Totaal aantal pageviews

zondag 13 oktober 2013

WE GAAN ECHT NAAR MARS, MAAR HELAAS NIET ALLEMAAL…



“Vluchten kan niet meer”, zong ene Jenny Arian, toen er vroeger ook crisisgevoelens waren. Maar zelfs dat is nu niet meer waar. Immers, de mens kan binnenkort echt vluchten naar een andere planeet. Al moet hij dat wel samen doen met een paar honderd soortgenoten. En daarin zit natuurlijk ook dat kleine addertje…
Lees hoe ver het nu weer met de mensheid kwam. Onze aloude ontdekkingsreizigers waren eigenlijk ook een soort vluchtelingen. Het summum van cultuurhaat óf een onbegrensde nieuwsgierigheid óf een grote wanhoop? Alles willen achterlaten voor “het nieuwe”. En dat voor een handje vol biljetten, wat ordinair aards slijk.

Toekomst en verleden liggen in het heelal
We zullen allen waarschijnlijk nog getuige gaan worden van het vervolg van de grote race naar Mars en ook nog wat
maanbezoekjes…  Er waren al zo’n 40 Mars-missies en dat waren vooral Amerikaanse. In 2003 en 2004 begon het met de Mariner en de Viking en daarna volgden de robots Spirit en Opportunity.  De laatste rijdt er nu nog rond na al 37 km onder de wielen te hebben weggedraaid! Mede daardoor is men er zeker van dat er ooit water was op het oppervlak van de rode planeet: dus ook een kans op “leven”.
De nieuwste generatie zijn de Rovers: Curiosity is al weer
een jaartje op bezoek op Mars…  En  is natuurlijk ook veruit de duurste tot nu toe. Met zijn 1 ton gewicht en 80 kilo aan wetenschappelijk materiaal (de vorige sleepten maar 8 kilo mee!). Hij gaat vele km’s reizen voor zijn 2,5 miljard aan prijsje…!  
Maar op 18 nov. 2013 gaat Maven omhoog naar Mars en om er achter te komen welke klimaatverandering van formaat er op Mars eerder plaats vond. Ook wil men wel eens weten waarom er daar geen magnetisch veld is én ook geen vulkanisme.
De mensen worden de “marsmannetjes”.
De grote klapper zal wat later komen met de bemande Marsreis in 2030-2040 en ook Europa wordt al actief in 2016-2018 met twee missies: Exomars geheten. Samen met de russen (!)  gaan we een platform op Mars plaatsen. En dan in 2018 zal een nazaat van de eerdere Bruno gaan, die wel twee meter diep kan graven. En die zal zoeken naar levenstekens..  en, wie weet, vindt hij dan echt minuscuul “leven”. Dat zou dé sensatie van de 21e eeuw worden!
Maar de VS doen al in 2020 de MSL-2 omhoog gaan die Marsmateriaal naar beneden moet brengen…  Via een satelliet in de ruimte vanwaar dat materiaal naar beneden moet komen. Tja en dan moet de mens eerst zelf omhoog natuurlijk. Dat kost 300 keer zoveel dan dat materiaal naar de aarde brengen; maar dat heeft de VS er voor over… Al in 2030 of zo, en ondanks de crisis!  
De nieuwe avonturiers zijn al opgestaan.
Let op: de (ruimte)-miljardair Musk is bezig om in LA in zijn fabriek een nieuwe raketmotor te ontwerpen.. samen met Nasa.  Men denkt aan een Falcon 9 raket met een Dragon-capsule er op.  Dat moet de oude space-shuttle, die in 2011 is afgedankt, gaan vervangen. Dus ontwikkelt men nu deze
SLS (een zware lanceerraket) met een CEV (Crew Exploration Vehicule) . De eerste vlucht moet kort ná 2014 komen… 
En daarna moet dan de vrucht van 25 jaar nadenken volgen, die in 2030 of zo die de supermotor moet opleveren: nucleothermisch of nucleo-electrisch. Deze moet het mogelijk maken om de 300 à 400 miljoen (!) kilometers in een keer af te leggen; zonder tussenstop. Eerst gaat dan de vlucht naar Mars met alle spullen: woning, voedsel, laboratoria, rovers, energiecentrale en een retourvehicule natuurlijk…  Het geheel wordt met vijf raketten naar orbit geknald en het wordt dan daar geassembleerd, om verder te worden geschoten. Zo’n 350 dagen later komt het dan aan bij Mars. Dan gaat een deel naar beneden en een ander deel (het retourvehicule) blijft in orbit hangen. Ook een deel van de retourbrandstof moet dan op Mars worden geproduceerd om de zaak lichter te maken bij de heenreis. Maar men moet met teruggaan wel even (=26 maanden dus!) wachten; want Mars beweegt zich tussen 65 en 400 miljoen km’s van de aarde. En je moet het reizen op gunstige momenten doen en de reisafstand niet overdrijven…
Er vliegen overigens zo’n zestal mensen naar Mars-orbit: een dokter, een geoloog, een bioloog, een mechanicus, een elektronicus en een commander… En natuurlijk zijn er ook nog vele vragen over deze equipe: gaan er vrouwen mee? En: éen of twee commanders? Etc...
Dat wordt ook goed opletten; want de lange gewichtloosheid én….. de lange zonbestraling zijn van eminent belang. Zeker moet men eerst ook nog meer weten over die zonne-erupties die zo’n equipe zouden kunnen “grillen”! Dus mogelijk moet er zelfs een soort speciale schuilhut gebouwd worden voor periodes van maximaal 48 uur…
De reis daarheen duurt 180 dagen en dan moet de zon “onderweg” niet uitbarsten; want dán is het… over en uit! Maar gezond en wel aangekomen, vindt men daar dan wel alles, wat eerder wegvloog en ook de brandstof voor de retourreis…
Op aarde moet het vluchtcentrum liefst 22 minuten wachten op het bericht over aankomst: dat kost het overseinen aan tijd… Dus ze kunnen al dood zijn bij ontvangst van het blijde nieuws…  Daarna beginnen de 500 dagen verblijf op Mars voor die equipe. Die zo’n 50 reisjes op de planeet maken gaan per week, wat optelt tot totaal 3000 km.
Men zal daar een enorme hoeveelheid aan onderzoeken gaan doen. En daarna stappen ze in de MAV (Mars Ascent Vehicule) waarvoor men zelf de brandstof produceerde en zo gaat men naar orbit-Mars… Men koppelt daar aan het retourvehicule . Dan op naar aarde-orbit op deze lange reis, vanwaar men met een Orioncapsule naar beneden zal komen. Alles tezamen: 1090 dagen (=ca 3 jaar).  Men zal er voor oefenen in woestijnen in Marokko, de VS en Canada ….
Internationaal samenwerken is een must.
De denkers zeggen, dat brede samenwerking om de vele
oplossingen voor de vele vragen te bedenken een vereiste is. Dus is een echte internationale samenwerking nodig. Nu werkt Europa al samen met zowel Rusland als de VS aan deze ondernemingen.
We moeten  het ook vergelijken met de historie van de aardse luchtvaart, zegt men.  En dan weten we ook, dat dáárna die massa-ruimtevaart er echt zal komen.

(Voor de echte nieuwsgierigen: zie de uitvoerige litteratuur. O.m. in: “Demain nous vivrons dans l’espace” (van Alain Dupas, uitg.: Laffont) en in “Embarquement pour Mars” (collectif, A2Cmedia’s).       

Is dit essentieel voor nieuwe hoop voor de mensheid?
Zal dit gedoe ons weer nieuwe, frisse hoop geven? Ons de onderlinge rellen wat doen vergeten en relativeren? Ons doen beseffen dat er “high up there” nog een grote wondere wereld ons wacht? Dat samen verder verkennen wie en waar we zijn beter is dan elkaar de tent uitvechten?

Dat zou best eens kunnen, denk je dan. En daarom zijn er ook al vele machtigen op aarde zo intensief en redelijk gehaast mee bezig. Daarbij nauwlettend kijkend naar de “tegenpartij” of heten ze “de collega’s”?  En ook via NSA (in de VS) natuurlijk. Zoals de oude europese naties ook die wedren deden die ons “de rest van de wereld” deed ontdekken waarna we driftig overgingen op het bevechten of veroveren van dat ontdekte. Want het gaf je enorme rijkdom en grote macht. Denk aan het Spanje en Portugal van weleer.. Aan het zo lucratieve en bloedige koloniale tijdperk dat ons nu nog parten speelt. En ook aan het nogal roemloze einde van die “rijken”.
Zal het nu anders lopen omdat we in die werelden geen bewoners tegen komen als indianen en negers. Die we moesten apaiseren of verkopen als handelswaar? Dat kan de zaak veranderen al blijven we mogelijk wel tegen elkaar knokken om de buit…
Want de mens wil ”overleven”, dat is zijn primaire instinct. En dat vereist soms de macht verkrijgen en het uitschakelen van de concurrent. Dat is onze drijfveer en ook ons ongeluk tegelijk… Zo zijn we geworden door evolutie van de soort want we zijn knap in ons aanpassen… Ook als dat meebrengt het onder doen (of laten ) gaan van de “zwakkere”. Laat het de Partij voor de Dieren niet horen!


Maar,
De zon ziet tot nu toe, van verre, veel voorbij vliegen en weet niet van wat er nog komt… Ze zal zich gaan verbazen!
Ook weet ze gelukkig weet de zon van de nieuwste “theorie over de seksen”; die met name in Zweden sterk opgeld doet. Daar wordt nu op de scholen de sekse van het jonge kind niet meer als criterium gebruikt voor onderwijskundig/pedagogisch handelen. Wat één element is uit deze merkwaardige theorie..  Die er op uit is om eenieder vrij te laten in “de keuze van zijn sekse”. Dit ook in de slipstream van ene Simone de Bauvoir, die ooit schreef: “Je wordt niet als vrouw geboren,nee, je wordt vrouw door de cultuur waarin je opgroeit”..
Maar nu kwamen er wetenschappers tegen in het geweer, omdat uit alle nieuwe kennis blijkt dat er biologisch gezien, steeds méér essentiële verschillen tussen man en vrouw zijn. De biologie heeft dus lak aan al dat gefilosofeer over “nauwelijks echt bestaande verschillen tussen mannen en vrouwen”. Dat blijkt bijna dagelijks uit vele nieuwe onderzoeksresultaten.
Zoals de totaal verschillende cellulaire reactie op stress en het immuun zijn van sommige cellen tegen elk hormoon, bij man en vrouw. Ook de secretie van cellen is per sexe zeer verschillend: en die staat los van elke culturele of hormonale beïnvloeding. Maar wel degelijk 100% van “het biologisch man of vrouw” zijn.
Men heeft nu zelf de zekerheid dat er verschil gemaakt moet worden bij dosering van medicijnen  tussen mannen en vrouwen! Dat achterwege laten schaadt zelfs (du nu al dagelijks) de gezondheid… Nogal wat medicamenten blijken giftig te zijn voor mannen óf vrouwen en sommige werden daarom zelfs al verboden.
Tja, de natuur heeft dus geen boodschap aan ideologieën en politiek georiënteerde theorieën over “gelijkheid van mannen en vrouwen”. Dat toepassen in de wetenschap is “uiterst gevaarlijk voor die wetenschap en zelfs medisch gevaarlijk. Dus die “égalité” overdrijven, is volgens de nieuwste inzichten een zeer riskante zaak…
Nu is het nog even wachten op “politiek vervalste wetenschappelijke onderzoeken/publicaties” die het tegendeel zouden aantonen. Zoals we wetenschappers hadden en hebben die pretendeerden zeker te weten dat CO2 van menselijke herkomst dé hoofdschuldige zou zijn aan (de op zich duidelijk waarneembare) klimaatverandering. Er wordt nu weer in VN-verband over gevochten, maar nu veel voorzichtiger dan eerder gebeurde.
Ook agen/hoorden we ooit beweren ,-en met “wetenschappelijke stelligheid”-,dat de integratie in de multi-culturele samenleving zeer succesvol verliep… En zie waar we nu staan!
Je zou bijna bang worden van de wetenschap! Terwijl je enkel bevreesd moet zijn van opportunistische mensjes die vanwege hun “opdrachtgevers met politieke overtuigingen” overgingen tot pure vervalsing van wetenschappelijke resultaten.
Net zoals politie-agenten, -nu steeds vaker lijkt het-, schuldigen aanwijzen door het weglaten of manipuleren van bewijsmateriaal. Want er móet snel een schuldige getoond worden!
Dit alles toont enkel hoe verrassend de mens kan optreden, en ook in moreel en ethisch opzicht. En dat laatste is vrees ik, wél cultureel bepaald of wordt, -beter gezegd-, opgeroepen door een massaal ontaardingsverschijnsel in culturen. Die daarmee niet zelden hun “weg naar de ondergang” aantonen.
Of moet je zeggen: “hun weg naar een grens aangeven, die de ondergang zal/moet keren”?
Wat dit met op Mars gaan wonen te maken heeft? Wel, door
Gelijkgezinden!?
met een stel gelijkgezinde naar Mars te vertrekken, kun je ontsnappen aan zo’n ontaarding…  Letterlijk en figuurlijk. En kun je met een schone lei opnieuw beginnen… Op weg naar, …ja, naar wat eigenlijk?

Filosofeer dus nog wat over deze verwonderlijke kanten van ons mensen terwijl u geniet in de herfstige straling van de zon. Dat helpt u en de medemens verder. 

Dus wens ik u weer veel mooi en zonnig weertje toe, want dat heeft de mens zelden op vreemde ideeën gebracht!


13 oktober  2013

1 opmerking:

  1. BLOG IS (WEER) GOED !
    Laatste foto :
    Mars en Venus ? Of Rinaldo en Armina ?

    BeantwoordenVerwijderen