Totaal aantal pageviews

zondag 7 april 2013

DIE RARE OORLOGEN IN SYRIË EN MALI



De oorlog in Syrië heet een burgeroorlog te zijn en die in Mali een oorlog tegen terroristen. Maar nader beschouwd zijn het
beide oorlogen van zowel “eigen” burgers als van “ buitenlanders”, die deels ook terroristisch zijn. Ze werden beide, en nogal snel, “instabiele” landen met interne spanningen en tegenstellingen, waar “andere” gebruik van maken. En dat maakt deze beide oorlogen ook zo bloedlink…

-Even een (persoonlijk gekleurd) uitstapje:
Het zij mij vergeven, ik kan het even niet laten. In maandblad Le Provencal koos ik 10 jaar geleden voor de een indeling in hoofdstukken en kwam toen op de volgorde:
 ALGEMEEN--OLIE (energie)--RELIGIES--AFRIKA en daarna “pas”:  WEST- en OOST-EUROPA--OOST- en ZUID-AZIË--beide AMERIKA’S-- OCEANIË--MAGHREB+MO
en nog TRENDS+TECHNOLOGIE.  Sommige lezers vonden die volgorde vreemd, “niet-logisch” en ik mompelde dan maar wat over “hiërarchie in toekomstige geopolitieke actualiteit” en liet de indeling onveranderd.   
Ze bleek deels “profetisch juist” en deels een beetje stom. Want ik vermoedde toen echt niet het EU-debacle van nu maar wel het belang van energie,religies en Afrika. Ook was ik toen al zo wakker dat ik MAGHREB EN MO in één hoofdstuk onderbracht… Mogelijk redde dat mijn reputatie een beetje, al stond het wel achteraan. Wél die Olie voorop zetten (vanwege de komende schaarste en de vervuiling) maar niet de olieboeren… Zoiets kwam in mijn familie nooit eerder voor. En zelfs zelden in nog betere families.  
   
-Wat u misschien (nog) niet wist over Syrië, Mali, “de revolutielanden” en het MO.
In Syrië en ook de andere “revolutielanden” waren er in de periode van de dictaturen al lang  verzetsbewegingen die zich qua structuur spiegelden aan die van de onderdrukkers. Want de ondergrondse en zwaar bevochten ”Moslimbroederschappen” beogen alle op termijn hun idee en model te realiseren als ze de macht zouden hebben veroverd. Vader Assad vermoordde in Hama ooit in enkele dagen 25.000 “moslimbroeders”; dat waren alle soennieten. We zien nu in Egypte onder de gekozen Morsi en ook in Tunesië het wringen in de “verse” en zeer wankele democratieën tussen zowel de gematigde als de fanate moslimpartijen, die tientallen jaren werden onderdrukt én de niet-religieuze groeperingen, die hetzelfde lot ondergingen. Overal vind je de eerste vooral op platteland en in kleine steden en de tweede in de grote agglomeraties. De dictatoren hielden alle in bedwang met de meest forse middelen daarbij aangemoedigd door het “westen” dat alle belang dacht te hebben bij “rust en stabiliteit”, in en rond de zo belangrijke olie en gasreserves.
Na wereldoorlog II kregen we “de Koude Oorlog”: de strijd tussen twee ideologieën, democratisch kapitalisme en communisme. Europa en de VS c.s. aan de ene kant en de USSR aan de andere. Het kon toen ook niet lang uitblijven dat deze ideologische strijd ook plaats ging vinden in de Maghreb en het Midden-Oosten.

-De vergeten stille, koude oorlog in Maghreb en Midden-Oosten
Er ontstonden in de landen van deze regio ook echte communistische en socialistische bewegingen: van Algerije via Syrië tot in Irak. Het bange westen moest daar niets van hebben en begon met allerlei steun te geven aan de godvrezende “religieuze = islam krachten en fracties om tegenwicht te bieden tegen het oprukkende Moskou. Daarom vocht Kadhaffi in zijn laatste strijd tegen de revolutie met Migs en scuds en is ook Syrië een grote Russische wapenopslag: allemaal restvoorraden van de vriendschap met Moskou. In Irak en Syrië waren daardoor ook de “socialistische” Baathpartijen aan de macht gekomen. Saddam greep via die Baathpartij de macht in Irak en vader Assad deed dat in Syrië. Die Russische basis aan de kust in Syrië ligt daar niet van gisteren dus en daarom zien we nu de russen nog steeds aan de zijde van de Assads. Want door de nieuwe fricties tussen Rusland (dat nu zonder een spoortje communisme is), Europa en VS , hielden de russen wanhopig hun enige steunpunt in het MO vast… in Syrië. Zoals de VS en Europa ook stevig steun gaven aan hun “steunpunt”: pardon aan hun “ideologische/culturele/religieuze” vrienden uit Israël. Saddam was soenniet en onderdrukte fel de vele sjiieten in zijn land die een “instabiliteitsfactor” waren en vader Assad deed datzelfde met de soennitische moslimbroederschap… De soennieten zijn bloeds- en geloofsbroeders van de saoudi’s c.s. en Iran is dat voor van de sjiieten in die landen. Iran is ook zeer bevriend met de Hezbollah in Libanon. Die het ook zeer goed konden vinden met Syrië, dat Libanon, na de bloedige burgeroorlog aldaar, jarenlang (deels) bezet hield. Saddam kreeg het met de VS zwaar aan de stok toen hij Koeweit binnenviel, want de VS tapten al tientallen jaren olie in Koeweit en bij de machtige Saoudi’s. Saoudi-Arabië, Koeweit en Bahrein (waar de sjiitische meerderheid wordt onderdrukt door een soennietenfamilie), maar ook Duitsland en Engeland zijn sinds het einde van WOII de grote leveranciers=wapenfabrikanten van de machtige olie-soennieten. Mekka het Jeruzalem van de Islam, ligt ook al in het soennitische Saoudi-Arabië.
Tja, en dan zijn er nog Qatar en de Arabische Emiraten die als het ware “klem zitten” tussen de soennieten, de machtige broeders ten zuiden en de sjiieten in het gevaarlijke en rebelse Iran. Zij willen niet worden platgewalst als het tot hommeles komt. Mede daarom balanceert vooral Qatar met zijn zender Aljaazira, de enige moderne Arabische zender (in Engels en Arabisch en tegengif tegen CNN c.s.) met zijn vele miljarden als een ware circusartiest. Het koopt half Frankrijk op, het geeft geld aan projecten voor arme Fransen in achterbuurten(!), voor moskeeën in Europa, maar ook aan rebellen in Mali en Syrië en elders… Qatar is dus een allemans moslimvriend, maar niet  echt “on speaking terms met Iran. Qatar wil met veel sympathie in het westen én in het M.O. zichzelf redden bij alles wat het voelt aankomen.

-Energie, religies en economische en religieuze power.
Zo zien we nu dagelijks nog, -en dat ten koste van vele bloedbaden en miljoenen vluchtelingen-, de grote diepgewortelde erfenis van de vorige mondiale ideologische strijd “kapitalisme-communisme”  een historisch stempel drukken op Maghreb, de Mashrek en het MO... En wees er zeker van: de ontwakende en aanstormende volken en landen in het equatoriale en zuidelijke Afrika, in latijns Amerika en ook de politici in de burelen van Azië, kennen deze historie en het  huidige krachtenveld in de islamwereld ook op hun duimpje! China én Saoudi-Arabië zijn ook beide grote investeerders in Afrika: China koopt er alle grondstoffen (en olie en gas!) en beide kopen en huren ze veel vruchtbare agrarische aarde in Afrika! Ons kent ons dus en beide zien het verzwakkende oude Europa met zijn schuldenlast en met die lachwekkende EU-crisis.
Maar ook Obama c.s. die ook de geldpers al in de derde versnelling zette en ook grote moeite heeft met de baas te blijven. Maar, die ook echt lange termijn denkt en DOET! Door te investeren in immigratie, modernisering van hun economie en ook in onafhankelijkheid op energiegebied met schaliegas. Net zoals de Canadezen met hun bitumineuze zanden in Alberta dat doen. Bekijk dit maar eens dubbelgoed met in uw achterhoofd de aankomende olie en gasschaarste vooraf gegaan door steeds hogere prijzen. Een moderne economie betaalbare  energie wordt kreupel. Daarom is het uiterst belangrijk om het MO,  Afrika en Latijns Amerika vooral goed te bezien door die “energiebril”. Let op:
dat uranium dichtbij de Sahel/Mali is dé energiebron voor de (Franse en andere) kerncentrales…  De grootste oliereserve ter wereld ligt onder… Libië en Venezuela… (meer nog dan de saoudi’s hebben). De grote olie- en gasboeren in het MO zien dus hun goud opraken en zien ook die concurrentie alom. Waaronder ook de duurzame energie-opwekking natuurlijk. Syrië is nu bijna leeggepompt maar werd nu toch het linke speelveld voor de energetische, religieuze en culturele clashes die er nu zijn én die nog komen. It’s all about survival stupid! En dus olie, gas en uranium zijn plain power, vraag dat ook maar aan Poetin c.s.
     
-Religieuze, culturele en machts-crises.  
Nu de morele crisis in de Kerk van Rome zoveel ravages aanrichtte, vooral bij niet-weerbare gelovige en in het vertrouwen in leiding/clerus, maar ook in de “power” van dit machtige religieuze-+ instituut, begrijpt “het katholieke volk” en dus ook het westen (Europa+VS zijn ca 50% v.d. katholieken), hoezeer een nieuw geluid nodig was. Franciscus I mag het nu gaan proberen en hij zette de katholieke mammoettanker al aardig met de neus in andere wind! Het is jammer dat de christenen, die nu in veel moslimlanden zwaar worden vervolgd (let wel ook in Maghreb, MO en in China wat minder), nog niet goed doorhebben dat ook binnen de islam al altijd en nu echt fel
een religieuze stromingenstrijd woedt. Het lijkt daar sterk op de herrie die tot schisma in de Kerk van Rome leidde na zo’n 1000 jaar. Gelukkig werden toen daarbij enkel tranen vergoten en nauwelijks enig bloed. Deze religie was al tot staatsgodsdienst geworden in vele regio, te beginnen met de Romeinen, al na enkele eeuwen. Ze was dat ook in Frankrijk zo’n 200 jaar later, toen die  ketterse katharenbeweging opkwam. Die ook zeer bloedig werd gesmoord door een Kerk die in een hechte congsie leefde met koningen en keizers.  Het was, weer 200 jaar later, de rebel Luther met zijn plakkaat op die kerkdeur, die het opnieuw tot scheuringen deed komen: het werd nu een succesvolle maar ook uiterst bloedige afsplitsing binnen de Kerk van de Roomse christenen. Idem later ook nog met die Vaudois in Zuidoost Frankrijk. Nu vrezen er brave roomse gelovigen voor nog een schisma, tenzij Franciscus de krachttoer weet te volbrengen om de schaapjes in zijn mammoettanker te houden.. We all shall see!
Niemand in de roomse gemeenschap hoor je eigenlijk over de uiterst fanatieke strijd in de islam; enkel de vreselijke

christenvervolging valt op… In Algerije en Marokko mogen die laatste bijna geen kerken bouwen en in Egypte werden er al de nodige christelijke kopten vermoord. Iets eerder was het flink en bloedig raak in Soedan en toen ook en nog in Nigeria.
In de Maghreb (dat ooit christelijk werd in de Romeinse tijd) maar toen de Arabieren uit Bagdad etc. arriveerden met hen ging “meedoen”. Geleidelijk en in enkele eeuwen én zonder veel  bloedvergieten (!) ging men hier over naar de islam. Een echte berber kan nu nog christen zijn en je dat vertellen én je ook met verve uitleggen dat hij echt geen arabier is! Ik heb zo’n indrukwekkend betoog zelf gehoord op een excursie in Noord-Marokko. In de franse reisgroep werd het toen muisstil… Because nobody knew
De meeste mensen in het westen zijn, mede door nitwits en populistische leugenaars, gewoon doodsbang geworden voor dat grote foute moslim-islamblok. Weten zij veel dat er al een paar jaar na Mohammed een superscheuring plaatsvond over de opvolging van de profeet en dat die leidde tot de sjiitische minderheid naast de grote soennietengroep. De eerste wordt nu “machtstechnisch” gezien aangevoerd door Iran met ayatolla’s (er zit daar ook hiërarchie in hun religievariant!) en de grote soennietengroep vindt zijn topper in Saudi-Arabië. Het succesland voor Mohammed indertijd en nu ook met het grote centrum in Mekka. Meer dan 4 miljoen pelgrims per jaar komen er op bezoek en Mekka gaat nu ook qua gebouwen en voorzieningen Vaticaanstad nu zwaar voorbij. Rome moet nu wat verliezen vinden ze: want de 1,2 miljard christenen zijn de religieuze tegenhangers voor de ook ca 1,2 miljard moslims in de wereld.
In nogal wat landen onderdrukken soenni’s al heel lang de sjiitische “half-broeders”. Dat deed Saddam heel fors en doet nu ook de kleine top in Bahrein (met alle steun van de saoudi’s) en ook met veel geweld… In het sjiitische Iran zijn die enkele soenni’s natuurlijk ook niet de gelukkigste…
Maar er is meer: de christelijke minderheid in Syrië is fanatiek Assad-aanhanger (NB: Assad is alouiet, een wat ketterse sekte met een sjiitisch kleurtje). De Syrische christenen denken en hopen dat de familie Assad die moslims tegen zal houden om hun straks aan te pakken, net zoals Saddam deed (zie ook diens christelijke minister van Buiza ene Tariq Aziz!). En ook de alouieten van Assad rekenen op zijn bescherming tegen de soennieten
Kijk ook naar Libanon waar de president een christen is! Dat staat daar in de Grondwet; de premier is een soenniet en de voorzitter van het parlement een sjiiet.. Die structuur moet hen redden van moord en doodslag door de fanaten van Hezbollah… Hoog-acrobatische evenwichtskunstjes zijn uiterst belangrijk in het hele MO!
Zie ook het complexe geruzie over Jeruzalem met al zijn bedevaartplekken voor alle religies… De Klaagmuur zou ze eigenlijk allemaal moeten ontvangen dus…
Hoezo geen religieuze en culturele clash
Natuurlijk is er sinds de Kruistochten (islam contra christendom in de 11e, 12e eeuw!) best wat veranderd: nu hebben die moslimlanden veel olie en gas namelijk wat snel schaarser en duurder wordt. Ook zijn er nu steeds machtigere Afrikaanse, Russische en Latijns Amerikaanse olie en gasboeren. En in het westen (maar ook al in… Qatar!) zijn er nu landen met alternatieven:  zie de VS met zijn schaliegas, Canada met bitumineuze zand,  Duitsland-Engeland-Denemarken met hun windturbines en Duitsland en andere met hun zonnepanelen. Vele willen wat losser van die Arabische aardolie en dat gas komen. De VS wordt zelfs exporteur van gas en olie… en nu steeds meer ook van (goedkope) kolen! Ook komen er nog 400 kernreactoren bij de 400 die er al staan…  En die worden gebouwd door Z-Korea, China, Rusland en de VS en, een beetje ook, door Frankrijk… De macht drijft dus ook sterk op olie en gas en de huidige Arabische machtigen vinden ook hun poen, wapengeld en hun distributiemacht daarin.
Er breekt aan de horizon een echte energiecrisis uit, als die duurzame energie en de kernfusie niet zouden lukken… Dat maakt veel moslims nu dus ook ongeruster. Want minder energie- omzet is ook meer (ook ónderlinge) strijd om de olie+ gaspoet  en om de … macht.
Dit is nou wat men bedoelt met “die verlammende complexiteit van de Maghreb en het Midden-Oosten”, die de wereld nu al drie jaar tegenhoudt om een einde te maken aan “dat bloedbad en tranendal in Syrië”. Waarbij ook de droevige ervaringen in Libanon (diverse zeer bloedige conflicten en interventies en verwoesting van Beiroet) en in Irak (10 jaar na de “bevrijding” nog wekelijks honderd of meer doden door bommen!) toonden. Dat wordt er dus met een kruitvat bedoeld vóór en ná de ontploffing! De aarzeling om in te grijpen is dus best te snappen maar men weet ook dat té lang niet ingrijpen, de situatie veelal nog verergert.

-Moslimbroeders en salafisten: is er een echt verschil?
Salafisten hebben enkel de ambitie om een land radicaal om te vormen tot een gemeenschap maar gebaseerd op de orthodoxe islam à la saoudi’s. Want in hun ogen is de huidige samenleving zondig en onjuist. Dus opteren zij voor een rigoureuze, “achterlijke” gemeenschap, waarin vrouwen zich geheel moeten bedekken, homo’s moeten worden gedood en de mannen de baas zijn. Deze visie is, denken zij, de enige die de huidige sociale frustraties kan wegnemen 
. En let wel vooral in de eigen kring! De Moslimbroeders willen ook de macht veroveren en een islamitische staat stichten, maar à la Het Heilige Roomse Rijk. Ze willen de nu heersende klasse vervangen door een religieuze elite maar zonder de hele sociale orde om te gooien. Maar door de revoluties kwam er in hun eigen gelederen een scherpere schifting. Een deel van hen denkt aan een wat “stalinistische partij aan de macht”, maar anderen willen religieus veel verder gaan en raken het salafisme. Deze interne fricties zien we in Libië, Tunesië, Egypte en ook Syrië..

-Enige verdieping van  inzicht in de Syrische Oorlog. .
In Syrië begon, net als in andere Arabische landen half maart 2011 ook die volksrevolutie tegen het gezag. Jongeren kwamen in Deraa in opstand en werden door dictator Assad opgepakt en gemarteld. En hun families werden ook zwaar aangepakt. We zagen wat er na volgde…
Dit zijn de zuiver Syrische zaken en er kwam niemand uit Europa tussen. Net als eerst ook in Libië, maar na die bloedige dreiging voor Bengazi werd de situatie anders.
Nu vechten echter de machtige Arabische landen in Syrië, op dramatische wijze, ook hun onderlinge vetes uit en de soennieten onder hen willen vooral Iran wegwerken van de regionale politieke scene. Zo werd Syrië de hoeksteen van het grote Arabische machtsspel, waarbij het gaat over twee zaken: de olie en het Arabisch-israëlische conflict.  Want via Assad houdt Iran een “as van invloed” in leven omdat het zo Hezbollah in Libanon controleert en ook de Palestijnse Hamas. Zo heeft het zijn eigen posities aan de grenzen van Israël via Libanon, Syrië en Palestina (Gaza). En dat zien de soennitische Arabische landen als een grote bedreiging en zij financieren daarom ook allerlei groepen salafisten die in staat zijn om de Syrische revolutie/burgeroorlog om te vormen in een echte zuivere soennitische jihad, die dus anti-sjiitisch is en ook anti-alouitisch (NB: Assad is de chef van de alouiten in zijn land).
Zo maken de Golfstaten de burgeroorlog in dit land tot een nog veel grotere verschrikking en houden hem ook in stand. Dat was ook zo in Joegoslavië,  maar nu kan iedereen de hele oorlog op het internet volgen, ook via mobiele telefoons. Dat maakt die syrische oorlog dus echt monsterachtig..
Immers, de ASL (Syrische bevrijdingsbeweging) zijn in het geheel geen jihadisten en zelfs niet religieus. Ze verwijten het westen ook bitter dat het hun niet helpt en hun blootstelt aan alle kracht van het leger van Assad (met zijn grote steun van russen en Iraniërs). De salafisten die ook in Syrië strijden, beschikken over veel geld van de Golfstaten, waardoor de burgeroorlog tot een ware “jihad wordt. Assad doet daar ook wat aan mee om de ASL te verzwakken en ook om de minderheden in zijn land, de christenen en de alouieten (!), angstig te houden. Zij moeten namelijk vrezen dat ze door de salafisten zullen worden uitgemoord als Assad op zou geven…
Op dit moment is niemand dus meer in staat de posities van de diverse partijen in te meten en mede daardoor is een puur militaire oplossing eigenlijk ook geen optie meer. Het
zal politiek moeten worden opgelost, anders volgt de complete destructie van Syrië.
Het zal dus alleen anders lukken als de ASL in de positie komt om garanties voor de toekomst te kunnen geven aan alle verschillende groepen. Dus dat niemand ten onder zal gaan in vlagen van blinde wraak. Dat moet dus stap één zijn op weg naar een pluralistische democratische staat à la Libanon. Hiermee is ook te begrijpen dat Assad onverdroten doorgaat: want zijn steun in eigen land is behoorlijk groot!  Namelijk: Alouiten, christenen en sjiieten mínstens dus…

De recente militaire situatie is niks bemoedigend. De pas gekozen leider van de National Raad Ahmed Moaz al-Kathib nam al na een week zijn congé: herrie in de tent… Zijn opvolger, ene Ghassan Hitto, is lid van de Moslimbroeders! Daarmee kwamen Frankrijk en Engeland, die aandrongen in de EU om wapens te leveren aan de Nationale Raad, weer alleen te staan. Te riskant denken de meeste landen, en herinneren zich Libië. Daar werd het een open wapenmarkt nádat Kadaffi was verslagen… Omdat de verkeerde de wapens pakten en omdat niemand bij machte was een en ander te controleren. Intussen levert Saudi-Arabië overigens wel wapens aan de salafisten en raakte ook een Kroatische wapenlevering al in hun handen die voor anderen was bestemd. De VS leveren enkel intelligence steun aan de niet-religieuze rebellen. Het westen is nu redelijk verlamd geraakt in deze grote chaos wat niet best is voor het vervolg.. Want Rusland en Iran leveren Assad c.s. alles wat ze maar willen… en daar zitten ook Hezbollah en Hamas niet erg ver vandaan. Israël let intussen minutieus op de grens
met Syrië op de Golanhoogvlakte en greep al enkele keren militair in…
Er zijn nu sterke aanwijzingen dat Assad chemische wapens inzet, waarbij hij datzelfde verwijt aan de rebellen… Syrië is het laatste land (?) met chemische wapens in voorraad. Ook is er nog die geheimzinnige door Israël gebombardeerde fabriek voor nucleaire producties… Voor men die kon starten gooide Israël er al een lading bommen op waardoor het “einde oefening” werd. De IAEA uit Wenen, die er al jarenlang graag een kijkje wilde nemen, kreeg die kans nog steeds niet. Men is er vrij zeker van dat men daar de “vingerafdrukken zal vinden” van Iran en Noord-Korea. En dat zou echt geopolitiek zwaar materiaal zijn!

-Enige verdieping van het inzicht in de oorlog in Mali.
In een magazine werd de oorlog in Mali “de oorlog van de drugs” genoemd want Noord-Mali is “auto-zandweg” voor drugstransport van West-Afrika naar Europa. Het spul komt uit Colombia, Venezuela, Equator, Peru en Brazilië aan in West-Afrika. Via de rij kustlanden Senegal, Gambia, Guinee-Bissau, Guinee, Sierra Leone en Liberia en ook via het rijtje Kaap-Verdië, Ghana, Togo, Benin, gaan de drugs dan verder via Mauretanië. En gaan dan via Mauretanië, Mali en dan via Marokko en Algerije, op weg naar Spanje. Óf de route loopt via Mali,Niger en dan via Algerije, Tunesië en Libië naar Spanje, Frankrijk en Italië. Het drugskaartje is indrukwekkend door zijn vele alternatieven ,  de grote afstanden en de breedte van het doorvoergebied. En Mali prijkt er op in een echt centrale positie.

Ter illustratie dit recente incident: “een modernisering en
versnelling van de drugslogistiek”. Dat vond in Mali plaats, in november 2009. Toen landde er een echte Boeing 727-200 op een aangelegde strip in de Malinese woestijn bij Tarkint: met minstens 5000 kilo drugs aan boord. Maar hij kwam daarna niet meer de lucht in… Dus de Boeing wordt door de maffioso in de fik gestoken; de resten van het wrak liggen er nu nog. Men weet van nog een verdacht vliegtuig in het voorjaar van 2012 wat landde en vertrok… De autoriteiten in Mali trachtten wekenlang het incident weg te moffelen dat in de kranten “Air Cocaïne” werd genoemd. Maar men moest uiteindelijk toch aan het werk en arresteerde 9 personen waaronder een fransman en een familielid van de fameuze Baba: ene Mohamed Ould Awainat uit Goa. Deze aannemer en grote transporteur maakte ook de strip gereed voor de Boeing..  Alle 9 werden in augustus 2012 vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Pas in februari vaardigde de procureur in Bamako weer 28 arrestatiebevelen uit in de case “Air Cocaïne” en de zaak loopt nu nog…

Volgens de VN-instantie Unodc gingen er in 2010 zo’n 18 ton
cocaïne door West-Afrika na een eerdere piek van 47 ton in 2007. Nu schat men de jaaromvang tussen 40 en 80 ton, maar vreest dat het een te lage schatting is omdat men niet alle routes kent. Het gaat hier om omzetten van 15 miljard euro! Genoeg om iedereen om te kunnen kopen: douaniers, politie, militairen, maar ook de chefs van de locale gemeenschappen en de diverse politici. En ook die van alle stammen, zelfs die van de ex-president Amadou Toumani Touré die bij een coup in maart 2012 werd afgezet en die sindsdien in Senegal woont.
Deze enorme keten van corruptie over duizenden kilometers 4X4-routes is indrukwekkend. De gidsen in de zandbak, de bewapende beveiligers en vaak ook de chauffeurs zijn touaregs. Bij elk stammengebied dat men passeert moet worden betaald aan de lokale stamchef en de milities. Om te veilig te mogen passeren en vaak is er ook wisseling van transportequipes. De zakken met coke worden ook tijdelijk opgeslagen in verlaten hutjes of onder het zand. Van elke plek zijn de GPS-posities nauwkeurig bekend want men reist hier ook op Tom-Tom.. Een goed afgeleverd transport brengt de chauffeur 2500 euro op en na drie reizen krijgt hij vaak de 4X4 als beloning. Zij zijn dan ook lokaal de nieuwe rijken.
In dit circuit zijn recent ook de terroristen van Al-Aqmi (Al-Qaida Maghreb) actief geworden. Zij vroegen 10% voor begeleiding van transporten van N-Mali, naar Marokko , Libië en Tsjaad. Maar het was niet hun belangrijkste inkomensbron hoorde onderzoekers via het MLNA, de touareg afscheidingsbeweging in het noorden van Mali. Die goed op de hoogte zijn van de relaties tussen narco’s en terroristen hier. Want ook de laatste betalen een deel van het losgeld voor bevrijde gijzelaars aan de narco ‘s. En daarvoor worden die weer van alles voorzien: auto’s, wapens, medicamenten, elektronica..

In deze “Mali Connection” komt ook de eerder genoemde Baba te voorschijn. De grote bouwondernemer en transporteur, sinds 2000 in Gao, met zijn grote vloot aan vrachtauto’s. Hij is de illegale importeur uit Algerije voor een groot gedeelte van N-Mali. En hij trad ook al vaker op benoemd door de regering in Bamako als onderhandelaar over gijzelaars! Hij onderhield ook contacten met de gedode Abou Zeid en Mokhtar Belmokhtar uit Algerije de chefs van de jihadi’s. Baba werd er goed voor betaald… en zijn telefoonnummer staat in de mobiel van de ex-president van Mali. Maar Baba zit ook in de “snow”, het witte poeder, en kent vele Spanjaarden, Latijns amerikanen, Libanezen in Bamako. En in 2009 organiseerde hij ook die enorme coup met die Boeing.
Natuurlijk kochten de narco’s ook de lokale verkiezingen en men weet ook dat de ex-president bepaalde groepen in de handel ook milities liet bewapenen om tegen de touaregs te vechten. Want zo’n narco-regio heeft belang bij rivaliserende groepen… Een goed functionerende “overheid” is niet OK voor business!
Zo kregen de touareg vrijheidsstrijders in het noorden bij Ifoghas te doen met het Malinese leger én met bewapende milities, dus paramilitairen. De ene groep rekruteert vechters bij de armere touaregs en een andere bij de arabieren in Gao. Beide groepen onder leiding van twee hoge officieren opereren “onder de vlag van het Malinese leger” en tegen betaling natuurlijk.
Toen de jihadi’s in de noordelijke steden de dienst gingen uitmaken werd het nog mooier voor de narco’s.  Baba en de zijnen gingen bij de Mujao (Beweging voor eenheid en de jihad in W-Afrika) , die verbonden is met Al-Aqmi. Sommige hoge narco’s (een oud-afgevaardigde en een schoonzoon van de ex-president) werken ook samen met Mokhtar de jihadi….  Zo ontstaan er lokale hybridegroepen die de “Malinese staat” gaan vervangen. Zij werden de lokale autoriteit. Bij de bevrijding van Gao wilde tegenstanders Baba lynchen maar het leger arresteerde hem. In de nacht ontvluchtte hij en men zegt dat hij voor 750.000 francs (=1150 euro) werd losgelaten.
Dit alles kon door een jarenlange situatie van corruptie en “ongrijpbaarheid voor justitie” zegt de nieuwe aanklager in de stad, die nu nog wacht op het dossier over “Air Cocaïne” van zijn voorganger. Hij wacht nu op de uitvoering van 28 arrestatiebevelen; de betrokkenen zijn “wandelen”.
Nu de oorlog er kwam en er flink werd opgeruimd door de militairen uit Tsjaad en Frankrijk ligt de drugsbusiness op haar kont. Maar nieuwe opzet is al in de planning: via Noord-Niger. Want wat Hollande c.s. ook nog doen of verzinnen, de business van het witte poeder is niet te stoppen. Wie Afghanistan en zijn taliban kent weet dat: zij zijn nu de wereldtop in heroïne resp. cocaïne.        

Mali toont wat, in mindere mate, ook in Afghanistan het geval was/is: de innige vervlechting van diverse groeperingen die elkaars belangen dienen zonder de beweegredenen te delen met als bindmiddel het uitoefenen van de “bestuurlijke macht in een regio” en natuurlijk het geldelijk gewin”. Om het geheel nog ingewikkelder te maken:  ook het beveiligen van de grondstoffensituatie en de economische belangen van diverse landen spelen een rol. Frankrijk met zijn uranium en ook olie/gas belang (en ook de Franse bedrijven en hun Franse werknemers). Idem voor andere landen in Europa (Engeland, Italië, Spanje) en zelfs voor China en de VS.

In Gao vielen weer regelmatig doden einde maart en Al-Aqmi zei een Franse gijzelaar te hebben vermoord. Zeven van hen waren er nog in hun handen en Parijs voelt de druk van de angstige families. Parijs stortte zich, sterk gedwongen, in een guerilla-oorlog à la Afghanistan, waar het net vertrokken was. Eerder al waarschuwde Washington en het Pentagon al voor het “ontbreken van een exit-strategie” waardoor zij hun steun ook minimaliseerden tot intelligence-acties.
En of de duivel er mee speelde vluchtte nu ook nog de president van de Centraal Afrikaanse Republiek en werd “opgevolgd” door een rebellenleider; het vredescontract daar van januari was dood papier geworden. Een dag later schoot het Franse leger dat het vliegveld van Bagui al langer bewaakt, 2 onschuldige Indiërs dood. In dit onrustige land zijn namelijk ook de nodige Fransen aanwezig…
In Malistan zijn er nu al aanslagen met bermbommen, door zelfmoordterroristen met bommengordels en door snipers: in Gao, maar nu vielen er ook weer zeven doden in Timboektoe. Malistan begint nu echt te draaien en Parijs is daar nog niet klaar mee.
Hollande wilde af van het “neo-koloniale image van zijn land”. Zie nu wat hem overkomt! 
De VN liet weten 11.000 soldaten nodig te hebben als “vredesmacht in Mali” en in de EU is er nu een ruzie uitgebroken tussen Frankrijk, Duitsland en Engeland. Over wie de bewaking moet betalen van de binnenkort arriverende instructeurs van het op te bouwen Malinese leger…
Malistan lijkt nu al een verloren zaak en dan moet Europa rekenen met Al-Aqmi trainingskampen voor de jonge terroristen uit eigen land. Om te beginnen met hen die hun inzet nu in Syrië overleefden. Terroristen, geboren in Nederland en met een paspoort…

-De zeer complexe internationale context: rond beide oorlogen.
De situaties worden gekenmerkt door:
“De enorm sterke en complexe vervlechting van een intern politiek conflict (N-Malinese-afscheidingsbeweging à la de taliban), de (internationale) drugsbusiness, ordinair banditisme en maffiose praktijken en ook nog religieus fanatisme gekoppeld aan internationaal terrorisme ( à la Al-Qaida met gijzelingen en arabische subsidies)”.
“De felle, historische islamitisch-arabische tegenstellingen. Tussen:  Saoudi-Arabië met zijn orthodoxe wahabitisme (en bevriend met het soennitisch salafisme, waarbij de Broederschap wordt gehaat!) én Qatar en de Arabische emiraten die de Broederschap steunen (vnl middenklasse, religieus gematigd maar ook vóór de integristische islamstaat). Daarbij komt dat ze beiden vechten contra het sjiietische Iran met zijn greep op Syrië (sjiieten, alouiten), Libanon (via Hezbollah) en ook Palestina/Gaza (via Hamas)”.

Wat kun je maken van deze reeks: religie-energie-grondstoffen-drugs-geld-misdaad-maffioos-etnisch? Mogelijk nog uit te breiden met xenofobie-ressentiment-?

De beide slagvelden zijn dus zowel nationaal, regionaal én internationaal van karakter. Ze gaan ver over de grenzen van het eigen land en voorbij de interne problemen. Buurlanden zijn er in gemengd en ook de mondiale grootmachten die elkaar bestrijden. Via wapens en drugs is er ook een stevige link met de internationale maffiose handel in deze “producten”. En de religieuze/ culturele tegenstellingen met hun gewelddadige terroristische karakter ontbreken bepaald ook niet.
Dit bedoelen politici nu als ze het hebben over “een complexe context”. Want het zijn grote kruitvaten die met vele kleuren kruit zijn gevuld. En er zitten een dozijn lonten aan… Ploft één vat dan ploft de hele directe omgeving mee en vervolgens ploft het ook op vele duizenden kilometers verder.

-Wie heeft een vinger op die  balans van goede en kwade krachten?
De ketenreactie, het domino-effect, de geweldsexplosies, de diepe ressentimenten… Maar óók de unieke kansen van “nu strijdende broeders”, om hun verschillen nu even bij te kunnen leggen in de euforie van het moment? Het elkaar hervinden in een “gezamenlijke strijd tegen nog veel groter kwaad”. De geschiedenis toonde ons dit hele gevaarlijke scala al vaker.
Wie heeft rond Syrië het lef de eerste lont aan te steken? Assad? Amadinedjad (hij stopt binnenkort)? Israël? Een ding is zeker als iemand begint sleurt hij anderen mee. Assad is al bezig en acteert met Hezbollah en Hamas én Iran én Rusland aan zijn zijde. Buurland Turkije is rustiger geworden en ook Jordanië, Libanon kijken stil toe. Wat zal Irak doen met zijn burgeroorlog tussen soennieten en sjiieten? En als Israël move’t, wat moet dan Obama doen, die bij zijn bezoek weer zijn onvoorwaardelijke steun uitsprak?
Krijgen we een aanloopje via een reeks van kleiner echt militaire incidenten? Een oplopende spanning en dan die ene stommiteit? De potentie van een soort WOIII is hier onmiskenbaar aanwezig!
En wat gebeurt er als in Mali het tij weer gaat keren? Omdat Al-Aqmi steun krijgt van de salafisten in Nigeria, Niger en van de “stillen” in Algerije? Wat doen dan Marokko en Algerije, die sterk zijn gebrouilleerd. Wat doet dan Mauritanië? Wat doen de oncontroleerbare krachten in Libië? En in het hete Egypte met die explosieve Morsi? Ook Soedan moeten we niet uitvlakken waar salafisten al veel kwaad aanrichten, net als in Nigeria.
Hier geldt dus vooral: wat doen de fanate salafisten in de omringende landen  en wat doen hun “broeder-vijanden” de Moslimbroeders? Gaan ze elkaar dan in en rond de Sahel toch te lijf? Of smijten ze samen Frankrijk c.s. er uit? Dat dan geholpen moet worden door EU-landen… de VS…..de Nato? Het feit dat Hollande nu enkel steun heeft uit Tsjaad en de andere beloofde Afrikaanse militairen er nog nauwelijks zijn, is een veeg teken. En waar blijft de VN nu met haar hulp? Zij zit ook nog met die krachtenchaos in de Veiligheidsraad.
Wat hier zeker geldt, ook al lachten daar recent nog vele om, is de mogelijke herleving van diepe antikoloniale ressentimenten. Ik denk hierbij, als voorbeeld, ook aan de verzuchtingen van ene Juncker van Luxemburg/de EU over ”nieuw” oorlogsrisico in Europa!
Bij dit soort scenario’s spreekt men niet zomaar over “de geest die uit de fles kon ontsnappen”.
Of komt er een nieuwe Sadat? Of een Mandela? Een Ghandi? Een Churchill of de Gaulle of een Adenauer?  Of een nieuwe “politieke” Franciscus? We weten allemaal nog hoe de hoop wereldwijd opvlamde toen Obama in de VS won… Dat hij het nog niet kon waarmaken betekent niet dat zoiets een ander niet wél zou kunnen lukken. Het zal toch niet die Li Pin uit Beying zijn die het gaat doen? Kan zoiets nog wel door één man of vrouw? Of zou het een koppel moeten zijn? Een Obama plus een Sadat en een Franciscus plus een anti-Khomeiny?

Dus: sterke mannen of vrouwen of via de G20 of de VN? We weten het niet, smachten er best naar maar zien nog geen hoopvolle tekenen. Moet er dan toch eerst nog veel meer bloed vloeien en tranen worden gehuild voor we weer inzien dat elkaar bestrijden met alle middelen nooit de oplossing kan zijn? En er hoe dan ook ooit een nieuwe vrede en een nieuwe balanspositie móet worden gevonden?

Syrië en Mali zijn eerste serieuze illustraties van wat er zou kunnen aankomen. Ze kunnen ons doen ómkeren of de grote lont vormen naar meer massa-vernietiging. Daarom is het van belang ze te bestuderen en er nú van te leren… Om te proberen erger te voorkomen

Ondanks deze reële dreigingen breekt Europa in stevig tempo zijn defensie af; men hoort zelfs spreken over het verkopen van de Charles de Gaulle! Charles draait zich nu zeker om in zijn graf en zou heel graag willen herinneren aan de grote gevaren van te weinig verdedigingskracht. Die verzwakt niet enkel de aanvalskracht maar zeker ook de diplomatieke power en natuurlijk ook onze eigen verdediging. Terwijl de wereld weer echt gevaarlijk wordt stopt Europa met goed samenwerken en begint vooraleerst zeker niet aan een “gezamenlijke legermacht”. Zie Frankrijk alleen ploeteren in de Sahel en nu ook al in de Centrale Afrikaanse Republiek.
De VS moet ook minderen en liet Europa al eerder voorop gaan in “eigen regio”. Washington ziet meer zorgen vooralsnog in Azië, al schrokken Obama en Kerry niet weinig van de laatste ontwikkelingen in het MO en ook in de Sahel.

In de geopolitiek is het meestal de logica die eerst komt maar in economisch moeilijk tijden gaan we gauw navelstaren en letten niet op de toenemende gevaren om ons heen. Welke populist durft nu de defensie uitgaven te verdedigen terwijl de pensioenen al worden gekort? Juist, geen enkele van hen en dat is zo omdat “het volk”, wij dus, dat in meerderheid ook niet wil. En dat is van alles  het meest verontrustende: wij zelf haakten af!


Maar,
            De aarde en ook het woestijnzand kleurden al vaker bloedrood. Toen Mohammed streed rond Mekka en Medina tegen de Arabische heidenen en ook toen zijn opvolgers tegen de christenhonden streden in de latere kruistochten. Ook toen de soennieten vele sjiieten ombrachten die een andere opvolger van Mohammed de profeet wilden. Veel later kwamen veel Europeanen (de eerdere kolonisatoren) die weer moesten vechten tegen de Duitse troepen en  toen ook al in Timboektoe: in WOII dus. Toen kleurde het zand heel rood en ook toen de algerijnse koloniale (en later) haar burgeroorlog woedde, die zeer diepe sporen achterliet. Onze zon zag al vele mensen sneven om hun geloof en ook om de olie etc. .Ze stond bepaald niet te wachten op deze volgende slagen in het Afrikaanse en Syrische zand…Maar ook zij kan slechts berusten.
Denkt de zon te zijn geschapen door een opperwezen of door de big-bang? Waarschijnlijk blijft ze liever buiten een dergelijke discussie waarbij zelfs neutraliteit je het leven kan kosten.  Maar de zon weet wel alles van die nicht van Jupiter, een echte exoplaneet, ver weg van ons, waarop de mens nu stoom en koolmonoxide ontdekt heeft. Maar waarop niemand leeft omdat het ook een hete gasbol is die is ontstaan uit weggewaaid stof van de zonnekrans.
Ach, ze weet nog zoveel meer! Ook van die NASA-rover Curiosity die al zeven maanden rondrijdt op Mars! En die er een rivierbedding aantrof van 3,5 miljard jaar oud..  en ons vele details stuurde over het klimaat aldaar. Maar ze weet niet dat deze rover er nog twee jaar blijft en wordt bestuurd vanaf de aarde. Want wij willen echt weten of er ooit leven op Mars is geweest. Kon die zon maar tegen ons praten, dat zou Nasa miljarden kunnen besparen.
Zou het haar ook verontrusten dat wij nu een foto van de big-bang hebben van ruim 13 miljard jaar geleden, en dat daar geen enkel nieuws bijzat over een schepper?
Terwijl weer grote conflicten dreigen, komen wel veel te weten over de ruimte waarin de zon en wijzelf leven. Zou dat ooit tegen narigheid kunnen helpen? Om ver weg te vluchten?
  De zon verschool zich de laatste winter te veel en zelfs in de lente is ze wat zuinigjes begonnen. Is er ook crisis op de zon dan? Deflatie, gebrek aan groei en dus ook minder stralen? Dat zullen we toch maar niet hopen..  Dus, hup, naar buiten om de eerste sterkere stralen te vangen en wat vitamine D onder de huid produceren. Die doet de botten goed, wat zeker boven de zeventig niet onbelangrijk is.
Denk bij het zonnen ook even aan deze oorlogen die beide onder onze zon worden uitgevochten. En besef dat ook wij iets van doen hebben met het begin en zeer waarschijnlijk ook met het beëindigen van die oorlogen. Want er komt ooit ook een einde aan, dat is zeker.
Ook daarom is u veel zon toewensen nuttig, want het geeft ons alvast wat van die sensatie van warmte en een nieuwe vrede.

7 april  2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten