Totaal aantal pageviews

zaterdag 17 november 2012

L’EXCEPTION FRANÇAISE



LA SANTÉ EN FRANCE
Het Franse gezondheidssysteem heeft VIJF grote problemen heette het in een recent artikel in het blad Challenges. En dat zijn:
1.Men gaat veel te snel naar de specialist en dat is onnodig en erg duur.
2.Het stimuleert/beloont  het uitvoeren van steeds meer “acties/behandelingen”.
3.Het doet veel te veel medicamenten consumeren en er zijn er wel 50% onnodig.
4.Men gaat veel te snel naar de “urgences” (1e hulp ziekenhuizen)
5.De vrijheid van consult en voorschrijven is veel te groot
In een % van het BNP geeft Frankrijk evenveel uit als Duitsland. Het UK geeft 20% minder uit en de VS geven nog 40% (!) méér uit! Het declareren boven de norm steeg nu met 40% vergeleken bij 2003 maar de stijging in het medicatiegebruik is nu nog maar een beetje na jaren van explosies. En in het nieuwe contract met de medici is de overschrijding opnieuw geremd. Het tekort is groot maar er is nu ook een ommekeer zichtbaar.

PEUGEOT HEEFT HET ERG MOEILIJK

De financieringsbank van Peugeot draait op zich goed maar niemand durft haar nog geld te lenen. Nu de grote problemen in de verkoop blijken en er zelfs sluitingen dreigen. Hun strategie blijkt verkeerd gekozen te zijn… Nu moest de Franse staat te hulp schieten met garanties om te voorkomen dat de Peugeotbank droog kwam te staan en dus de verkopen verder zouden teruglopen. Ter vergelijking: de Duitse VW-bank heeft voor 63 miljard aan krediet verleend en dat is ruim 10 miljard meer dan Peugeot en Renault samen deden…
Nu gaat men samenwerken met OPEL en dat wordt vitaal genoemd voor het overleven van Peugeot! Financieel én technologisch, heet het zelfs. Renault vind dat samenwerken met GM maar niks want de beide zijn na VW de grootste in Europa…. Dus de combinatie GM-Peugeot geleid door de Fransen is groter dan de Duitse positie in de EU! Maar hoe zal dat overmorgen zijn; het moét nu wel sporen met die twee!  

SOCIALE ENERGIE-TARIEVEN

Wel 4 miljoen armere gezinnen gaan weer profiteren van goedkope energie als het wetsvoorstel van de PS-er François Brottes doorgaat. Dat is op zich geen nieuw verschijnsel dan want nu al profiteren in Frankrijk 600.000 gezinnen van kortingen. En u weet ook wel dat de werknemers van EDF ook maar een beetje van hun EDF-factuur hoeven te betalen… want het is een cadeautje van de baas! De senaat gaat er nog eerst over in discussie.

REGERING HOLLANDE KIJKT ACHTERUIT EN…
Uiteraard is er altijd lawaai vanuit de oppositie in een democratie. En rechts in Frankrijk beweert dat Hollande c.s. in de achteruitkijkspiegel kijken en niet echt vernieuwen. En ook dat ze zeer slechte contacten hebben met de toppen van het bedrijfsleven. De laatste nemen ook zelf steeds meer afstand van hun kant: een echte rode topper zoals er vroeger wel waren is niet meer te vinden nu. Zeer jammer nu gezamenlijk strijden tegen deflatie en werkeloosheid meer nodig is dan ooit tevoren. Hollande c.s. zijn ook enkel bezig met de bestaande noodlijdende bedrijven te steunen: zie Peugeot en Arcelor-Mittal. Maar dit zijn de bedrijven “van gisteren met overcapaciteitsproblemen” en daar op focusseren is onvoldoende voor morgen. Er moet in nieuwe industrieën werkgelegenheid komen daarop moet een industriepolitiek gericht zijn. Het niet betrekken van kunstbezit in de vermogensbelasting is ook een voorbeeld van conservatisme en idem de levensverzekeringen ontzien als beleggingen. Beide contra investeringen in nieuw en moderner! De huidige ministers worden als aardig en vriendelijk gezien dor het bedrijfsleven maar ook als naïef en ouderwets in hun benadering en hun instrumentarium. Ze ontdekken nu pas de vele problemen  en de vereiste concepten en zo wordt veel tijd verloren .
Er is dus geen sprake van een moderne industriepolitiek en ook van uiterst beperkte samenwerking met de industrietop. Zo kan een drastische vernieuwing van de industrie en een fundamentele bestrijding van de werkeloosheid nooit een succes worden. Een publieke investeringsbank voor het MKB is niks fout maar zorgen dat er vernieuwend wordt geïnvesteerd is iets heel anders. De toestand verslechtert, de WW stijgt snel, de populariteit van Hollande c.s. daalt vlot en de onenigheid in de PS wordt ferm zichtbaar… Dat zijn geen goede tekenen, helaas. Aldus de huidige gezangen in de “rechtse” economische en businesspers… En toen kwam Hollande met zijn eerste grote persconferentie terwijl zijn populariteit onder de 40% was gezakt… En iedereen hield zijn hart vast van Berlijn, via Brussel tot in Marseille..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten