase van grote technologische versnelling omdat nu diverse technologieën samen “optrekken”. Neurowetenschap, kunstmatige intelligentie, robotica, nanotechnologie, 3D printen, medisch/biologische technologie, zonne-energie en ruimtevaarttechno maken allemaal een snelle ontwikkeling door..  Die ontwikkeling noemt de profeet Rifkin: het 6D scenario. U vindt de uitleg hier beneden.



3D PRODUCTEN

TOEPASSINGEN










STUKJE NIEUW NA OPERATIE

NIEUW OORTJE VOOR OPA











Daarbij ook nog geholpen door “deap learning” de capaciteit om grote hoeveelheden data te kunnen bewerken dank zij de enorm gegroeide rekencapaciteit van computers..

MENSEN WAREN GOUD WAARD
“Robot komt van het Tsjechische “robota” wat slaaf betekent. Ene Vaucanson kon in de 18e eeuw diverse stukken muziek door zelf alleen in zijn fluit te blazen. De rest deed een machine.. In 2011 won de computer Deep Blue van Kasparov en Watson en won ook nog het game “Jeopardy”. In 2045 zal het zo zijn dat, de rekencapaciteit, 1 miljoen keer maal de som van de capaciteit van 8 miljard stel hersenen (de wereldbevolking in haar geheel dus) gaat overtreffen. Dat maakt dat de robots steeds meer op mensen gaan lijken en ook dat mensen steeds meer bionisch worden.

OVERAL TOEPASBAAR
NOG WAT PRECIEZER..


De robots nemen “verantwoordelijkheden” en maken ook fouten dan.. Wat leidt tot nieuwe vraagstukken van juridische aard. Als de verpleegrobot een fout medicament aan een patiënt zou geven wie is dan aansprakelijk: het ziekenhuis dat de robot “in dienst nam”of het bedrijf dat hem programmeerde?” Nu al geven mensen die een stofzuigautomaat hebben die een leuke naam en straks kun je zelfs leuk babbelen met een robot of een mooi (ook sexueel) spelletje doen… De wereld zal worden wat hij nooit eerder was.. De Amerikaan Kurzweil van de berucht Singularity University in Californië zei: “Mensen zullen de biologie overwinnen, door hun cellen te laten repareren door nano-robots…”. En besloot met:  Singularity is near..
 




EN GEEN MENS TE ZIEN
 


 

INHOUD


-ER GAAN DUS VAKKEN VERDWIJNEN, MAAR….

-LEVEN IN EEN ANDERE, ANGSTIGE WERELD EN DE WERELD-ORDE OP ZIJN KOP

-OP NAAR DIE NIEUWE QUARTAIRE ECONOMIE..

-OF: OP NAAR EEN WERELD VOL GELUKSVERKOPERS…?

-ZIE MIJ, DIE MENSACHTIGE, DIE VOORBEELDIGE WERKER..

-WAT ZEGGEN DE PROFETEN VAN DE ROBOWERELD?

-ER KOMT DAGELIJKS MEER INZICHT EN WIJSHEID..

-LOOPT DE DISCUSSIE LOOPT ACHTER OP DE REALITEIT?

MAAR,

 



 
ER GAAN DUS VAKKEN VERDWIJNEN, MAAR….

De automaten in het verleden waren eigenlijk “bevrijders” ze namen de mens zwaar of zeer eentonig werk af. Maar binnenkort gaan ze ook intellectueel “repetitief” werk doen zoals het registreren van een verplaatsing. En dan komen uiteindelijk ook de creatieve jobs aan de beurt. Of zelfs de jobs waarbij ook intuïtie een rol speelt, denk aan de psycho-analyse!

STEEDS KLEINER, SNELLER
WEET U NOG?
 
OOK DE DATA-LOGISTIEK

LIJKT BIJNA WAAR TE WORDEN?
 
 
TECHNO-HISTORIE
 Er zal een explosie van creativiteit ontstaan met die 5 miljard via internet verbonden mensen. En er zijn dan ook nog miljarden maal een miljard objecten aan het Internet gekoppeld… al in 2030 dus!  Onze relatie tot de “tijd” en ook de dood, zal sterk veranderen. Die auto’s zonder chauffeur maken veel minder ongelukken… Die 3D protheses reparen organen, ons zichtvermogen en we kunnen lang onder water blijven..

3D GRAPJE

3D ROBOT!













 Met behulp van zuurstofcapsules in ons lichaam kunnen we uren rondzwemmen in de diepte van de zee.. En onze kennis van genen doet ons beschikken over een preventieve medische wetenschap waardoor dat curatieve op de tweede plaats komt..


 
ZE KIJKEN IN ONS HOOFD
EN IN HUN EIGEN HOOFD





 

KORTSLUITING?
BEETJE ONDERHOUD NODIG?

 
ENGINERING
ZO BLIJVEN ZE DE BAAS..

 

EN NOG WAT MEER  "POT-POURRI"...
 


 

 


 


 












NEE TOCH!
 




LEVEN IN EEN ANDERE, ANGSTIGE WERELD EN DE WERELD-ORDE OP ZIJN KOP

We zullen mensen gaan betalen die niet werken en er zullen vele nieuwe jobs ontstaan die nu nog niemand kent. Vele huidige jobs zijn bezet door robots en zo komen we dus aan in wat je de “vierde wereld”zou kunnen noemen.. Met vele die niet actief zullen zijn terwijl andere het werk doen dat de robots nog niet overnamen. We hebben veel tijd voor ontspanning en er komen geheel nieuwe services om ons te helpen of te vermaken.
De plaatjes spreken voor zich..










 
 


MOET KUNNEN..

Het lijkt van verre op het communistische paradijs maar er zal toch geen sprake zijn van gemeenschappelijkheid van bezit. En toch is er van alles genoeg voor iedereen! Niks waar die hyperaccumulatie van kapitaal dus.. En een dictatuur van het proletariaat lijkt niet waarschijnlijk in een geciviliseerde robot-wereld. De vooruitgang zal het geheel van krachten en machten omverwerpen maar niet ten behoeve van arbeiders-massa’s. Zij die geen werk meer vonden worden “gesubsidieerd” via herverdeling want enkel dan kun je een sociale explosie voorkomen!
 

 
Nu al nemen landen in die nieuwe orde hun plek in. In Peking vindt je het Genentechnische Instituut, waar 3000 specialisten werken, met de daar bekende 20% van de DNA-profielen op de wereld. Het chinese web gaat ons nog veel verder verrassen dan het al deed met Baidu, Alibaba en recent ook Tencent! De duitsers zijn prima gepositioneerd met hun super intelligente “Werkzeug-maschinen”. Iran is ook al erg goed met stamcellen terwijl de VS veel in Darpa investeert. Dat al bestaat sinds de Russische Spoetnik vloog en waar sindsdien research wordt gedaan in een samenwerkingsverband van industrie en universiteit waaruit ook Silicon Valley ontstond. Darpa is daar het leidende deel als onderdeel van het Pentagon. Je ziet er de Pentagon Wildcat rennen, een galopperende robot die als een paard onvermoeibaar en beladen rent met 25 km/uur. Of die superman Atlas van 1, 88 meter en 150 kilo die Boston Dynamics ook maakte om bij rampen de slachtoffers te bergen in zeer moeilijke omstandigheden.. Ook in Frankrijk dat wat achter loopt zijn er Dassault Systems en Fives die modern meedoen.

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE, EXPERT SYSTEMS, ETC. 
 
Verandering roept ook angst op, het kan niet anders. Noem het nieuwe geheel dus maar “6D”:  D-igitalisatie, D-eceptie, D-isruptie, De-materialisatie, De-“monetisatie” en D-emocratisering…



NIEUWDENKEN IS IN!
 
Duizenden ziekten gaan verdwijnen en iedereen heeft toegang tot alle kennis: om maar twee fantastische zaken te noemen. Dus we moeten deze veranderingen willen entameren maar daarbij ook “ons erfgoed en cultuur” blijven respecteren en koesteren. Wat ene Confucius in China al in zijn dagen luid riep….

 
 

OP NAAR DIE NIEUWE QUARTAIRE ECONOMIE..

We gaan dus eerst een forse “technische werkeloosheid” meemaken: want steeds meer jobs worden gerobotiseerd. De loketten van de autoweg, het verpakken van onze aankopen, het opnemen van onze bloeddruk, het masseren van onze pijnlijke rug, het wijzen van de beste weg, het beantwoorden aan de telefoon, het printen van documenten, het overbrengen van boodschappen, het verzorgen van de babies, het lezen van onze boeken, het aan- en uitschakelen van alles in huis, het poetsen van onze schoenen, het bewaken van onze huizen, het onderwijzen van onze kids en het doden van onze vijanden…

NU NOG...BEKEND VOLK

NE EN NOG MEER.. MORGEN 













Dat alles en nog veel meer wordt door robots gedaan straks.. Dus het blijft niet zoals eerder bij het “completeren en aanvullen” van de mens maar wordt tot het “totaal vervangen van die mens”..

De vroeger koetsen werden taxi’s, maar in beide bleef een chauffeur nodig om te sturen. Nu  rijden er al auto’s zonder chauffeur rond en…met toenemend succes!

Carl Benedict en Michael Osborne weten al dat ook complexe, niet-routinematig en veel slimheid vereisend werk zal worden “overgenomen”. In totaal komen zij op bijna 50% van de huidige jobs die in de VS in de komende 20 jaar zullen verdwijnen.

Dus moeten we “werk of bezigheden” vinden voor een groot deel van de nog groeiende wereldbevolking. En een “nieuwe sociale en economische wereld” bedenken die je als “quartair” zou kunnen bestempelen.
EN HET GAAT MAAR DOOR....
 

Naast die eerste “de landbouw, de tweede “de industrie” en de derde die “dienstensector” heten… Voeg hieraan nu “die vierde”, die quartaire  maar aan toe!

De mythe dat de “hulpmiddelen de mens zouden overheersen” is zeer oud. Prometheus uit de griekse oudheid sprak er al over en we kennen ook Frankenstein met zijn menselijke monsters.... En zie ook onze science-fiction.
 
Zoals de mens met zijn repareerbare lichaam gelukkiger worden? Niet volgens de oude filosofen Epicurius en Seneca, die ons leerden dat het geluk niet zit in langer leven.. De technologie maakt het leven hoogstens easier, langer en ook meer gevarieerd. Maar dat is niet hetzelfde als “gelukkiger”. Kunnen we ons van de change “losdenken”, afkoppelen dus? Niet echt: we zullen moeten zorgen voor “voorsprong en begrijpen”. En dus veel moeten blijven investeren in opleiding en vorming. Dat maakt die high-tech minder magisch en niet zo overheersend. Wij moeten er “iets mée of tégen” doen dus. En wij leveren onze data voor Big Data of en hebben zorgen over onze privésfeer..
GHANDI BLIJFT AKTUEEL

Soms lijkt het of die nieuwe techno een soort van religie wordt. En als je alles overziet lijkt het soms of we goddelijke trekjes kregen en krijgen. Ook de Staat lijkt het te gaan verliezen en heeft de grootste moeite om de ontwikkeling wat te kanaliseren. Soms vinden de burgers de staat zelfs dom en ook dictatoriaal hinderlijk.

Natuurlijk zullen er regels komen over de verhouding mens-robot. Daar was ene Asimov al mee bezig. Naast een Partij voor de Dieren krijgen we dus ook een Partij voor de Mensen en de Robots… En wie weet zelfs ook robot-vakbonden!

NIEUW VAK!
 
EEN GOEDE RAAD!






 
 
OF: OP NAAR EEN WERELD VOL GELUKS-VERKOPERS…?

Die nieuwe wereld is het product van de samenballing van informatietechno, geïntegreerde diensten-goederen, persoonlijke dienstverlening, een economie van het “samen delen”, en gezamenlijke diensten die ook van het Internet gebruik maken.



 
De “leden”van deze vierde sector zijn niet bezig met leiden, maken of bewaken, in de nieuwe “gerobotiseerde wereld”, maar verkeren daar dus buiten. Daaronder zijn minstens 200 miljoen huidige werkelozen, zeggen experts nu al. Want zo’n 1 à 2 miljard mensen zijn boven de 60 jaar, tussen 1 en 1,5 miljard zijn jongeren van 15 tot 24 jaar en zo’n 2 miljard personen werken al “onafhankelijk.. “Bijvoorbeeld in de gezinnen… Zij alle, -4 à 4,5 miljard dus-, zijn dus niet bezig in een ondernemingsverband!  Dat is ongeveer de omvang van die nieuwe “quartiaire sector”.


                                                 
                OVER HAPPINESS: HET MEEST SCHAARSE GOED..
















Wat gaan die dan doen? Zij zullen iets doen in de dienstverlening, de ontspanning, het toerisme, de kunsten en het creatieve… Zie ze straks werken: bataljons van mensen die wandelen met bejaarden, zumba leraren, thuiskoks… Honderdduizenden die via Internet tegen betaling met iemand spelen, die je gezelschap houden, landbouwers/biokwekers in de stad, rondreizende clowns, kunstvrienden, “alles”-fabrikanten, onderwijzers, toeristengidsen, bewakers, zeer gespecialiseerde psych’s, charlatans (!), wijzen, masseurs, goeroes in welzijn en voeding… , Ook wat “spontane projectgroepen” voor onafhankelijk, gezond en energie-zuinig leven.






 






Marchands de bonheur, -geluks verkopers-, heten ze ook al. Zij gaan activiteiten uitvinden waarvan we nu nog geen flauw idee hebben… Of, ziet u ze nu toch ook al een beetje? En weet u ook, -als u “hun” leest-, dat steeds meer mensen zijn “opgehouden met solliciteren”. Zowel in Europa als in de VS… Zij zijn al een stuk van deze nieuwe “vierde colonne”!     

NIET GOEDKOOP!












(Zie nog meer in het boek: Confucius et les automates, van  Eduard Bouée en Francois Roche , uitg. Grasset).

 


 

ZIE MIJ, DIE MENSACHTIGE, DIE VOORBEELDIGE WERKER..

Met “ichi, ni” begint in een bedrijf van Glory in Japan de gym voor de nieuwe werkdag. De werknemers én de robots doen er aan mee want alle werken hier samen… Men maakt hier geld-distributie en –collectiemachines.. Een directeur van Glory zegt: “Die valuta-fluctuaties, die krimp van de werkzame bevolking (door veroudering) en de wil om onze competitieve industrie toch te behouden, leidt tot onze manier van werken.. We willen onze fabrieken behouden, japanse kwaliteit blijven maken tegen goede prijzen net zoals onze buitenlandse concurrenten“. En daarbij zijn robots uiterst noodzakelijk geworden”.

DE COLLEGA'S
DUS GEEN OPWARMING?










HIJ DOET ALLES...
JOHN EN ELIZABETH











Premier Shinzo Abe is het graag eens.. En hij opende de fabriek in Saitama waar de






"NEXTAGE” in getale werken.. Half-mensen die zijn gemaakt door Kawada die hier chips assembleren, aandrijfriemen aanbrengen, werkstukken doorgeven aan de buurrobot etc. … Af en toe “rennen ze ook een stukje” op hun sokkels met wielen. De echte mensen hier vinden het allemaal heel gewoon. Japan maakte al in de 19e eeuw veel poppen en zijn nu nog gefascineerd door de robots van vandaag. Die ze meer zien als compagnons dan concurrenten of rivalen. Hierover was er nog nooit een staking zelfs niet toen de NEXTAGE de plek van hele oude collega’s innamen hier. “Ze hebben geen behoefte aan rust, ze vergeten nooit iets als ze zijn “ingeleerd”, ze doen precies wat je ze opdroeg en zonder slecht humeur… En ze maken geen fouten..”. En ze verklappen ook niets aan andere buiten.. Glory heeft er al 17 en er komen nog vele meer. MOTOMAN maakte de NEXTAGE en doet nu hele mensloze productielijnen ontstaan, overal in Japan. Bij Toyota zie je op millimeter-afstanden werken aan de auto-skeletten in opbouw. Alles beweegt razendsnel en niemand zegt een woord onder het geklik en geklop..

DAT ZOU KUNNEN..

Bij Sharp waar men beeldschermen maakt staan de robots haarscherp “op elkaar” opgesteld met hun sensoren die hun zeer dicht bij elkaar doen werken. Geen mm2 gaat zo verloren… En je ziet ze nu al in alle sectoren van voedings-industrie tot farmaceutische. Het gaat echt nier primair om de uurkosten maar om het enorme tempo dat probleemloos mogelijk werd…

MENSEN: 1 OP 10?
 

Ze zijn niet moe of kapot te krijgen, ze maken geen fouten, en ze zijn, -zeker hier bij de afnemende bevolking-, niet meer weg te denken. De robot werd hét strategisch wapen van het land van de Rijzende Zon.. Een land dat ook geen immigranten wil… Waar het aantal mensen in de productieve leeftijd terug viel op 79 miljoen, wat 1,2 miljoen minder was dan een jaar eerder! Het land telt nog 127 miljoen bewoners..  Hun droom is dus de “onbewoonde fabriek” die hier “mujinkojo” heten. Zoals nu al bijna bij Canon: die wil dat 50% van zijn productie naar Japan komt in 2015 nu is dat 42%.. Hier maken robots camera’s die uit meer dan 1000 onderdelen bestaan alleen..

Fanuc is een fabriek waar robots… andere robots maken…  In 2035 zal de robotmarkt in Japan 9700 miljard yen groot zijn.. (=70 miljard euro) en dat zal 1500 zijn in 2015 al. Slechts een kwart zijn industriële robots: de rest zijn voor de restaurants, de distributie en het onderhoud etc. . En binnenkort zullen de echte robomensen komen in afwachting van… de Olympische Robotspelen van 2020 die in Fukushima zullen worden gehouden… Om tegengas te ven aan de ramp van 11 maart 2011… Dus dat er zelfs een toekomst is na het nucleaire…  Waar een ontgroend en vergrijsd land al toe in staat is: dat is nou écht overleven!

 



WAT ZEGGEN DE PROFETEN VAN DE ROBO-WERELD?

DUBBEL LINK!

De Amerikaan Rifkin die de “coöperatieve samenleving” overal ter wereld propageert exploiteert ook zijn Foundation on Economic Trends. Hij spreekt over de seculiere stagnatie die over ons komt waarin de robots ons werk stelen zoals McAfee, zijn collega, het vaak zegt. Rifkin ziet twee systemen die elkaar nu gaan bestrijden: het oude kapitalisme dat zijn grenzen lijkt te vinden en (wat hij noemt) de “coöperatieve revolutie” (revol. Coöp) die dank zij Internet een alternatief biedt voor de grote stagnatie.. Rikfin ziet niet het einde van ons kapitalisme maar wel dat van “de grote internationale kapitalistische ondernemingen”. Nu gaan we de derde industriële revolutie beleven, weet hij. En hij toont eerst die nieuwe wereld waarin alles gratis wordt….


DE ROBOT-GEBODEN

HIJ ZAG ER VELE...









Zie de muziek via het internet, zie ook de crowdfunding die opkomt, de roadsharing, wikipedia, de housesharing, zelf energie produceren, die MOOC’s  (met al 30 miljoen leerlingen)  etc. . En dan die fablabs in de buurten waar alles (na)gemaakt kan worden voor bijna nop… Wij worden zegt hij prosumers (prosumenten): we consumeren echt gewoon verder maar worden ook zelf producenten. Maar toch zijn hun winsten nu gigantisch! Maar het aandeel van hen in het wereld-BBP neemt af… Internet dat enorme logistieke platform voor spullen, diensten, ideeën, know-how samen met die nieuwe horizontale waardeketen die op (bijna gratis) coöperatie berust. Mensen die in “coöperatieve gemeenschappen functioneren” (doet denken aan die participatiemij, Big Society, etc. ?) gaat de wereld ook drastisch veranderen. We krijgen nog een hybride-periode van een of twee generaties vertelt Rifkin ook aan hoge politici (zoals Merkel en haar minister Gabriël) en ook in Brussel is hij geziene gast. Maar er zijn er ook die hem knettergek vinden… Zoals de spaanse Rajoy…. En ook Hollande ziet er niet veel in.. Frankrijk met zijn centralisme, dirigisme en ook enorme publieke dienst is niet gepaald vruchtbare bodem voor dit type idee…Maar nu adviseert hij overal ook de volksvertegenwoordigers met zijn masterplannen… Die hij voor hen maakt voor 350.000 euro of zo..

Dus let op Rifkin… die vooralsnog zelf zijn vermogen vergroot op de oude manier.. 

 
DEZE HEEFT GELIJK!
ROBOTS WILLEN OOK EEN HANDJE..








 

Er is ook dat Forum Nieuwe Wereld, dat weer in Parijs, bij de OECD, voor de 6e keer bijeen kwam. Het ging over de effecten van de nieuwe machines op de samenleving en het werk van de mensen. Mogelijk zal de industrie weinig werk gaan opleveren in de toekomst, zei industrie-voorman Gallois daar. Maar de bijdrage aan de enorme productiviteits-stijging blijft en neemt toe en dus draagt ze enorm bij aan de welvaart. En er ontstonden naar schatting in Frankrijk ook zeker 100.000 numerieke banen er bij. Het leidt hoe dan ook tot groei en de eventuele negatieve effecten op salarissen moeten door staats-herverdeling worden opgelost. Maar dat zijn bepaald geen nieuwe verschijnselen. In de landbouw werkten ooit 90% van de bevolking en nu 5%... En eerder waren er ook enorme rijke koningen en adel en kwam er een revolutie en mensenrechten. En staten die gingen herverdelen via belastingen.. Dus in die zin is er niet veel nieuws onder de zon… Enkel de massaliteit en het tempo doen ons nu extra schrikken.

 






 

ER KOMT DAGELIJKS MEER INZICHT EN WIJS-HEID..

Zie wat er op diverse plekken als interessants kon worden gevonden! Het denken over de robotisering wordt nu steeds verder verdiept en genuanceerd!

Zie deze:

EEN HERINDUSTRIALISATIE “HERSTELT HET SYSTEEM”!

In Frankrijk en elders denkt men dat her-industrialisatie de groei en de werkgelegenheid moeten terug brengen. En dat om drie redenen:


 


WAT ER WAS EN WAT NOG KOMT
 
-men heeft de industrie te veel “laten vertrekken” en het aandeel er van zakte van 35% naar 20% tussen 1970 en 2010. In Frankrijk en ook elders: Duitsland zag dit cijfer gaan van 48% naar 28%.. En de europese ranglijst veranderde eigen lijk niet al die jaren. Het verband: groei en industrie-aandeel in het BBP was er nauwelijks dus.. –de industrie is de betere banenvoorziener, denken nog vele. Maar dat is een versleten gedachte van vóór de robotisering.. Het massawerk van de lopende banden is nu robotwerk..  In Frankrijk kwam 4 miljoen jobs bijna volledig uit de dienstensector..  en niet uit de industrie.

-de industrie brengt ook de export op peil , denkt men. Inderdaad: de export dat is voor 70% goederen en 30% komt uit de diensten. Maar nu zien we veel bedrijven diensten in het buitenland diensten produceren en de winst komt dan terug van daar..  In Frankrijk kwam 40 miljard van winsten op diensten in het buitenland binnen.. en dat is bijna het hele handelstekort! De statistieken bedriegen ons want we lezen die “op de oude manier”.. We zijn dus echt aangekomen in het post-industriële tijdperk..  en dus moeten de maatregelen ook daarmee kloppen.

UITVINDERTJE!
Maar er is ook een andere overweging: industrie in de buurt stimuleert ook de innovatieve krachten en capaciteit. Zie hoe de VS dat deed met de electrische batterijen. En Z-Korea liet zien hoe bij zijn verplaatsing van de produktie naar het externe productiedeel Foxcon, waardoor de opdrachtgevende onderdelen verzwakten. De nabijheid van industrie is nodig voor het behoud van een soort van keten, een totaalsysteem. En ze bevruchten vele andere takken ook het onderwijs en ook de dienstverlening..  Daar zit dus de crux in deze discussie! Want uit de cijfers blijkt dat de industrie de topper blijft bij de het goederenverkeer en bij de R&D. Daar is ze zelfs aanwezig voor 80%..  Het is dus de idee van een totaalsysteem dat onderling bevruchtend werkt..  En waaruit je niet één vitaal element zonder gevolgen mocht “wegslopen”!

(Zie ook: Le dechrochage industriel. Van o.m. Elie Cohen (Fayard) en “10 idées qui coulent la France. Van Augustin Landler (Champs actuel).
 

En nog een:

DE ROBOTS GAAN NU DE REVOLUTIE MAKEN!

In Frankrijk zouden tot 2025 zo’n 3 miljoen banen gaan verdwijnen door robots… Boven op de 11% die nu werk zoekt en de al 3.4 miljoen fransen zonder enig werk! Want 20% van de hogere midden-klasse-jobs zouden gaan verdwijnen: robot neemt daar over dus! Niet zo zeer in het onderwijs, cultuur en de zorg, maar wel in bijna alle andere sectoren. Van landbouw tot horeca, bouw, industrie en publieke services… De ww zou zo op wel 18% kunnen komen…  Ondanks de ook vele nieuwe functies maar dat zou maximaal 500.000 zijn… en vooral betreffen onderhoud van.. robots(!) en programmering ervan plus ontwikkeling. Uit Nederland kwamen ook al dezelfde berichten en ook veel commentaar!

DUS OOK ZIJ....


GRIEZEKLIG!















WIE IS WAT? 










Maar: er zou via robots ook zo’n 30 miljard meer kunnen worden verdiend in La France aan fiscale inkomens en uitgaven-besparingen..  Want de prijzen gaan zakken en dat levert dus extra koopkracht op… Nu zijn de witte boorden de klos na de blauwe, vooral in de “hogere middenklasse”. En op langere termijn kunnen robots praktisch zonder mensen werken..



DE GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH
JOHN R. IS EVEN NIKS LEKKER














 


In Nederland werd deze discussie aangezet door minister Asscher… Maar een dame van de Uni van Tilburg zei, dat het veel grotere probleem zou worden: het tekort aan… goed geschoolden voor de nieuwe wereld! Me Judice, een internet-platform, hoorde dat aan en liet weten dat er steeds meer mensen met pensioen gaan en… er naar verhouding mínder jongeren bijkomen. Want Nederland krimpt net als Duitsland en eigenlijk heel Europa (op Frankrijk ná!). Deze ontwikkeling boven op die eerste zal dus ook een stevig tekort aan hoger geschoolden opleveren. Bedrijven voelen het al, maar weten niet erg precies waar het gaat knijpen… En ze reageren dus te traag in hun personeelsbeleid. Me Jeduci liet weten dat er in meer flexwerk oplossingen liggen: dus minder mensen vast aannemen.. En ook: de bedrijven moeten nauwer samenwerken met opleidingsinstituten om nog wijzer te worden. De wijsheid kwam van ene Charissa Freese… en die heeft dus al een baan!


OF OMGEKEERD?


 

 

LOOPT DE DISCUSSIE LOOPT ACHTER OP DE REALITEIT?

Ongetwijfeld in bepaalde opzichten, maar omdat de grote golf met de gevolgen nog gaat komen, zijn de grote maatschappelijke gevolgen nog pas een beetje te ervaren. Of ze zijn er wel, maar nog niet “ontdekt en op waarde ingemeten”. Wie weet is de blijvende of de stijgende ww in een land als Frankrijk daar een voorbeeld van. Wat zou betekenen dat die ww niet meer echt omlaag te krijgen is… Omdat een te late en onvolledige hervorming van de economie nu wordt overruled door een aanzwellende robotisering.

ALTIJD NA JE DOOD!
De meeste landen van de EU hebben een afnemende groep actieven door vergrijzing en ontgroening, maar niet Frankrijk.  Wat weer eens toont dat te traag hervormen je van het ene in het andere probleem zal doen terecht komen. In Japan kun je veel leren omdat daar de bevolkingskrimp dramatisch is en tegelijk de robotisering veel aandacht krijgt. Zo wordt dat land nu en Duitsland direct erna, een laboratorium voor de nieuwe economie en zijn maatschappelijke gevolgen. Zoals ook de VS nu is met zijn gigantische internet-imperiums en hun giga winstgevendheid. Waardoor er enkele enorme innovatiemotoren gingen draaien. Microsoft, Google, Apple etc. die we nu tegenkomen in ruimtevaart, gezondheid-/biotechologie, automatische transportsystemen en nog veel meer..  De VS komt daarmee op een enorme voorsprong op het “oude continent” en ook met hun veel betere energie-positie.


DE ROBOT-ONTWIKKELING...
 

De EU miste de boot: de landen dachten “Brussel kijkt op de lange termijn” maar Brussel deed dat niet én moest teveel tijd stoppen in rellen en spanningen. Waardoor veel kostbare tijd verstreek…

 

 

 

MAAR,

De zon ziet dat gesjouw met spullen naar het internationale Space Station wat Nasa doet. Voor zichzelf maar ook voor het bedrijf Planetary Resources. Eigenaren zijn de cineast Cameron en Google en Microsoft… Deze keer werd de minisatellite Arkyd 3 afgeleverd (35 bij 10 cm!)… Dit is slechts een voorloper van vele andere gespecialiseerde minisats: de een met een telescoop (om asteroiden te vinden), andere om er daarna over heen te vliegen en weer andere om ze te analyseren. En dan nog wat om er op te landen en er wat vanaf te halen… Goud, platina, en water. Dat laatste om er ruimte brandstof mee te kunnen maken: immers het is H + O! Dit program zal over een dozijn jaren best wat spectaculairs bieden… En waar het spannend wordt vinden we Google en Microsoft, de meest spannende investeerders van het moment. Ons geld wordt dus ruimtelijk besteedt…
  

GOOGLE C.S. ZIJN OVERAL
MINI MAAR PAS OP!

GEBOREN OPTIMISTEN

 

Er is ontdekt dat al 12.000 jaren geleden mensen op 4480 meter hoogte leefden.. In de Andes in Peru. De archeologen van de Uni van Calgary vonden onder rotswanden ateliers om steen te bewerken en ook een stukje schedel van een mens én dierenskeletten. Mogelijk leefden die mensen er niet het hele jaar en kwamen ze om te jagen. Nu zou het mooi zijn als men kon vaststellen of die vroege bergmensen toen al die aanpassingen hadden die je nu bij de bewoners vindt.


HEEFT U OOK BLAUWE OGEN?
SCHATTEN VAN PERU




U ziet het er is tussen ruimte en aarde heel wat te beleven en alles wordt ooit ontdekt. Dat ziet die zon die al jarenlang van boven kijkt naar die ijverige mensen die alle grenzen overschrijden. 

Ga naar uw zonneplek en denk er wat over en als het mee zit gaan we nog ooit meemaken dat we goud van asteroiden halen, in de ruimte brandstof kunnen maken van gevonden water en nog meer ontdekken van onze ook zeer avontuurlijke voorvaderen.
EVOLUTION IS EVERYWHERE..

 We wensen u veel mooie mid-en-einde-herfstweer toe met mooie zon.

 

Leon de Marseille, 22 november 2014  







ONZE REDDING!








 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 



 

 

 
 

 

 

 

 












 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten