Totaal aantal pageviews

vrijdag 28 december 2012

MARSEILLE, CULTURELE HOOFDSTAD VAN EUROPA 2013



“La culture a trouvé sa capitale” ,  heette het nogal ambitieus op spandoeken in Marseille, om iedereen te vertellen dat deze stad samen met Aix en nog zeven omliggende gemeenten in 2013 de Europese Culturele Hoofdstad zal zijn. Dit fenomeen werd in 1985 door de EU ingesteld voor twee Europese steden tegelijk en in 2013 is de tweelingstad Kosice (Tsjechië).
Men verwacht zowat tien miljoen bezoekers en zette daarom de hele stad op zijn kop. De Vieux Port is nog even zwaar in de revisie en in de stad ervaar je wat het is als je het grootste stadsrenovatieproject ooit in Europa uitvoert…  De nieuwbouwprojecten met fraaie architectonische kwaliteit schieten  als paddenstoelen uit de zuidelijke klei. En deze nogal  uitbundige en ook niet goedkope aanpak groeit en bloeit dwars tegen de grote crisis in. Het moet ook een verdere (ook financiële) oppepper worden voor deze stad, die nu al bijna 700.000 cruisegasten per jaar ontvangt.  
Het motto:  “Le partage des midis”, is Marseille waardig.  Dat duidt op de historie van de stad, die altijd al een kruispunt was van volken, culturen, economieën en religies met zijn ligging aan de Mare Nostrum.  Marseille wil nu weer het theater worden van veranderingen die grote invloed uit oefenen op cultuur en intellectuele actie. Een centrum zijn voor uitwisselingen met een groot festijn dat een voorhoede moet zijn van “de kunsten voor iedereen”. Dus met circus, straatkunsten, hedendaagse muziek, digitale kunsten en stadspoëzie. Men wil de ontmoeting van artiesten, kunstenaars  en ondernemingen die in vernieuwing willen investeren. En dus opent het zijn musea, zijn internationale festivals, zijn vele theaters voor toneel en muziek voor de cultuur van de beide oevers van de Middellandse Zee.  
Een ware stortvloed van meer dan 400 schouwspelen, animaties en evenementen zal over de stad komen met ook nog tientallen  tentoonstellingen, concerten en grote feesten.
Het geheel barst los op 12 januari: in Aix met een internationale expositie en een dansje in de luchten van de Patrouille de France en in Marsilia zal er een oorverdovend concert van sirenes, misthoorns, kerkklokken en luid declamerende stadsomroepers te horen en te beleven zijn. Het vervolg op 13 januari is in diverse randgemeenten, met vuurwerk en ook meer dan honderd keer een jacht op een schat.
Daarmee is episode 1 (jan-mei) geopend, die fraai heet: Marseille-Provence accueille le monde. De regio presenteert zich in zijn grote diversiteit van activiteiten aan de wereld: er is zelfs een grote randonnée langs 39 gemeenten voorzien!    
Episode 2 : À ciel ouvert (juni-aug) bestaat uit een keur van muziekfestivals, expositie en filmvoorstellingen in de open lucht van Marseille tot Aix en tot in Arles.
De slot-episode 3 (sept-dec.) heet: Marseille-Provence aux milles visages. Een zeer bonte episode, van digitale landschappen tot keuken en koken, van ontmoetingen met grootheden als Le Corbusier en Averroës tot schouwspelen over het thema man-vrouw  en  van literaire festivals tot het )zien) schrijven van een roman-feuilleton.
Het hele jaar door zijn er ook,-los van de episode-gebonden events-, nog dozijnen van activiteiten in diverse steden zoals collectief een groot foto-album maken van de Midi (iedereen mag meedoen), het Atelier du Large  (een keur van creatieve activiteiten voor en door iedereen in de grote havenhal J1 (Bassin Joliette) en de creatieve uitingen in en van een 15-tal quartiers van Marseille.

Waar in Marseille?
De activiteiten vinden plaats in tientallen bestaande theaters, musea en ander gebouwen in en rond Marseille. Maar er zijn ook een paar nieuwe gebouwen, met een verrassend fraaie en gedurfde architectuur en ligging, die voor MP2013 worden geopend. Ik noem U hier de locatie J4, het MUCEM (Musée des Civilisations Mediterranniennes) en het CEREM  (Centre Régional de la Méditerranée)   die beide omspoeld worden door de zeeën die de buren zijn van de oude Grand Major (onze Neo-byzantijnse Kathedraal) en het (quasi-)nieuwe Musée de la Provence. En loop zeker ook de nieuw geopende Digue du Large op, die ver in de zee steekt, om het fraaie geheel van gebouwen vanuit zee te bekijken!
 Ook niet te versmaden is het FRAC (Fonds Régional d’Art Contemporaine Paca) dat ligt tussen de dozijnen nieuwe kantoor- en woongebouwen van de Joliette, midden in het nieuwe indrukwekkende centrum van Marseille.      
Vergeet ook niet het “Atelier du Large”,  de grote havenhal (J1) aan het bassin de la Joliette (bij de Kathedraal) en de nieuwe La Tour-Panorama de la Friche,  met zijn fraaie view, die bijna klaar is. En die staat in het grote culturele mediacentrum La Friche in de wijk Belle de Mai, dat ook al het bezoeken waard is.

Organisatie en nadere informaties.
In La Maison Diamantée  (naast La Mairie, Vieux Port) is de centrale organisatie en de coördinatie van MP2013 gehuisvest. Meer dan 60 organisaties nemen deel of werken mee aan dit grote festijn.

U begrijpt dat een opsomming hier onmogelijk is. Zie dus de dikke programmagids (73 pagina’s) en kijk op de website www.mp2013.fr/ En u vindt alle details.

Epiloog.
Wie dit niet eens zelf gaat proeven mist de charme en de verrassing van een grote internationale culturele happening van wereldniveau, overgoten met een jeugdig en soms ook experimenteel sausje. Het zal af en toe ook flink smaken “naar morgen”. En wie is daar niet nieuwsgierig naar? Natuurlijk meldde ik me ook als vrijwilliger; men vraagt namelijk: Alle hens op het MP2013-dek!
  
Leon Speetjens, Marseille

Geen opmerkingen:

Een reactie posten