Totaal aantal pageviews

zondag 13 oktober 2013

WANHOOP NIET: ZIE HET FRANSE GENIE



France bashing is nogal in , schrijft Le Point, en gaat nu toch maar eens in de tegenaanval. Dit weekblad is bepaald niet pro-Hollande maar wil nu best meedoen aan wat op-peppe-rij. En ziehier hun indrukwekkende rijtje namen!
Bocuse “le chef du siecle” en Dom Perignon van de Champagne en Mr. Chaptal de wijnalchemist, bijten het spits af in de lange rij. Eerst “la bouffe” dus en dat is ook terecht.  Dan komt er een lange rij architecten met Le Corbusier (le fada = de idioot, geheten in Marseille), Jean Nouvel die wereldwijd scoorde maar ook de oude  Hausmann, de prefect die Parijs opnieuw vorm gaf. Hausmanniser dat is: groter, ruimer, meer licht, meer lucht;  en zo veranderde hij Parijs rond 1860.. En wie kent ook niet Eiffel met zijn toren in Parijs en zijn viaduct van Garabit (Cantal). Dan natuurlijk nog de mode: Chanel, Dior, Saint Laurent waren de basis voor een
luxe-industrie van formaat waar nu ook parfumiers en Hermes en Vuitton bij horen. De wetenschap dan maar en daar begint het met het echtpaar Curie en dan Pasteur en ook Lavoisier in de scheikunde. En Roland Moreno die recent de chipkaart uitvond… Auto’s dan en daar komen eerst Citroën en Renault te voorschijn met hun onnavolgbare “2CV de eend” en de R4… en dan de DS.
Michelin de autobandenfabrikant past hier in de rij en deze stapte ook in restaurantsterren en wegenkaarten… Vergis u ook niet in de lucht: daar is ene Dassault een hele grote en ook al lang. Zowel in militaire als in  businessvliegtuigen. Airbus en Eurocopter van nu zetten ook een lange traditie voort. Ook de luchtpost (Latécoère) is een Franse pioniersactiviteit geweest. Film dan nog en fotografie: iedereen kent de gebroeders Lumière toch? We besluiten met het grootwinkelbedrijf met zijn start met Bon Marché gevold door Nouvelles Galeries en andere en Auchan etc. waren ook pioniers in Europa (ná de VS). De rij sluit met Mr. Bich met zijn BIC, de uitvinder van de wegwerp balpen: ook
al Frans dus.

Als je de rij ziet dan is die echt imposant en daar moet moed uit te putten zijn voor nu en morgen. Dus op naar de zwaai naar een nieuw industrieel, artistiek en culinair Frankrijk!
Of heerst er nog even “de wet van de remmende voorsprong”?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten