Totaal aantal pageviews

zaterdag 1 november 2014

DEMOGRAFIE EN ECONOMIE, MIGRATIE EN VERGRIJZING


                       ALLES STROOMT, NIETS BLIJFT....




HO HO HO !!

Het was zo’n mooie Brusselse droom: één open europese arbeidsmarkt. À la
VS bijvoorbeeld! Maar daar kwam tot voor kort niet echt wat van. “Over de grens gaan werken” door EU-ers bleef lang zeer beperkt, op de grensstreken na (vooral:Luxemburg/België/Zwitserland en Frankrijk). En er was enkele jaren een stroom van Oost- naar west-Europa (m.n. Polen, Baltische landen en Ieren), maar die is grotendeels al weer voorbij.
MALTHUS: WIJZE MAN IN DE FOUT!
Maar zie nu: het gaat wel lukken en , - o ironie-, door die forse economische crisis. Jonge werkelozen, -vooral uit Z-Europa-, die in het noorden werk zoeken. Maar ook grijze gepensioneerden uit het noorden, die goedkoper willen leven. Ze komen elkaar onderweg tegen in de EU. Maar, hoe zal het met deze onbalans lopen over een tiental jaren gezien?

Dan is er nog die groeiende stroom zuid-noord van buiten de EU. Via Turkije, Lampedusa/Malta en spaanse enclaves in Marokko. Maar ook per vliegtuig en trein met gewone visa…  Daar is sprake van een ware demografische explosie, terwijl Europa snel krimpt. Ook al was migratie in de geschiedenis nooit weg, een blik er wacht heeft zijn nut. Ook voor de buitenlandse politiek van het komende decennium. Van Europa en zijn buren.. 
Enkele getallen: Luxemburg heeft de meeste immigranten: 39% (!; veel portugezen), Zwitserland heeft 27%, Australië ook, Israël 24%, Nieuw-Zeeland ook. Duitsland en de VS zitten beide net boven het OECD-gemiddelde van 12,6% en Frankrijk doet maar 9%. Japan is de zuinigste met 1,7% met Z-Korea (1,1%) en Mexico, dat op 0,9% komt.. Had u dat in uw hoofd?

TYPISCHE PYRAMIDES
Zie dus hoe anders het gaat in Japan en Z-Korea, beide grote industrielanden “à la Duitsland”. Dat uitzonderlijke land van eilanden zónder immigranten. Waar de regering  Abe van alles onderneemt om de economie te revitaliseren. Maar (nog) niet wil overgaan tot het aantrekken van immigranten. Daaraan zal het echter niet ontkomen, ondanks de grote afkeer die hier traditioneel bestaat voor elke vorm van immigratie..

En, die demografisch zo ervaren en wijze VS, -waar migratie een essentiële katalysator is voor dynamiek, welvaart en power-, zien toe. Zij houden vast aan hun historie en traditie, waarin migratie de kern was en blijft…. 
THEY WON THE WEST
De rijke Arabische olielanden draaien op olie en… op aziatische immigranten. Qatar bestaat voor zelfs 80% uit immigranten... En de saoudi’s sturen immigranten “en masse” naar huis… Nog een variant op dit eeuwenoude thema.

Demografie werd een strategisch item van de eerste orde bij een ontwikkeld land dat zijn welvaart en gezondheid wil behouden.  Het lijkt alsof de evolutie waar de mens zich krachtig mee bemoeide via al die wetenschappers, even geen antwoord meer heeft. Of is het gewoon blindheid van het westen? Want zie al die duizenden jongeren die het vergrijsde westen binnen willen. Zij handelen uit levensdrift en kunnen de ontgroening stoppen en de vergrijzing verzachten. En zorgen ook voor die broodnodige input in onze genenmix: die zo lang als de mensheid bestaat ook tot stand kwam door die gigantische migraties op de aardbol. Waaraan klimaatnarigheid, gebrek aan voedsel of gewoon zin in macht, een nieuwe wereld of een ander perspectief debet waren. Zo gezien blijft dus de evolutie helemaal intact. Ondanks Frontex... De laatste discussie is die over het banenverlies door die aanstormende robotisering: zei o.m. minister Asscher. Dat zou leiden tot een veel hogere ww.. dus: 47% van de huidige banen zouden in Nederland bedreigd worden! In Frankrijk spreekt men over.... een ww die zou gaan oplopen van nu 11% naar 18% ...  Maar daar ziet men tegelijk ... de economie groeien, wat dus meer te verdelen inkomen oplevert... Dat alles weet nu natuurlijk nog niemand zeker weet. Het saldo is nu niet op te maken..  En dat was ook nooit eerder wél mogelijk!
Zie ook de vorige industriële revoluties... Eerst banenverlies en dan een enorme omslag in de economie met vele nieuwe banen! En die vergrijzing en ontgroening  doen ook minder vaderlanders overblijven. 
De laatste had ook hier gelijk: een wetenschappelijke dame uit Tilburg zei ons dat er een enorm TEKORT aan hoog-opgeleiden dreigde om die complexe nieuwe banen te bezetten! Dus is de oplossing eigenlijk duidelijk: we moeten dus hoog-opgeleide immigranten aantrekken!  Wat Berlijn al met de miljoenen doet nú! En wat je ook in het immigratiebeleid van de VS volop ziet! Ja we krijgen "andere tijden"  en zullen dus ook moeten leren leven met "nieuwe onzekerheden". En intussen met meer vertrouwen slim blijven denken... Dat hielp ons vroeger ook al toch? Dus WIJ moeten veranderen en niet zo angstig doen: of komt dat óók door die grote vergrijzing en ontgroening?? 
 

Eerst: de wereldwijde migratie

De VN ging het meten en constateerde dat die migratie, sinds 2005, redelijk constant bleef. Als percentage van de wereldbevolking: ca 0,6 %. Dus nu ca 42 miljoen. De wereldbevolking groeit nog “even” naar 9,5 miljard. Dus absoluut gezien bewegen er vooralsnog steeds meer mensen op de aardkloot.
ICH BIN EIN AFRIKANER!
Oostenrijkse demografen brachten de wereld-migratie in beeld. Over 4 perioden van elk 5 jaren en dat voor 196 landen. Het migratievolume daalde over “90-95”  van 41,4 miljoen (0,75%) naar 34,2 miljoen (0,57%). Oorzaken waren de genocide in Roeanda en het Russische regiem in Afghanistan. Van “95-2000”—“2000-2005” steeg de migratie met +5,7 miljoen en van “2000-2005 –“2005-2010” klom die nog met +1,6 miljoen.
 Van “2005-2010” waren de grootste moves: die van Centraal naar Noord-Amerika (!) en die van Zuid-Azië naar West-Azië (de Golfstaten). Aziaten verkiezen Amerika en de Golfstaten duidelijk boven Europa!
WAT EEN GESJOUW!
Afrikaanse immigranten bleven grotendeels bínnen Afrika. Van “2005-2010” verhuisden 665.000 mensen enkel binnen Oost-Afrika en nog 1 miljoen bínnen W-Afrika. Zo’n 277.000 west-afrikanen kwamen naar Europa: de grootste groep in deze richting.

Binnen Europa was het veel stiller, maar ook grilliger. Vanuit Europa ging men uit over de hele wereld. Ontwikkelde landen toonden een positief migratiesaldo. Afrika, Azië en Latijns-Amerika zagen er meer vertrekken dan aankomen.


IMMIGRATIE NEDERLAND



DE Immigratie-kampioen









Dus we zitten wereldwijd op iets van 40 miljoen, dus ca 0,6%... Dat stijgt met de toename van de wereldbevolking nog naar ruim 50 miljoen. Hoezo: “Wij worden overspoeld”? Immers echt niet álle 50 miljoen komen naar ons. Wat ca +12% zou betekenen voor de EU. Maar omdat de toename van de wereldbevolking vooral zit in Afrika en het MO, dus nogal dichtbij ons, zou de druk nog wel relatief hoog kunnen worden.

Zegt u het maar!
KLOPTE NIET....



  
Alles hangt af van de economische ontwikkeling binnen deze gebieden en van wat “de EU immigranten nog kan of wil bieden”. Maar pas op: de EU gaat in bevolkingsomvang zakken met tientallen miljoenen en gaat ook enorm scheef trekken. Veel meer grijs en nauwelijks nog groen… Zie hierna hoe dat zit.  


Jeugd en dynamiek: essentieel voor een moderne
 economie.

BEVOLKINGEN EN TOENAME TOT 2050
Om te kunnen blijven voortgaan op een hoog welvaartsniveau in een mondiaal open wereld, en met “dure” westerse mensen, is het nodig flink te exporteren. Dat moet dus gebeuren met   hoogwaardige producten, die niet “iedereen” even kan namaken. Vooral high-tech-achtig en van hoge kwaliteit: met een hoge toegevoegde waarde. In die sectoren is de prijs minder van belang en kun je vooral dure, hoog opgeleide kwijt. Maar die moet je dus wel voldoende van je opleidingen zien komen… En daar wringt nu vaak de schoen: er zijn te weinig jongeren en ook teveel laag opgeleiden of jongeren zonder diploma. Alle oppepprogramma’s, zie Duitsland, hielpen hier weinig. Al is men daar zeer goed in hun leerlingenstelsel. Wat veel goed doet aan de problemen van nu, met het slecht aansluitend onderwijs. Daarom heeft Duitsland nu ook maar 4% jeugd-ww! 
HOLY SHIT INDERDAAD!
Het opkrikken van het geboortecijfer blijkt zeer lastig en het duurt veel te lang voor je kunt “aanvullen langs deze weg”. Zeker twee generaties = dus meer dan 60 jaren! Daarom  is arbeidsimmigratie vitaal geworden en dus ook de arbeidsflexibiliteit..




De macabere dans van ww- en migratie-cijfers

Het is bekend: het noorden van de EU heeft ww-cijfers van 4,9% (Duitsland) tot 6,6% (in Denemarken), daarna komt Frankrijk met bijna 12% en dan volgen nog de zuiderlingen. Met schrikbarende getallen: 16,5% in Portugal tot 16,9% in Cyprus en dan de nare toppers Spanje (26,2%) en de grieken zelfs met 27,9! En in één klap lijkt de EU op de VS, waar men in zijn auto stapt en zijn heil in een andere State gaat zoeken.
MIGRATIE NEDERLAND 50 JAREN
In 2011 nog ging “permanente immigratie” met maar 2% omhoog in de OECD. En nu is het intra-europese arbeidsverkeer opgelopen met 15%. Eerder was het vooral het studenten uitwisselingsprogramma Erasmus maar nu zijn het vooral de werkeloze jongeren. Uit het zuiden kwamen er liefst 93% meer naar het noorden van 2007 tot 2011; een zeer forse stijging. In Spanje, Portugal en Ierland neemt zelfs de bevolking af…. Spanje: -2,6 miljoen in de komende 10 jaar, in Portugal zijn er 120.000 die jaarlijks vertrekken (énorm in een land met 10 miljoen inwoners) en Ierland zag al bijna 400.000 mensen (op een bevolking van 4,5 miljoen!) vertrekken sinds 2008. Spanje stimuleert nu zelfs de eerdere noord-afrikaanse immigranten daar ook via “financiële incentives” om naar elders te vertrekken! Wat vooralsnog tot 20.000 van de potentieel 1 miljoen beperkt bleef. En men zag zelfs veel Spanjaarden in de groentekassen van Andalusië terug komen, om de vertrokken marokkanen daar te vervangen. En in Algerije moest men zelfs al spaanse illegalen terug sturen die daar wilden werken… 


DE TOPPERSLIST 2005
De andere kant van de bevolkingsdynamiek is geboorte en sterfte: dus het geboortesaldo. Dat staat in welvarende landen onder grote druk: te weinig kids en heel lang levende ouderen. Per vrouw zijn er gem. 2.1 kids nodig voor instandhouding van een normale bevolkingsopbouw. Idee: moeder+vader voeden twee kids op, die hun plek innemen bij hun overlijden. Wel daar zijn de verschillen in de wereld levensgroot nu!



EU LAATSTE 10 JAAR
WERELDWIJD LAATSTE 30 JAAR



.





En intussen gebeurt er dit aan onze zuidgrens: Afghanistan en Rusland leveren, dan komen Syrië, Somalië en Eritrea gevolgd nu door Irak. En dan ook nog West- en Subsahara-Afrika... De goudzoekers van de 21e eeuw..
En wij hebben niet genoeg jeugd..... ook om "oud" te verzorgen. Kom op homo-economicus, rationele mens...

HO HO HO STOP!!
GESTOPT......

 









 

Japan: het angst-aanjagende voorbeeld


CODE RED!

Het wordt al het stervende land van de rode zon genoemd. Dat wel emigratie kende maar nauwelijks immigratie: men vertrok er wel, maar liet liever geen vreemdelingen binnen. Bij het WK in Brazilië zaten heel wat japanners op de tribunes. Want daar zijn 1,5 miljoen japanse afstammelingen van hen die hier in de 20-e eeuw aankwamen.  In 1980 kwamen er 800 japanse boertjes van Okinawa in de staat Sao Paulo aan en vele volgden. Vanaf de 90-er jaren kwamen er 300.000 van hen terug. Naar laag betaalde banen: daarom heten ze dan ook “de 3K’s” hier. Wat betekent: Kitsui (hard), Kitanai (vuil) en Kiken (gevaarlijk). Een krachtige kwalificatie van hun jobs. Een Braziliaanse voetballer ene Ramos, die japanse voorouders heeft, sprak daar over tegen japanse journalisten.

WERKENDE T.O.V. 65+ -ERS

Deze “3 K’s” zijn in Japan zo’n 10% van de immigranten;  33% zijn chinezen en 26% zijn koreanen. Het totaal van 2 miljoen immigranten, is maar 1,6% van de bevolking, van nu nog 127 miljoen. Enkel Mexico en Zuid-Korea hebben nog minder immigranten…  In de OECD-landen is dit cijfer 12,5%... met de pieken in Australië en Zwitserland. In 2011 liet Japan maar 59.000 immigranten binnen: minder dan het piepkleine Noorwegen! Wat asielzoekers betreft was het nog minder: 1870 personen in 2011.. Wat 1/13 is van het aantal dat in België aankwam… Er is maar een uitzondering: de philippijnse vrouwen. Zij komen voor “hoog-gekwalificeerd werk” en in de artiestenwereld is dat bargoens voor “bardames”… 

DE WERKENDE BEVOLKING TOT 2060

Kortom: Japan zit dus feitelijk op immigratie nul… Zo bewaren ze de harmonie en de sociale vrede, zegt men hier. Daarbij hebben ze een ww van 3,5% en een ook een schreeuwend tekort aan “hand-arbeiders”. Zo’n 41% (!) van de bouwbedrijven hier, kan geen mensen vinden. In deze sector is nu al 1/3 van de werkers boven de 55 jaar. Ook in de bejaardenzorg is het niet best: daar zullen  tussen nu en 2025 liefst 1 miljoen mensen tekort zijn! En dat is bijna 1% van hun totale bevolking…

De derde economie van de wereld, sterft dus gewoon uit. In 2013 was het geboortecijfer 1,3 kids/vrouw. Dat betekent 244.000 nieuwe mensen er bij…  Japan zal zo, in 2060, nog maar 87 miljoen inwoners tellen. En dan zullen ook 40% van de jappanners ouder zijn dan 65 jaar.

VAN BOOM TOT KIJL!

Grappenmakers berekenden dat er over 1000 jaar geen enkele japanner meer over zal zijn. Hier worden nu meer luiers gebruikt voor bejaarden dan voor babies. U begrijpt nu ook, waarom in Japan zoveel wordt gedaan aan robot-ontwikkeling én er ook al de meeste robots zijn op vandaag!

Van dit alles komt ook die hoge staatsschuld: die is nu al 250% van het BBP. Japan is hiermee: wereldkampioen. En de pensioenen in de toekomst? Wel: onmogelijk te betalen en die zorgkosten, idem! 

Dus moeten eigenlijk de immigratiekranen gewoon vol open… Zoals ze nu ook Duitsland doen. Maar wat premier Abe vooralsnog weigert te doen… Hij wijst zelfs nú nog op “de vele fricties en ontevredenen” in landen met veel immigranten…

Maar de druk vanuit het bedrijfsleven wordt zeer hoog en het land zal deze houding niet lang meer kunnen volhouden. Nu al zie je het geheel achterblijven in de sportwereld. De aanvalspelers bij het japanse voetbal zijn maar gem. 1,73 meter groot; zelfs de franse doen hier 1,88 m.!


Japan staat nu voor een drukkend, enorm dilemma. Een volledige ommekeer in zijn denken, óf, op weg naar een steeds sneller uitsterven. Steeds verder wegzakkend, achterblijvend en ook verarmend.. En daarover zal Abe, of zijn opvolger, toch snel na moeten gaan denken. Japan: het voorland van Duitsland, maar ook van heel Zuid- en Oost-Europa… Waar de geboortecijfers ook dramatisch laag zijn geworden. Europa, nu de grootste economie, net voor Japan is gewaarschuwd… Kijk naar Japan en zie daar wat ons wacht…


DAAR STORT ECHT WAT IN!

 
De vele moves in het Europa van vandaag

Sinds 1960 hebben we zo’n flux zuid-noord niet gezien. Experts hebben het al over een ware exodus vanuit het zuiden naar het UK, Duitsland en ook Nederland. En in Frankrijk vinden nu elk jaar ruim ook 60% jongeren geen job. Fransen migreren vanouds weinig, maar nu zag men in 2012 15.000 jongeren naar Duitsland vertrekken en bijna 12.000 naar Zwitserland. Maar nu ook 17.000 in het UK: ca 6000 meer dan in 2010. Veel goed gediplomeerden, maar vaak met beperkte taalkennis dus moeten ze vaak in lagere jobs starten zoals in de restauratie.. In Londen is er een uitstekende sfeer onder deze franse immigranten en men helpt elkaar waar mogelijk: een ware schok in Frankrijk.
A'DAM IS WEER IN 1650?
De statistiek leert dat vanuit het zuiden ca 32% naar het UK gaat, 28% naar Duitsland, 12% naar Zwitserland, 5% naar Nederland en ook 5% naar België. Dat zijn dus de Spanjaarden, grieken, portugezen, ijslanders en de Ieren. Maar Frankrijk charmeert toch ook: het zijn er nog weinig maar toch meer dan ooit eerder. Ook Frankrijk dus al.

De moves van 2007 tot 2011:  Gr. à Du. 23.000 (+188%);  Sp. à Du. 16.000 (+88%);  It. à Du. 18.000 (+54%); Sp. à UK. 18.000 (+322%); Sp.--> Fr. 20.000 (+400%). En Ierl. à UK 18.000 (+163%).  

Naar buiten de EU: Portugal à Angola/Mozambique 15.000 (+188%); Spanje à Z-Amerika 129.000 (+824%!) en van Ierland à VS/Canada 10.000 (+225%). En van Ierland à Australië/N-Zeeland 19.000 (+103%).

J + O MAROKKANEN NED.
Een ongekende dynamiek… vooral door bewegende jongeren. Maar pas op: het valt niet altijd mee. Van de jongeren die naar Duitsland komen vanuit het zuiden, vertrekken er binnen één jaar liefst weer 50%! Vaak vanwege: geen job, de taal en een niet-erkend diploma…



Maar er bewegen niet enkel jongeren van zuid naar noord. Ook de nodige pensionado’s zien we van noord naar zuid gaan. Om hun gesloopte pensioenen wat koopkracht in te blazen. Portugal trekt ze aan met gunstige belastingen, Bulgarije roept ze ook op naar de Zwarte Zeekust te komen en duitsers vertrokken vaak naar de Balearen.


Mede vanwege wekelijkse directe vluchten, van Berlijn en Frankfort, daarheen. En zie nu ook die russen, waarop de Spanjaarden ook al azen: “Koop hier een huis in de zon, u krijgt een verblijfsvergunning voor 5 jaar en kunt vrij reizen in de EU” heet het!  Een op de 10 verkochte huizen in Malaga ging naar russen. En wie weet is het ook “witwasserij”?     



 
Duitsland: de grote aanjager

ANGELA'S OPLOSSING
Dit land vreest 5 miljoen werkers te kort te gaan komen dus overal  is Berlijn begonnen met werven. In 2012: 530.000 in totaal, waaronder 30.000 spanjaarden, 42000 italianen, 34000 grieken en 12600 portugezen. In een jaar +40%. Men werft hier vooral in de sectoren: gezondheidszorg, opleiding, ingenieurs en vakmensen. R&D-units, fabrieken en ziekenhuizen zoeken personeel. Het duitse programma Mobipro met een budget van 140 miljoen draait hard en richt zich op werkelozen van 18 tot 35 jaar. Men wil ze een leerplaats bieden. Inclusief een cursus Duits! Vele komen zo binnen uit Spanje en ook uit Hongarije. Men richtte zich niet echt op de fransen, maar die beginnen ook hun weg hierheen te vinden.


DUITSLAND EN NEDERLAND:  NIET ZO BEST!

Bleef de eurpese migratie eerder zeer beperkt tot 3,1% der 15-64-jarigen, het loopt nu best op. Er zijn ook veel “spijtoptanten” twee op de drie Spanjaarden zijn vaak snel terug en de helft van de grieken en portugezen blijft minder dan een jaar. Nu komt er nog een electronische kaart waarop de kwalificaties worden gezet die eea moet vergemakkelijken. De EU zet ook fors hierop in want deze mobiliteit is essentieel weet men voor de EU van morgen.

 
OOIT VOC-HANDEL: WE DO REMEMBER!



 
Europa en Japan: demografische uitersten

Eerst: Europa de dynamische…

Zuid-Frankrijk zagen wij – gedurende meer dan 25 jaar-, vele “collega-immigranten” . Veelal van elders uit de EU in de bijna alle dorpen van de Vaucluse. We genoten zeer van die grote migratie-diversiteit, in de uitspanningen, de verenigingen en op de privé-terrassen in de zon. Allen kwamen vanwege het betere weer en een heel andere omgeving: een waar europees luxe-verschijnsel eigenlijk. En we zagen natuurlijk ook de vele (noord)-afrikaanse mensen op het land en in de fabrieken van Frankrijk en elders.

Maar nu heeft de crisis iets in gang gezet wat eerder, -buiten wat studentenuitwisseling-, nauwelijks wilde lukken, bínnen de EU. Natuurlijk weten we alle van die andere “gedwongen migratie” van buiten Europa. Van mensen uit het niet-europese zuiden, die perspectief, welvaart en vaak veiligheid zoeken. En die hun toevlucht moeten nemen tot wrakke bootjes die overvol kapseizen of tot het beklimmen van de 7 meter hoge grenshekken, van de spaanse enclaves in Marokko.
Het vrije verkeer van personen kwam vooral via economische-politieke narigheid pas echt op gang. Ook nogal op dramatische wijze. De emigratie naar elders, buiten de EU, kreeg ook een zetje: uitgekeken jeugd keert Europa de rug toe. De aloude krachten van het zoeken naar een levensperspectief en een veiliger leven bleken opnieuw te werken.

Een gebalanceerde migratie is natuurlijk geen probleem, maar in tegendeel een nuttige uitwisseling van bewoners. Maar wat er nu gebeurt is iets heel anders; zeker als het voor de toekomst wordt ingeschat.

De stroom van hoogwaardige migranten van zuid- naar Noord-Europa zal gaan vastlopen. Het zuiden en het noorden krimpen in bevolkingsomvang en economisch herstel in het zuiden zal de migranten grotendeels terug doen gaan naar land van herkomst. Dat krijgt in de komende tien jaren zijn beslag… Dan zal het krimpende, vergrijzende en ontgroenende Europa , -ook al kan robotisering (zie Japan) best wat helpen-, mensen elders moeten zoeken. Waarbij een demografisch exploderend Afrika en Nabije-  en Midden-Oosten duidelijk kandidaten zullen zijn.
HET WAS NOOIT ECHT RUSTIG!
Dat is, gezien de negatieve ervaringen met integratie, de toenemende afwijzing van “immigranten” en ook de remmingen in de politiek (vooral op uiterst rechtse zijde), zeker geen vooruitzicht zonder zorgen. Al moet je de vraag stellen of dat, -bij een “beter gereguleerde” immigratie en van beter opgeleide (de opleidingsgraad stijgt snel in het zuiden), niet essentieel zal veranderen. Het gaat hierbij om een jaarlijkse stroom van enkele procenten van de bevolking. Maar dus ook van tientallen procenten in een tijdvak van één generatie (ca 30 jaar). 



De onhoudbare afwijzing van immigratie in Japan

En dan die VS: met haar rationele, gebalanceerde immigratie, vanaf de eerste dagen van haar bestaan. De deuren staan daar, -zeer precies gepland-, open voor iedereen. Maar, naar behoefte en zeer uitnodigend voor alle grote talent in de wereld. Dit land bewijst sinds dag één van zijn bestaan, dat immigratie dé geheime power is van economische dynamiek en ook het elixer is, dat een worldpower in positie houdt.
OOIT ERGENS IN HET WESTEN...
Kortom: het migratie-fenomeen zal overal ter wereld bij ons blijven. En in deze eeuw nog een sterker fenomeen worden dan eerder. Waarbij de toenemende onrust en roerigheid in zuiden en oosten een grote rol gaan spelen. Wat aantoont dat de buitenlandse en de defensie-politiek veel meer importantie zullen krijgen. Bij het sturen van enkele honderden militairen met wat drones en Apacche-helicopters, zal en kan het dus de komende decennia niet blijven…

Wie niet verstandig omgaat met zijn demografie, verwaarloosd de essentiële vitamine-stroom waarzonder succesvol voortleven  van een land niet mogelijk is.. 


NIKS VAN WAAR!


Maar,

Weet ook de zon dat wij mensen regelmatig menselijke resten, soms versteende, vinden die veel verrassends vertellen over onze voorouders? Zoals nu weer de botten en schedel van Naia een ca 12-jarig meisje dat verongelukte zo’n 12.000 jaar geleden. Men vond haar resten naast die van 26 zoogdieren. Waaronder een tijgeren een soort olifant. Alles lag in een grot die nu 40 meter onder water staat, omdat de zee intussen 120 meter hoger is gestegen. Ze lag in Zuid-Mexico en duikers vonden haar al in 2007. Het uitgebreide onderzoek bevestigde eerdere vondsten die ook aantoonden dat de voorvaderen via de Beringstraat uit Siberië kwam. Nadat daar die stroom ooit arriveerde uit Z-Afrika, waar ons aller wieg heeft gestaan. In Ethiopië of in Zuid-Afrika, daarover wordt nog gestreden. Dus zo’n 300 generaties geleden werden de VS van nu bezet vanuit Azië dat toont het DNA van Naïa en ook van een eerdere vondst in Montana (een jongen) weer aan. Dus hoezo bang voor migratie? De hele wereldbevolking stamt van migranten, dat is de grote les! Er wordt nu van alles bekend over “deze eerste VS-bezetters” want nu is er info die niet wordt beïnvloedt door de enorme spaanse bezettersstroom die na Columbus op gang kwam.
GEWOON DOORGAAN!
Onze geschiedenis moet ons helpen bij het beter snappen van de actualiteit… Dat lukt nu steeds beter zeker vanwege die flitsende nieuwe technologie van de huidige mens.





Dus xenefoobjes opgepast: straks is de straf op xenefobe uitlatingen nog het laten duiden van je DNA! En wat daar dan blijkt kan wel eens tégen je worden gebruikt!

“Noblesse oblige”, en meer weten en begrijpen is een deel van “onze menselijke noblesse”. Dus wees niet dom of achterlijk en weet hoe het allemaal is gekomen. En trek er uw lesjes uit. Meer weten moet leiden tot minder domheid, dat bewijst de historie ook. Al speelt de angst en de onzekerheid een vertroebelende rol daarbij..

Een prachtig onderwerp voor een filosofisch uurtje in de warme zon.


Dus stap naar buiten naar uw favoriete plekje en wordt daar in de warme zonnestralen weer een beetje meer (een beter) mens!
Leon de Marseille, 1 novembrer 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten