Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 januari 2013

L’EXCEPTION FRANÇAISE



WEETJES
-De chocoladeprijs is bij de feestdagen van belang want dan verkoopt men 25% van de totale chocolade-omzet van liefst 2,7 miljard! De Fransen eten per kop per jaar 6,5 kilo chocolade (was 6,3 een jaar geleden) en dat bewijst dat Fransen altijd meer choco eten; met of zonder crisis.
De prijzen liggen ook ver uit elkaar, ziehier: Maison du Chocolat 142 euro per kilo (incl.); Jeff de Bruges 39 euro; Leonidas 37; Lindt 25… Dus let wel even op al valt over smaak wel degelijk te twisten ook bij chocolat!. 




-CEO De Margerie van Total zei het:
“Total is niet de oorzaak van alle kwaad”.
”Frankrijk heft veel belasting op brandstof en de regering moet daar zijn marge benutten nu”.
“Als wij enkel aanwezig zouden zijn in democratische landen zo Frankrijk al gauw niet genoeg brandstof meer hebben”.
“Men heeft ons niet gevraagd mee te doen in het energiedebat en dat veroorzaakt een serieuze onevenwichtigheid aldaar”.
Helaas zullen zijn opmerkingen niet dienen om tot een effectiever industriebeleid te komen in Frankrijk wat snel deïndustrialiseert en ook op weg is naar een te dure energievoorziening. 
De ex-minister van Milieu van de UMP zei het nadat Montebourg (minister bij Hollande) met nationalisatie van Florange had gedreigd: “In Frankrijk zouden we er goed aan doen om onze staatsschuld te nationaliseren en niet onze industrie”… Want de Franse schuld weegt zwaar en is voor ruim 85% buitenlandse schuld..
-Er zijn nu 500 door Fransen aangevraagde naturalisatiestudies gaande in België… op een totaal van liefst 50.000! Maar die van de grote miljardair lijkt lastig te gaan worden en Depardieu is er ook nog niet klaar mee… Hollande dreigde ook al met herziening van het belastingverdrag met de Belgen…


DE OPEN BRIEF VAN DE “ L‘ABOMINABLE “  GERARD DEPARDIEU
Hij riep luid dat hij naar België ging vertrekken en even later dat hij ook zijn Franse paspoort en zijn Securité social zou inleveren. En hij kocht aan de Frans-Belgische grens een fors optrekje in een Belgisch dorpje met een enthousiaste burgervader. De acteur die de meest Franse rol ooit speelde met zijn Asterix, voelt zich verstikken in het huidige Franse land… Onderschat niet welk signaal hier van uitgaat naar de Franse bevolking! U hoorde ook de bijval van Catherine Deneuve en Enrico Macias en beleefde ook de manoeuvres van Ayraud van het luxe-bedrijf LMVH die nog een potje moet vechten voor de Belgische nationaliteit..
De premier kon het niet laten om Gerard “abominable” en dat is in onze taal “zielig” te noemen maar daar kreeg hij best spijt van. Er volgde een “open brief van Gerard” en daaruit moet ik wat voor u vermelden. Voila:
G. zegt dat hij in 1948 werd geboren en met 14 jaar aan het werk moest. En dat hij hard werkend in de film opklom… En dat hij altijd alle taxes en impots betaalde…  Ook wijst hij op zijn werkelijk grote succes ook internationaal. Hij herinnert er fijntjes aan dat er “grote persoonlijkheden voor hem” ook Frankrijk ooit moesten verlaten omdat ze werden bedreigd of in het land “niets meer te zoeken hadden”. Dan denk ik aan Hugenoten en ook aan Descartes.
G. zegt dat hij vertrekt omdat de eerste minister en anderen succes en scheppende arbeid en talent niet bewonderen maar, in tegendeel, daarvoor willen straffen.
Hij memoreert dat hij in 2012 85% aan belasting afdroeg van zijn inkomen en blijft, zegt hij, de echte Franse geest bewonderen en hoopt dat die ook voldoende zal overblijven. Dus levert hij paspoort en sociale zekerheid in waarvan hij ook nooit gebruik maakte volgt dan fijntjes…
Hij zegt zich een wereldburger een Europeaan te voelen wat zijn vader hem ook steeds voorhield. Hij verwijt de Franse justitie dat ze zijn (overleden) zoon een zware straf gaven voor het bezit van 2 gram heroïne terwijl “anderen” niet worden ingesloten voor veel ernstiger zaken. Ook zegt hij geen “afkeer te hebben “ van hen die lijden aan cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes en teveel drinken en die daarom soms van hun scooter vallen… (dat gebeurde G. recent nog in Parijs). Hij voelt zich “een van hen”…
Hij betaalde so far 145 miljoen aan belastingen in 45 jaren en heeft 80 mensen in zijn dienst in diverse bedrijven…
Hij zegt: ik ben niet te beklagen en zoek geen medelijden maar ik weiger te accepteren dat de premier me “zielig” noemt. En vraagt dan expliciet: Mijnheer Ayrault, eerste minister van Francois Hollande, wie bent U eigenlijk?
En besluit met: “Ondanks mijn excessen, mijn smaak en liefde voor het leven, blijf ik een vrij mens en ik blijf ook beleefd bij deze”.

Jacques-Alain Miller, psycho-analist en auteur, moest natuurlijk in Le Point deze affaire analyseren. En hij kiest voor de terughoudende ook slimme wijze die G. koos bij zijn reacties. En eindigt met: ”Depardieu acquitté”!  Wat betekent dat hij hem vrijpleit van schuld… En dat laat de premier achter met een flinke brok gebrek aan stijl en staatsmanschap. Deze kwestie is in genen dele fraaie publiciteit voor La France moeten we vrezen.
En nu maar eens zien hoe deze affaire en de anderen verder gaan verlopen… België wordt nog een echt vluchtelingenland!

DE NETELIGE “KWESTIE FLORANGE”

Al ruim tien jaar gelooft iedere expert dat je geen hoogovens met rendement kunt blijven bedrijven waar je geen ijzererts en kolen dichtbij vindt en ook niet dichtbij een haven hebt. Verder is de installatie niet meer conform de milieunormen en stond op de lijst om mee te doen aan een experiment voor verbetering in Brussel. De medewerkers daar houden al langer de installatie “op peil” om een herstart mogelijk te maken zonder excessieve kosten. Ze krijgen dus gewoon hun salaris maar hebben inderdaad geen garantie dat hun jobs blijven: mogelijk om milieutechnische en economische factoren in combinatie dus. Het gaat hier met alle respect om een aantal dat lager is dan het aantal werkelozen dat er nu per dag in Frankrijk bij komt… Maar daar heeft de pers het niet over: het sterk politiek beladen project wordt opgeklopt mede door de “verborgen extreemlinkse oppositie; zie Melonchon c.s. dus. En nu liet de regering zich dus verleiden te doen alsof ze in staat zou zijn dit project te redden… Minister Montebourg voorop en net als bij PSA. Er werd gedreigd met “nationalisering” dat nu wordt omgedoopt in “tijdelijke nationalisering” nu de hele zakenwereld zich is rot geschrokken! En na alle “faux-pas” moest Parijs dus gewoon bakzeil halen…  Een zeer povere vertoning waar Hollande nog spijt van krijgt. Hij erkende al fouten en zal binnenkort de opstandelingen weer te woord staan… Tot vreugde van de weer opgekrabbelde UMP-oppositie. En het FN profiteert er ook al van…
Ten koste van de ongeruste werknemers werd er dus een gigantisch politiek cabaret opgevoerd wat enkel reuring tot gevolg had en imagoschade voor land en zijn politici, wereldwijd! Dat zal de zo gezochte WW-bestrijding ook echt niks helpen dus. Attali schreef er ook bedroefd over omdat hij zijn land opnieuw machteloos ziet wegzwelgen in conservatisme en machteloosheid en dat toont dat het nog niet is opgewassen tegen de moderne open economie. Ook deed de staat alsof ze dit zelf even kon veranderen en toonde in enkele weken aan alle dat ze weinig voorstelt waar het gaat om grote veranderingen. Ayrault en de zijnen draaien nog in oud-socialistische groeven en verliezen tijd en energie waar grote haast is geboden. Een ook gevaarlijke ontwikkeling bij een groeiende sociale onrust in het Franse land… .  

DE FRANSE HASJ
De statistiek hier vertelt ons dat een jongere (< 17 jaar) in 42% van de gevallen minstens één keer hasj probeerde (91% alcohol, 68% tabak, 3% cocaïne). Zo’n kleine 7% roken regelmatig dit spul  en dat dan minstens 10 keer per maand. (alcohol: 11%!).  Zo’n 3% rookt dagelijks hasj (alcohol 0,9% tabak 31%).
Hasj geeft een prettig gevoel, u wordt er hongerig van en bij zwakke dosis kun je er ook wat bang bij worden. Te veel tast je intelligentie aan, je geheugen  en je oriëntatievermogen. En de rook is niks goed voor je longen die teer niks OK vinden.
Er worden jaarlijks in Frankrijk 32 ton geproduceerd maar die is kwalitatief nogal povertjes. Het spul kost rond de 10 euro per gram. Het spul is in de loop der jaren sterker geworden: het actieve molecuul THC was in de 90-er jaren voor 2% aanwezig en nu voor 12%.
De groenen willen er wel wat losser mee doen omgaan: we hoorden de rellen toen zelfs de minister Duflot daarover begon. Maar Hollande en groep waren ferm: liberalisering is njet! Er zijn zegt men hier ca 50.000 zware verslaafden aan “shit”.
De Nederlandse redenering waarin gebruik is getolereerd, handel is verboden buiten de “koffie-shop” wordt in Parijs niet acceptabel genoemd. En dat er nu diverse staten in de VS de cannabis wel “medisch”vrijgeven naar het Californische voorbeeld, doet hen niets. Dat er ook al een land in Z-Amerika is waar alles vrij is en dat zich zelfs officieel tot groot- exporteur wil ontwikkelen doet enkel afgrijzen oproepen. Tot nu toe is hier Marokko hofleverancier… en Nederland in afnemende mate. Het argument dat het Nederlandse systeem je ook veel meer greep geeft op de handel in harde drugs werkt ook niet. Ondanks het bewijs uit Nederland en Zwitserland dat het aantal doden door drugs veel lager is dan in Frankrijk vanwege “hasj-tolerantie” en “methadon-verstrekking”…. Dat laatste wil men nu wel gaan testen in een aantal experimenten met “shooting rooms” (dus schone spuiten en wat medisch toezicht). En ook is het hier een feit dat er veel jongeren alcohol én hasj tot zich nemen, waarbij de alcohol het steeds vaker lijkt te winnen… Wat “dé waarheid” op dit gebied is zal niet op korte termijn blijken: de opvattingen zijn sterk verweven met de cultuur en de geschiedenis. En in Frankrijk zijn er nogal wat perioden geweest  (en nu nog?)  dat alcoholgebruik nogal stevig was. Al is nu de wijnconsumptie in een dozijn jaren naar de helft terug gelopen (!) en dat ten faveure van een toenemend biergebruik. En de alcoholwetgeving in het verkeer moet u hierbij zeker als belangrijke factor zien. Ander Völker, andere Sitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten